Besluitenlijst - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Van 15 APRIL 2024

Overzicht punten

 

Zitting van 15 april 2024

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

1. Goedkeuring notulen en zittingsverslag raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2024.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2024 worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd. 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 78

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de zitting van 18 maart 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 15 april 2024

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

2. Hernieuwde samenwerkingsovereenkomst Kruispunt.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Kruispunt Noorderkempen heeft als opdracht om een laagdrempelig, intersectoraal samenwerkingsinitiatief te voorzien in regio Noorderkempen, waar volwassenen terecht kunnen voor psychologische en sociale problemen.

Kruispunt Noorderkempen voorziet, in samenwerking met andere partners, een laagdrempelig onthaal in regio Noorderkempen met screening en vraagverduidelijking voor burgers met psychische/psychiatrische - en sociale hulpvragen. Een kortdurend traject voor deze doelgroep en een gepaste doorverwijzing, indien langdurige zorg aangewezen is, wordt hieraan gekoppeld. Dit laagdrempelig onthaal wordt op 2 locaties georganiseerd in Noorderkempen. Per locatie worden twee dagen opening voorzien, waar cliënten kunnen binnenlopen of telefonisch contact kunnen opnemen (tijdens permanentie) of waar gesprekken plaatsvinden. Op 1 locatie voorziet Kruispunt Noorderkempen ook een avondopening. Op de website van Kruispunten staat telkens duidelijk vermeld wanneer het Kruispunt bereikbaar is.
Daarnaast voorziet Kruispunt Noorderkempen, ook in samenwerking met andere partners, een groepsaanbod in regio Noorderkempen. Deze sessies gaan door op locaties van de lokale besturen, zijnde Kapellen, Wuustwezel, Kalmthout en Brasschaat.
Kruispunt Noorderkempen stuurt, via een stuurgroep van betrokken organisaties en een afgevaardigde van de lokale besturen en een coördinator een team van medewerkers van de betrokken organisaties aan.
Kruispunt Noorderkempen werkt proactief samen met partnerorganisaties (buurt- en wijkorganisaties, eerstelijnsactoren, welzijnsactoren zoals huisartsen, diensten gezinszorg,...) voor de toeleiding van de kwetsbare doelgroep. Er is een consultfunctie voor de zorg- en welzijnsverstrekkers binnen het werkingsgebied.
Er wordt gezorgd voor een brede bekendmaking bij de doelgroep en andere organisaties, dit aan de hand van promomateriaal en mondelinge toelichting over een het aanbod.
Kruispunt Noorderkempen maakt gebruik van een registratie (in EPD) van de cliënten en maakt hiervan een jaarverslag met de nodige informatie rond de werking en cijfergegevens.
Kruispunt Noorderkempen engageert zicht om bij de uitvoering van bovenstaande acties rekening te houden met mogelijke opmerkingen van de lokale besturen verbonden aan deze samenwerkingsovereenkomst.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

       Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid

Financiële gevolgen

De lokale besturen kennen ondersteuning toe aan Kruispunt Noorderkempen, volgens de bepalingen van deze samenwerkingsovereenkomst, voor een bedrag van 40.000 EUR.
Deze middelen worden ingezet door een partnerorganisatie van Kruispunt Noorderkempen, om een bijkomende medewerker aan te werven.
De stuurgroep van Kruispunt Noorderkempen stelt in 2024 Monnikenheide-Spectrum vzw aan voor de invulling van deze middelen. In een addendum aan deze overeenkomst dat wordt opgemaakt, worden de onderlinge afspraken tussen de lokale besturen Noorderkempen en Monnikenheide-Spectrum vzw vermeld.
Lokaal bestuur Brasschaat 10.000 EUR
Lokaal bestuur Kalmthout 10.000 EUR
Lokaal bestuur Kapellen 10.000 EUR
Lokaal bestuur Wuustwezel 10.000 EUR
 

Naast deze financiële ondersteuning zorgen lokaal bestuur Brasschaat en Kalmthout ook voor de locaties van Kruispunt Noorderkempen.
• Kalmthout: Dorpsstraat 3, 2920 Kalmthout
• Brasschaat: Bredabaan 399, 2930 Brasschaat
Wanneer er wijzigingen plaatsvinden aan de locaties gaan de betrokken actoren hierover in overleg en wordt dit onmiddellijk doorgegeven aan alle partijen.

Deze financiële ondersteuning wordt gestort op volgend rekeningnummer en dit zo snel mogelijk na de ondertekening van deze overeenkomst:
• IBAN BE88 4124 0210 0141
• BIC: KREDBEBB

Bij wijziging van het rekeningnummer meldt de ontvanger dit onmiddellijk en schriftelijk aan alle ondersteuningsverstrekkers.

Het bedrag van 10 000 euro werd reeds in de meerjarenplanning voorzien (MJP 1273).

Visum werd verleend.

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met de verdere samenwerking met Kruispunt Noorderkempen en keurt de nieuwe samenwerkingsovereenkomst goed.
 

Tussen Kruispunt Noorderkempen en Lokaal bestuur Kapellen wordt het volgende overeengekomen:

1. De partijen
Deze samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten tussen de lokale besturen van Noorderkempen en partnerorganisaties van Kruispunt Noorderkempen:

Lokale besturen Noorderkempen:
• Lokaal Bestuur Brasschaat, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door:
o Waarnemend burgemeester: Philip Cools
o Algemeen directeur: Ward Schevernels
o Schepen van Gezin, sociale zaken, ouderenzorg, dierenwelzijn, maatschappelijke dienstverlening, armoedebestrijding en senioren: Karina Hans

• Lokaal Bestuur Kalmthout, Driehoekstraat 48/001, 2920 Kalmthout, vertegenwoordigd door:
o Burgemeester: Lukas Jacobs
o Algemeen directeur: Vincent Gabriels

• Lokaal Bestuur Kapellen, Bruggeske 1, 2950 Kapellen, vertegenwoordigd door:
o Burgemeester: Dirk van Mechelen
o Algemeen directeur: Danny van Tiggelen

• Lokaal Bestuur Wuustwezel, Gemeentepark 1, 2990 Wuustwezel, vertegenwoordigd door:
o Burgemeester: Dieter Wouters
o Algemeen directeur: Luc Loos

 

Kruispunt Noorderkempen:
• CAW Antwerpen
o Algemeen directeur: An-Rose Vandewinckele
o Stuurgroeplid: Tom Vandegeuchte

• Bethanië GGZ:
o Algemeen directeur: Jan Bogaerts
o Stuurgroeplid: Maarten Desimpel

• CGG Andante:
o Algemeen directeur en stuurgroeplid: Frieke van Zundert

• Monnikenheide-Spectrum (vzw Emmaus):
o Algemeen directeur en stuurgroeplid: Johan Vermeeren

Wijzigingen van deze gegevens moeten onmiddellijk worden meegedeeld aan de contactpersonen van deze overeenkomst.
Kruispunt Noorderkempen is niet verantwoordelijk voor vergissingen of fouten, wanneer dit niet correct opgegeven wordt of wijzigingen niet doorgegeven worden.

 

2.Doel van deze overeenkomst

De samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op de organisatie van een samenwerkingsverband ‘Kruispunt Noorderkempen’ en omschrijft op welke manier bovengenoemde partners samenwerken.
Kruispunt Noorderkempen heeft als opdracht om een laagdrempelig, intersectoraal samenwerkingsinitiatief te voorzien in regio Noorderkempen, waar volwassenen terecht kunnen voor psychologische en sociale problemen.

 

3. Wat ondersteunen we

Kruispunt Noorderkempen voorziet, in samenwerking met andere partners, een laagdrempelig onthaal in regio Noorderkempen met screening en vraagverduidelijking voor burgers met psychische/psychiatrische en sociale hulpvragen.
Een kortdurend traject voor deze doelgroep en een gepaste doorverwijzing, indien langdurige zorg aangewezen is, wordt hieraan gekoppeld. Dit laagdrempelig onthaal wordt op 2 locaties georganiseerd in Noorderkempen. Per locatie worden twee 2 dagen opening voorzien, waar cliënten kunnen binnenlopen of telefonisch contact kunnen opnemen (tijdens permanentie) of waar gesprekken plaatsvinden. Op 1 locatie voorziet Kruispunt Noorderkempen ook een avondopening. Op de website van Kruispunten staat telkens duidelijk vermeld wanneer het Kruispunt bereikbaar is. Daarnaast voorziet Kruispunt Noorderkempen, ook in samenwerking met andere partners, een groepsaanbod in regio Noorderkempen. Deze sessies gaan door op locaties van de lokale besturen, zijnde Kapellen, Wuustwezel, Kalmthout en Brasschaat. Kruispunt Noorderkempen stuurt, via een stuurgroep van betrokken organisaties en een afgevaardigde van de lokale besturen en een coördinator een team van medewerkers van de betrokken organisaties aan.
Kruispunt Noorderkempen werkt proactief samen met partnerorganisaties (buurt- en wijkorganisaties, eerstelijnsactoren, welzijnsactoren zoals huisartsen, diensten gezinszorg,...) voor de toeleiding van de kwetsbare doelgroep.
Er is een consultfunctie voor de zorg- en welzijnsverstrekkers binnen het werkingsgebied.
Er wordt gezorgd voor een brede bekendmaking bij de doelgroep en andere organisaties, dit aan de hand van promomateriaal en mondelinge toelichting over een het aanbod.
Kruispunt Noorderkempen maakt gebruik van een registratie (in EPD) van de cliënten en maakt hiervan een jaarverslag met de nodige informatie rond de werking en cijfergegevens (zie punt 5: rapportage).
Kruispunt Noorderkempen engageert zich om bij de uitvoering van bovenstaande acties rekening te houden met mogelijke opmerkingen van de lokale besturen verbonden aan deze samenwerkingsovereenkomst.

 

4. Financiële ondersteuning

De lokale besturen kennen ondersteuning toe aan Kruispunt Noorderkempen, volgens de bepalingen van deze samenwerkingsovereenkomst, voor een bedrag van 40.000 EUR. Deze middelen worden ingezet door een partnerorganisatie van Kruispunt Noorderkempen, om een bijkomende medewerker aan te werven. De stuurgroep van Kruispunt Noorderkempen stelt in 2024 Monnikenheide-Spectrum vzw aan voor de invulling van deze middelen. In een addendum aan deze overeenkomst zitten de onderlinge afspraken tussen de lokale besturen Noorderkempen en Monnikenheide-Spectrum vzw vermeldt.

Lokaal bestuur Brasschaat 10.000 EUR
Lokaal bestuur Kalmthout 10.000 EUR
Lokaal bestuur Kapellen 10.000 EUR
Lokaal bestuur Wuustwezel 10.000 EUR

Naast deze financiële ondersteuning zorgen lokaal bestuur Brasschaat en Kalmthout ook voor de locaties van Kruispunt Noorderkempen.
• Kalmthout: Dorpsstraat 3, 2920 Kalmthout
• Brasschaat: Bredabaan 399, 2930 Brasschaat

Wanneer er wijzigingen plaatsvinden aan de locaties gaan de betrokken actoren hierover in overleg en wordt dit onmiddellijk doorgegeven aan alle partijen.

Deze financiële ondersteuning wordt gestort op volgend rekeningnummer en dit zo snel mogelijk na de ondertekening van deze overeenkomst:
• IBAN BE88 4124 0210 0141
• BIC: KREDBEBB

Bij wijziging van het rekeningnummer meldt de ontvanger dit onmiddellijk en schriftelijk aan alle ondersteuningsverstrekkers.

 

5. Rapportage

Inhoudelijke rapportage

Kruispunt Noorderkempen bezorgt voor het einde van deze overeenkomst, een voorlopig eindverslag met onder andere een omschrijving van het verloop van het traject, de voorlopige cijfers en duiding hierbij, ervaren knelpunten,...

Financiële rapportage

De ontvanger van de financiële middelen bezorgt een financiële afrekening na het verstrijken van deze samenwerkingsovereenkomst (zie addendum).

 

6. Evaluatie

De evaluatie van deze samenwerkingsovereenkomst gebeurt aan de hand van een halfjaarlijks overleg waarop alle betrokken actoren worden uitgenodigd. In onderling akkoord kan de samenwerkingsovereenkomst bijgestuurd worden.

 

7. Duur en opzeg

Deze samenwerkingsovereenkomst loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Deze samenwerkingsovereenkomst eindigt automatisch bij het einde van de periode waarvoor ze werd afgesloten en is niet stilzwijgend verlengbaar. Een verlenging is enkel mogelijk mits positieve evaluatie en na schriftelijk akkoord van de ondersteuningsverstrekker.
De lokale besturen hebben het recht de samenwerking stop te zetten indien Kruispunt Noorderkempen zijn verbintenis niet naleeft of een samenwerking niet langer mogelijk is.
De onmogelijkheid tot verdere samenwerking moet blijken uit een duidelijke motivering en indien mogelijk nadat de partijen daarover in dialoog zijn gegaan. In geval van stopzetting van de samenwerking moet de ontvanger de financiële bijdrage niet terugstorten. Indien een lokaal bestuur de samenwerking wenst stopt te zetten, dient dit ten laatste 4 maanden voor het volgend werkingsjaar schriftelijk meegedeeld te worden aan Kruispunt Noorderkempen.
De lokale besturen kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die geleden wordt naar aanleiding van de stopzetting van de samenwerking.

 

8. Bevoegde rechtbank

Elk geschil in het kader van het uitvoeren van deze samenwerkingsovereenkomst, dat niet op minnelijke schikking kan worden geregeld, wordt exclusief beslecht door de bevoegde rechtbanken te Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 15 april 2024

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

3. Evaluatie en nieuw kader gebruik Remi-tool.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Feiten en motivering

Op het vast bureau van 28/12/2023 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 8/1/2024 werd het gebruik van de REMI-tool goedgekeurd. Wat is REMI samengevat: de federale overheid voorziet een leefloon voor iedereen die in armoede leeft, aan personen die tussen de mazen van het sociale zekerheidsnet vallen om zodoende een menswaardig bestaan te waarborgen. We merken hier echter regelmatig dat het bedrag leefloon ontoereikend is en anticiperen hierop via eigen middelen zoals huurtoelage en 10% steun. op basis van wetenschappelijk onderzoek is de REMI-tool ontwikkeld. De REMI-tool is een zeer handig instrument om op maat van ieder gezin te onderzoeken in welke mate het gezinsinkomen toereikend is, net om menswaardig te kunnen leven. Het gezinsinkomen wordt vergeleken met de hoogte van de referentiebudgetten (deze budgetten geven een antwoord op de vraag hoeveel inkomen een gezin minimaal nodig heeft om volwaardig aan de maatschappij te kunnen deelnemen. Het prijskaartje van alle goederen en diensten samen geeft aan wat de ondergrens is. Wie een inkomen heeft dat hieronder ligt, kan niet volwaardig deelnemen aan de samenleving. Elk jaar worden de goederen en diensten opnieuw geprijsd). In september hadden we onvoldoende accurate gegevens om tot een volledig uitgewerkt plan te komen.

Bij de goedkeuring van het afsprakenkader rond gebruik van de Remi-tool in januari 2024 op de RMW werd reeds aangegeven dat dit kort zal worden opgevolgd, geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Hieronder een evaluatie van het gebruik van de Remi tot heden en voorstellen voor bijsturingen.

Evaluatie:

We stellen vast dat de doelstellingen om gebruik te maken van de Remi werden gerealiseerd:

Er werden meer mensen financieel ondersteund dan met de 10% of de huurtoelage die voorheen gehanteerd werd. In totaal werd voor 34 dossiers een Remi-toelage uitgekeerd, terwijl we in december 2023 in 16 dossiers een structurele ondersteuning gaven in het kader van 10-procent steun en huurtoelage.

De Remi-tool helpt de MA ook om veel objectiever de behoeftigheid van gezinnen te detecteren. De tool wordt gehanteerd om met elkaar in gesprek te gaan en nog bewuster om te gaan met de behoeftigheid en de steunen die we geven.

De Remi-tool heeft gemaakt dat in 26 dossiers meer ondersteuning is gegeven, in 14 dossiers werd de ondersteuning verminderd of afgeschaft.

De Remi tool zet ons meer aan voor gelijke behandeling van iedereen ongeacht de MA die de cliënt opvolgt.

De toegekende bedragen aan Remi in maart bedroegen in totaal 9.373,87 euro, wat binnen het vooropgestelde budget blijft.

We stellen echter ook enkele knelpunten vast die ons aanzetten om enkele voorstellen te formuleren:

Remgelden

● In de toepassing van de remgelden werd vertrokken vanuit gemiddelden. We stellen echter vast dat voor bepaalde groepen die remgelden veel te hoog waren, met name alleenstaanden met kinderen.

● Bij het bepalen van remgelden werd geen onderscheid gemaakt tussen cliënten die activeerbaar zijn en diegenen die niet activeerbaar zijn.

Daarom het volgende voorstel remgelden:

Mensen die activeerbaar zijn, maar zich tijdelijk in een moeilijke situatie bevinden wensen we voor een beperkte tijd (max 1 jaar en dan eventueel herziening) financieel te ondersteunen o.b.v. REMI-steun.

Verder willen we de remgelden berekenen aan de hand van een duidelijk bedrag per volwassen persoon. Voor kinderen wordt er geen bijkomend remgeld gehanteerd. Wanneer de tool een negatief saldo weergeeft, hanteren we volgende remgelden per volwassen persoon:

*150,00 euro bij niet-activeerbaarheid

*250,00 euro bij activeerbaarheid

*300,00 euro bij 2 volw – niet-activeerbaar

*500,00 euro bij 2 volw - activeerbaar

Er wordt een max Remi-ondersteuning van 600 euro per maand uitgekeerd

 

Voorbeelden:

- cliënt x1 is een eenoudergezin activeerbaar : nu € 175,28 ==> € 304,28

- cliënt x2 is een samenwonende activeerbaar: nu € 168,36 ==> € 0,00

- cliënt x3 is een alleenstaande niet activeerbaar: nu € 71,06 ==> € 104,06

 

Inwonende werkende kinderen: na 2jaar kan er uitgegaan worden van een structurele samenwoonst en houden we vanaf dan rekening met het inkomen van het inwonende werkende kind.

 

Tussenkomsten van het steunfonds gas en elektriciteit of het fonds voor participatie en sociale activering zullen tevens in rekening genomen worden bij het behoefteonderzoek omdat de noodzakelijke kosten, bv. energie of vrije tijd, die deze steunen deels dekken ook mee worden geteld in de referentiebudgetten. Tussenkomst zal als inkomst gezet worden aan maandelijks 1/12e vanaf eerstvolgende maand na beslissing BCSD.

 

In geval van collectieve schuldenregeling zullen we het netto leefgeld dat iemand ontvangt van de schuldbemiddelaar in rekening brengen om via REMI te bepalen of het gezin een toereikend en menswaardig leefgeld ontvangt en dit bespreken met de aangestelde schuldbemiddelaar( in het maandbudget/basisdossier houden we rekening met het gegeven dat misschien niet alle uitgaven door de client zelf betaald worden)

       We betalen geen schulden van cliënten via REMI.

Indien de cliënt buiten zijn wil om in de collectieve schuldenregeling is terechtgekomen bv. schulden van (ex)-partner, overlevingsschulden(kosten die noodzakelijk zijn om in de basisbehoeften te voorzien) zullen wij een REMI berekening uitvoeren. Dit blijft een beslissing op maat van elke cliënt afzonderlijk en zal ook blijken naar het deskundig oordeel van de maatschappelijk assistent, steeds na overleg met de collega’s schuldhulpverlening én onderhandeling met de schuldbemiddelaar.

 

Werkwijze:

Wanneer, na het gebruik van de REMI tool, het leefgeld ontoereikend is, zal dit eerst besproken worden met de schuldbemiddelaar.

Er dient steeds een akkoord te zijn met de schuldbemiddelaar waarbij wordt beslist dat de REMI-toelage naar de cliënt gaat ( indien er niet voldaan is aan het minimale leefgeld) anders is dat mogelijke reden voor herroeping. Als de schuldbemiddelaar akkoord zou kunnen zijn dat deze steun een aanvulling is op het leefgeld, waardoor er minder extra's nodig zijn etc., dan kan deze steun helpen om de gemaakte afbetalingsplannen te kunnen naleven.

 

Herzieningen:

Bij de opstart wordt aan het BCSD een principiële goedkeuring voor 6 maanden gevraagd. Eventuele tussentijdse herzieningen van de toegekende steun worden ter goedkeuring voorgelegd aan HMA.

 

Medische kosten:

Medische kosten variëren vaak en zijn moeilijk te hanteren in het kader van Remi. We behouden daarom de huidige werkwijze voor medische toelage.

Motivatie:

* betere controle van correcte besteding.

* Remi kunnen we niet terug-vorderbaar stellen

We houden bijgevolg ook geen rekening met de maximumfactuur in de Remi.

Eénmalige hoge kosten zullen we bekijken in het kader van de behoeftigheid van cliënten op dat moment. We beoordelen aldus hoe de medische kosten het best kunnen worden betaald Bv. afbetaling ziekenhuisfactuur, spaargelden, tussenkomsten ziekenfonds, steun buiten de steunnorm, …

Bij een éénmalige hoge factuur kan dit als een éénmalige kost ingegeven worden bij de REMI-berekening als schuld met een plan zodat het recht op steun berekend kan worden.

 

We behouden het recht mits motivatie om af te wijken van de regels en maatwerk toe te passen

Juridisch kader

       Koninklijk Besluit van 22 januari 2023 houdende een toelage voor het gebruik van de REMI-tool.

       Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 8 januari 2024

       Beslissing vast bureau 28 december 2023

       Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 18 september 2023

       Beslissing vast bureau van 4 september 2023

       Beslissing vast bureau van 20 maart 2023

Financiële gevolgen

OCMW Kapellen heeft een bedrag van 26.109,90 euro ontvangen in kader van de REMI-tool. Van dit bedrag dient enerzijds de licentiekost, zijnde 1.667,38 euro, betaald te worden. Anderzijds kan er 24.441,71 euro effectief besteed worden aan individuele dossiers van de sociale dienst. De verleende steun wordt geregistreerd op MJP002317.

Om het budget ook optimaal te spenderen werd deze toelage gespendeerd voor de financiering van de 10% steun voor de periode 09-12/2023.

Budget REMI 2023:

24.441,71

- 4.552,71 ( financiering 10%)

- 5983,44 (boeking remi 09-12/23)

-------------

13.905,56

Budget REMI 2024:

24.441,71 euro voor 10 maanden (03/24-12/24)

We brengen onderstaande eigen financiële steunen die onder het REMI-budget:

31.250 (huurtoelage)

14.000 (steun boven de steunnorm)

20.800 (10%)

600 (steun in natura)

5.000 (eindejaarstoelage)

8.000 (vakantietoelage)

4.800 (schooltoelage)

-----------

84.450,00 euro

Totaal incl REMI: 84.450,00 + 24.441,71 + 13905,56 = 122.797,27 euro voor 2024 beschikbaar.

Van het budget steun boven de steunnorm wordt 5.000,00 euro behouden. Bijkomend wordt er nog 5.000 euro aan toegevoegd die voornamelijk zal dienen voor steunen die terug te vorderen zal zijn.

De toevoeging van 5.000 euro aan het krediet 'steun boven de steunnormen' zal bijgevraagd moeten worden bij aanpassing meerjarenplan.

Volgens huidige dossiers is 11.194,33 euro/maand nodig, maar hier werd dus nog geen rekening gehouden met aftrek bedragen energiefonds en SCP. Door maximaal gebruik te maken van de steun in het kader van het fonds sociale culturele participatie en energiefonds zouden de hierboven voorgestelde aanpassingen binnen budget vallen.

Beschikbaar SCP fonds: 9.805 euro

Beschikbaar energiefonds: 10.323 euro

Uiteraard is de berekening gebaseerd op de huidige dossiers en kan dus veranderen. Het exact uit te besteden budget is nooit volledig op voorhand te voorspellen.

Er werd een visum verleend.

Er wordt enkel een visum verleend voor dienstjaar 2024. Akkoord met het principe. Aangezien de berekening gemaakt werd met gemiddelde bedragen, is het belangrijk dat het overzicht bewaard blijft om zo binnen het beschikbare budget te blijven. De toevoeging van 5.000 euro aan het krediet 'steun boven de steunnormen' zal bijgevraagd moeten worden bij aanpassing meerjarenplan.

Besluit

STEMMING :

25 stemmen voor: Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Evelyne Haud'Huyze (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (Onafhankelijk), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (Onafhankelijk), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD), Nicole Demaerel-Recourdon (N-VA), Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA) en Dirk Van Mechelen (Open VLD).
4 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen), Tom Namurois (Vooruit-Groen) en Philippe Henquet (CD&V).
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met de bijsturingen en het nieuwe afsprakenkader betreffende gebruik van de REMI-tool met ingang vanaf 1 mei 2024.

Artikel 2

Het vast bureau beslist om onderstaande steunen aan te wenden voor de Remi:

31.250 (huurtoelage)

14.000 (steun boven de steunnorm)

20.800 (10%)

600 (steun in natura)

5.000 (eindejaarstoelage)

8.000 (vakantietoelage)

4.800 (schooltoelage)

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 15 april 2024

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

4. Samenwerkingsovereenkomst met Opgroeien.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Feiten en motivering

Vanuit de Vlaamse regering blijven een performant gezinsbeleid en de bestrijding van (kans)armoede een belangrijke prioriteit.

Het Agentschap Opgroeien ontsluit op niveau van iedere stad of gemeente gegevens op populatieniveau om een stuk zicht te krijgen op de grootte van een doelgroep.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om toegang te krijgen tot de persoonsgegevens waarover het Agentschap Opgroeien en het Agentschap Uitbetaling Groeipakket beschikken. Deze gegevens kunnen nuttig zijn om, in het kader van het lokaal sociaal beleid en gezinsbeleid, tegemoetkomingen, kortingen... toe te kennen aan gezinnen met kinderen.

We leggen de focus op de samenwerkingsovereenkomst ocmw – en protocol gegevensdeling in kader van onderbescherming.

● informatie over gezinnen met een risico op kansarmoede.

De doelstellingen zijn de toegang tot hulp- en dienstverlening te verbeteren en de onderbescherming tegen te gaan voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Het lokale team Kind en Gezin kan een (mogelijke) kwetsbaarheid vaststellen bij mensen die nog niet gekend zijn bij het OCMW. Concreet kan er worden afgesproken dat de identificatiegegevens van deze maatschappelijk kwetsbare gezinnen worden doorgegeven aan het OCMW. Uiteraard zijn hier randvoorwaarden aan verbonden voornamelijk met betrekking tot de privacy. Het OCMW kan een samenwerkingsovereenkomst sluiten met het lokaal team Kind en Gezin in zijn gemeente en middels een protocol de informatieuitwisseling regelen.

 

Betreft de mogelijkheden:

       digitale uitwisseling van gegevens Groeipakket

       identificatie doelgroep, betaalbestand en/of infobrief aan gezinnen zullen we in een latere fase in overleg gaan met Agentschap Opgroeien.

Juridisch kader

       Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid dat als doelstelling heeft het verhogen van de toegang tot de sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming.

       Decreet van 4 februari 2022 tot wijziging van het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Opgroeien regie wat betreft de gegevensdeling met het OCMW.

       Organieke wet van 8 juli 1976.

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Opgroeien, inzake het lokaal sociaal gezinsbeleid op basis van gegevens Groeipakket en kansarmoede-index, goed.

Artikel 2

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met het te gebruiken protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens vanuit lokaal team Kind en Gezin naar OCMW Kapellen.

LOKALE Samenwerkingsovereenkomst tussen HET LOKAAL TEAM KIND EN GEZIN Kapellen en HET OCMW Kapellen 

Artikel 1: Contracterende partijen

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten tussen:

       Voor het lokaal team Kind en Gezin Kapellen van het Agentschap Opgroeien regie, met zetel te Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel rechtsgeldig vertegenwoordigd door mevrouw Tine Sinnaeve, Afdelingshoofd Beheer lokale teams.

       Voor het OCMW van Kapellen, vertegenwoordigd door de heer Dirk Van Mechelen, voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn/ van het Vast Bureau van het OCMW, en de heer Danny Van Tiggelen algemeen directeur,

 

Artikel 2: Doel  en voorwerp van de samenwerkingsovereenkomst

Deze samenwerkingsovereenkomst kadert in

       het decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid dat als doelstelling heeft het verhogen van de toegang tot de sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming;

       het decreet van 4 februari 2022 tot wijziging van het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Opgroeien regie wat betreft de gegevensdeling met het OCMW.

In deze overeenkomst gaat het concreet over de samenwerkingsafspraken bij het doorgeven

       van bepaalde identificatiegegevens van cliënten waarmee de lokale teamleden van Kind en Gezin, bij de uitvoering van hun taken, in contact komen, en steeds met toestemming van deze cliënten

       vanuit die lokale teamleden van het agentschap die gebonden zijn aan het beroepsgeheim (vermeld in art. 458 van het Strafwetboek) aan maatschappelijk werkers van het OCMW van de verblijfplaats van de cliënt in kwestie die concrete hulp- en dienstverlening namens het OCMW aan die cliënt kan bieden en die door hetzelfde beroepsgeheim gebonden zijn.”

 

 

Artikel 3:  Doelstellingen, acties en engagementen

Deze overeenkomst concretiseert de samenwerking binnen de globale doelstellingen die beide organisaties hebben.

Voor het lokaal team Kind en Gezin zijn dit doelstellingen op het vlak van geïntegreerde preventieve gezinsondersteuning, waaronder de ondersteuning van gezinnen in de realisatie van hun grondrechten en het toegankelijk maken van basisvoorzieningen en materiële en financiële ondersteuning.

Concreet gaat dit over  :

       tijdens de cliëntcontacten de ondersteuningsnoden op de verschillende levensdomeinen bespreekbaar maken met de cliënt;

       samen met de cliënt de nodige acties ondernemen om gepaste expertise, ondersteuning en hulp bij  te schakelen en hiertoe ook de nodige samenwerkingsafspraken te maken met partners; als het OCMW hierin mogelijks een meerwaarde kan betekenen, kan de cliënt doorverwezen worden naar de sociale dienst van het OCMW en kunnen de identificatiegegevens doorgegeven worden, als de cliënt hierover voldoende geïnformeerd is en zijn akkoord gegeven heeft

       waar nodig deel te nemen aan cliëntoverleg of op eigen initiatief cliëntoverleg bij elkaar te roepen;

Voor het OCMW zijn dit dezelfde strategische doelstellingen als omschreven in de organieke wet op de OCMW’s van 8 juli 1976 en het decreet lokaal sociaal beleid, namelijk het verhogen van de toegang tot de sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming.

Concreet gaat dit over :

       Als het OCMW identificatiegegevens ontvangt van een lid van het lokaal team Kind en Gezin, gaat een maatschappelijk werker van het OCMW van de gemeente waarin de cliënt verblijft, contact opnemen met de cliënt.

       Bij dat contact, gaat er gestreefd worden naar een verdere vraagverduidelijking.

       Als de cliënt aangegeven heeft te willen geholpen worden door het OCMW, dan zal er hulpverlening opgestart worden. Er wordt ook gezocht naar de meest passende hulpverlening.

       Indien noodzakelijk en indien gewenst door de cliënt, zal het OCMW ook andere partners/hulpverleners inschakelen.

Specifieke acties of samenwerkingsafspraken naast deze met betrekking tot gegevensdeling zijn opgenomen in de bijlage bij deze overeenkomst.

Artikel 4: Gegevensdeling

De gegevensdeling kan gebeuren vanuit een lokaal teamlid Kind en Gezin die gebonden is aan het beroepsgeheim (vermeld in art. 458 van het Strafwetboek) naar (een) maatschappelijk werker(s) van het OCMW van de verblijfplaats van de cliënt in kwestie die concrete hulp- en dienstverlening namens het OCMW aan die cliënt kan bieden  en die door hetzelfde beroepsgeheim gebonden is/zijn.

De cliënt moet vooraf geïnformeerd zijn over:

       het doel van de gegevensdeling

       welke gegevens worden gedeeld

       met wie de gegevens worden gedeeld

       wat er verder met de gegevens gebeurt

       en wat de cliënt mag verwachten.

Het delen van de betreffende gegevens is vrijwillig en alleen mogelijk als de cliënt daarvoor zijn vrije en uitdrukkelijke toestemming heeft verleend.

Het gaat concreet over de volgende gegevens van de cliënt:

       Naam en voornaam

       Adres

       Telefoonnummer

       E-mailadres.

De elektronische gegevensdeling gebeurt ad hoc volgens de geldende richtlijnen (AES 256 encryptie via 7-zip.) naar volgende mailbox …….enkel toegankelijk voor medewerkers van het OCMW, onderworpen aan het beroepsgeheim.

In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst dient tevens een protocol inzake elektronische gegevensdeling tussen het lokaal team Kind en Gezin en het OCMW te worden afgesloten. De geldende voorwaarden voor de gegevensdeling zijn ook in dit protocol omschreven. Het protocol gaat als bijlage bij deze samenwerkingsovereenkomst.

Een maatschappelijk werker van het OCMW neemt contact op met de cliënt. Hij luistert naar zijn hulpvragen, verschaft hem informatie, bekijkt, samen met de cliënt, of zijn rechten uitgeput zijn, biedt hem sociale hulp- en dienstverlening aan en/of verwijst hem door naar de gepaste lokale sociale hulp- en dienstverlening.”

 

Artikel 5: Contactpersonen i.v.m. deze samenwerkingsovereenkomst

Voor het OCMW van Kapellen

 

Organisatie

Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn

Vertegenwoordiger(s) van de rechtspersoon

(Hier moeten de naam/namen en functies van de perso(o)n(en) vermeld worden die het OCMW mogen vertegenwoordigen.)

Functionaris gegevensbescherming (FGB) of Data protection officer (DPO) (bij de ondertekening van deze overeenkomst en bijhorend protocol: voornaam, naam en e-mailadres)

(in te vullen door het OCMW)

Contactperso(o)n(en) in het kader van deze overeenkomst: (voornaam), (naam), telefoon/gsmnummer en e-mailadres

 

 

(in te vullen door OCMW – mag ook een functie met contactgegevens zijn – wel best een diensthoofd en/of verschillende personen)

Adres maatschappelijke zetel

Bruggeske 1, 2950 Kapellen

Correspondentieadres

Bruggeske 1, 2950 Kapellen

Algemeen telefoon/gsm-nummer

03 670 28 59

Algemeen e-mailadres

welzijn@kapellen.be

 

Voor het lokaal team Kind en Gezin  van Opgroeien regie

Organisatie

Opgroeien regie

Rechtsvorm

Intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid

Vertegenwoordiger van de rechtspersoon

Bruno Vanobbergen, Administrateur -Generaal Agentschap Opgroeien

Functionaris gegevensbescherming (FGB) of Data protection officer (DPO) (bij de ondertekening van deze overeenkomst en bijhorend protocol: voornaam, naam en e-mailadres)

Johan Behets

 

Johan.behets@opgroeien.be

Contactperso(o)n(en) in het kader van deze overeenkomst

Lutgart Desmet

 

Maatschappelijke zetel

Hallepoortlaan 27

1060 Brussel

Correspondentieadres

 Bredabaan 743, 2990 Wuustwezel

Algemeen telefoonnummer en/of gsm-nummer

0499565439

Algemeen e-mailadres

 

Noorderkempen@kindengezin.be

 

 

Elke wijziging van de contactpersoon wordt onmiddellijk schriftelijk (brief of e-mail) gemeld aan de andere partij. Deze schriftelijke melding maakt dan onlosmakelijk deel uit van huidige overeenkomst.

 

Artikel 6: Communicatie

De partijen verbinden zich ertoe om de relevante informatie die betrekking heeft op het correct naleven van deze overeenkomst tijdig uit te wisselen en op regelmatige tijdstippen met elkaar overleg te plegen over alle aspecten van deze overeenkomst.

 

Artikel 7: Evaluatie en wijziging overeenkomst

De partijen evalueren … (in te vullen door de beide partners: elke 6 maanden/elk jaar/ …) de uitvoering van deze samenwerkingsovereenkomst.

In onderling akkoord kan de samenwerkingsovereenkomst bijgestuurd worden in functie van de concrete acties.

 

Artikel 8: Inwerkingtreding en duur van de samenwerkingsovereenkomst

       De overeenkomst gaat in op … (datum in te vullen)  en geldt voor (in te vullen door de partners: onbepaalde duur/bepaalde duur, tot en met ….).

       Beide partijen kunnen deze overeenkomst schriftelijk beëindigen mits in achtneming van een opzegtermijn van zes maanden.

 

Artikel 9: Aansprakelijkheid

De partij die onrechtmatig handelt jegens de andere partij is jegens die partij aansprakelijk voor alle uit dat handelen voortvloeiende schade. Dezelfde aansprakelijkheid geldt indien een door de partij ingeschakelde derde de onrechtmatige handeling verricht.

De partij die naar aanleiding van door de andere partij verrichte samenwerkingsactiviteiten aansprakelijk wordt gesteld door een derde of geconfronteerd wordt met een claim zal door de andere partij volledig worden gevrijwaard. De andere partij zal op eerste verzoek van de eerstgenoemde partij de behandeling van de betreffende aanspraken en eventuele vorderingen overnemen.

De samenwerkende partners die als uitvoerder optreden zijn elk voor hun eigen deel van de overeenkomst aansprakelijk. Slechts indien sprake is van opzet en/of grove schuld van een der partijen is deze partij voor de totale daaruit voortvloeiende schade aansprakelijk.

 

Artikel 10: Bijzondere bepalingen

Alle geschillen die uit deze overeenkomst voortvloeien zullen zoveel mogelijk in onderling overleg tussen ondertekende partijen tot een oplossing worden gebracht. In geval van blijvende betwistingen in de uitvoering van deze overeenkomst  zijn alleen de hoven en rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement van Brussel bevoegd.

Opgemaakt in 2 exemplaren. Elke partij heeft een exemplaar van de samenwerkingsovereenkomst ontvangen.

 

Opgemaakt te ………..…..  (plaats invullen)    op … (datum invullen)

Namens het  OCMW van Kapellen

Dirk Van Mechelen      Danny Van Tiggelen
Burgemeester       Algemeen directeur 

Namens Opgroeien regie

Bruno Vanobbergen

Administrateur-Generaal Agentschap Opgroeien

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.