Besluitenlijst - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Van 20 JANUARI 2025

Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

1. Goedkeuring notulen en zittingsverslag raad voor maatschappelijk welzijn van 25 november 2024.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 november 2024 worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd. 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 78

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag  van de zitting van 25 november 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

2. Goedkeuring notulen en zittingsverslag raad voor maatschappelijk welzijn van 2 december 2024.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 2 december 2024 worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd. 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 78

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag  van de zitting van 2 december 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

3. Bestuursakkoord 2025-2030. - Kennisname.

 

Feiten en motivering

Het bestuursakkoord voor de periode 2025- 2030 wordt voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.  

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 78 betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn

Kennisname

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neem kennis van het bestuursakkoord 2025-2030.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

4. Huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij de volledige vernieuwing van de raad voor maatschappelijk welzijn dient het huishoudelijk reglement opnieuw vastgesteld te worden.

Het huishoudelijk reglement bevat de bepalingen omtrent de bijeenroeping, wijze van vergaderen en stemmen, de informatie voor de raadsleden, de opmaak van de notulen en het zittingsverslag, de fracties, de vergoedingen en ondersteunende maatregelen voor de raadsleden, het publiek en het spreekrecht en verzoekschriften.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 38 en artikel 75 en 76 betreffende het huishoudelijk reglement

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement voor de raad voor maatschappelijk welzijn goed:

BIJEENROEPING

Artikel 1, § 1.

De raad voor maatschappelijk welzijn vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar. (art. 18 DLB)

§ 2. De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn beslist tot bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn en stelt de agenda van de vergadering op. De voorzitter kan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Er wordt telkens een aparte agenda opgemaakt voor zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn. (art. 19 en 20 DLB)

§ 3. De oproeping wordt verzonden via mail. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op meeting mobile de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

§ 4. De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn moet de raad voor maatschappelijk welzijn bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige raad voor maatschappelijk welzijn nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3° het vast bureau; In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in artikel 2 van dit reglement, kan nakomen. De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda. (art. 19 en art. 67 DLB)

Artikel 2, § 1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken. (art. 20 DLB)

§ 2. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. (art. 20 DLB)

Artikel 3, § 1.

Leden van de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing, via meeting mobile, aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Noch een lid van het vast bureau, noch het vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken. (art. 21 DLB)

§ 2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn onmiddellijk mee aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen. (art. 21 DLB)

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

Artikel 4, § 1.

De vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn zijn in principe openbaar. (art. 28, §1 DLB)

§ 2. De vergadering is niet openbaar als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2° de raad voor maatschappelijk welzijn met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid. (art. 28, §1 DLB)

De vergaderingen over de beleidsrapporten (=het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar. (art. 249 DLB)

Artikel 5.

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken. Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de raad voro maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad. Als tijdens de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, enkel met dit doel, worden onderbroken. Als tijdens de besloten vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken. (art. 28, §2 DLB)

Artikel 6.

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, personeelsleden en alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht. (art. 29, §4 DLB)

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN

Artikel 7, § 1.

Plaats, dag en uur van de raad voor maatschappelijk welzijn en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de gemeentelijke website. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering. Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt. (art. 22 DLB)

§ 2. De agenda van het openbare gedeelte van de vergadering van de raad wordt via mail bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten. De agenda wordt eveneens via mail overgemaakt aan de partijvoorzitters van de politieke fracties die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad.

Artikel 8. De beslissingen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden door de burgemeester bekendgemaakt op meeting mobile zoals bepaald in artikel 285 tot 287 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9, §1.

Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op meeting mobile ter beschikking gehouden van de raadsleden.

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld. Deze stukken worden op meeting mobile ter beschikking gehouden van de raadsleden. (art. 249 DLB)

§ 3. Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure. De raadsleden richten hun verzoek per mail aan de algemeen directeur via secretariaat@kapellen.be. 

Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren. (art. 20 DLB)

 

Artikel 10, §1.

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van het OCMW betreffen. (art. 29, §1 DLB)

§2. De notulen van het vast bureau worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het vast bureauvolgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, ter beschikking gesteld aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn op meeting mobile. (art. 50 DLB)

§ 3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en die bestemd is voor de raad voor maatschappelijk welzijn, wordt via mail meegedeeld aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Eventuele Post gericht aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt bedeeld tijdens de eerstvolgende zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn. (art. 29, §1 DLB)

§ 4. Alle andere documenten en dossiers dan die in artikel 9 en artikel 10, § 2 tot § 3, die betrekking hebben op het bestuur van het OCMW, kunnen door de raadsleden ter plaatse geraadpleegd worden. Om het vast bureau in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van het OCMW, delen de raadsleden aan het vast bureau schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen. Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien. Het raadslid dat deze stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

§ 5. De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen, behalve voor de dossiers dien betrekking hebben tot de persoonlijke levenssfeer van cliënten van het OCMW of hun onderhoudsplichtigen, een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs. De raadsleden richten hun verzoek per e-mail aan de algemeen directeur via secretariaat@kapellen.be. (art. 29, §1 DLB)

§ 6. De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht de instellingen en diensten die het OCMW opricht en beheert te bezoeken. Om het vast bureau in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur. Tijdens het bezoek van een inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker. (art. 29, §2, §3 en §5 DLB)

Artikel 11

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht aan het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. (art. 31 DLB)

QUORUM

Artikel 12, § 1.

De raad voor maatschappelijk welzijn kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de raad voor maatschappelijk welzijn aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. (art. 26 DLB)

§ 2. De raad voor maatschappelijk welzijn kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen. In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen. (art. 26 DLB)

WIJZE VAN VERGADEREN

Artikel 13, §1.

De voorzitter zit de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn voor, en opent en sluit de vergaderingen. Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend. (art. 24 DLB)

§ 2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het decreet lokaal bestuur. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

Artikel 14, §1.

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen. De raad voor maatschappelijk welzijn vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist. 6

§ 2. Een punt dat niet op de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld. (art. 23 DLB)

Artikel 15, § 1.

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn raad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel. De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

§ 2. Indien de raad voor maatschappelijk welzijn deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen. De voorzitter kan aan de algemeen directeur of zijn aangestelden vragen om toelichtingen te geven.

Artikel 16. Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten. In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst:

1° om te vragen dat men niet zal besluiten;

2° om de verdaging te vragen;

3° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

4° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

5° om naar het reglement te verwijzen.

Artikel 17.

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

Artikel 18.

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde. Als een lid van de raad voor maatschappelijk welzijn, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren. Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter. Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

Artikel 19, §1.

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen. 7 Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt. (art. 25 DLB)

§ 2. De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen. De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene. (art. 25 DLB)

Artikel 20.

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

Artikel 21.

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten. Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad en het publiek moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten. Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

Artikel 22.

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

WIJZE VAN STEMMEN

Artikel 23, § 1.

Voor elke stemming in de raad voor maatschappelijk welzijn omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

§ 2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. (art. 33 DLB)

Artikel 24, §1.

De raad voor maatschappelijk welzijn stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport. (art. 249, §3 DLB)

§ 2. De raad voor maatschappelijk welzijn stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het OCMW-deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de raad voor maatschappelijk welzijn pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn. Als de gemeenteraad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de gemeenteraad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering. (art. 249, §4 DLB)

Artikel 25, § 1.

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen niet geheim, behalve in onderstaande gevallen:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van het lid van de raad voor maatschappelijk welzijn en van lid van het vast bureau;

2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° individuele personeelszaken. (art. 34 DLB)

Artikel 26, §1.

De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de plaats in de vergaderzaal.

§2. De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van artikel 29 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen. (art. 33 en 34 DLB)

Artikel 27.

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld. De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de algemeen directeur, de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

Artikel 28.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

Artikel 29.

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, 9 verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur. (art. 35 DLB)

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

Artikel 30, §1.

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen. Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elke partij of deze voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. In de notulen wordt kort weergegeven of er een tussenkomst, of een vraag tot verbetering of verdagen van het agendapunt is geweest. (art. 277 en 278, §1 DLB)

§ 2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de tussenkomsten en van de mondeling gestelde vragen en antwoorden. Het zittingsverslag is geen woordelijke weergave. Een raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen. (art. 277 en 278, §1 DLB)

§ 3. Als de raad voor maatschappelijk welzijn een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld. (art. 278, §1 DLB)

Artikel 31, § 1.

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur. (art. 32 DLB)

§ 2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via meeting mobile. (art. 32 DLB)

§ 3. Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de raad voor maatschappelijk welzijn bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de raad voor maatschappelijk welzijn beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

§ 4. Zo dikwijls de raad voor maatschappelijk welzijn het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend. (art. 32 DLB)

Artikel 32, § 1.

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

§ 2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de voorzitter van het vast bureau en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur. (art. 279, § 6 DLB)

FRACTIES

Artikel 33.

In de raad voor maatschappelijk welzijn wordt niet gewerkt met fracties. (art. 74 DLB)

RAADSCOMMISSIES

Artikel 34.

In de raad voor maatschappelijk welzijn wordt niet gewerkt met raadscommissies. (art. 74 DLB)

BEPALINGEN OVER HET BIJZONDER COMITE VOOR DE SOCIALE DIENST

Artikel 35 §1.

Het presentiegeld dat toegekend wordt aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst bedraagt evenveel als dat voor de raadsleden.

§2. Er kan een plaatsvervanger worden aangeduid die de effectieve leden van het bijzonder comité vervangt als die afwezig zijn. Enkel OCMW-raadsleden kunnen plaatsvervanger zijn voor een lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst. De aanduiding van de plaatsvervanger gebeurt door het modelformulier ingevuld en ondertekend te bezorgen aan de algemeen directeur via mail aan secretariaat@kapellen.be Per lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt op de verklaring één plaatsvervangend raadslid aangeduid. Raadsleden kunnen plaatsvervanger zijn voor meerdere leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst. De aanduiding is geldig vanaf de bevestiging van de ontvangst van het modelformulier.

Wanneer een nieuw lid verkozen wordt in het bijzonder comité voor de sociale dienst, moet ook de plaatsvervanging vernieuwd of bevestigd worden door een nieuwe verklaring. De raadsleden van dezelfde lijst (of groep van lijsten) kunnen altijd een nieuwe plaatsvervanger aanduiden op dezelfde wijze zoals beschreven. Is er geen geldige verklaring tot plaatsvervanging, dan is er geen plaatsvervanger voor het betreffende lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

§3. Een plaatsvervanger kan pas deelnemen aan de vergadering van het bijzonder comité voor de sociale dienst in plaats van het effectieve lid, als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

• Het effectieve lid is niet verhinderd zoals beschreven in art. 102 van het decreet over het lokaal bestuur.

• Zowel het betrokken lid als de plaatsvervanger hebben voor de vergadering van het bijzonder comité voor de sociale dienst aan de algemeen directeur via e-mail gemeld dat de plaatsvervanger aanwezig zal zijn in plaats van het effectieve lid. De algemeen directeur brengt de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst meteen op de hoogte van de plaatsvervanging. Indien er op dat moment nog geen oproeping verstuurd werden voor de volgende vergadering van het bijzonder comité voor de sociale dienst, dan wordt enkel de plaatsvervanger opgeroepen. Werd de oproeping wel al verstuurd, dan wordt deze op meteen ook bezorgd aan de plaatsvervanger.

• Voor elke niet-opeenvolgende vergadering waarbij er gewerkt wordt met een plaatsvervanging moeten het effectieve lid en de plaatsvervanger een nieuwe melding doen.

Plaatsvervangers ontvangen voor een vervanging hetzelfde presentiegeld als de effectieve leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

VERGOEDINGEN EN ONDERSTEUNENDE MAATREGELEN RAADSLEDEN

Artikel 36, §1

Aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, met uitzondering van de leden van het vast bureau wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1° de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn die niet aansluiten op de vergadering van de gemeenteraad;

2° de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;

3° de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;

4° de vergaderingen die werden hervat op een andere dag. (art. 17 §1 DLB en art. 15, lid 1 van het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.)

§ 2. Het presentiegeld bedraagt 200 euro (bruto, niet- geïndexeerd) voor de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn, en de andere vergaderingen zoals opgesomd in §1. (art. 17 en 18 van het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)

Artikel 37, §1.

Ieder lid van de raad voor maatschappelijk welzijn krijgt toegang tot de agenda, de agendapunten met bijhorende stukken en de verslagen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn in meeting.mobile. (DLB en art. 35 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)

§. 2. Het OCMW sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het OCMW sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt. (art. 17, §5 DLB en Hoofdstuk 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)

PUBLIEK

Artikel 38, § 1.

Het publiek mag plaatsnemen in een voorbehouden gedeelte van de raadszaal. Er wordt in de raadszaal niet gegeten of gerookt.

VERZOEKSCHRIFTEN

Artikel 39, § 1.

Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van het OCMW in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn. De organen van het OCMW zijn de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau, de voorzitter van het OCMW, de voorzitter van het vast bureau, de algemeen directeur en elk ander orgaan van het OCMW dat als overheid optreedt. (art. 304, §2 DLB)

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van het OCMW gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het OCMW behoort, zijn onontvankelijk. Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het sociala huis behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als: 1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd; 2° het louter een mening is en geen concreet verzoek; 3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend; 4° het taalgebruik ervan beledigend is. Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

Artikel 40, §1.

Is het een verzoekschrift voor de raad voor maatschappelijk welzijn, dan plaatst de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

§ 2. De raad voor maatschappelijk welzijn kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar vast bureau verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van het OCMW. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

§ 4. Het betrokken orgaan van het OCMW verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

DIGITALE VERGADERING IN UITZONDERLIJKE OMSTANDIGHEDEN

Artikel 41-§ 1. In de hieronder opgesomde uitzonderlijke omstandigheden kan afgeweken worden van de fysieke vergadering van de raden en/of raadscommissies en kan beslist worden om digitaal te vergaderen. Deze beslissing wordt genomen door de voorzitter van de gemeenteraad. (art. 20 en 38, §2 DLB)

       In het geval van een algemene gezondheids- of veiligheidscrisis.

       Wanneer de raadszaal door een onvoorziene gebeurtenis (elektriciteitspanne, betoging, weersomstandigheden, overstroming, …) fysiek niet toegankelijk is.

       Wanneer op grond van artikel 2 §1 gemotiveerd wordt afgeweken van de oproepingsperiode, omwille van spoedeisende gevallen.

Artikel 42.

Wanneer beslist wordt om digitaal te vergaderen, worden de raadsleden hiervan via mail verwittigd. Het publiek wordt ingelicht door publicatie op de gemeentelijke website.

Artikel 43.

De raadsleden loggen in via het digitale platform binnen een vooraf bepaald tijdsvenster. Na het verstrijken van de termijn voor het inloggen wordt nagegaan hoeveel raadsleden hebben ingelogd. Alleen in geval de meerderheid van de raadsleden heeft ingelogd, wordt de inlogsessie beschouwd als een geldige vergadering.

Artikel 44.

Voor raadsleden die digitaal deelnemen aan een vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt hun naam bij hun beeld vermeld. Raadsleden die tijdelijk de vergadering verlaten, geven dat duidelijk aan in de chat, evenals wanneer ze terugkeren.

Artikel 45.

De raadsleden die digitaal deelnemen aan de vergadering zetten hun microfoon enkel aan wanneer ze het woord krijgen van de voorzitter.

Artikel 46.

De raadsleden stemmen digitaal via de tool die hiervoor ter beschikking wordt gesteld.

Artikel 47.

De digitale vergadering kan door het publiek worden gevolgd door middel van een livestreaming van de zitting. De link naar de uitzending wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website.

SLOTBEPALINGEN

Artikel 48. 

Dit huishoudelijk reglement treedt in op 21 januari 2025 en vervangt alle vorige versies

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

5. Kina. Aanstellen vertegenwoordiging voor de algemene vergadering.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Het OCMW Kapellen is lid van KINA, publiekrechtelijke vereniging, onderworpen aan deel 3, titel 4 hoofdstuk 2 van het decreet lokaal bestuur, welzijnsvereniging.

Aanstellen van een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen en beleidsgroepen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt.

De gemeente is lid bij KINA p.v. en moet dus een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden voor de algemene vergaderingen.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 31 van de statuten van KINA p.v. bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

Iedere gemeente duidt twee afgevaardigde en ook twee plaatsvervangers aan.

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger op de algemene vergadering en lid van een van de andere organen (raad van bestuur).

De aanstelling van één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger geldt voor de volledige legislatuur.

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking

       De statuten van KINA p.v.

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Inge Wagemans, lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, aan als lid van de raad van bestuur van KINA p.v.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Tom Namurois, schepen, aan als eerste vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van KINA p.v.

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Inge Wagemans, lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, aan als tweede vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van KINA p.v.

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Inge Cornelissen, raadslid, aan als eerste plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van KINA p.v.

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Lieve Calle, lid bijzonder comité voor de sociale dienst, aan als tweede plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van KINA p.v.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

6. CREAT. Aanstellen vertegenwoordiger raad van bestuur.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Op 20 november 2023 trad het OCMW Kapellen toe tot Creat Services, aankoopcentrale.

Creat Services vraagt om een kandidaat bestuurder voor de dragen voor de raad van bestuur.

Er wordt een algemene vergadering georganiseerd op 25 maart 2025, waarvoor we een oproepingsbrief ontvangen hebben. 

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn 20 november 2023

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Mevrouw Evelyne Haud'Huyze, schepen, wordt voorgedragen als kandidaat bestuurder in de Raad van Bestuur van Creat Services dv.

Artikel 2

Indien de raad voor maatschappelijk welzijn dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad. 

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

7. CREAT. Aanstellen van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Het OCMW Kapellen is aangesloten bij Creat Services dv;

Volgens de statuten van Creat Services dv heeft het OCMW 1 vertegenwoordiger.

Creat Services vraagt om één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger aan te stellen voor de algemene vergaderingen. 

De uitslag van de geheime stemming, gehouden op grond van art. 34 van het Decreet over het Lokaal Bestuur;

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 20 november 2023

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De heer Jan De Block, gemeenteraadslid, wordt aangeduid om de raad voor maatschappelijk welzijn te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van Creat Services dv en wordt gevolmachtigd in naam van de raad voor maatschappelijk welzijn deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de raad voor maatschappelijk welzijn te behartigen op deze vergaderingen.

Artikel 2

Mevrouw Ria Janssens-Van Oncen, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervanger.

Artikel 3

Indien de raad voor maatschappelijk welzijn dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

8. CREAT. Buitengewone algemene vergadering 25 maart 2025. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat vertegenwoordiger.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Het OCMW Kapellen is aangesloten bij Creat Services dv.

Op 25 maart 2025 organiseert Creat Services dv een buitengewone algemene vergadering.

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te stellen en het mandaat van deze vertegenwoordiger vast te stellen.

Agenda:

  1.                                                                                                                                                                                                                                                                                    Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten 
  2.                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ontslag en benoeming van de bestuurders in de raad van bestuur 

Varia

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 20 november 2023

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 25 maart 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

1. Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten

2. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur

Varia

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn draagt de aangeduide vertegenwoordiger Jan De Block, gemeenteraadslid / plaatsvervangend vertegenwoordiger Ria Janssens-Van Oncen, gemeenteraadslid, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 25 maart 2025, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden: • hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20250325BAV@farys.be. • hetzij per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

9. IGEAN Dienstverlening. Aanstellen van vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen en beleidsgroepen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt.

Het OCMW Kapellen is lid bij IGEAN dienstverlening en moet dus voor IGEAN dienstverlening nieuwe vertegenwoordigers en plaatsvervangers aanduiden voor de algemene vergaderingen.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 33§1 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor het OCMW worden ze rechtstreeks aangewezen door de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn uit hun leden.

Ieder OCMW duidt minstens één afgevaardigde en ook één plaatsvervanger aan.

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger op de algemene vergadering en lid van één van de andere organen (raad van bestuur). 

De aanstelling van één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger geldt voor de volledige legislatuur.

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering. 

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking  

       De statuten van IGEAN Dienstverlening

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Christel Janssens, gemeenteraadslid, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IGEAN Dienstverlening.

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Ria Janssens-Van Oncen, gemeenteraadslid, aan als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van IGEAN Dienstverlening.

Artikel 2

Een uittreksel van onderhavige beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn zal aan IGEAN Dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

10. IGEAN Dienstverlening. Buitengewone algemene vergadering 19 februari 2025. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat vertegenwoordiger.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

IGEAN Dienstverlening organiseert een buitengewone algemene vergadering op woensdag 19 februari 2025 om 19 uur in de burelen te Wommelgem, Doornaardstraat 60.

Het OCMW Kapellen is deelnemer in deze opdrachthoudende vereniging.  

Agenda:

  1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Benoemen van de leden van de raad van bestuur 
  2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van heden met betrekking tot de vertegenwoordiging in de algemene vergadering

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN Dienstverlening op 19 februari 2025:

  1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur 
  2. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Kapellen Christel Janssens, gemeenteraadslid, of de plaatsvervanger, Ria Janssens-Van Oncen, gemeenteraadslid, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN Dienstverlening van 19 februari 2025, op haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de raad voor maatschappelijk welzijn van heden inzake de agendapunten.

Artikel 3

Een uittreksel van onderhavige beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn zal aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

11. IGEAN Milieu en veiligheid. Aanstellen van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen en beleidsgroepen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt.

Het OCMW is lid bij IGEAN Milieu en Veiligheid en moet dus voor IGEAN Milieu en Veiligheid nieuwe vertegenwoordigers en plaatsvervangers aanduiden voor de algemene vergaderingen.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34§1 van de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

Iedere gemeente duidt minstens één afgevaardigde en ook één plaatsvervanger aan.

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger op de algemene vergadering en lid van één van de andere organen (raad van bestuur).

De aanstelling van één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger geldt voor de volledige legislatuur.

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking

       De statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Jan De Block, gemeenteraadslid, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IGEAN Milieu en Veiligheid.

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Ingrid Hoendervangers, gemeenteraadslid, aan als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van IGEAN Milieu en Veiligheid.

Artikel 2

Een uittreksel van onderhavige beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn zal aan IGEAN Milieu en Veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

12. IGEAN Milieu en Veiligheid. Buitengewone algemene vergadering van 19 februari 2025. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat vertegenwoordiger.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Igean Milieu & Veiligheid organiseert een buitengewone algemene vergadering op 19 februari 2025 om 19 uur in de burelen te Wommelgem, Doornaarstraat 60.

Het OCMW Kapellen is deelnemer van deze opdrachthoudende vereniging.

Agenda:

  1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Benoemen van de leden van de raad van bestuur
  2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de adviescomités

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van heden met betrekking tot de vertegenwoordiging in de algemene vergadering 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Igean Milieu & Veiligheid van 19 februari 2025:

  1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur
  1. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Kapellen Jan De Block, gemeenteraadslid, en de plaatsvervanger, Ingrid Hoendervangers, gemeenteraadslid, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Igean Milieu en Veiligheid van 19 februari 2025, op haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de raad voor maatschappelijk welzijn van heden inzake de agendapunten.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

13. Informatieveiligheid Jaarverslag DPO. - Kennisname.

 

Feiten en motivering

In het kader van de GDPR- wetgeving, dient de gemeente een informatieveiligheidsbeleid en -plan uit te werken in samenwerking met een DPO (data protection officer).

De dagelijkse opvolging hiervan gebeurt door de informatieveiligheidscel, bestaande uit minstens de algemeen directeur, de directeur ondersteuning en veiligheid en het diensthoofd ICT, aangevuld met de (externe) DPO.

De informatieveiligheidscel bepaalt het informatieveiligheidsbeleid, en stelt op basis daarvan een informatieveiligheidsplan op met acties en doelstellingen. De DPO maakt ook telkens een jaarverslag van deze activiteiten op.

Aan het vast bureau wordt gevraagd om kennis te nemen van dit jaarverslag.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische gegevensverkeer, artikel 9

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens

Kennisname

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag inzake informatieveiligheid, opgesteld door de DPO.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

14. Addendum Veilig Huis.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Historiek betreffende intrafamiliaal geweld Veilig Huis:

Vast Bureau dd. 7 september 2020  keurde het volgende goed:

                 het gezamenlijk aankopen van een casusregisseur vanuit de eerstelijnszone Noorderkempen. De invulling en de fasering ervan wordt per regio/politiezone bepaald, afhankelijk van de noden en de lokale mogelijkheden.

                 het principieel akkoord voor het verder versterken van het aanbod (outreachende hulpverlening, preventiecampagne, vormingen) indien de casusregisseur de noodzaak hiervoor aangeeft.

Vast Bureau dd. 18 januari 2021:

Het vast bureau werd in kennis gesteld van de positieve evaluatie van de werking en samenstelling na 1 jaar en de bekrachtiging hiervan op de stuurgroep Zorg Strategisch Plan.

Het Vast Bureau gaat akkoord met een verlenging van het samenwerkingsakkoord intrafamiliaal geweld, casusregie via Family Justice Center voor de ELZ Noorderkempen.

Vast Bureau dd 21 maart 2022:

Goedkeuring aanpassing van artikel 5 van de samenwerkingsovereenkomst tussen CAW Antwerpen en de lokale besturen betreffende het bedrag van de toelage.

In de oorspronkelijke overeenkomst werd geen rekening gehouden met een indexaanpassing.  Het CAW Antwerpen stelt de vraag om een indexaanpassing van 2% te kunnen doen.

Vast Bureau dd 20 november 2023:

In 2023 vraagt CAW Antwerpen opnieuw een aanpassing van artikel 5 van de overeenkomst.

"De toelageverstrekker, zijnde de gemeenten Kapellen, Brasschaat, Wuustwezel, Kalmthout, Stabroek en Essen, kennen een toelage toe aan de uitvoerder, volgens de voorwaarden in deze afsprakennota, voor een bedrag van € 78 378, jaarlijks te verhogen met 2%."

Het vast bureau keurt het addendum goed ,betreffende de indexaanpassing, waarin een jaarlijkse verhoging van 2% van de toelage aan de uitvoerder CAW Antwerpen wordt toegekend.

Alsook de goedkeuring dat deze verhoging jaarlijks in de meerjarenbegroting wordt voorzien ((MJP 001825). Het totaal van de gekregen toelagen van de gemeenten Kapellen, Brasschaat, Wuustwezel, Kalmthout, Stabroek en Essen en van derden mag de totale kost van het project niet overschrijden.Het bedrag uit artikel 5 wordt pro rata verdeeld per gemeente op basis van het aantal inwoners per 01 januari van het voorgaande jaar waarop de uitbetaling van toepassing is.

 

Heden werd de werking intra familiaal geweld geëvalueerd. We dienen te verwijzen naar de vraag van Vlaanderen voor verdriedubbeling van het budget a rato van 1/50000 inwoners.

Momenteel is er een financiering voor 2 halftijdse medewerkers van CAW binnen de werking van veilig huis.

 

In overleg met de andere lokale besturen en 3 politiezones willen we een akkoord voor een verdubbeling van het budget om een voltijds personeelslid extra in te zetten.Concreet betekent dit een verdubbeling van de huidige bijdrage. De huidige personeelsinzet is namelijk onvoldoende om alle dossiers in onze regio op te volgen.

 

 Indien er meer toeleiding is dan dat de 2 VTE aankunnen dan kan de vraag opnieuw bekeken worden.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet over het lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie

Financiële gevolgen

Het bedrag van € 78 378, (jaarlijks te verhogen met 2%) wordt pro rata verdeeld per gemeente op basis van het aantal inwoners per 01 januari van het voorgaande jaar waarop de uitbetaling van toepassing is.

Een verdubbeling van dit totale bedrag is aangewezen zodat 2 VTE binnen dit domein ingezet kunnen worden.  

In het meerjarenplan werd in 2024 een bedrag van € 15 400 voorzien (MJP 001825). Dit bedrag wordt jaarlijks vanaf 1 januari met 2% geïndexeerd.

Totaal voor ons bestuur:

€ 30.749,82 voor ons bestuur (verdubbeling tov 2023)--> € 15.073,44 x 1,02 indexering=€ 15.374,91

Besluit

STEMMING :

24 stemmen voor: An Stokmans (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), Evelyne Haud'Huyze (Open VLD), Lotte Van Mechelen (Open VLD), Pieter Buysse (Groen), Tom Namurois (Vooruit), Marc De Smet (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Ria Van Oncen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Nancy Van Huffelen (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Inge Cornelissen (Open VLD), Christel Janssens (Groen), Laila Rylant (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Nicole Demaerel-Recourdon (N-VA), Chris Goossens (N-VA), Marie Adriaensen (Vooruit), Ingrid Hoendervangers (Open VLD), Jan De Block (Open VLD) en Sophie Dieltiens (N-VA).
4 onthoudingen: Chris Marynissen (Vlaams Belang), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Brenda Lioris (Vlaams Belang) en Rudy Bastiaenssens (Vlaams Belang).
 

Artikel 1

Het vast bureau keurt een verdubbeling van 2 VTE (cfr anderen lokale besturen in onze drie 3 politiezones) goed. Indien er meer toeleiding is dan dat de 2 VTE aankunnen dan is er engagement van het college om de vraag opnieuw te bekijken.

 

Artikel 2

De middelen worden voorzien bij aanpassing meerjarenplan.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

15. Aanpassing tarief minder mobiele centrale en handicar.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

We ontvingen vanuit Mpact het bericht dat het lidmaatschap van de minder mobiele centrale vanaf 1 januari 2025 met 50 % zal stijgen:

 

2024 (sinds 2020)

vanaf 1/1/2025

individueel lid voor 1 jaar

€ 12

€18

gezinslidmaatschap 1 jaar

€ 18

€27

individueel lid voor 1/2 jaar

€ 6

€9

gezinslidmaatschap voor 1/2 jaar

€ 8

€ 13,5

* prijzen zijn incl. BTW

De laatste aanpassing van de lidgeld dateerde van 2021. Als er sinds dan een jaarlijkse indexering was toegepast, zou het lidgeld nu ongeveer € 14,50 bedragen. Mpact kiest echter voor een extra verhoging tot € 18 om volgende reden:

om te blijven investeren in betrouwbare en gebruiksvriendelijke software. Niet enkel mobitwin-office maar ook de mobitwin-app voor de chauffeurs. De prijsaanpassing is nodig omwille van een verhoging van het werk, gestegen kost voor werkuren, licenties en infrastructuur.

om de lokale centrales te blijven ondersteunen via o.a. studiedagen, webinars, vragen te beantwoorden, het organiseren van stuurgroepen, enz.

De lokale centrales behouden de helft van deze bedragen om gedeeltelijk hun kosten te dekken, terwijl Mpact de andere helft jaarlijks factureert. Hoewel we streven naar uniforme prijzen voor alle centrales, respecteerde Mpact dat sommige centrales er voor kiezen om een deel van de ledenbijdrage zelf te dragen of een hogere bijdrage te vragen.

Daarnaast zal Mpact vanaf nu jaarlijks een indexering toepassen, gebaseerd op de gezondheidsindex van januari van het lopende jaar. De aangepaste prijzen worden steeds afgerond naar beneden: tot €0.50 voor een volledig lidmaatschap en tot op €0.25 voor een gezinslidmaatschap of halfjaarlijks lidmaatschap.

Conform de omliggende gemeente (Stabroek, Schoten, Kalmthout, Brasschaat en Zoersel) willen we het tarief voor het lidmaatschap doorrekenen aan de gebruiker. Gebruikers die moeilijkheden hebben dit bedrag te betalen kunnen uitzonderlijk een betaaluitstel krijgen voor een periode van 2 maanden. Zo kunnen ze de kost spreiden.

 

Daarnaast adviseert Mpact ook een aanpassing van de kilometervergoeding.

Willen we het tarief omhoog trekken naar €0.44, zoals geadviseerd vanuit Mpact. Dit heeft anders een rechtstreeks effect op onze vrijwilligers. Momenteel betaalt een gebruiker van de minder mobiele centrale € 0.4 per km rechtstreeks aan de vrijwilliger (tarief sinds 1/1/2023). Conform de omliggende gemeente (Stabroek, Schoten, Kalmthout, Brasschaat en Essen) willen we dit tarief verhogen.

Volgende tarieven worden per gereden km gehanteerd voor 2024 en 2025 bij de verschillende centrales in de omliggende gemeenten:

 

 

2024

vanaf 1/1/2025

Schoten

€ 0,35/ km,

€ 0.42

Zoersel

€ 0.43, ongeacht aantal inzittende

nog niet geweten

Kalmthout

€ 0.40/ km

€0.40

Brasschaat

€ 0.42: Km, € 2.5 / uur wachtvergoeding

€0.44

Stabroek

€ 0.41

€0.44

Essen

€ 0.41

€ 0.44

Wuustwezel

€0.40/ km, met minimum van € 3,5/ rit

€0.40

 

De tariefstijging zou worden gemeld in het schrijven voor hernieuwing van het lidmaatschap. Met ingang vanaf 1 januari 2025. Dit conform de notulen "Voorstel tot aanpassing tarief minder mobiele centrale" van 14/03/2022 waarin we stellen om jaarlijks de tarieven te herbekijken of een prijsaanpassing van toepassing is en indien dit het geval is deze verhoging in te laten gaan vanaf 1 januari van het daaropvolgende jaar.

 

Gelet op het raadsbesluit van 15 april 2015 goedkeuring gebruikers reglement voor vervoer Handicar voor ritten met de Handicar wordt het tarief verhoogd vanaf 1 januari 2025 naar € 0.44 per gereden kilometer. De kilometervergoeding blijft verschuldigd vanaf het de standplaats voor de volledige afstand die de chauffeur moet afleggen (beladen en onbeladen kilometers) .

Wanneer twee of meerdere rolstoelgebruikers gezamenlijk gebruik maken van het vervoer in één rit met één opstap punt en één eindbestemmingspunt wordt een vermindertarief toegepast. Voor vervoer vanaf twee personen betalen gebruiker € 0.34 per persoon.

De tariefstijging zal worden gemeld via een schrijven aan alle gebruikers en aan de vrijwilligers van deze dienstverlening.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

       Woonzorgdecreet van 15 februari 2019

       Gelet op het raadsbesluit van 25 augustus 2003 houdend de oprichting va een minder mobiele centrale. Overwegend artikel 2 van voorgemeld raadsbesluit waarbij het OCMW zich ertoe verbindt de afspraken, tarieven en prijzen zoals vastgelegd door Mpact na te leven evenals de administratieve en boekhoudkundige verplichtingen.

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De raad van maatschappelijk welzijn is akkoord om de lidmaatschapsbijdrage van de minder mobiele gebruiker vanaf 1 januari 2025 vast te stellen op :

individueel lid voor 1 jaar: €18

gezinslidmaatschap 1 jaar: €27

individueel lid voor 1/2 jaar: €9

gezinslidmaatschap voor 1/2 jaar: € 13,5

 

Artikel 2

De raad van maatschappelijk welzijn verklaart zich akkoord om kilometerprijs die de gebruiker aan de vrijwillige chauffeur van de minder mobiele centrale betaalt te verhogen we naar € 0.44 / km

Artikel 3

De raad van maatschappelijk welzijn verklaart zich akkoord met de verhoging naar € 0.44/km van de kilometerprijs verschuldigd door de gebruiker van de handicar en een aanpassing van het tarief bij groepsvervoer naar € 0.34 per persoon /km.

Artikel 4

De raad van maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de jaarlijkse aanpassing van de indexering gebaseerd op de gezondheidsindex van januari van het lopende jaar. De aangepaste prijzen worden steeds afgerond naar beneden: tot op 0.50 Euro voor een volledig lidmaatschap en tot op 0.25 Euro voor een gezinslidmaatschap of halfjaarlijks lidmaatschap.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.