Zitting van 9 oktober 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
1. Goedkeuring notulen en zittingsverslag raad voor maatschappelijk welzijn van 18 september 2023. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 september 2023 worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 78
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de zitting van 18 september 2023 goed.
Zitting van 9 oktober 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
2. Wijziging organogram - herindeling bevoegdheden MMT. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast.
Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.
Door het vertrek van de directeur strategie en organisatie wenst het MMT een wijziging door te voeren en de taken van het vertrekkend lid te herverdelen. Deze worden toegevoegd aan de functie van directeur ondersteuning en veiligheid.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 161 over het vaststellen van het gezamenlijk organogram
● Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 oktober 2020 betreffende de vaststelling van het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het OCMW
Financiële gevolgen
Deze beslissing heeft geen negatieve impact op de personeelsbegroting.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het gewijzigd organogram van de diensten van het lokaal bestuur Kapellen goed.
Zitting van 9 oktober 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
3. Lokaal Partnerschap Selab. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Europa WSE wil vanaf 2024 een dienstverlening faciliteren om werkzoekenden en niet-beroepsactieven met een complexe multi-problematiek te bereiken en te helpen om ten volle te participeren aan de arbeidsmarkt en de samenleving. Vanuit hun sterktes, competenties en talenten, zullen deze personen met een uiterst kwetsbare positie in de samenleving de nodige ondersteuning krijgen om zelf stappen te zetten om dergelijke participatie te realiseren. De grootste hefboom voor dergelijke participatie is het hebben van een duurzame job. Hiervoor is een geïntegreerde en maatgerichte aanpak nodig.
Een aanbod vanuit één organisatie (publiek of niet-publiek) kan onvoldoende op maat inspelen op de zeer diverse vragen en achterliggende noden van deze personen. Elke lokale context is bovendien anders, heeft dan ook zijn specifieke noden en hulpvragen. Dit vereist een meer lokale aanpak. Europa WSE wil daarom inzetten op lokale partnerschappen bestaande uit zowel publieke als niet-publieke actoren die samen, vanuit de lokale realiteit, de nodige multidisciplinaire expertise verzamelen.
Vanaf 2024 gaan de partnerschappen aan de slag om de doelgroep te ondersteunen volgens de doelstellingen van de Europa WSE-oproep “Lokale partnerschappen”.
Binnen deze oproep zal Europa WSE dus vanaf 2024 middelen inzetten in functie van:
● Multidisciplinaire dienstverlening: de partnerschappen bepalen zelf welke dienstverlening en acties ze opzetten om de doelgroep te ondersteunen richting sociale inclusie, de arbeidsmarkt en het stijgen op de participatieladder. Het kan gaan om individuele begeleiding, contextbegeleiding, vindplaatsgericht werken, aanklampend werken, groepsaanbod , etc. Het klantperspectief vormt hierbij het uitgangspunt. De dienstverlening is afgestemd op de lokale context en complementair aan het bestaande aanbod van onder andere VDAB en OCMW.
● Outreach: idealiter wordt de doelgroep bereikt door connectie te maken met de lokale al aanwezige netwerken (bv. eerstelijns-zorgnetwerken, jeugdbewegingen,…) zonder dat er extra financiering van deze netwerken vereist is. Partnerorganisaties, zoals Arktos, Emino, Bethanië GGZ en IN-Z kunnen hiernaast, indien nodig, zelf ook nog inzetten op contact maken met de doelgroep, indien dit niet via bestaande netwerken mogelijk is. We stimuleren daarbij vernieuwende werkwijzen, bv. werken met brugfiguren.
Om maatwerk te blijven leveren voor evoluerende noden van de doelgroep zal ieder lokaal partnerschap ook inzetten op continu verbeteren van de dienstverlening via een doorgedreven kwaliteitswerking. Hierbij wordt de nodige aandacht besteed aan het goed functioneren van het partnerschap als dusdanig. Lokale partnerschappen blijven hun eigen dienstverlening in vraag stellen, maar ook samen met de doelgroep. Hiervoor kunnen de partnerschappen rekenen op de nodige, in de partnerschappen geïntegreerde, ondersteuning van coaches (VVSG).
Voor het verkrijgen van de aangevraagde middelen zal het partnerschap zich engageren om 20% doorstroom te realiseren naar werk.
2. Rol lokale besturen, Selab en VDAB
De oproep lokale partnerschappen is een gesloten oproep naar lokale overheden die in de rol van promotor een project kunnen indienen voor een lokaal partnerschap per vastgelegde regio.
De lokale besturen zijn dus institutionele actor (kernpartners), enerzijds als cruciale dienstverleners en anderzijds als bewakers van het algemene maatschappelijk belang.
De regio’s werden vastgelegd door Europa WSE, hiervoor werden de regieregio’s werk en sociale economie geselecteerd. Selab werd door de lokale besturen Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek en Wuustwezel aangesteld om het partnerschapsvormingsproces uit te voeren voor de regio.
Daarnaast is VDAB eveneens kernpartner en zal mee zorgen voor de cofinanciering die vereist wordt voor het verkrijgen van de projectsubsidie.
3. Lokaal Partnerschap Selab
Met dit lokale partnerschap voorzien we in een lokale dienstverlening met oog op het bereiken en versterken van mensen met een complexe multiproblematiek. De focus op deze doelgroep met hoge begeleidingsnood vraagt een gerichte aanpak. Via oa individuele en groepstrajecten gaat het samenwerkingsverband aan de slag met de gedetecteerde drempels waar cliënten tegenaan lopen. Het partnerschap is dan ook zo uitgebouwd dat er voldoende en diverse expertise aanwezig is om maatgericht te kunnen werken. Daar waar een hiaat is in het ondersteuningsaanbod zoals het ontbreken van organisaties mbt verslavingsproblematieken, ontwikkelen we een aanvullend lokaal aanbod op afroep vanuit gespecialiseerde expertise. Met dit partnerschap wensen we de versplintering in het aanbod tegen te gaan door letterlijk de handen in elkaar te slaan.
Deze oproep biedt opportuniteiten voor mensen in kwetsbare posities. Tal van partners kennen de problemen maar hebben in de reguliere werking geen ruimte meer voor begeleiding of de nodige expertise ontbreekt om de juiste hulp te verlenen.
In de samenwerkingsovereenkomst (SWO) tussen de lokale besturen met VDAB vestigden we reeds onze aandacht op het versterken van de beoogde doelgroep. Selab is procesmanager van het SWO en monitort dan ook de geplande en genomen acties. De dienstverlening van dit lokaal partnerschap is een concrete vertaling van beleidskeuzes m.b.t. arbeidsmarktversterking bij kansengroepen en wordt regionaal uitgerold. De link met geestelijke gezondheidszorg en arbeidsmarktparticipatie werd voor het eerst gemaakt in de dienstverlening voor jongeren, MOEF Selab, opgestart in juni 2021.
In de samenstelling van het kernpartnerschap zochten we naar aanvullende en specifieke expertise waardoor er op maat kan gewerkt worden van de noden van de doelgroep. Deze partners zijn allen vertrouwd met de gestelde uitdagingen en hebben ervaring in organisatie overstijgend werken:
De lokale besturen, Selab, Emino en LIGO Antwerpen werken reeds samen (2015-2023) in functie van de ESF oproepen Outreach en activering (Back Up, Plan A, Spoor W, Stroom T). Deze groepsbegeleidingstrajecten hebben als doel om mensen te ondersteunen die aankloppen bij het OCMW met vragen over stappen naar werk.
Daarnaast werd er een intensief partnerschap opgestart ter versterking van jongeren tussen 18 en 30 jaar. VDAB, Selab, Arktos, Emino, CAW/JAC, LOGO werken samen in het project MOEF Selab! In dit project wordt er ook intensief samengewerkt met eerstelijnspsychologen. Zowel de projecten Stroom T en MOEF Selab eindigen in 2023.
Tegelijkertijd verankerde het CAW Antwerpen de afgelopen jaren zich verder in onze regio met een specifiek aanbod dat onderbescherming tegen gaat. In het CAW huis te Brasschaat kunnen hulpvragers terecht voor tal van vragen waaronder een aanklampende woonbegeleiding ter preventie van uithuiszetting en versterking van woonattitudes en vaardigheden.
Ook in de geestelijke gezondheidszorg worden er stappen gezet om mensen te activeren. Bethanië GGZ is oa een AMA initiatief en werkt nauw samen met tal van maatwerkbedrijven in de regio. Ze hebben een ontmoetingshuis in Brasschaat waar mensen met een psychische kwetsbaarheid terecht kunnen voor activiteiten. Van hieruit wordt outreachend ingezet op arbeidsbegeleiding, vrije tijd en ontmoeting. Ze werken samen met de IPS coach van GTB waardoor werkvloeren toegankelijker worden voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Daarnaast worden er belangrijke linken gelegd tussen de lokale besturen en sociale ondernemers in de regio met als doel in- en doorstroom van personen in het beschermde arbeidscircuit. Bijvoorbeeld Vzw IN-Z, creëert sociale tewerkstelling binnen voornamelijk de zorgsector zoals brugfiguren binnen kinderopvang ‘t Pinkeltje Malle, OLO-Rotonde Brasschaat, Woonzorggroep Voorkempen Schoten, digihelpers in Brasschaat - Kapellen - Stabroek. Ook bedrijven zoals de Kringwinkel, Aralea, Noordheuvel, Casa Ametza, … zijn omwille van hun inclusieve werkvloeren belangrijke partners in functie van het behalen van positieve uitstroom naar werk.
Er is dus reeds ervaring binnen de Selab regio met het opzetten van lokale partnerschappen in functie van het bereiken van kwetsbare doelgroepen, het uitbouwen van laagdrempelige begeleidingstrajecten naar werk én het laten doorstroom naar opleiding en tewerkstelling. De hechte samenwerkingen met diverse partners zijn cruciaal om duurzame tewerkstellingstrajecten te realiseren.
Uit oa deze samenwerkingen stellen we vast dat de noden van de doelgroep zeer divers en groot zijn. Zo signaleren professionals vanuit diverse organisaties dat cliënten vaak kampen met psychosociale-, verslavings- , gezondheids- en welzijnsproblematieken. Het aanbod is lokaal onvoldoende toereikend om mensen op korte termijn verder te helpen. Daarnaast merken we dat deze doelgroep vaak een beperkt sociaal netwerk heeft dat eenzaamheid in de hand werkt. Dit lokaal partnerschap zien we dan ook als een belangrijk ondersteuningsnet om voor mensen met de bovengenoemde problematieken, tewerkstelling op korte en/of middellange termijn haalbaar te maken.
Het lokaal partnerschap bouwt voort op de lokale expertise en zorgt voor extra capaciteit om tegemoet te komen aan de vastgestelde noden. Er worden zowel groeps- als individuele trajecten georganiseerd in onze regio. We geloven sterk in de kracht van groepswerk waar mensen ervaringen uitwisselen met elkaar en samen stappen zetten richting de arbeidsmarkt. Een intensief groepstraject is niet aan iedereen besteed dus werken we ook met trajectgezellen die samen op pad gaan met de kwetsbare doelgroep. Werken aan psychisch welbevinden terwijl mensen aan de slag zijn (als vrijwilliger, stageplek, tewerkstelling) is een zeer waardevolle insteek.
Daar waar de expertise van de lokale actoren ontbreekt om mensen verder te versterken richting de arbeidsmarkt omwille van de gestelde problematieken is een doorverwijzing naar het aanbod van het lokaal partnerschap wenselijk. Doorverwijzing gaat hand in hand met opvolging gedurende de persoon in een begeleidingstraject is.
Partners: Arktos, Bethanië GGZ, CAW Antwerpen, Emino vzw, In-Z vzw, Ligo Antwerpen, Lokale besturen, Selab, VDAB.
Ambitie aantal begeleidingen op jaarbasis:
Het lokale partnerschap heeft de ambitie om op jaarbasis 90 personen met een complexe multiple problematiek te begeleiden. Dit cijfer komt voort uit een bevraging bij trajectbegeleiders uit de regio. Vanuit de ervaringen van lopende projecten Outreach & Activering en MOEF Selab, leren we dat een gemiddelde caseload van 25 à 30 begeleidingen richtinggevend is. Dit garandeert dat we voldoende op maat kunnen blijven werken, intensieve en actiegerichte begeleiding kunnen aanbieden en voldoende ruimte hebben voor expertise- en kennisdeling. We beschouwen dit als een vertrekbasis die eind 2024 opnieuw moet geëvalueerd worden.
ESF (40%) , Vlaanderen (30%) en lokale cofinanciering (30%). Lokale financiering bedraagt 15% lokale financiering (lokale besturen dragen bij door personeelsinzet) en 15% van VDAB.
Werking Ondersteuning
Financiering 2.137.587,55 184.771,66
Lokale cofinanciering 916.108,95 32.606,76
Totale financiering 3.053.696,50 217.378,42
TOTALE Financiering LP 3.271.074,92
Cofinanciering lokale besturen en Selab
Lokale overheden voeren zelf dienstverlening uit bij de doelgroep van het lokaal partnerschap (inclusief begeleiden van personen). Personeel dat ingezet wordt in het project dat een andere vorm van financiering ontvangt, kan ingebracht worden als publieke cofinanciering. De lokale besturen kunnen maatschappelijk werkers, arbeidstrajectbegeleiders en personeel die ingezet wordt ikv regierol sociale economie en werk inzetten in het partnerschap. Belangrijk hierbij is dat medewerkers van de lokale besturen de besteedde tijd in het partnerschap goed registreren.
Tijdsregistratie voor:
• Voorbereiding van cliënteel voor deelname aan individuele of groepstrajecten.
• Individuele begeleiding van deelnemers bij groepstrajecten.
• Individuele begeleiding van deelnemers bij individuele trajecten.
• Intern overleg, intervisie, vormingssessies of bedrijfsbezoeken.
• Overleg met Selab.
Deze cofinanciering is gebaseerd op de gepresteerde uren van de medewerkers van de sociale dienst voor de intensievere individuele begeleiding van de deelnemers en het overleg met Selab.
Timing
• Voor goedkeuring engagementsverklaring schepencolleges/vast bureau: september 2023
• Voor goedkeuring engagementsverklaring gemeente / ocmw raad: oktober 2023
• Indienen projectvoorstel 23 oktober 2023
• Netwerkmoment voorstelling LP: 5 december 2023
• Opstart van het lokaal partnerschap Selab: januari 2024
Aan het Vast Bureau wordt voorgesteld dit punt te agenderen op de eerstkomende Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
Juridisch kader
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● Decreet over het lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018
● Vast Bureau 24/7/2023 : kennisname Lokale Partnerschappen (Europa WSE)
Financiële gevolgen
Financiering lokale partnerschappen 2024-2029
▪ Bijdrage in cofinanciering:
De lokale besturen Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek, Wuustwezel en Selab engageren zich om samen voor het project lokale partnerschappen van 1 januari 2024 tot 31 december 2029, jaarlijks € 76 342,5 (te verdelen over 6 besturen en Selab) aan cofinanciering in te brengen. Voor kapellen bedraagt dit ongeveer 10.906,07euro cofinanciering via inzet personeel.
▪ Beschikbaar stellen van locaties voor individuele en groepstrajecten.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de samenwerking in het kader van Lokale Partnerschappen Selab goed.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.