Zitting van 24 juni 2024
Openbare zitting
Openbare zitting
1. Goedkeuring notulen en zittingsverslag raad voor maatschappelijk welzijn van 27 mei 2024. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 mei 2024 worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 78
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de zitting van 27 mei 2024 goed.
Zitting van 24 juni 2024
Openbare zitting
Openbare zitting
2. Vaststelling jaarrekening 2023 - deel OCMW. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De gemeente en OCMW Kapellen hebben een geconsolideerde jaarrekening, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.
De raad voor maatschappelijk welzijn dient de jaarrekening 2023 deel OCMW vast te stellen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de jaarrekening 2023 deel OCMW goed te keuren en vervolgens zal de gemeenteraad de geconsolideerde jaarrekening 2023 van gemeente en OCMW Kapellen vaststellen.
De geïntegreerde jaarrekening 2023 van gemeente en OCMW wordt voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het gecumuleerd budgettair resultaat van de jaarrekening OCMW bedraagt 475.273 euro.
De activa en passiva van de geconsolideerde balans bedragen 139.413.979 euro op 31 december 2023.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 41, §2, 3°, 249, 260, 261;
● Ministerieel besluit van 26 juni 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, en latere wijzigingen;
● Ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen;
● Besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen
Financiële gevolgen
Het gecumuleerd budgettair resultaat van het OCMW bedraagt 475.273 euro.
De activa en passiva van de geconsolideerde balans bedragen 139.413.979 euro op 31 december 2023.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De jaarrekening 2023 deel OCMW wordt vastgesteld. Het gecumuleerd budgettair resultaat van het OCMW bedraagt 475.273 euro
De activa en passiva van de geconsolideerde balans bedragen 139.413.979 euro op 31 december 2023.
Artikel 2
De jaarrekening 2023 deel OCMW wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Zitting van 24 juni 2024
Openbare zitting
Openbare zitting
3. Jaarverslag organisatiebeheersing - voortgangsrapportering. - Kennisname.
Feiten en motivering
Het decreet Lokaal Bestuur voorziet een verplichting m.b.t. een systeem van organisatiebeheersing.
Het gehanteerde model , het algemeen kader en de wijze van rapportering hierbij zijn goedgekeurd op de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 15 mei 2023.
Deze rapportering betreft een update van het jaarverslag 2023 met voortgangsrapportering.
Gezien nieuwe inzichten vanuit o.a. de audit rijbewijzen en reispassen van Audit Vlaanderen (gemeenteraad 15 januari 2024) en de vaststelling dat het uitvoeren van het voorgestelde actieplan na de start met een nieuw kader organisatiebeheersing niet gerealiseerd kan worden op 1 jaar is het aangewezen om het actieplan verder te zetten voor 2024-2025.
Juridisch kader
● Artikel 217 tot en met artikel 220 van het decreet lokaal bestuur waarbij de regels inzake organisatiebeheersing worden uitgewerkt.
Kennisname
Artikel 1
Het vast bureau neemt kennis van het ontwerp voortgangsrapportering organisatiebeheersing en legt dit voor aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Tom Namurois An Stokmans Leo Mees Ludo De Bruyn Marc De Smet Lieve Calle Luc Devriese Wilfried Schonkeren Firoozeh Sadeghi Sanne Loopmans Inge Cornelissen Pieter Buysse Dirk Van Mechelen Frederic van Haaren Eric Dilliën Nancy Van Huffelen Christel Janssens Inge Wagemans Vital Lambert Nicole Demaerel-Recourdon Wilfried Van Wesenbeeck Luc Janssens Koen Helsen Laila Rylant Danny Van Tiggelen Evelyne Haud'Huyze Tayfun Genç Luc Lamine Chris Marynissen Philippe Henquet Tom Namurois An Stokmans Leo Mees Ludo De Bruyn Marc De Smet Lieve Calle Luc Devriese Wilfried Schonkeren Firoozeh Sadeghi Sanne Loopmans Inge Cornelissen Pieter Buysse Dirk Van Mechelen Frederic van Haaren Eric Dilliën Nancy Van Huffelen Christel Janssens Inge Wagemans Vital Lambert Nicole Demaerel-Recourdon Wilfried Van Wesenbeeck Luc Janssens Koen Helsen Laila Rylant Evelyne Haud'Huyze Tayfun Genç Luc Lamine Chris Marynissen Philippe Henquet Dirk Van Mechelen Koen Helsen Leo Mees Lieve Calle Eric Dilliën Ludo De Bruyn Inge Wagemans Frederic van Haaren Tom Namurois Vital Lambert Marc De Smet Tayfun Genç Inge Cornelissen Nancy Van Huffelen Sanne Loopmans Firoozeh Sadeghi An Stokmans Evelyne Haud'Huyze Chris Marynissen Luc Devriese Wilfried Schonkeren Wilfried Van Wesenbeeck Laila Rylant Nicole Demaerel-Recourdon Luc Janssens Luc Lamine Philippe Henquet Pieter Buysse Christel Janssens aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 juni 2024
Openbare zitting
Openbare zitting
4. Toewijzingsreglement De Voorkempen. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen zal op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking treden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen.
De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.
De Voorkempen-he heeft tijdens de raad van bestuur van 7/9/2023 beslist om conform het decreet een toewijzingsraad op te richten in functie van het maken van afspraken over de versnelde toewijzingen en de opmaak van een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied.
We verwijzen naar de brief/email van 25/9/2023 aan de gemeenten en de welzijnsactoren met de vraag om een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden.
De installatievergadering heeft plaatsgevonden op 13/12/2023 te Wuustwezel.
De toewijzingsraad telt 19 leden en is als volgt evenwichtig samengesteld:
1 afgevaardigden van De Voorkempen-HE
1 afgevaardigde per gemeente (15 in totaal)
1 Vertegenwoordiger per welzijnsactor:
▫ CAW Antwerpen
▫ Vertegenwoordiger bijzondere jeugdzorg, opgroeien en VAPH.
▫ Vertegenwoordiging geestelijke gezondheidszorg
De toewijzingsraad is samengekomen op 31/01/2024 te Brasschaat, 6/3/2024 te Zoersel en 17/4/2024 te Ranst.
De toewijzingsraad van De Voorkempen-he heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader , een ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
Het ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudreglement is op 30 april 2024 goedgekeurd door de raad van bestuur van de Voorkempen-he.
Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.
De woonmaatschappij integreert de goedgekeurde toewijzingsreglementen in het definitieve toewijzingsreglement. De woonmaatschappij bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen.
Motivering
De toewijzingsraad van De Voorkempen-he heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen.
Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
We kiezen voor een cascadesysteem van toepassing op het volledig werkingsgebied. De langdurige woonbinding wordt ingevuld a.d.h.v. volgende cascade:
1e. Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.
2e. Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in het werkingsgebied woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.
Voor het volledige overzicht van keuzes en afspraken mbt pijler 2 (versnelde toewijzingen) en pijler 3 (doelgroepen) verwijzen we naar de bijlagen (huishoudreglement, toewijzingsreglement en overzicht doelgroepen).
Aandachtspunten :
Pijler 2 : versnelde toewijzingen
Artikel 22. - §1. - De doelgroepen voor versnelde toewijzing zijn voorzien in art. 6.24 §2 en art. 6.25 van het BVCW. De volgende doelgroepen komen in aanmerking voor een versnelde toewijzing:
1° de kandidaat-huurder die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden;
2° de kandidaat-huurder die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen;
3° de kandidaat-huurder met een geestelijk gezondheidsprobleem die zelfstandig woont of gaat wonen;
4° de kandidaat-huurder die in slechte huisvesting woont;
5° de kandidaat-huurder die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevindt
§2. De versnelde toewijzingen door De Voorkempen-HE o.b.v. precaire woonnood gebeuren evenwichtig
gespreid over het jaar en over het patrimonium/werkingsgebied van de woonmaatschappij. De Voorkempen-HE kiest welke panden er versneld worden toegewezen en kijkt wie er voor dit pand in aanmerking komt. Uitgangspunt bij de versnelde toewijzingen: woonnood primeert.
Artikel 23. - §1. - Binnen de 20% versnelde toewijzingen, wordt het vooropgesteld aantal versnelde toewijzingen als volgt verdeeld over de verschillende categorieën/doelgroepen.
Pijler 3 (doelgroepen)
We verwijzen naar het huishoudreglement waar de bestaande doelgroepenplannen en doelgroepen zijn opgenomen.
Voor de bejaarden woningen wordt een cascadesysteem ingevoerd.
De kandidaat-huurder vanaf 75 jaar
Hiertoe worden i.f.v. deze doelgroep aangepaste woningen voorbehouden die worden gelabeld op adres (zie bijlage).
Er wordt prioritair toegewezen volgens het volgende cascadesysteem
1e. personen vanaf 75 jaar
2e. personen vanaf 70 jaar
3e. personen vanaf 65 jaar
Bij een koppel of samenwonenden volstaat het dat een van beide partners de leeftijd heeft bereikt.
Begeleidende maatregelen
De toeleidende organisatie maakt een inschatting van de nood aan begeleiding en neemt dit op in het attest bij inschrijving. De nood aan begeleiding wordt opnieuw ingeschat door de toeleidende organisatie in overleg met de kandidaat bij een effectief aanbod van de woning. Indien de begeleiding nodig is, wordt dit opgenomen in een begeleidingsovereenkomst tussen de kandidaat-huurder en de begeleidende organisatie.
Voor de start van de verhuring gaat er een eerste gesprek door met de woonmaatschappij om in te schatten of en welke woonbegeleiding nodig kan geacht worden. Indien de woonmaatschappij van mening is dat er bijkomende woonbegeleiding dient voorzien te worden, zal de welzijnsactor het opnemen van de begeleiding opnieuw overwegen. Bij het eerste kennismakingsbezoek, binnen 3 maanden na de verhuring gaat de woonmaatschappij, samen met de welzijnsactor samen op huisbezoek. De welzijnsactor informeert de woonmaatschappij wanneer de woonbegeleiding wordt stopgezet. Tussentijds kan een woonbegeleiding bijgestuurd worden maar dan steeds in onderling overleg.
Juridisch kader
● Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.
● Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.
● De installatie van de toewijzingsraad van De Voorkempen-he, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van De Voorkempen-he, d.d. 13/12/2023 te Wuustwezel.
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
26 stemmen voor: Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Evelyne Haud'Huyze (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (Onafhankelijk), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (Onafhankelijk), Tom Namurois (Vooruit-Groen), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD), Nicole Demaerel-Recourdon (N-VA), Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA) en Dirk Van Mechelen (Open VLD).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Philippe Henquet (CD&V).
Artikel 1
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonmaatschappij De Voorkempen-he.
Artikel 2
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van de genomen beslissingen door De Voorkempen-he met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Zitting van 24 juni 2024
Openbare zitting
Openbare zitting
5. Verlenging Digibank Selab. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Situering
Met de Digibank maken Selab, 6 lokale besturen, VDAB, AGII, LIGO Antwerpen en Saamo werk van een regionaal e-inclusie project voor mensen die de digitale boot dreigen te missen. De Digibank is actief op het grondgebied van de gemeenten Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek en Wuustwezel.
Met het project digibanken wil de Vlaamse Overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie beleidsmatige doelstellingen:
• Gelijke toegang tot digitale technologie door het voorwaardelijk beschikbaar stellen van laptops, schermen en andere hardware en ondersteuning in een specifieke context (vb. uitleendienst).
• Via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel inzake persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden (vb. herstel van IT-materiaal).
• Via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten (vb. digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, tax-on-web, enz.) via zogenaamde fysieke knooppunten.
De doelgroep van de digibanken omvat volwassen personen in Vlaanderen met een (risico op) digitale achterstand.
Werkzoekenden en personen met een (risico op) digitale achterstand in voorbereiding op een traject naar werk genieten daarbij bijzondere aandacht, gelet op het belang van de versterking van de digitale basisvaardigheden met het oog op activering naar de arbeidsmarkt.
Intussen draait de digibank Sel@b al een jaar op volle toeren. Op 1/5/ 2024 registreerden we 939 unieke gebruikers. De doelstelling is om tegen 31/12/2024 meer dan 1000 unieke gebruikers te bereiken.
Vlaamse subsidies maken een verlenging van anderhalf jaar (tot juli 2026) van de dienstverlening van de digibanken mogelijk. Deze verlenging geeft de digibanken ademruimte om na de lokale verkiezingen van oktober 2024 te werken aan de verduurzaming van hun werking.
Voor deze verlenging is het dan ook noodzakelijk dat er extra acties worden ondernomen mbt lokale verankering van de dienstverlening.
De 54 bestaande digibanken konden tot en met 13 oktober 2023 een dossier indienen waarin ze hun verlenging motiveerden en aangaven welke ambitie het partnerschap zichzelf wilde opleggen voor de nieuwe periode. Uiteindelijk werd er door 53 projecten ook effectief een verlenging aangevraagd. Van deze 53 dossiers kregen 47 een positieve evaluatie.
De projectaanvraag van Selab werd positief beoordeeld.
De partnerschappen krijgen de tijd tot 1 september 2024 om hun samenwerkingsstrategie en de partnerschapsovereenkomst te laten bekrachtigen door de partners.
De partnerschappen zullen tussen de 350.000 euro en de 500.000 euro ontvangen, naar gelang de ambitie die ze vooropstelden.
Selab stelde onder andere als ambitie om 1.751 unieke personen te bereiken met hun dienstverlening.
Hiervoor vraagt Selab de maximale subsidie van €500.000 aan om te voorzien in een aanbod voor de drie doelstellingen.
Timing
Beslissing VB mei 2024
Beslissing hernieuwing partnerschap RMW juni 2024
Deadline indienen projectaanvraag: 1 september 2024
Beslissing departement WSE: december 2024
Opstart werking: januari 2025
Einde subsidieperiode: juni 2026
Juridisch kader
● Organieke Wet betreffende de OCMW’s van 08-07-1976
● Decreet lokaal bestuur van 22-12-2017
Financiële gevolgen
Voor de verlenging van het project Digibank Sel@b worden middelen aangevraagd aan het departement werk en sociale economie: €500.000.
Er wordt geen financiële bijdrage gevraagd aan het lokaal bestuur.
Het engagement van de gemeenten werd reeds genomen maar zal in functie van deze oproep uitgebreid worden.
Engagement lokaal bestuur in partnerschap:
- Ondertekening van de vernieuwde partnerovereenkomst.
- Lokale besturen registreren zich in Plato als partner van de digibank Sel@b.
- Aanleveren van de nodige documenten om als partner te kunnen instappen in het project.
- In communicatie over de digibank Sel@b de ESF subsidiëring te vermelden.
- Voorzien in locaties laagdrempelige digipunten.
- Afvaardiging in lokale werkgroep en bovenlokale stuurgroep.
- Bijkomend engagement mbt verankering van dienstverlening in reguliere werking (zie bijgevoegde samenwerkingsstrategie en actieplanning)
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de verlenging van de digibanken Selab goed en gaat akkoord met het gevraagde engagement.
Artikel 2
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van de geplande samenwerkingsstrategie.
Zitting van 24 juni 2024
Openbare zitting
Openbare zitting
6. Hernieuwde samenwerkingsovereenkomst met Ligo Open Leersalon. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
We verwijzen naar de goedgekeurde notule “Samenwerking Open leersalon” dd 5/7/2021 en de notule "hernieuwde samenwerkingsovereenkomst met Ligo dd 14/11/2022 en dd 18/09/2023.
Ligo Open Leersalon organiseert éénmalige infosessies en korte cursussen in Kapellen voor haar doelgroep van laaggeletterde volwassenen. Zij bereiken hun doelgroep dichtbij waar ze wonen, ontdekken waar de doelgroep nood aan heeft en bieden een gepast aanbod aan, zowel ter plekke als op centraal gelegen lesplaatsen.
Het Open leersalon is gestart in september 2021, toen nog in samenwerking met Vzw Doedeskaden.
Nadat vzw Doedeskaden besloot de samenwerking stop te zetten, werden een aantal kleine wijzigingen aangebracht in de samenwerkingsovereenkomst met Ligo Open leersalon.
Ligo Antwerpen wil een duurzame samenwerking met de gemeente Kapellen voor het Open Leersalon.
Het concept wordt regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.
We wensen dit te vertalen naar een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst.
Het Open Leersalon wordt wekelijks (op vrijdag van 9.30 uur - 11.30 uur, behalve tijdens schoolvakanties) georganiseerd in een spreekkamer aan de welzijnsbalie van het Administratief Centrum. Zij kunnen hiervan kosteloos gebruik maken, het OCMW staat in voor de kosten.
De infosessies en de korte cursussen worden bij voorkeur ook georganiseerd in de lokalen van de gemeente Kapellen. Als dat niet kan, zoeken Ligo en OCMW Kapellen naar een alternatieve locatie in de buurt.
Juridisch kader
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
● decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid
Financiële gevolgen
Het Open Leersalon wordt georganiseerd in een spreekkamer aan de welzijnsbalie van het Administratief Centrum. Zij kunnen hiervan kosteloos gebruik maken. De Sociale dienst staat in voor de kosten.
De infosessies en de korte cursussen worden bij voorkeur ook georganiseerd in de lokalen van de gemeente Kapellen. Als dat niet kan, zoeken Ligo en de sociale dienst Kapellen naar een alternatieve locatie in de buurt.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst met Ligo, ivm de organisatie van het Open Leersalon in Kapellen, goed.
Tussen Ligo Antwerpen en OCMW Kapellen is het volgende overeengekomen in het kader van het Open Leersalon – concept.
1.Voorwerp
1.1 Doelgroep
Ligo Antwerpen organiseert het Open Leersalon, éénmalige infosessies en korte cursussen in Kapellen voor haar doelgroep van laaggeletterde volwassenen.
1.2 Doelstelling
Ligo Antwerpen bereikt haar doelgroep dichtbij waar ze wonen, ontdekt waar de doelgroep nood aan heeft en biedt gepast aanbod aan, zowel ter plekke als op centraal gelegen lesplaatsen.
2. Praktische afspraken
2.1. Contactpersonen
Voor de uitvoering van deze overeenkomst zijn dit de contactpersonen:
Voor Ligo Antwerpen: Karen Laurent, Karen.Laurent@ligo-antwerpen.be, 0498/147-104 en de lesgever: Ilse Raicich, 0472/19-04-93, Ilse.Raicich@ligo-antwerpen.be
Voor OCMW Kapellen: Ann Jansen, projectmedewerker Sociaal Huis, 0495/91-05-96, Ann.Jansen@Kapellen.be
2.2 Werving
Ligo Antwerpen en OCMW Kapellen zorgen samen voor de werving van de doelgroep. Ligo Antwerpen maakt het nodige materiaal: flyers, affiches, ...
2.3. Communicatie en publicatie
Het concept Open Leersalon maakt deel uit van de werking van Ligo Antwerpen en mag als zodanig gepubliceerd worden. Bij elke bekendmaking zal dit worden vermeld.
Voor de eventuele publicatie van een getuigenis of van de mening van een tussenpersoon, is het schriftelijk voorafgaand akkoord vereist van de betrokken deelnemers en van Ligo Antwerpen.
2.4. Start en duur van het Open Leersalon
Het Open Leersalon is gestart in september 2021. Ligo Antwerpen wil een duurzame samenwerking voor het Open Leersalon. Als het concept niet werkt zoals verwacht, wordt er bijgestuurd. Telkens in april wordt de samenwerking voor het volgende schooljaar besproken.
Deze overeenkomst loopt van 1 september 2024 tem 30 juni 2025.
2.5. Inschrijving, toelatingsvoorwaarden, en inschrijvingsgeld
Enkel voor de korte cursussen: Cursisten schrijven zich in vóór de start van de cursus bij de lesgever; zij brengen hiervoor hun identiteitskaart mee. Aan de hand van hun identiteitskaart bepaalt Ligo Antwerpen of een cursist voldoet aan de instapvoorwaarden en of hij evt. inschrijvingsgeld moet betalen.
Cursisten met een diploma secundair onderwijs die niet tot een uitzonderingscategorie behoren (https://www.onderwijs.vlaanderen.be/nl/vademecum-vrijstelling-inschrijvingsgeld#welke-vrijstelling-voor-welke-cursist) betalen €1,5 per lesuur.
2.6. Cursusgeld
Ligo Antwerpen vraagt aan cursisten een bijdrage voor het cursusmateriaal. In het kader van het Open Leersalon willen we de drempel voor deelname zo laag mogelijk houden. Daarom vragen we geen bijdrage voor korte cursussen die onder het Open Leersalon vallen.
Als cursisten doorstromen naar ander aanbod binnen Ligo Antwerpen, betalen ze wel cursusgeld.
2.7. Locatie
Het Open Leersalon wordt georganiseerd in het Administratief Centrum in Kapellen. De infosessies en de korte cursussen worden bij voorkeur ook georganiseerd in de lokalen van de gemeente Kapellen. Als dat niet kan, zoeken Ligo Antwerpen en OCMW Kapellen naar een alternatieve locatie in de buurt.
OCMW Kapellen zorgt voor pedagogisch comfort en ondersteunend materiaal:
X Internet
0 Computer of laptop
X Printer
X Een stiftbord (enkel voor infosessies en korte cursussen)
X Beamer of groot scherm (enkel voor infosessies en korte cursussen)
Tijdens de bijeenkomsten is er mogelijkheid voor cursisten om iets te drinken. OCMW Kapellen zorgt voor koffie/thee.
2.8. Inhoud en opvolging
Ligo Antwerpen biedt éénmalige (info)sessies en korte cursussen aan afhankelijk van de vastgestelde leernoden. Ligo Antwerpen staat in voor het ontwikkelen van gepast educatief materiaal.
Ligo Antwerpen en OCMW Kapellen evalueren jaarlijks in april het concept Open Leersalon en de samenwerking. Er is min. 1 tussentijds overleg.
3. Administratie
3.1. Aanwezigheden
Ligo Antwerpen registreert de aanwezigheden van de korte cursussen in het eigen registratiesysteem. Voor het Open Leersalon en de infosessies wordt enkel het aantal deelnemers genoteerd.
3.2. Privacy
Ligo Antwerpen en OCMW Kapellen erkennen het belang van gegevensbescherming en privacy van persoonlijke gegevens en gaan zorgvuldig om met alle persoonlijke gegevens van de betrokkenen. Ligo Antwerpen en OCMW Kapellen bevestigen beide uitdrukkelijk dat alle persoonlijke gegevens behandeld worden volgens de Wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (Privacywet) en de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (GDPR).
3.3. Bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne
Alle lokalen waarvan Ligo Antwerpen gebruik maakt, worden doorgegeven aan de administratie volwassenenonderwijs als ‘lesplaats’. OCMW Kapellen verklaart in deze lesplaats een preventiebeleid te voeren conform de richtlijnen van de onderwijsinspectie:
De opdrachtgever zorgt ervoor dat de elektrische installatie zodanig wordt uitgevoerd, uitgebaat en in stand gehouden dat de aanwezigen doeltreffend beschermd zijn tegen de risico’s verbonden aan elektriciteit. Personen- en goederenliften worden zodanig uitgebaat en in stand gehouden dat deze veilig in gebruik zijn. De opdrachtgever stelt voldoende sociale voorzieningen ter beschikking van de lerenden en teamleden. De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen zodat het domein, de gebouwen en de lokalen waarin de lerenden en de teamleden zich bevinden, worden schoongemaakt en onderhouden, teneinde maximaal elk risico voor het welzijn van de lerenden en de teamleden te voorkomen. De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen door het opstellen, uittesten, toepassen, evalueren en integreren van de interne noodprocedures, met inbegrip van de maatregelen in geval van situaties van ernstig en onmiddellijk gevaar en met betrekking tot de eerste hulp, de brandbestrijding en de evacuatie van de werknemers en de lerenden. De opdrachtgever neemt maatregelen zodat alle toestellen, installaties en arbeidsmiddelen zich in een goede en veilige staat van werking bevinden waardoor de aanwezigen of gebruikers (teamleden en lerenden) doeltreffend beschermd zijn tegen de risico’s verbonden aan het gebruik ervan. De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen om de risico’s voor de gezondheid en de veiligheid van lerenden en teamleden betreffende producten met gevaarlijke eigenschappen weg te nemen of tot een minimum te verkleinen. De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen zodat binnen de gebouwen onder andere gevaarlijke zones, trappen en hellingen voldoende worden afgeschermd waardoor valgevaar wordt vermeden. De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen zodat gas- en verwarmingsinstallaties voor het verwarmen van gebouwen en voor het aanmaken van warm verbruikswater zich in een goede en veilige staat van werking bevinden en dat de aanwezigen over een goede binnenluchtkwaliteit beschikken. De attesten m.b.t. brandveiligheid, veiligheid van de elektrische installaties en liften, de veiligheid van toestellen en de opmaak van een asbestinventaris kunnen desgevallend op vraag worden voorgelegd.
https://www.onderwijsinspectie.be/nl/doorlichten/wat-onderzoeken-we/toelichting-processen-bvh
4. Verlenging en annulering
Deze overeenkomst kan te allen tijde ontbonden worden in onderling akkoord.
Bij eventuele verlenging van de samenwerking, wordt een nieuwe overeenkomst afgesloten.
Ondergetekenden verklaren zich akkoord met deze overeenkomst.
Opgemaakt te Antwerpen, op 16/05/2024 in 2 exemplaren,
Voor Ligo Antwerpen,
Inge Schuurmans,
directeur
Voor OCMW Kapellen,
Dirk Van Mechelen, Danny Van Tiggelen,
burgemeester algemeen directeur
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.