Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
1. Goedkeuring notulen en zittingsverslag gemeenteraad van 20 november 2023. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 20 november 2023 worden aan de gemeenteraad voorgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 november 2023 goed.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
2. Informatieveiligheidsplan. - Kennisname.
Feiten en motivering
In het kader van de GDPR- wetgeving, dient de gemeente een informatieveiligheidsbeleid en -plan uit te werken in samenwerking met een DPO (data protection officer).
De dagelijkse opvolging hiervan gebeurt door de informatieveiligheidscel, bestaande uit minstens de algemeen directeur, de directeur interne zaken, het diensthoofd ICT, aangevuld met de DPO.
De informatieveiligheidscel bepaalt het informatieveiligheidsbeleid, en stelt op basis daarvan een informatieveiligheidsplan op met acties en doelstellingen. Elke drie jaar wordt een nieuw plan gemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van volgende documenten:
● informatieveiligheidsplan
Juridisch kader
● decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische gegevensverkeer, artikel 9 betreffende de functie van de DPO
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
● artikel 37 van de Algemene verordening gegevensbescherming
Kennisname
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het informatieveiligheidsplan.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
3. De Voorkempen-h.e. - Algemene vergadering 29 november 2023. Goedkeuring agenda en aanduiden vertegenwoordiger. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Op 17 november ontvingen we van De Voorkempen - H.E. een uitnodiging voor de algemene vergadering der aandeelhouders op 29 november 2023 om 18u. Deze zal digitaal doorgaan.
De agenda ziet eruit als volgt:
Indien u niet aanwezig kan zijn heeft u het recht om een volmacht te verlenen en dit conform art. 12 van de statuten:
Het formulier voor de volmacht vindt u in de bijlage. Aangezien drie/vierden van de aandeelhouders aanwezig dient te zijn, vragen wij u zeker het volmacht te bezorgen indien u niet aanwezig kan zijn.
Aangezien de gemeenteraad georganiseerd wordt op 20 november, is er geen mogelijkheid meer om dit punt te agenderen op de gemeenteraad.
Juridisch kader
● Ministerieel besluit tot de erkenning als woonmaatschappij van de besloten vennootschap "De Voorkempen' van 4 april 2023;
● De Vlaamse Codex Wonen van 2021 artikel 4.36, vervangen bij het decreet van 9 juli 2021;
● Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen, artikel 205, §2;
● Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 4.96 en 4.99, vervangen bij het besluit van 17 december 2021;
● Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen, artikel 224, tweede lid.
● Gemeenteraadsbeslissing van 15 mei 2023 omtrent de erkenning van de woonmaatschappij De Voorkempen-H.E.
● Gemeenteraadsbeslissing van 15 mei 20123 betreffende de aanduiding van een bestuurder voor de raad van bestuur.
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van 20 november 2023.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
4. Dotatie lokale politiezone Noord. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De politiezone Noord bezorgde de ontwerpbegroting voor het jaar 2024.
Daarin is een dotatie van de gemeente Kapellen voorzien van 3.552.400 euro.
In het voorgelegde meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Kapellen is voor het dienstjaar 2024 een bedrag van 3.552.400 euro voorzien.
Juridisch kader
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
● De wet van 7 december 1998 tot de organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, artikel 40
● De omzendbrief PLP12 van 26 oktober 2001
Financiële gevolgen
Er is een bedrag van 3.552.400 euro voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 voor het dienstjaar 2024.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de dotatie aan de politiezone Noord voor het jaar 2024 goed voor een bedrag van 3.552.400 euro voor exploitatie en 0 euro voor investeringen.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
5. Dotatie brandweerzone Rand 2024. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De brandweerzone Rand bezorgde aan de gemeenten een overzicht van de gemeentelijke dotaties voor 2024.
Het aandeel van de gemeente Kapellen voor 2024 bedraagt 1.057.879 euro voor exploitatie en 319.502 euro voor investeringen.
Juridisch kader
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
● De wet van 15 mei 2007, inzonderheid art. 68
● De omzendbrief BB2014 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken van 5 september 2014 waarbij gemeld wordt dat vanaf 1 januari 2015 de brandweerzones actief worden
● Raadsbesluit van 3 november 2014 behoudende goedkeuring om een overeenkomst af te sluiten tussen de prezone Rand en de gemeenten inzake de financiële verdeelsleutel en de daaraan verbonden modaliteiten
Financiële gevolgen
Er is in het meerjarenplan 2020-2025 voor 2024 1.057.879 euro voor exploitatie en 319.502 euro voor investeringen ingeschreven.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
Voor het dienstjaar 2024 zal een gemeentelijke bijdrage van 1.057.879 euro voor exploitatie en 319.502 euro voor investeringen overgemaakt worden aan de hulpverleningszone.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Inge Wagemans Dirk Van Mechelen Laila Rylant Lieve Calle Eric Dilliën An Stokmans Luc Devriese Koen Helsen Luc Janssens Sanne Loopmans Inge Cornelissen Marc De Smet Nancy Van Huffelen Wilfried Schonkeren Leo Mees Luc Lamine Vital Lambert Frederic van Haaren Wilfried Van Wesenbeeck Firoozeh Sadeghi Tayfun Genç Philippe Henquet Christel Janssens Chris Marynissen Tom Namurois Ludo De Bruyn Pieter Buysse aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
6. Lijst van overheidsopdrachten die nominatief aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de raad bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij de opdracht past binnen het begrip dagelijks bestuur of wanneer de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd.
Met het oog op een efficiënte en vlotte verwerking van de plaatsing van overheidsopdrachten is het aangewezen om het vaststellen van de plaatsingsprocedure en van de voorwaarden van bepaalde opdrachten nominatief toe te vertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De raad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed en stelt de kredieten vast.
Juridisch kader
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Financiële gevolgen
niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
21 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Inge Wagemans (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
6 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Christel Janssens (Vooruit-Groen), Tom Namurois (Vooruit-Groen), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang) en Philippe Henquet (CD&V).
Artikel 1
Het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het bepalen van de voorwaarden voor volgende opdrachten wordt nominatief toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen:
● Aanleg riolering Grensstraat
● Heraanleg Klinkaardstraat (openbare verlichting, voet- en fietspaden)
● B-plein kleedkamers René De Pauwstraat
● Heraanleg Promenadeplein
● Aanleg fietspad Heidestraat-Zuid
● Aankoop camera’s GAS-5
● Onderhoud voetpaden, fietspaden en rijwegen
● Heraanleg Christiaan Pallemansstraat
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Sanne Loopmans Inge Cornelissen An Stokmans Laila Rylant Leo Mees Luc Janssens Firoozeh Sadeghi Chris Marynissen Dirk Van Mechelen Inge Wagemans Nancy Van Huffelen Wilfried Schonkeren Ludo De Bruyn Luc Devriese Lieve Calle Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Eric Dilliën Vital Lambert Luc Lamine Marc De Smet Frederic van Haaren Koen Helsen Pieter Buysse Christel Janssens Tom Namurois Philippe Henquet aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
7. Meerjarenplan 2020-2025: goedkeuring herziening 6 en beginkredieten 2024 - AGB Kapellen. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het AGB Kapellen maakte een meerjarenplan 2020-2025 op. Het ontwerp van dit meerjarenplan werd vastgesteld op de raad van 29 januari 2020. Nu vindt een herziening van het meerjarenplan voor dienstjaren 2023 tot en met 2026 plaats, alsook vaststelling van de kredieten 2024.
De gemeenteraad dient als algemene vergadering het meerjarenplan 2020-2025 herziening 6 beginkrediet 2024 van het AGB Kapellen goed te keuren.
De staat van het financieel evenwicht is als volgt:
| 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar | 120.683 | 104.258 | 110.817 | 385.964 | 222.580 | 110.643 | 54.097 |
beschikbaar budgettair resultaat | 104.258 | 110.817 | 385.964 | 222.580 | 110.643 | 54.097 | 138.820 |
Juridisch kader
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
● Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot aanstelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● Omzendbrief KB/ABB/2019/4 van 3 mei 2019 aangaande de strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen
Financiële gevolgen
Het beschikbaar budgettair resultaat is positief voor alle boekjaren.
Besluit
STEMMING :
23 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
4 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen), Tom Namurois (Vooruit-Groen) en Philippe Henquet (CD&V).
Artikel 1
De gemeenteraad keurt in zijn hoedanigheid als algemene vergadering van het AGB Kapellen het meerjarenplan 2020-2025 herziening 6 beginkrediet 2024 van het AGB Kapellen goed.
| 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
gecumuleerd budgettair resultaat | 120.683 | 104.258 | 110.817 | 385.964 | 222.580 | 110.643 | 54.097 |
beschikbaar budgettair resultaat | 104.258 | 110.817 | 385.964 | 222.580 | 110.643 | 54.097 | 138.820 |
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Vital Lambert Koen Helsen Inge Wagemans Firoozeh Sadeghi Luc Devriese Nancy Van Huffelen Luc Janssens Laila Rylant Chris Marynissen Wilfried Schonkeren Ludo De Bruyn Wilfried Van Wesenbeeck Luc Lamine Sanne Loopmans Dirk Van Mechelen Inge Cornelissen Lieve Calle Tayfun Genç Marc De Smet An Stokmans Frederic van Haaren Eric Dilliën Leo Mees Tom Namurois Christel Janssens Philippe Henquet Pieter Buysse aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
8. Meerjarenplan 2022-2025: goedkeuring herziening 3 beginkredieten 2024 - Mercator APB Kapellen. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het APB Mercator Kapellen maakte een meerjarenplan 2020-2025 op. Het ontwerp van dit meerjarenplan werd vastgesteld op de raad van 20 juni 2022. Nu vindt een herziening van het meerjarenplan voor dienstjaren 2023 tot en met 2026 plaats, alsook vaststelling van de kredieten 2024.
De gemeenteraad dient als algemene vergadering het meerjarenplan 2022-2025 herziening 3 beginkredieten 2024 van het Mercator APB Kapellen goed te keuren.
De staat van het financieel evenwicht is als volgt:
| 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar | -4.057 | 700 | 1.000 | 1.000 | 1.000 |
beschikbaar budgettair resultaat | -10.494 | 11.615 | 1.300 | 1.300 | 1.780 |
Juridisch kader
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
● Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot aanstelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● Omzendbrief KB/ABB/2019/4 van 3 mei 2019 aangaande de strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen
Financiële gevolgen
Het beschikbaar budgettair resultaat is positief voor de jaren 2023 tot en met 2026.
Besluit
STEMMING :
23 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
4 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen), Tom Namurois (Vooruit-Groen) en Philippe Henquet (CD&V).
Artikel 1
De gemeenteraad keurt in zijn hoedanigheid als algemene vergadering van het Mercator APB Kapellen het meerjarenplan 2022-2025 herziening 3 beginkrediet 2024 van het Mercator APB Kapellen goed.
| 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar | -4.057 | 700 | 1.000 | 1.000 | 1.000 |
beschikbaar budgettair resultaat | -10.494 | 11.615 | 1.300 | 1.300 | 1.780 |
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Firoozeh Sadeghi Eric Dilliën Wilfried Schonkeren Luc Janssens Vital Lambert Dirk Van Mechelen Sanne Loopmans Laila Rylant Koen Helsen Luc Lamine Inge Wagemans Lieve Calle Frederic van Haaren Inge Cornelissen An Stokmans Leo Mees Nancy Van Huffelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Marc De Smet Luc Devriese Tom Namurois Ludo De Bruyn Christel Janssens Pieter Buysse Chris Marynissen Philippe Henquet aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
9. Meerjarenplan 2020-2025: goedkeuring herziening 5 en beginkredieten 2024 - Lokaal Bestuur Kapellen. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Lokaal bestuur Kapellen maakte een meerjarenplan 2020-2025 op. Het ontwerp werd vastgesteld op de raad van 29 januari 2020. Nu vindt een herziening van het meerjarenplan voor dienstjaren 2023 tot en met 2026 plaats, alsook vaststelling van de kredieten 2024.
De gemeenteraad keurt herziening 5 en beginkredieten 2024 van het meerjarenplan voor het lokaal bestuur Kapellen goed.
De staat van het financieel evenwicht is als volgt:
| 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar | 13.134.987 | 9.268.641 | 6.666.825 | 9.506.407 | 6.100.206 | 1.232.366 | 62.957 |
beschikbaar budgettair resultaat | 9.272.207 | 6.666.825 | 9.502.842 | 6.100.206 | 1.232.366 | 62.957 | 42.101 |
AFM | 2.500.400 | 1.613.824 | -254.028 | 1.931.120 | 142.224 | 721.983 | 27.334 |
Juridisch kader
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
● Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot aanstelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● Omzendbrief KB/ABB/2019/4 van 3 mei 2019 aangaande de strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen
Financiële gevolgen
Het beschikbaar budgettair resultaat is positief in alle dienstjaren alsook de autofinancieringsmarge in 2025.
Besluit
STEMMING :
21 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Inge Wagemans (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
1 stem tegen: Tom Namurois (Vooruit-Groen).
5 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Christel Janssens (Vooruit-Groen), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang) en Philippe Henquet (CD&V).
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de vaststelling door de raad voor maatschappelijk welzijn van herziening 5 en beginkredieten 2024 van het meerjarenplan met betrekking tot het OCMW Kapellen goed.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de indeling van het prioritair beleid goed.
Artikel 3
De gemeenteraad keurt herziening 5 en beginkrediet 2024 van het meerjarenplan van het lokaal bestuur Kapellen, met volgend financieel evenwicht:
| 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
gecumuleerd budgettair resultaat | 13.134.987 | 9.268.641 | 6.666.825 | 9.506.407 | 6.100.206 | 1.232.366 | 62.957 |
beschikbaar budgettair resultaat | 9.272.207 | 6.666.825 | 9.502.842 | 6.100.206 | 1.232.366 | 62.957 | 42.101 |
AFM | 2.500.400 | 1.613.824 | -254.028 | 1.931.120 | 142.224 | 721.983 | 27.334 |
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Frederic van Haaren Luc Janssens Wilfried Schonkeren Vital Lambert Eric Dilliën Ludo De Bruyn Luc Devriese An Stokmans Luc Lamine Sanne Loopmans Leo Mees Wilfried Van Wesenbeeck Firoozeh Sadeghi Lieve Calle Nancy Van Huffelen Chris Marynissen Marc De Smet Laila Rylant Koen Helsen Dirk Van Mechelen Tayfun Genç Philippe Henquet Inge Wagemans Inge Cornelissen Tom Namurois Christel Janssens Pieter Buysse aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
10. Jaarrekening 2022 Kerkfabriek St-Jacobus de Meerdere en Kapelanij Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het centraal kerkbestuur diende de jaarrekeningen 2022 van de kerkfabrieken in bij de gemeente. De gemeenteraad moet elke jaarrekening adviseren.
De jaarrekening 2022 van Sint-Jacobus de Meerdere en Kapelanij Onze-Lieve-Vrouw van Fatima vertoont een positief exploitatiesaldo van 32.866,05 euro en een investeringsoverschot van 56.272,51 euro.
Juridisch kader
● Eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
● Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006, gewijzigd op 27 juni 2008, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, artikel 39 tot en met 44
● De omzendbrief BB-2013/01 van het Kabinet van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de erediensten
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Financiële gevolgen
De jaarrekening 2022 van Sint-Jacobus de Meerdere en Kapelanij Onze-Lieve-Vrouw van Fatima vertoont een positief exploitatiesaldo van 32.866,05 euro en een investeringsoverschot van 56.272,51 euro.
Het investeringsoverschot wordt overgedragen naar het boekjaar 2023.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De jaarrekening 2022 van kerkfabriek Sint-Jacobus de Meerdere van kapelanij Onze-Lieve-Vrouw van Fatima wordt gunstig geadviseerd.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Luc Devriese Ludo De Bruyn Chris Marynissen Wilfried Schonkeren Koen Helsen Marc De Smet Luc Janssens Wilfried Van Wesenbeeck Inge Cornelissen An Stokmans Sanne Loopmans Vital Lambert Philippe Henquet Luc Lamine Tayfun Genç Laila Rylant Leo Mees Frederic van Haaren Firoozeh Sadeghi Eric Dilliën Nancy Van Huffelen Lieve Calle Dirk Van Mechelen Inge Wagemans Tom Namurois Christel Janssens Pieter Buysse aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
11. Goedkeuring budgetwijziging 2023 en budget 2024 kerkfabriek Sint-Jacobus de Meerdere en Kapelanij OLV van Fatima. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het centraal kerkbestuur van Kapellen heeft alle budgetten 2024 van de kerkfabrieken van Kapellen verzameld en ingediend.
Tevens diende iedere kerkfabriek één of meerdere budgetwijzigingen voor 2023 in.
Op 12 september 2023 vond een overleg plaats tussen het gemeentebestuur en het centraal kerkbestuur over de ingediende budgetten.
De gemeente moet akte nemen van de budgetten voor zover ze passen in het meerjarenplan.
De kerkfabriek Sint-Jacobus de Meerdere & Kapelanij OLV van Fatima diende een budgetwijziging 2023 in.
De exploitatietoelage voor 2023 bedraagt hierdoor 33.386,48 euro.
De investeringstoelage 2023 blijft gelijk.
Juridisch kader
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
Financiële gevolgen
2023:
● exploitatietoelage: 33.386,48 euro
● investeringstoelage: 93.800,00 euro
2024:
● exploitatietoelage: 29.541,76 euro
● investeringstoelage: 84.000 euro
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de budgetwijziging 2023 en het budget 2024 van kerkfabriek Sint-Jacobus de Meerdere & Kapelanij OLV van Fatima.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Sanne Loopmans Wilfried Van Wesenbeeck Leo Mees Philippe Henquet Laila Rylant Luc Lamine An Stokmans Lieve Calle Marc De Smet Nancy Van Huffelen Wilfried Schonkeren Eric Dilliën Ludo De Bruyn Tayfun Genç Luc Janssens Frederic van Haaren Luc Devriese Firoozeh Sadeghi Vital Lambert Inge Cornelissen Dirk Van Mechelen Koen Helsen Inge Wagemans Chris Marynissen Tom Namurois Christel Janssens Pieter Buysse aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
12. Jaarrekening 2022 Onbevlekte Ontvangenis van Maria Zilverenhoek. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het centraal kerkbestuur diende de jaarrekeningen 2022 van de kerkfabrieken in bij de gemeente. De gemeenteraad moet elke jaarrekening adviseren.
De jaarrekening 2022 van Onbevlekte Ontvangenis van Maria vertoont een negatief exploitatiesaldo van -4.141,87 euro en een investeringsoverschot van 8.863,28 euro.
Juridisch kader
● Eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
● Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006, gewijzigd op 27 juni 2008, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, artikel 39 tot en met 44
● De omzendbrief BB-2013/01 van het Kabinet van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de erediensten
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Financiële gevolgen
● De jaarrekening 2022 van Onbevlekte Ontvangenis van Maria vertoont een negatief exploitatiesaldo van -4.141,87 euro en een investeringsoverschot van 8.863,28 euro.
● Er werden geen gemeentelijke toelagen betaald in 2022.
● De kerk van Onbevlekte Ontvangenis van Maria is gesloten en een ontwijdingsprocedure werd opgestart.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De jaarrekening 2022 van kerkfabriek Onbevlekte Ontvangenis van Maria wordt gunstig geadviseerd.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Philippe Henquet Leo Mees Eric Dilliën Laila Rylant Lieve Calle Marc De Smet Wilfried Schonkeren Tayfun Genç Inge Cornelissen Luc Devriese Luc Lamine An Stokmans Sanne Loopmans Luc Janssens Nancy Van Huffelen Vital Lambert Chris Marynissen Firoozeh Sadeghi Ludo De Bruyn Frederic van Haaren Wilfried Van Wesenbeeck Dirk Van Mechelen Koen Helsen Inge Wagemans Pieter Buysse Christel Janssens Tom Namurois aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
13. Goedkeuring budget 2024 Onbevlekte Ontvangenis van Maria, Zilverenhoek. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het centraal kerkbestuur van Kapellen heeft alle budgetten 2024 van de kerkfabrieken van Kapellen verzameld en ingediend.
Op 12 september 2023 vond een overleg plaats tussen het gemeentebestuur en het centraal kerkbestuur over de ingediende budgetten.
De gemeente moet akte nemen van de budgetten voor zover ze passen in het meerjarenplan.
Door kerkfabriek Onbevlekte Ontvangenis van Maria, Zilverenhoek werd geen budgetwijziging 2023 ingediend.
Juridisch kader
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
Financiële gevolgen
Voor 2024 worden geen toelagen gevraagd.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het budget 2024 van kerkfabriek Onbevlekte Ontvangenis van Maria, Zilverenhoek.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Frederic van Haaren Luc Janssens An Stokmans Firoozeh Sadeghi Ludo De Bruyn Sanne Loopmans Laila Rylant Luc Devriese Wilfried Schonkeren Luc Lamine Wilfried Van Wesenbeeck Dirk Van Mechelen Philippe Henquet Tayfun Genç Leo Mees Lieve Calle Vital Lambert Koen Helsen Marc De Smet Chris Marynissen Inge Wagemans Nancy Van Huffelen Inge Cornelissen Eric Dilliën Tom Namurois Christel Janssens Pieter Buysse aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
14. Jaarrekening 2022 Sint-Dionysius Putte. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het centraal kerkbestuur diende de jaarrekeningen 2022 van de kerkfabrieken in bij de gemeente. De gemeenteraad moet elke jaarrekening adviseren.
De jaarrekening 2022 van sint-Dionysius Putte vertoont een positief exploitatiesaldo van 61.842,82 euro en een nul-saldo in investeringen.
Juridisch kader
● Eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
● Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006, gewijzigd op 27 juni 2008, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, artikel 39 tot en met 44
● De omzendbrief BB-2013/01 van het Kabinet van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de erediensten
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Financiële gevolgen
De jaarrekening 2022 van Sint-Dionysius Putte vertoont een positief exploitatiesaldo van 61.842,82 euro en een nul-saldo in investeringen. Er werden geen toelagen betaald.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De jaarrekening 2022 van kerkfabriek Sint-Dionysius Putte wordt gunstig geadviseerd.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Laila Rylant Inge Cornelissen Sanne Loopmans Tayfun Genç Philippe Henquet Firoozeh Sadeghi Lieve Calle Luc Devriese Chris Marynissen Frederic van Haaren Leo Mees Wilfried Van Wesenbeeck Luc Lamine Inge Wagemans Koen Helsen An Stokmans Marc De Smet Dirk Van Mechelen Eric Dilliën Luc Janssens Nancy Van Huffelen Ludo De Bruyn Vital Lambert Wilfried Schonkeren Christel Janssens Tom Namurois Pieter Buysse aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
15. Goedkeuring budget 2024 Sint-Dionysius Putte. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het centraal kerkbestuur van Kapellen heeft alle budgetten 2024 van de kerkfabrieken van Kapellen verzameld en ingediend.
Op 12 september 2023 vond een overleg plaats tussen het gemeentebestuur en het centraal kerkbestuur over de ingediende budgetten.
De gemeente moet akte nemen van de budgetten voor zover ze passen in het meerjarenplan.
Door kerkfabriek Sint-Dionysius Putte werd geen budgetwijziging 2023 ingediend.
Juridisch kader
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
Financiële gevolgen
Voor 2024 worden geen toelagen gevraagd.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het budget 2024 van kerkfabriek Sint-Dionysius Putte.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Luc Janssens Lieve Calle Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Firoozeh Sadeghi Koen Helsen Chris Marynissen Eric Dilliën Frederic van Haaren Leo Mees Marc De Smet Inge Cornelissen An Stokmans Inge Wagemans Nancy Van Huffelen Dirk Van Mechelen Wilfried Schonkeren Luc Devriese Laila Rylant Vital Lambert Luc Lamine Ludo De Bruyn Philippe Henquet Sanne Loopmans Pieter Buysse Christel Janssens Tom Namurois aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
16. Jaarrekening 2022 Sint-Jozef Hoogboom. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het centrale kerkbestuur diende de jaarrekeningen 2022 van de kerkfabrieken in bij de gemeente. De gemeenteraad moet elke jaarrekening adviseren.
De jaarrekening 2022 van Sint-Jozef Hoogboom vertoont een positief exploitatiesaldo van 9.024,49 euro en een nul-saldo in investeringen.
Juridisch kader
● Eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
● Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006, gewijzigd op 27 juni 2008, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, artikel 39 tot en met 44
● De omzendbrief BB-2013/01 van het Kabinet van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de erediensten
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Financiële gevolgen
De jaarrekening 2022 van Sint-Jozef Hoogboom vertoont een positief exploitatiesaldo van 9.024,49 euro en een nul-saldo in investeringen.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De jaarrekening 2022 van kerkfabriek Sint-Jozef Hoogboom wordt gunstig geadviseerd.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Firoozeh Sadeghi Nancy Van Huffelen Luc Devriese Wilfried Schonkeren Luc Lamine Laila Rylant Sanne Loopmans Philippe Henquet Chris Marynissen Dirk Van Mechelen Inge Wagemans Ludo De Bruyn Luc Janssens Lieve Calle Koen Helsen Tayfun Genç Wilfried Van Wesenbeeck An Stokmans Leo Mees Frederic van Haaren Marc De Smet Vital Lambert Eric Dilliën Inge Cornelissen Tom Namurois Christel Janssens Pieter Buysse aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
17. Goedkeuring bw 2023 en budget 2024 Sint-Jozef Hoogboom. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het centraal kerkbestuur van Kapellen heeft alle budgetten 2024 van de kerkfabrieken van Kapellen verzameld en ingediend.
Tevens diende iedere kerkfabriek één of meerdere budgetwijzigingen voor 2023 in.
Op 12 september 2023 vond een overleg plaats tussen het gemeentebestuur en het centraal kerkbestuur over de ingediende budgetten.
De gemeente moet akte nemen van de budgetten voor zover ze passen in het meerjarenplan.
De budgetwijziging 2023 werd opgesteld.
Juridisch kader
● Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
Financiële gevolgen
Voor 2023 en 2024 wordt geen exploitatietoelage gevraagd.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de budgetwijziging 2023 en het budget 2024 van kerkfabriek Sint-Jozef Hoogboom.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
18. Kennisname jaarrekening 2022 Kerkfabriek Sint-Jozef Heide Kapellenbos. - Kennisname.
Feiten en motivering
Het lokaal bestuur van Kalmthout bezorgde ons de jaarrekening 2022 en de adviesverlening door de gemeenteraad van kerkfabriek Sint-Jozef Heide Kapellenbos. Aangezien lokaal bestuur Kapellen geen hoofdgemeente is, volstaat een kennisname van deze documenten.
De jaarrekening 2022 van kerkfabriek Sint-Jozef Heide Kapellenbos wordt afgesloten met een batig saldo.
Juridisch kader
● Eredienstendecreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
● Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006, gewijzigd op 27 juni 2008, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, artikel 39 tot en met 44
● De omzendbrief BB-2013/01 van het Kabinet van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de erediensten
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● Het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Kalmthout van 19 juni 2023
Kennisname
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Jozef Heide Kapellenbos.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
19. Budget 2024 De Olijftak te Brasschaat. - Kennisname.
Feiten en motivering
De Protestantse kerk De Olijftak van Brasschaat bezorgde ons hun budget 2024. Aangezien de gemeente Kapellen geen hoofdgemeente is, volstaat een kennisname van deze documenten.27 november 2023.
Aan gemeente Kapellen wordt geen exploitatietoelage of investeringstoelage gevraagd.
Juridisch kader
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● Het decreet van 7 mei 2004 betreffende materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
Kennisname
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2024 van de Protestantse kerk De Olijftak van Brasschaat.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
20. Vaststelling prijssubsidiereglement gemeente en AGB voor toegangsgelden zwembad en culturele voorstellingen. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Jaarlijks dienen gemeente en AGB afspraken te maken over de prijssubsidies die de gemeente toekent om het autonoom gemeentebedrijf (AGB) toe te laten haar dienstverlening uit voeren.
Het AGB heeft haar ondernemingsplannen 2024 voor divisie sport en cultuur opgemaakt en op basis hiervan de tarieven vastgesteld voor resp. toegangsgelden voor het zwembad en prijszetting van de ticketverkoop voor culturele voorstellingen. Het overzicht is opgenomen als bijlage.
De visie van het lokaal bestuur is echter om géén prijsverhogingen door te voeren en toe te staan om reden dat de gemeenteraad in 2022 de gemeentelijke inkomstenbelasting heeft verhoogd en er is een engagement getroffen vanuit de gemeenteraad om , de retributies, belastingen en tarieven niet te verhogen in 2024 voor de overige dienstverlening en aanbod.
De visie van het lokaal bestuur is dat de prijzen voor sport en cultuur democratisch moeten zijn en niet te veel kunnen afwijken van de tarieven in onze regio.
De gemeente Kapellen erkent echter dat het AGB Kapellen, op basis van haar voorgelegd ondernemingsplan dat de voorgestelde toegangsprijzen voor recht op toegang tot het zwembad en voor culturele voorstellingen vereist zijn om economisch rendabel te zijn, en zal de vooropgestelde prijzen van het AGB bijpassen door de toekenning van geïndividualiseerde bedragen van prijssubsidies.
Juridisch kader
● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005,
● Het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2015 betreffende de oprichting van het AGB Kapellen
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad van bestuur van het AGB van 17 juni 2019 betreffende de wijziging van de statuten van het AGB
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad van bestuur van het AGB van 16 september 2019 betreffende de herziening van de beheersovereenkomst tussen gemeente en AGB
● De circulaire 2021/C/57 van de fiscus betreffende de beoordeling van de aanwezigheid van winstoogmerk in hoofde van de AGB’
● De circulaire 2022/C/100 van 13 oktober 2022 betreffende de btw-regeling die van toepassing is op autonome gemeentebedrijven die 5 voorwaarden bevat waaraan prijssubsidies moeten voldoen
Financiële gevolgen
Het AGB dient opbrengsten te genereren uit prijssubsidies
● op de toegangsgelden voor het zwembad in AGB divisie sport waarbij de globale inkomsten uit geïndividualiseerde bedragen prijssubsidies in 2024 worden geraamd op 556.490 euro
● op de bezoekersaantallen voor de culturele voorstellingen in Lux, Biz en theaterzaal 't Kerkske, waarbij de globale inkomsten uit geïndividualiseerde bedragen prijssubsidies worden geraamd op 405.821 euro
De ramingen zijn opgenomen in de AMJP van het AGB en de gemeente
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
Om economisch rendabel te zijn, op basis van het voorgelegde ondernemingsplan, wenst het AGB Kapellen voor de exploitatie van de sportinfrastructuur verhoogde zwembadtarieven in te voeren voor de losse tickets, 10 beurtenkaarten, abonnementen, gebruik zwembanen en schoolzwemmen voor de periode vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.
De gemeente Kapellen erkent dat het AGB Kapellen, op basis van de voorgelegde ramingen, dat voorgestelde toegangsprijzen (exclusief btw) voor recht op toegang tot het zwembad vereist zijn om economisch rendabel te zijn, maar wenst de huidige tarieven te handhaven voor het jaar 2024 die ook overeenstemmen met de tarieven van de zwembaden in de omliggende gemeenten.
De gemeente Kapellen verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies (inclusief btw)
opbrengsten toegangsgelden zwembad 2024 | geraamde verkoop aantal | prijzen AGB | gewenste prijs gemeente | prijs subsidie |
Tarieven zwembad - individueel |
|
|
|
|
losse tickets volwassene inwoner | 3.300 | 17,00 | 3,00 | 14,00 |
losse tickets volwassene niet inwoner | 1.800 | 20,00 | 3,50 | 16,50 |
losse tickets kind inwoner | 2.000 | 14,00 | 2,50 | 11,50 |
losse tickets kind niet inwoner | 1.200 | 17,00 | 3,00 | 14,00 |
losse tickets 55 + inwoner | 385 | 14,00 | 2,50 | 11,50 |
losse tickets 55 + niet inwoner | 200 | 17,00 | 3,00 | 14,00 |
losse tickets G zwemmer inwoner | 35 | 14,00 | 2,50 | 11,50 |
losse tickets G zwemmer niet inwoner | 30 | 16,00 | 3,00 | 13,00 |
ticket groep (niet inwoners) | 90 | 17,00 | 3,00 | 14,00 |
|
|
|
|
|
10- beurtenkaart volwassen inwoner | 315 | 130,00 | 23,00 | 107,00 |
10- beurtenkaart volwassen n- inwoner | 255 | 145,00 | 26,00 | 119,00 |
10- beurtenkaart kin inwoner | 130 | 100,00 | 18,00 | 82,00 |
10- beurtenkaart kin n- inwoner | 75 | 125,00 | 21,00 | 104,00 |
10- beurtenkaart 55+ inwoner | 200 | 100,00 | 18,00 | 82,00 |
10- beurtenkaart 55+ n- inwoner | 175 | 125,00 | 21,00 | 104,00 |
10- beurtenkaart G zwemmer inwoner | 20 | 100,00 | 18,00 | 82,00 |
10- beurtenkaart G zwemmer n- inwoner | 15 | 125,00 | 21,00 | 104,00 |
zomerkaart | 80 | 70,00 | 12,00 | 58,00 |
|
|
|
| 0,00 |
jaarabonnement volwassen inwoner | 50 | 400,00 | 95,00 | 305,00 |
jaarabonnement volwassen n- inwoner | 25 | 400,00 | 105,00 | 295,00 |
jaarabonnement 55+ | 45 | 400,00 | 75,00 | 325,00 |
jaarabonnement 55+ niet inwoner | 25 | 400,00 | 85,00 | 315,00 |
jaarabonnement G zwemmers | 2 | 400,00 | 75,00 | 325,00 |
jaarabonnement G zwemmers niet inw | 2 | 400,00 | 85,00 | 315,00 |
jaarabonnement gezinnen inwoner | 20 | 400,00 | 180,00 | 220,00 |
jaarabonnement gezinnen n- inwoner | 12 | 400,00 | 210,00 | 190,00 |
abonnement ochtendzwemmen | 85 | 150,00 | 25,00 | 125,00 |
jaarabonnement privézwemmen | 10 | 400,00 | 125,00 | 275,00 |
|
|
|
|
|
zwembeurt scholen | 25.000 | 7,00 | 1,00 | 6,00 |
|
|
|
|
|
zwembanen voor clubs tussen 9 & 21 u | 6.500 | 23,00 | 4,00 | 19,00 |
Deze toegangsgelden (inclusief 6% btw) kunnen steeds geëvalueerd worden tijdens de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 in het kader van een periodieke evaluatie van de exploitatieresultaten van het AGB Kapellen. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, zal de gemeente Kapellen deze steeds documenteren (bv. aan de hand van een gemeenteraadsbeslissing).
Het AGB Kapellen moet uiterlijk op de 15de werkdag na elk kwartaal de gemeente Kapellen een overzicht bezorgen van toegangsgelden tot het zwembad tijdens het voorbije kwartaal. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het AGB Kapellen uitreikt aan de gemeente Kapellen. De gemeente Kapellen dient deze debet nota te betalen aan het AGB Kapellen binnen de 30 werkdagen na ontvangst.
Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 1 januari 2025 zal worden onderhandeld tussen de gemeente Kapellen en het AGB Kapellen vóór 31 december 2024.
Artikel 2
Om de exploitatie van haar cultureel patrimonium economisch rendabel te voeren heeft het AGB Kapellen haar ticketprijzen voor culturele voorstellingen (film, theater, muziek...) vastgesteld voor het jaar 2024, waarbij rekening is gehouden met het verwacht aantal bezoekers per voorstelling.
De gemeente Kapellen erkent dat het AGB Kapellen, op basis van de voorgelegde ramingen, dat voorgestelde toegangsprijzen (inclusief btw) voor culturele voorstellingen vereist zijn om economisch rendabel te zijn, maar wenst de democratische tarieven te handhaven voor het jaar 2024 die ook overeenstemmen met de tarieven van de culturele centra in de regio
De gemeente Kapellen verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies (inclusief btw)
datum |
| tot bezoekers | gewenste prijs | gewenste prijs gemeente | prijs subsidie |
4-1-2024 | Familievoorstelling | 240 | € 40,00 | € 6,00 | € 34,00 |
11-1-2024 | muziek | 370 | € 65,00 | € 22,00 | € 43,00 |
14-1-2024 | Aperitiefconcert | 100 | € 45,00 | € 14,00 | € 31,00 |
20-1-2024 | muziektheater | 250 | € 70,00 | € 14,00 | € 56,00 |
24-1-2024 | Humor | 388 | € 50,00 | € 30,00 | € 20,00 |
25-1-2024 | Humor | 388 | € 50,00 | € 30,00 | € 20,00 |
29-1-2024 | lezing | 100 | € 20,00 | € 5,00 | € 15,00 |
1-2-2024 | dans | 120 | € 60,00 | € 20,00 | € 40,00 |
8-2-2024 | Theater | 250 | € 70,00 | € 16,00 | € 54,00 |
15-2-2024 | Familievoorstelling | 100 | € 40,00 | € 10,00 | € 30,00 |
21-2-2024 | Film | 100 | € 20,00 | € 5,00 | € 15,00 |
29-2-2024 | Humor | 370 | € 50,00 | € 22,00 | € 28,00 |
3-3-2024 | Aperitiefconcert | 100 | € 45,00 | € 14,00 | € 31,00 |
5-3-2024 | theater | 200 | € 70,00 | € 14,00 | € 56,00 |
7-3-2024 | Humor | 340 | € 50,00 | € 14,00 | € 36,00 |
14-3-2024 | Theater | 100 | € 70,00 | € 12,00 | € 58,00 |
28-3-2024 | mentalisme | 388 | € 35,00 | € 18,00 | € 17,00 |
9-4-2024 | Familievoorstelling | 150 | € 40,00 | € 6,00 | € 34,00 |
12-4-2024 | muziek | 387 | € 65,00 | € 24,00 | € 41,00 |
23-4-2024 | Aperitiefconcert | 85 | € 45,00 | € 14,00 | € 31,00 |
4-5-2024 | Theater | 200 | € 70,00 | € 16,00 | € 54,00 |
30-5-2024 | Humor | 350 | € 50,00 | € 14,00 | € 36,00 |
6-6-2024 | lezing | 85 | € 20,00 | € 12,00 | € 8,00 |
najaar | Aperitiefconcert | 100 | € 45,00 | € 14,00 | € 31,00 |
najaar | familievoorstelling | 170 | € 40,00 | € 5,00 | € 35,00 |
najaar | film | 250 | € 20,00 | € 7,00 | € 13,00 |
najaar | humor | 380 | € 50,00 | € 25,00 | € 25,00 |
najaar | humor | 380 | € 50,00 | € 25,00 | € 25,00 |
najaar | humor | 270 | € 50,00 | € 18,00 | € 32,00 |
najaar | lezing | 90 | € 20,00 | € 6,00 | € 14,00 |
najaar | muziek | 370 | € 65,00 | € 24,00 | € 41,00 |
najaar | muziek | 340 | € 65,00 | € 18,00 | € 47,00 |
najaar | muziek | 380 | € 65,00 | € 14,00 | € 51,00 |
najaar | muziek | 310 | € 65,00 | € 20,00 | € 45,00 |
najaar | theater | 100 | € 70,00 | € 14,00 | € 56,00 |
najaar | theater | 200 | € 70,00 | € 12,00 | € 58,00 |
najaar | theater | 150 | € 70,00 | € 14,00 | € 56,00 |
De gesubsidieerde toegangsgelden (inclusief 6% btw) kunnen steeds gerevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het AGB Kapellen.
Het AGB Kapellen moet uiterlijk op de 15de werkdag na elk kwartaal de gemeente Kapellen een overzicht bezorgen een overzicht bezorgen van het aantal bezoekers tijdens het voorbije kwartaal voor activiteiten in polyvalente zaal LUX en theaterzaal ’t Kerkske. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het AGB Kapellen uitreikt aan de Gemeente Kapellen
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Inge Cornelissen Tayfun Genç Luc Janssens Laila Rylant Sanne Loopmans Wilfried Van Wesenbeeck Inge Wagemans Eric Dilliën Firoozeh Sadeghi Luc Lamine Nancy Van Huffelen Dirk Van Mechelen Koen Helsen Frederic van Haaren Luc Devriese An Stokmans Wilfried Schonkeren Lieve Calle Vital Lambert Leo Mees Marc De Smet Tom Namurois Christel Janssens Ludo De Bruyn Philippe Henquet Pieter Buysse Chris Marynissen aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
21. Vaststelling aanpassing meerjarenplan 2020-2025: herziening 5: aanpassingen kredieten 2023-2026 en vaststelling beginkrediet 2024. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Lokaal bestuur Kapellen maakte een meerjarenplan 2020-2025 op. Het ontwerp van dit meerjarenplan werd vastgesteld op de raad van 29 januari 2020. Nu vindt een herziening van het meerjarenplan voor dienstjaren 2023 tot en met 2026 plaats, alsook vaststelling van de kredieten 2024.
De gemeenteraad stelt het deel van het meerjarenplan herziening 5 beginkrediet 2024 van de gemeente Kapellen vast.
In schema M3 (overzicht van de kredieten) worden de afzonderlijke kredieten weergegeven. Voor 2023 en 2024 geeft dit voor gemeente Kapellen volgende bedragen:
2023 | uitgaven | ontvangsten |
exploitatie | 29.996.345 | 37.257.619 |
investeringen | 8.256.476 | 12.321.859 |
financiering | 13.363.413 | 1.098.187 |
2024 | uitgaven | ontvangsten |
exploitatie | 30.936.654 | 37.054.187 |
investeringen | 10.755.657 | 5.149.763 |
financiering | 3.772.792 | 1.319.828 |
Juridisch kader
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
● Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot aanstelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● Omzendbrief KB/ABB/2019/4 van 3 mei 2019 aangaande de strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen
Financiële gevolgen
Het beschikbaar budgettair resultaat is positief in alle dienstjaren alsook de autofinancieringsmarge in 2025.
Besluit
STEMMING :
21 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Inge Wagemans (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
1 stem tegen: Tom Namurois (Vooruit-Groen).
5 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Christel Janssens (Vooruit-Groen), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang) en Philippe Henquet (CD&V).
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het deel van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 5 en beginkrediet 2024 met betrekking tot de gemeente Kapellen vast.
2023:
| uitgaven | ontvangsten |
exploitatie | 29.996.345 | 37.257.619 |
investeringen | 8.256.476 | 12.321.859 |
financiering | 13.363.413 | 1.098.187 |
2024:
| uitgaven | ontvangsten |
exploitatie | 30.936.654 | 37.054.187 |
investeringen | 10.755.657 | 5.149.763 |
financiering | 3.772.792 | 1.319.828 |
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
22. Deelname initiatief TruStone voor een meer verantwoorde productie en inkoop van natuursteen. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
In 2019 ondertekenden de Vlaamse overheid samen met de Nederlandse overheid, maatschappelijke actoren en de bedrijven uit de natuursteensector het TruStone-initiatief. Daarbij engageerden deze partijen zich tot een meer duurzame en verantwoordelijke productie en inkoop van natuursteen. De Vlaamse Regering steunde dit initiatief met een opstartsubsidie in 2019 en bijkomende financiële steun in 2020.
TruStone is een internationaal MVO-convenant (maatschappelijk verantwoord ondernemen) voor de natuursteensector dat een samenwerkingsplatform biedt tussen Nederland en Vlaanderen om internationaal op te trekken in de strijd tegen kinderarbeid, voor duurzaamheid en voor gelijke lonen in de natuursteensector.
Omdat lokale besturen een belangrijke afnemer zijn van natuursteen voor (her)aanleg van onder meer dorpspleinen, bestrating en voor gevels van gebouwen, schrijven Vlaamse ministers Jan Jambon en Bart Somers de gemeenten aan om ons aan te sluiten bij het TruStone-initiatief.
Deelname aan het initiatief is gratis en kan eenvoudig door de 'Verklaring initiatief TruStone voor lokale besturen' te ondertekenen na goedkeuring door de gemeenteraad. Deelname houdt in dat lokaal bestuur Kapellen – in overheidsopdrachten die natuursteen omvatten – clausules opneemt die stellen dat de leverancier zijn keten inzichtelijk moet maken en mogelijke mistoestanden moet aanpakken.
Dit houdt in dat lokaal bestuur Kapellen verklaart:
● bij nieuwe aanbestedingen haar opdrachtnemers te vragen om:
○ due diligence met betrekking tot natuursteen uit te voeren;
OF
○ een rapport voor te leggen waaruit blijkt dat de toeleveranciers van natuursteen due diligence uitvoeren.
● in haar aanbestedingen zoveel mogelijk aansluiting te zoeken bij de in het Initiatief gekozen aanpak en de in dat kader door bedrijven te maken plannen van aanpak.
● de uitkomsten van de pilot maatschappelijk verantwoord inkopen en kinderarbeid te zullen toepassen in toekomstige aanbestedingen van natuursteen, waarbij zowel de rechtmatigheid als de doelmatigheid in ogenschouw wordt genomen.
Deze verklaring is geldig gedurende de looptijd van het Initiatief en kan vanaf 1 jaar na ondertekening met redenen omkleed bij de stuurgroep van het Initiatief worden opgezegd. Na de opzegging is de overheid nog een jaar gebonden aan de Verklaring. De stuurgroep maakt de opzegging openbaar.
Juridisch kader
● Het Burgemeestersconvenant 2030, ondertekend door de Gemeenteraad op 21 september 2020;
● Het gemeentelijk klimaatactieplan 2030, goedgekeurd door de Gemeenteraad van 4 juli 2022.
Financiële gevolgen
Deelname aan het initiatief is gratis.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt deelname aan het initiatief TruStone goed.
De gemeente Kapellen verklaart hierbij dat zij kennis genomen heeft van de afspraken die Partijen in het Initiatief Trustone, getekend in Brussel op 13 mei 2019, hebben gemaakt, met de bedoeling hen te ondersteunen bij maatschappelijk verantwoord aankopen, en dat zij de doelstelling en werkwijze van het Initiatief onderschrijven.
De gemeente Kapellen benut bij de aankoop van natuursteen de huidige mogelijkheden op het gebied van duurzaam aankopen in de wetgeving voor overheidsopdrachten maximaal en verklaart:
● bij nieuwe aanbestedingen haar opdrachtnemers te vragen om:
○ due diligence m.b.t. natuursteen uit te voeren;
OF
○ een rapport voor te leggen waaruit blijkt dat de toeleveranciers van natuursteen due diligence uitvoeren.
● in haar aanbestedingen zoveel mogelijk aansluiting te zoeken bij de in het Initiatief gekozen aanpak en de in dat kader door bedrijven te maken plannen van aanpak.
● de uitkomsten van de pilot maatschappelijk verantwoord inkopen en kinderarbeid te zullen toepassen in toekomstige aanbestedingen van natuursteen, waarbij zowel de rechtmatigheid als de doelmatigheid in ogenschouw wordt genomen.
Deze verklaring is geldig gedurende de looptijd van het Initiatief en kan vanaf 1 jaar na ondertekening met redenen omkleed bij de stuurgroep van het Initiatief worden opgezegd. Na de opzegging is de overheid nog een jaar gebonden aan de Verklaring. De stuurgroep maakt de opzegging openbaar.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
23. Klinkaardstraat_Akte verkoop grond Aquafin. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Aquafin zal voor het project 'collector Klinkaardstraat' (dossiernummer 22466) de infrastructuur voor de regenwaterafvoer moeten aanleggen op gronden van de gemeente, liggend achter 't Kooike.
Verkoop en erfdienstbaarheid RWA gronden
Aquafin is beheerder van deze RWA-infrastructuur en de gemeente Kapellen zal de grond waarop deze infrastructuur komt te liggen deels verkopen en deels een erfdienstbaarheid verlenen aan Aquafin.
De verkoopprijs bedraagt 112.783,65 euro. Het betreft de kadastrale percelen 1ste afdeling, sectie A, nrs. 499K, 481F, 482B en 482A)
Voor de erfdienstbaarheid zal een eenmalige forfaitaire vergoeding betaald worden van 79.632,00 euro.
De gemeente Kapellen is eigenaar van de bovenvermelde percelen.
Het Autonoom Gemeente bedrijf Kapellen is de erfpachter van de bovenvermelde de percelen waarop een erfdienstbaarheid verleend wordt.
Erfdienstbaarheid gronden waterloop
Daarnaast zal er ook een erfdienstbaarheid verleend worden voor de waterloop op de kadastrale percelen 1ste afdeling, sectie A, nrs. 523D2 en 506L. Voor deze erfdienstbaarheid zal een eenmalige forfaitaire vergoeding betaald worden van 6.963,20 euro.
De verkoopbelofte en de vestiging erfdienstbaarheid werden reeds goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 april 2022.
Van het notariaat Wuustwezel ontvingen wij de akte betreft de verkoop en erfdienstbaarheid.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze akte goed te keuren.
Juridisch kader
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 56 betreft de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
● Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid
● Wet van 12 april 1965 betreffende erfdienstbaarheid tot openbaar nut
● Besluit van de Vlaamse regering van 20 maart 191
● Beslissing van college van burgemeester en schepenen van 24 januari 2022 betreffende project 22466 Collector Klinkaardstraat (Kapellen) aanvraag om ministerieel besluit tot verklaring van openbaar nut.
● Beslissing gemeenteraad van 25 april 2022 betreffende de verkoopbelofte en vestiging erfdienstbaarheid RWA gronden 't Kooike.
● Beslissing gemeenteraad van 25 april 2022 betreffende de vestiging erfdienstbaarheid waterloop gronden 't Kooike.
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de notariële akte betreft de verkoop van de kadastrale gronden, 1ste afdeling, sectie A, nrs. 499K, 481F, 4822B en 482A en de erfdienstbaarheid in functie van de regenwaterinfrastructuur.
Artikel 2
de gemeenteraad verleent goedkeuring aan de notariële akte betreft de erfdienstbaarheid voor de kadastrale gronden 1ste afdeling, sectie A, nrs. 523D2 en 506L in functie van de waterlopen.
VERKOPINGEN
VESTIGING ERFDIENSTBAARHEDEN
Project ‘Collector Klinkaardstraat’ te Kapellen Rep.Nr. 2023/
HET JAAR TWEEDUIZEND DRIEËNTWINTIG.
Heden, $.
Voor mij, meester Sasha DEWITTE, geassocieerd notaris, handelend voor rekening van de besloten vennootschap “Isis VERMANDER & Sasha DEWITTE, geassocieerde notarissen”, met zetel te Wuustwezel, Gemeentepark 17,
ZIJN VERSCHENEN
1. De gemeenteKapellen, gevestigd te 2950 Kapellen, Bruggeske 1, ondernemingsnummer 0207.539.913, alhier vertegenwoordigd, overeenkomstig artikel 279, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 15 februari 2018, door:
● De heer Van Mechelen, Dirk Louis Maria, burgemeester, wonende te 2950 Kapellen, Streepstraat 88.
● De heer Van Tiggelen, Danny Henri, algemeen directeur, wonende te 2990 Wuustwezel, Wuustwezelseweg 86.
De gemeente Kapellen, vertegenwoordigd als gezegd, is hier aanwezig en handelende ingevolge de beslissing van de gemeenteraad van $, welke beslissing uitvoerbaar is geworden door het verstrijken van de termijn voor administratief toezicht.
De beslissing van de gemeenteraad wordt aangehecht aan onderhavige akte na ondertekening ‘ne varietur’ door partijen en ondergetekende notaris.
2. Het Autonoom Gemeentebedrijf Kapellen, met zetel te 2950 Kapellen, Bruggeske 1, ingeschreven in het rechtspersonenregister Antwerpen afdeling Antwerpen onder ondernemingsnummer 0643.817.110 - BTW BE 0643.817.110.
Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de gemeente Kapellen van 23 maart 2015 en rechtspersoonlijkheid verkregen ingevolge de goedkeuring door de oprichting door de Vlaamse minister van binnenlandse gelegenheden van 16 juli 2015, welke statuten werden gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 2 mei 2016 onder nummer 16061031. Hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door:
● 1) De heer Janssens, Luc, voorzitter, wonende te Bunderbeeklaan 1 te 2950 Kapellen.
● 2) Mevrouw Verhoeven, Paula Eugenia, directeur, wonende te Eikenlaan 42 te 2920 Kalmthout.
3. De naamloze vennootschap “Aquafin” gevestigd te 2630 Aartselaar, Dijkstraat 8 en vanaf 11 oktober 2021 met zetel te 2630 Aartselaar, Dijkstraat 8, ingeschreven in het rechtspersonenregister van Antwerpen onder het ondernemingsnummer 0440.691.388, opgericht bij akte verleden voor notaris Baudouin Cols te Antwerpen op 25 april 1990, bij uittreksel verschenen in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad op 19 mei 1990 onder nummer 900519-338, waarvan de statuten herhaalde malen werden gewijzigd en voor het laatst bij akte verleden voor notaris Frederik Vlaminckte Antwerpen op 08 december 2020, verschenen in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 31 december 2020 onder nummer 20366771.
Alhier vertegenwoordigd door de heer Thierry Van Bellinghen, geboren te Aalst op 21 januari 1979, wonend te 1020 Brussel, Steenbakkerijstraat 46/ bD13 (NN 79.01.21-231.29), handelend krachtens de delegatie van machten zoals blijkt uit de akte opgemaakt door Notaris Frederic Van Cauwenbergh, geassocieerd notaris te Edegem op 23 oktober 2020, verschenen in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad op drie december tweeduizend twintig daarna, onder nummer 20143886.
Een kopie van het afschrift van voormelde akte volmacht zal samen met het afschrift van onderhavige akte ter overschrijving worden aangeboden op het bevoegde Kantoor Rechtszekerheid.
BEKWAAMHEID VAN DE PARTIJEN
Alle comparanten verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling voorlopige bewindvoerder, enzovoort.
TOELICHTING VAN DE AKTE – GEHELE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING
De volledige akte zal door de instrumenterende notaris worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens de akte te ondertekenen.
Comparanten erkennen een volledige lezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat, en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.
De instrumenterende notaris deelt comparanten vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hierop prijs stelt, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.
Hierop verklaren alle comparanten dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en dat zij op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen aangebracht worden aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.
DEEL 1: VESTIGING EERSTE ERFDIENSTBAARHEID
VESTIGING VAN EEN ERFDIENSTBAARHEID
In het raam van artikel 3.114 en volgende van het Burgerlijk Wetboek worden bij huidige titel ten gunste van het heersend erf en ten laste van het hierna vermeld perceel, lijdend erf genoemd, de volgende erfdienstbaarheden gevestigd en dit ten laste van het lijdend erf, en niet van de persoon, ten behoeve van de aanleg en de uitbating in het hierna vermeld perceel van en gedeelte van een regenweerafvoerinfrastructuur (RWA) volgens het project ‘Collector Klinkaardstraat’.
In deel 1 van deze akte wordt de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ook "de eigenaar" genoemd.
De eigenaar verklaart eigenaar te zijn van volgende onroerend goederen:
1. GEMEENTE KAPELLEN- eerste afdeling
Een perceel grond, gelegen ter streke Klinkaard, kadastraal bekend, volgens titel, sectie A, deel van nummer 523/X, groot tweehonderd drieëntwintig vierkante meter drieënzestig vierkante decimeter (223,63m2), en thans volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, nummer 0523D2P0000, groot twee are vierentwintig centiare (2a 24ca).
2. GEMEENTE KAPELLEN- eerste afdeling
Een perceel grond, gelegen ter streke Molenstreek, kadastraal bekend, zowel volgens titel als thans volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, nummer 0506LP0000, groot tien are zevenentwintig centiare (10a 27ca).
OORSPRONG VAN EIGENDOM
Voormeld goed sub 1 behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge kosteloze grondafstand door de heer Cruysweegs, Constantinus Petrus Joannes en zijn echtgenote mevrouw Costermans, Elza Julia Florentina, blijkens akte verleden voor notaris Filip Wuyts te Kapellen op 17 juni 2010, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 07 juli 2023 onder referentie 58-T-07/07/2010-13090.
Oorspronkelijk behoorde het goed sub 1 toe aan de heer Cruysweegs, Franciscus, en zijn echtgenote mevrouw Bullens, Maria Ludovica, ingevolge aankoop uit de hand onder grotere oppervlakte blijkens akte verleden voor notaris Ferdinand De Bruyn te Stabroek op 09 april 1946, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 10 mei 1946, deel 1786, nummer 26.
De echtgenoten Cruysweegs-Bullens, voornoemd, zijn beide overleden zonder een relevant testament na te laten, hij te Kapellen op 07 november 1970 en zij te Kapellen op 07 juli 1970, nalatende als enige wettige en reservataire erfgenaam hun zoon, te weten de heer Cruysweegs, Constantinus Petrus Joannes, voornoemd.
De echtgenoten Cruysweegs-Costermans zijn gehuwd onder het stelsel van de algehele gemeenschap blijkens akte verleden voor notaris Henri Wuyts te Kapellen op 13 juli 1961.
Voormeld goed sub 2 behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van 1/ mevrouw Stuyck, Theodora Henriette en 2/ mevrouw Matthyssens, Gwenda Joanna John, blijkens akte verleden voor notaris An Sibiet te Kapellen op 21 december 2018, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 op 24 december 2018 onder referentie 58-T-24/12/2018-25925.
Oorspronkelijk behoorde het goed sub 2 toe aan de heer Matthyssens, Roger Joseph Rosa en zijn echtgenote mevrouw Stuyck, Theodora Henriette, deze laatste voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van de heer Roes, Petrus Cornelius Alphonsius, blijkens akte verleden voor notaris Henri Wuyts te Kapellen op 01 juni 1964, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 18 juni 1964, deel 4234, nummer 16.
Ten titel van gifte tussen echtgenoten hebben de echtgenoten Matthyssens-Stuyck elkaar het grootst mogelijk beschikbaar deel van hun nalatenschap vermaakt, blijkens akte verleden voor notaris Ferdinand Ghys te Antwerpen op 06 oktober 1969.
De heer Matthyssens, voornoemd, is overleden te Antwerpen op 15 juli 2015 zonder een relevant testament na te laten.
Bijgevolg behoorde het goed sub 2 sindsdien bijgevolg toe aan 1/ mevrouw Stuyck, voornoemd, voor wat betreft de helft in volle eigendom en de helft in vruchtgebruik en aan 2/ mevrouw Matthyssens voor wat betreft de helft in blote eigendom.
HYPOTHECAIRE TOESTAND
Het goed is vrij, zuiver en onbelast van enige schuld, inschrijving, voorrecht, hypotheek of bezwarende last.
MODALITEITEN
De uitoefening van deze erfdienstbaarheid wordt als volgt geregeld:
ARTIKEL 1
De eigenaar verleent aan partij sub 3, te weten de naamloze vennootschap Aquafin, voornoemd, of zijn rechtsopvolgers of gevolmachtigden, hierna ook “Aquafin” genoemd, het recht om in de hierboven beschreven percelen een ondergrondse regenweerafvoerinfrastructuur (RWA) te laten plaatsen overeenkomstig het tracé aangeduid in het groen op het grafisch plan opgemaakt door landmeter ingenieur Alain Bulen, landmeter-expert beëdigd door de rechtbank van eerste aanleg te Hasselt.
Voormeld plan werd opgenomen in de plannendatabank van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 11023/10375 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Partijen vragen overschrijving van dit plan in toepassing van artikel 3.30, §3 van het Burgerlijk Wetboek.
Dit plan zal eveneens worden gehecht aan deze akte.
ARTIKEL 2
Aquafin en de beheerder van de waterloop of hun rechtsopvolgers of gevolmachtigden worden ertoe gemachtigd in bovenvermelde percelen alle werken uit te voeren of te laten uitvoeren voor de aanleg, toezicht, controle, onderhoud, herstel en/of vervanging van de RWA-infrastructuur met de vervoermiddelen, materialen en werktuigen die hij of zijn aannemer hiertoe nuttig acht.
ARTIKEL 3
Aquafin zal de werken mogen beginnen na eenvoudige kennisgeving aan de eigenaar en eventuele gebruikers en dit minstens 15 dagen voor de aanvang van de werken. Hoger vermelde percelen worden thans gebruikt door de eigenaar zelf.
ARTIKEL 4
Onverminderd de overeengekomen forfaitaire vergoeding vermeld in navolgend artikel 8, zal Aquafin dan ook na de aanlegwerken aan de eigenaar (of gebruiker) elke eventuele schade veroorzaakt door de werken van aanleg vergoeden. Het bedrag van de schadeloosstelling zal in gemeen overleg vastgesteld worden; bij gebrek aan een regeling in der minne zal elk van de partijen voor eigen rekening een deskundige aanduiden. Indien door deze deskundigen geen overeenkomst wordt bereikt, zal het bedrag van de schade bepaald worden door de bevoegde rechtbank.
ARTIKEL 5
Anderzijds verbindt de eigenaar er zich toe zich te onthouden van elke handeling die de RWA-infrastructuur of haar exploitatie zou kunnen schaden en verleent aan Aquafin of de beheerder van de waterloop te allen tijde een toe- en doorgangsrecht te voet en met alle nuttige vervoermiddelen, materialen en werktuigen derwijze dat het toezicht, controle, onderhoud , herstel en/of vervanging van de RWA-infrastructuur te allen tijde mogelijk is.
Een hierna bepaalde zone maakt het voorwerp uit van een erfdienstbaarheid non aedificandi, die zich verzet tegen de volgende activiteiten binnen deze zone:
● het oprichten van gebouwen of gesloten lokalen, omheiningen die niet op eenvoudige wijze open te maken en/of te verwijderen zijn. Elk ontwerp dient aan Aquafin en de beheerder van de waterloop voorgelegd te worden opdat de te eerbiedigen veiligheidsafstanden overeenkomstig de vereisten van elk geval in het bijzonder zouden bepaald worden;
● het wijzigen van het maaiveldniveau;
● het opstapelen van goederen of materiaal;
● het heien van palen of piketten in de grond die de RWA-infrastructuur kunnen beschadigen;
● her rijden binnen voormelde strook met rollend materieel met een aslast zwaarder dan 12 ton, incluis mechanische graaftuigen;
● het planten van bomen, struiken of gewassen.
In geval van inbreuk op voormelde bepalignen zal Aquafin en/of de beheerder van de waterloop, zonder voorafgaandelijke verwittiging of ingebrekestelling, en zonder schadeloosstelling, het recht hebben alle maatregelen te nemen die ze nodig zou achten, onverminderd haar rechten op schadevergoeding waartoe die inbreuken aanleiding zouden kunnen geven.
ARTIKEL 6
Van deze overeenkomst zal melding worden gemaakt worden door de eigenaar in iedere akte houdende afstand of verhuring van of vestiging van enerlei recht op in hoofding aangenomen percelen.
ARTIKEL 7
De eigenaar zal geen eigendomsrecht of andere rechten kunnen laten gelden op de RWA-infrastructuur die Aquafin tot stand zal brengen in het bovenvermelde perceel krachtens huidige overeenkomst.
ARTIKEL 8
Als tegenprestatie voor de in deze overeenkomst aangegane verbintenissen zal Aquafin aan de eigenaar een totale eenmalige en forfaitaire vergoeding betalen ten bedrage van ZESDUIZEND NEGENHONDERDDRIEËNZESTIG EURO TWINTIG CENT (€ 6.963,20).
Deze vergoeding werd door de Aquafin betaald door middel van betaling komende van rekeningnummer $ naar derdenrekening op naam van ondergetekende notaris en dit reeds vóór $datum.
Ondergetekende notaris heeft de deze vergoeding gestort naar de eigenaar op $.
Is alhier tussengekomen:
De heer/mevrouw $, wonende te $, financieel directeur, die verklaart van Aquafin voormelde vergoeding ontvangen te hebben door middel van een overschrijving in debet van derdenrekening op naam van ondergetekende notaris op rekening nummer $ op naam van de gemeente Kapellen, waarvan kwijting, zonder enig voorbehoud, dubbel uitmakende van alle andere kwijtingen die reeds voor een zelfde bedrag of een deel ervan zouden kunnen afgeleverd zijn geweest.
ARTIKEL 9
De aan Aquafin en de beheerder van de waterloop door huidige overeenkomst verleende rechten kunnen door haar overgemaakt worden aan een andere vennootschap, aan hun rechtsopvolgers of gevolmachtigden of aan elke andere derde die zal instaan voor het beheer van de aangelegde RWA-infrastructuur.
ARTIKEL 10
Onderhavige overeenkomst zal in werking treden vanaf heden, en wordt aangegaan voor de ganse bestaansduur van de RWA-infrastructuur.
Kosten, ereloon en rechten verbonden aan deze akte worden gedragen door Aquafin.
DEEL 2: VERKOOP
In deel 2 van deze akte wordt de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ook "de verkoper" genoemd.
Verkoper verklaart bij deze te verkopen onder de gewone waarborg als naar recht aanpartij sub 3, te weten de naamloze vennootschap Aquafin, voornoemd, ook "de koper" genoemd.
In deel 2 van deze akte wordt de partij sub 2, te weten het Autonoom Gemeentebedrijf Kapellen, voornoemd, ook "de erfpachter" genoemd.
De partij sub 2, te weten het Autonoom Gemeentebedrijf Kapellen, is erfpachter van de hierna genoemde goederen sub 2 en sub 3, en verklaart bijgevolg voor zover als nodig in te stemmen met deze verkoop binnen de grenzen van zijn recht en deze zich te laten tegenwerpen, zodanig dat deze verkoop niet gebeurt met miskenning van zijn rechten als erfpachter.
VERKOOP
De verkoper verklaart het hierna beschreven onbebouwd onroerend goed te verkopen, af te staan en over te dragen aan de koper, hier aanwezig en aanvaardend onder de in deze akte vermelde voorwaarden.
Beschrijving van HET verkochte GOED
1. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een inneming in volle eigendom in een perceel bouwland (inneming 6), gelegen ter streke Molenstreek, kadastraal bekend, volgens titel, sectie A, deel van nummer 499/G, onder grotere oppervlakte, en thans volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, deel van nummer 0499KP0000, groot volgens hiernagenoemde prekadastratie vijf are zevenentachtig centiare (05a87ca).
Gereserveerd kadastraal partitienummer: 0606AP0000.
2. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een inneming in volle eigendom in een perceel grond (inneming 7a), gelegen Ertbrandstraat 64, kadastraal bekend, volgens recent kadastraal uittreksel, als een sportgebouw, sectie A, deel van nummer 0481FP0000, groot volgens hiernagenoemde prekadastratie twee are negenentwintig centiare (02a29ca).
Gereserveerd kadastraal partitienummer: 0606BP0000.
3. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een inneming in volle eigendom in een perceel grond (inneming 7b), gelegen Ertbrandstraat 64, kadastraal bekend, als een sportgebouw, sectie A, deel van nummer 0481FP0000, groot volgens hiernagenoemde prekadastratie vierentachtig centiare (84ca).
Gereserveerd kadastraal partitienummer: 0606CP0000.
4. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een inneming in volle eigendom in een perceel weiland (inneming 9), gelegen ter streke ‘t Kooike, kadastraal bekend, volgens titel, wijk A, deel van nummer 482/B, onder grotere oppervlakte, en thans volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, deel van nummer 0482BP0000, groot volgens hiernagenoemde prekadastratie één are vijftien centiare (01a15ca).
Gereserveerd kadastraal partitienummer: 0606DP0000.
5. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een inneming in volle eigendom in een perceel bouwland (inneming 10), gelegen Ertbrandstraat 62+, kadastraal bekend, volgens titel, sectie A, deel van nummer 482/A, onder grotere oppervlakte, en thans volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, deel van nummer 0482AP0000, groot volgens hiernagenoemde prekadastratie drie are achtenzestig centiare (03a68ca).
Gereserveerd kadastraal partitienummer: 0606EP0000.
Hierna in dit deel 2 van deze akte gezamenlijk ook "het goed" genoemd.
Plan
Zoals voorschreven goed afgebeeld staat in het geel op het reeds hogergenoemd grafisch plan opgemaakt door landmeter ingenieur Alain Bulen, landmeter-expert beëdigd door de rechtbank van eerste aanleg te Hasselt.
Voormeld plan werd opgenomen in de plannendatabank van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 11023/10376 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Partijen vragen overschrijving van dit plan in toepassing van artikel 3.30, §3 van het Burgerlijk Wetboek.
Dit plan zal eveneens worden gehecht aan deze akte.
OORSPRONG VAN EIGENDOM
Voormelde goederen behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, als volgt.
Het goed sub 1 behoort toe aan de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van de naamloze vennootschap “’t Kooike”, met zetel destijds te Kapellen, Klinkaardstraat 20, ondernemingsnummer 0442.615.552, blijkens akte verleden voor notaris Didier Marynen te Stabroek op 21 mei 2010, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 14 juni 2010 onder referentie 58-T-14/06/2010-11417.
Het goed sub 1 behoorde oorspronkelijk toe aan de naamloze vennootschap “’t Kooike”, voornoemd, ingevolge inbreng in de vennootschap, ten tijde van de oprichting, onder grotere oppervlakte, door de heer Degreef, Jozef, handelend in zijn hoedanigheid van vereffenaar van de naamloze vennootschap “Immobiliënvennootschap L.V.W.”, bij wijze van splitsing, blijkens akte verleden voor notaris Hélène Casman te Antwerpen, minuuthouder, met tussenkomst van notaris Didier Marynen te Stabroek op 24 november 1990, vervolgens naar behoren overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 19 december 1990, nummer 10955, deel 3.
Voormelde goederen sub 2 en sub 3 behoren toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge voortdurend, ongestoord, openbaar en ondubbelzinnig bezit als eigenaar gedurende meer dan dertig jaar.
De partij sub 1 heeft de goederen sub 2 en sub 3 in erfpacht gegeven aan de partij sub 2 voor een periode van 99 jaar, blijkens akte verleden voor notaris Peter Geeraerts te Brasschaat op 27 juni 2016, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 05 juli 2016 onder referentie 58-T-05/07/2016-13748.
Het goed sub 4 behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van mevrouw Kuylen, Jeanetta Alberta Christiane, blijkens akte verleden voor notaris Didier Marynen te Stabroek op 02 juli 2013, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 29 juli 2013 onder referentie 58-T-29/7/2013-15162.
Het goed sub 4 behoorde oorspronkelijk toe aan de heer Lauwers, Herman Ludovica Maria, ingevolge openbare verkoping ten verzoeke van 1/ hemzelf, 2/ de heer Lauwers, Alexander Beatrice Marie en 3/ mevrouw Lauwers, Alice Louisa José Maria, blijkens proces-verbaal van eindelijke toewijzing verleden voor notaris Eduard Van Put te Berchem op 11 februari 1976, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 05 maart 1976, deel 6901, nummer 17.
De echtgenoten Lauwers-Kuylen waren gehuwd onder het wettelijk stelsel blijkens akte verleden voor notaris Herman De Bie te Ekeren op 09 juli 1963.
De heer Lauwers, Herman Ludovica Maria, voornoemd, is overleden te Ekeren op 29 juli 1987 zonder een relevant testament na te laten, en zonder afstammelingen na te laten.
Ingevolge de gift vervat in voormelde huwelijksovereenkomst kwam zijn nalatenschap voor de geheelheid in volle eigendom toe aan zijn langstlevende echtgenote, mevrouw Kuylen, Jeanetta Alberta Christiane, voornoemd.
Voormeld goed sub 5 behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van de heer Van de Peer, Marcel Jozef Ludovica, en zijn echtgenote mevrouw Willems, Magdalena Alphonsina, blijkens akte verleden voor notaris Didier Marynen te Stabroek op 08 maart 2011, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 23 maart 2011 onder referentie 58-T-23/03/2011-06322.
Het goed sub 5 behoorde toe aan de echtgenoten Van de Peer-Willems ingevolge aankoop uit de hand van 1/ mevrouw Hesz, Marcelle Maria en 2/ de heer Daems, Josephus Jacobus Richardus Ludovicus, blijkens akte verleden voor notaris Frans Wegge te Borsbeek op 16 juni 1977, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 28 juni 1977, deel 7294, nummer 20.
Bijgevolg is de partij sub 1 sindsdien eigenaar van de goederen sub 1 tot sub 5 in volle eigendom. De partij sub 1 verwijst in dit verband ook naar het eigendomsattest nr. 2023-0723 afgeleverd door het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 op 24 februari 2023.
De koper zal zich met deze eigendomsverantwoording moeten vergenoegen en geen andere titel kunnen eisen dan een afschrift dezer.
VOORWAARDEN
Het goed wordt verkocht voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, inschrijvingen, hypotheken, hypothecaire volmachten of andere belemmeringen, dit bij het verlijden van de akte. De verkoper verklaart dat er geen procedure hangende is aangaande faillissement of collectieve schuldenregeling, geen maatregel van reorganisatie onder de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen, noch dat enig beslag op voorschreven goed rust.
De verkoper verklaart geen hypothecair mandaat te hebben ondertekend dat het goed zou kunnen bezwaren.
Een raadpleging van de beslagberichten en het pandregister voorafgaandelijk aan het verlijden van deze akte gaf geen resultaten, zodat voor het goed geen beslagbericht bestaat en geen rekening dient te worden gehouden met enig pandrecht of beding van eigendomsvoorbehoud dat zou gelden voor roerende goederen (die door incorporatie of bestemming onroerend zouden zijn geworden).
Het goed wordt verkocht in de toestand waarin het zich bevond op het ogenblik van de ondertekening van de onderhandse overeenkomst.
De koper verklaart het goed aan een grondig onderzoek te hebben onderworpen. De verkoper is niet aansprakelijk voor de zichtbare gebreken; deze worden geacht te zijn gekend door de koper. Bovendien verklaart de koper het goed te aanvaarden zonder enige garantie voor verborgen gebreken die de goederen aantasten en die de verkoper niet kende.
De verkoper verklaart alleszins geen niet-zichtbare gebreken te kennen.
Zowel de kadastrale omschrijving als de grondoppervlakte worden louter ter informatie meegedeeld. Het goed wordt verkocht zonder waarborg van grenzen en zonder waarborg van aangeduide maat of oppervlakte al overtrof het verschil tussen de echte en de hier uitgedrukte oppervlakte meer dan één/twintigste.
Met betrekking tot de oppervlakte en de grenzen van het goed wordt verwezen naar hoger vermeld plan. De betreffende landmeter is, met uitsluiting van de verkoper, verantwoordelijk voor de fouten of onnauwkeurigheden in gemeld plan. De koper wordt voor zoveel als nodig, bij deze in de rechten gesteld van de verkoper of de rechtsvoorgangers van de verkoper wat deze meting betreft.
De koper zal geen verhaal tegen verkoper kunnen uitoefenen wegens missing, onnauwkeurigheid of vergetelheid in de beschrijving van het goed en de opgave van gemeenschappen.
Het goed wordt verkocht met alle heersende en lijdende, zichtbare en onzichtbare erfdienstbaarheden, al dan niet bekend, en muurgemeenheden, waarmee het zou kunnen bevoor- of benadeeld zijn.
De verkoper verklaart dat hij geen kennis heeft nopens het bestaan van erfdienstbaarheden, dat hij er zelf geen gevestigd of toegestaan heeft, dat er evenmin door het gedogen van het optreden van derden ontstonden, behoudens wat vermeld werd, met betrekking tot het goed sub 1, in een akte verleden voor notaris Hugo Larose te Antwerpen, minuuthouder, en Lodewijk Gepts te Antwerpen op 11 maart 1976, en herhaald in voormelde eigendomstitel, waarin letterlijk staat wat volgt:
“(…)
3) In zover de bijzondere verkoopsvoorwaarden hier niet van afwijken wordt het verkochte eigendom ten opzichte van de aanpalende eigendommen van de verkoper, vrijgesteld van de bestemming door de huisvader.
Nochtans zullen de bomen en struiken, die zich op minder dan de wettelijke afstand bevinden, mogen behouden blijven maar niet vervangen worden; deze die op de scheiding staan mogen door de meest naarstige partij en op haar kosten worden uitgedaan.”
(…)”
En verder:
“(…)
3. De verkopers verklaren dat zij persoonlijk geen enkele erfdienstbaarheden hebben toegestaan, en dat er bij hun weten geen erfdienstbaarheden bestaan, het heden verkochte goed bezwarende, behoudens deze opgenomen :
1) in de akte van notaris Lodewijk Adriaenssens van drieëntwintig november 1900 tweeënzestig, waarin letterlijk bedongen is :
Betreffende de eigendommen in ruil afgestaan door de echtgenoten Van den Bosch-Van de Cloodt staat er in voormelde eigendomstitels bepaald: noordwaarts op de bij deze verkochte eigendommen bestaat er een servitudewegenis van drie meters breedte uit halve gracht dienstig voor deze loten, aanpalende en achterliggende welke er recht toe zouden hebben om te komen westwaarts over lot één langs de wegenis bestaande nevens het antitankkanaal op de publieke weg. Het jachtrecht op voormelde eigendommen wordt uitdrukkelijk voorbehouden aan de heer Alfons Lauwers, bakker, te Stabroek en dit zijn leven gedurende.
2) in de akte van notaris de Boungne van zesentwintig september 1900 achtenvijftig staat er letterlijk bedongen:
Wegenissen: Noordwaarts op de eigendommen te Kapellen gemerkt letter A nummer één tot en met zeventien en zuidwaarts op deze gemerkt onder loten achttien tot en met drieëntwintig zal eene wegenis worden aangebracht van drie meters breedte uit halve gracht dienstig voor deze loten om te komen westwaarts over lot één langs de wegenis bestaande nevens het Antitankkanaal, op de publieke weg.
Jachtrecht: Het jachtrecht op al deze eigendommen wordt uitdrukkelijk voorbehouden aan de heer Alfons Lauwers, medeverzoeker, en dit zijn leven gedurende.
En in een akte verleden voor ondergetekende Notaris, houder der minuut en Notaris Eric Louis Adriaenssens te Antwerpen-Berendrecht op negen en twintig september negentienhonderd zeven en tachtig hetgeen volgt :
Verkoper doet opmerken dat er in een proces-verbaal van eindelijke toewijzing opgemaakt door Notaris Ferdinand De Bruyn, destijds te Stabroek op één februari negentienhonderd vijftig en herhaald in voormeld proces-verbaal van eindelijke toewijzing opgemaakt door Notaris Paul Bareel, destijds te Kapellen op twintig oktober negentienhonderd vier en vijftig letterlijk vermeld staat hetgeen volgt :
Dienstbaarheden – Servituden – Wegenissen:
De kopen 18-19 en 20 (zijnde de in deze akte vermelde kopen 2-3 en 4), wegen uit naar de publieke baan zijnde de steenweg van Antwerpen naar Bergen-op-Zoom langs een servitudewegenis liggend noordwaarts op deze kopen en op vreemde goederen.
De wegenissen waartoe vreemde eigendommen zouden recht hebben op de thans te koopgestelde goederen of waartoe de thans verkochte goederen zouden recht hebben over vreemde eigendommen zullen moeten geëerbiedigd worden.
Scheidingen :
De kopen scheiden onderling van elkander en van de aanpalende eigendommen zoals op het hieraangehecht plan is aangeduid.
Kopen 18-19 en 20 scheiden van de aanpalende eigendommen van de heer Cruysweegs-Bullens, de heer Joossens-Anthonissen, Weduwe Lauwers-Aertssen en Weduwe Gorissen-Van Aerde op halve gracht.
En in voormelde akte verleden voor Notaris Louis Adriaenssens, destijds te Antwerpen op elf januari negentienhonderd één en zeventig :
Noordwaarts op het bij deze verkochte eigendom alsmede noordwaarts op het westwaarts aanpalende eigendom van de verkopers ligt een servitudewegenis dienstig voor het oostwaarts achterliggende eigendom van de kopers en het bij deze verkochte eigendom om uit te wegen naar de Ertbrandstraat, en dit zoals deze wegenis op het hieraangehecht plan is aangeduid.
(…)”
En behoudens wat vermeld werd, met betrekking tot het goed sub 5, in een akte verleden voor notaris Hugo Larose et Antwerpen op 18 april 1974, en herhaald in voormelde eigendomstitel, waarin letterlijk staat wat volgt:
“(…)
Wegenissen: noordwaarts op de eigendommen te Kapellen gemerkt letter A, nummers één tot en met zeventien en drie en twintig zal een wegenis worden aangebracht van drie meter breedte uit halve gracht, dienstig voor deze loten om te komen westwaarts over lot één, langs de wegenis bestaande nevens het Antitankkanaal op de publieke weg.
(…)”
Ondergetekende notaris wijst erop dat het letterlijk citeren van bedoelde erfdienstbaarheden louter ten informatieve titel geschiedt en geenszins tot doel heeft aan partijen of derden meer rechten te verschaffen dan deze die heden nog bestaan.
De verkoper verklaart dat hij geen kennis heeft nopens het bestaan van andere erfdienstbaarheden dan diegene waarvan hierboven sprake.
Ondergetekende notaris wijst partijen erop dat een erfdienstbaarheid thans ook kan ontstaan door het gedogen van partijen, zelfs indien deze erfdienstbaarheid niet voortdurend, doch wel zichtbaar wordt uitgeoefend. Hierop verklaart de verkoper dat hij zelf geen erfdienstbaarheden gevestigd of toegestaan heeft en er evenmin door het gedogen van het optreden van derden ontstonden.
De koper wordt dienaangaande in al de rechten en plichten van de verkoper gesteld.
De koper is vrij om naar eigen believen de eventueel voordelige erfdienstbaarheden te doen gelden en zich tegen de mogelijke nadelige te verzetten, weliswaar op eigen risico en kosten en zonder tussenkomst noch verhaal van de verkoper.
Het goed dat door de verkoop afgesplitst wordt van andere aangrenzende goederen die toebehoren aan de verkoper zullen vrij zijn van het recht van gespleten erf of bestemming van de eigenaar, zodat de goederen moeten aanzien worden als hebbende met de aanpalende eigendommen nooit aan één en dezelfde eigenaar toebehoord.
Eigendomsoverdracht, genot en gebruik
De koper verwerft het eigendomsrecht van het goed vanaf heden.
De verkoper bevestigt dat het goed onmiddellijk beschikbaar is en vrij is van huur- of enig gebruiksrecht.
De verkoper bevestigt dat er geen overeenkomsten bestaan omtrent uithangborden aan gevels of dergelijke.
De koper kan er vrij over beschikken vanaf vandaag.
De onroerende voorheffing en alle andere belastingen en taksen op het goed gesteld of te stellen, zullen door koper gedragen en betaald worden te rekenen vanaf heden.
Het aandeel in de onroerende voorheffing voor het lopende jaar wordt wegens het geringe bedrag of omdat ze niet opgevorderd wordt, tussen de verkoper en de koper niet afgerekend ter gelegenheid van de ondertekening van deze akte.
Eventuele belasting op niet-bebouwde percelen, zal tot en met het jaar van het verlijden van de notariële akte betaald worden door de verkoper. De verkoper verklaart dat er geen verhaalbelastingen of gelijkaardige belasting verschuldigd zijn. Eventuele niet vervallen annuïteiten van de verhaalbelasting of gelijkaardige belasting blijven ten laste van de verkoper.
administratiefrechtelijke bepalingen
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna: “Vlaamse Codex RO”) is van toepassing op deze akte. De gemeente Kapellen beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister.
Overeenkomstig artikel 5.2.1 Vlaamse codex ruimtelijke ordening, vermeldt en informeert de notaris:
1° dat voor het onroerend goed geen omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is afgegeven, met uitzondering van:
Betreffende perceelnummer 499KP0000:
- nihil;
Betreffende perceelsnummer 0481FP0000:
- deze afgeleverd op 19 juni 2012 voor ‘aanleg van een parkeerterrein tussen de Klinkaardstraat en de Ertbrandstraat. De aanleg van het parkeerterrein betreft een eerste fase in de uitvoering van het ruimtelijk uitvoeringsplan "'t Kooike"’;
- deze afgeleverd op 31 augustus 2012 voor het ‘bouwen van een sporthal’;
Betreffende perceelsnummer 0482BP0000:
- nihil;
Betreffende perceelsnummer 0482BP0000:
- nihil;
2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed volgens het plannenregister “agrarische gebieden” is;
3° dat uit het hypothecair getuigschrift blijkt dat voor het goed geen dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig de Vlaamse codex ruimtelijke ordening en dat het goed niet het voorwerp uitmaakt van een (procedure tot het opleggen van een) maatregel zoals vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO (zijnde een rechterlijke of bestuurlijke maatregel);
4° dat op het goed geen voorkooprecht rust zoals bedoeld in artikel 2.4.1 VCRO (verwezenlijking ruimtelijk uitvoeringsplan) of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;
5° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit;
6° dat het goed niet gelegen is in een verkaveling.
De koper erkent voorafgaandelijk de uittreksels uit het plannen- en vergunningenregister, afgeleverd door de betrokken gemeente Kapellen op 17 maart 2023 (dus minder dan 1 jaar oud), te hebben ontvangen.
De partijen verklaren voorafgaandelijk kopie van de inlichtingenbrief ontvangen te hebben, en bevestigen dat deze hen genoegzaam bekend is en ontslaan de werkende notaris ervan de gehele inhoud op te nemen in deze akte, daar zij bevestigen dienaangaande volledig te zijn ingelicht.
●De verkoper verklaart en ondergetekende notaris bevestigt dat het goed niet getroffen wordt door een rooilijn;
●De verkoper bevestigt bovendien dat de toestand van het voorschreven onroerend goed sedert de datum van voormelde brief ongewijzigd is gebleven.
●De koper wordt gewezen op de inhoud van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex RO, dat de vergunningsplichtige handelingen opsomt.
●De verkoper waarborgt aan de koper dat de werken en handelingen die hij zelf op het goed heeft uitgevoerd in overeenstemming zijn met de wetgeving op de ruimtelijke ordening en alle andere mogelijks van toepassing zijnde wetgeving.
●De verkoper verklaart bovendien dat bij zijn weten het goed niet is aangetast door enige onregelmatige handeling of werk verricht door een derde.
●De koper verklaart dat hij voldoende op de hoogte is van de stedenbouwkundige toestand van het goed en verklaart uitdrukkelijk te verzaken aan de nietigheidsvordering voor het geval een eventuele voorafgaande overeenkomst tussen partijen niet voldeed aan alle door de Vlaamse Codex RO opgelegde informatieverplichtingen.
Het goed dat door de verkoop afgesplitst wordt van andere aangrenzende goederen die toebehoren aan de verkoper zullen vrij zijn van het recht van gespleten erf of bestemming van de eigenaar, zodat de goederen moeten aanzien worden als hebbende met de aanpalende eigendommen nooit aan één en dezelfde eigenaar toebehoord.
Met toepassing van artikel 5.2.2. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening heeft ondergetekende notaris het plan van verdeling ter inzage voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Kapellen, hen tevens meegedeeld dat de eigendomsoverdracht zal gebeuren bij een akte van verkoop en dat de koper het goed zal aanwenden voor de aanleg van waterzuiveringsinfrastructuur, maar zich het recht voorbehoudt om daarvan elk ander gebruik te maken dat volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening mocht geoorloofd zijn.
Aangaande deze splitsing heeft het college bij brief van 05 juni 2023 letterlijk het volgende medegedeeld:
“Verdeling eigendom Ertbrandstraat , afdeling 1 sectie A nummers 499H, 499K, 481F, 482B, 482A, 471B
Geachte
Ingevolge uw schrijven van 16/05/2023 melden wij u dat het college van burgemeester en schepenen in zitting van 31/05/2023 de verdeling van het bovenvermeld eigendom heeft behandeld.
Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de verdeling van verschillende percelen gelegen tussen de Klinkaardstraat en de Antitankgracht, achter sporthal 't Kooike, afdeling 1 sectie A nummers 0499HP, 0499kP, 0481FP, 0482BP, 048AP en 0471BP. De splitsing staat in het kader van een project voor de aanleg van waterzuiveringsinfrastructuur door Aquafin.
Met vriendelijke groeten
Danny Van Tiggelen, algemeen directeur (get.)
Voor de burgemeester art. 183 GD, Koen Helsen, schepen voor ruimtelijke ordening (get.)”
De instrumenterende notaris vermeldt, zoals ook blijkt uit de opzoeking mijnPerceel, en de verkoper verklaart dat het hierboven omschreven goed:
- niet is opgenomen in een inventaris genoemd in artikel 4.1.1 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 (met name de inventaris van het bouwkundig erfgoed, de inventaris van archeologische zones, de landschapsatlas en de inventaris landschappelijk erfgoed), noch dat hij kennis heeft van een openbaar onderzoek overeenkomstig de artikelen 4.1.3 en 4.1.4 van het Onroerenderfgoeddecreet of van een voornemen vanwege de overheid om het goed in een inventaris vast te stellen;
- geenbeschermd goed is overeenkomstig het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 (met name een beschermd cultuurhistorisch landschap, een beschermd monument, een beschermd stads- of dorpsgezicht of een beschermde archeologische site), noch dat hem een voorlopig of definitief beschermingsbesluit werd betekend en dat hij evenmin weet heeft van een openbaar onderzoek overeenkomstig artikel 6.1.7 van het Onroerenderfgoeddecreet of van een voornemen daartoe vanwege de overheid.
De verkoper verklaart, zoals ook blijkt uit de opzoeking die ondergetekende notaris heeft verricht via mijnPerceel, dat het goed bij zijn weten:
- niet gelegen is in “Grote Eenheden Natuur” (G.E.N.), Grote Eenheden Natuur in Ontwikkeling (G.E.N.O.), alsmede dat het geen deel uitmaakt van een natuurreservaat ingevolge het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 21 oktober 1997;
- niet beschermd is als duingebied;
- niet getroffen werd door een maatregel van onteigening, ondergrondse inneming, urbanisatievereiste, opeising als voorzien in artikel 134bis van de Nieuwe Gemeentewet;
- gelegen is in Traditioneel Landschap – met name Scheldepolders ten oosten van de Schelde;
-niet gelegen is in een jachtgebied.
Verkoper verklaart betreffende al het voormelde onder deze rubriek geen enkele kennisgeving te hebben ontvangen.
Indien het goed in de toekomst mocht getroffen worden door een overheidsbesluit inzake onteigening, rooilijn, ruimtelijke ordening of stedenbouw of door enig ander overheidsbesluit, zal de koper dit moeten naleven zonder verhaal tegen de verkoper.
Bij nazicht op de KLIP-website blijkt dat voormeld onroerend goed niet gelegen is in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.
De verkoper verklaart dat voor het goed bij zijn weten geen enkel voorkooprecht, voorkeurrecht of recht van wederinkoop geldt.
Hij verklaart met name dat hij nooit een conventioneel voorkooprecht aan iemand heeft toegekend en dat het goed voor zover hij weet niet bezwaard is met een wettelijke of decretaal voorkooprecht in het kader van de Vlaamse Wooncode, het Vlaams Decreet Ruimtelijk Ordening, het Vlaams decreet op het natuurlijk milieu en het natuurbehoud of enige andere overheidsregeling.
De instrumenterende notaris bevestigt dat dit eveneens niet is gebleken uit nazicht van de meest recente eigendomstitel of uit opzoeking op het e-voorkooploket.
Uit de opzoekingen verricht door ondergetekende notaris via mijnPerceel, blijkt dat het goed:
- niet gelegen is in overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;
- niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;
- niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen;
- niet gelegen is in een recent overstromingsgebied;
- niet gelegen is in een van nature overstroombaar gebied.
- niet gelegen is in een signaalgebied zoals vastgesteld door de Vlaamse Regering in haar Besluit de dato 30 januari 2009 houdende de vaststelling van de bekkenbeheerplannen overeenkomstig artikel 48 van het Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid.
Verder blijkt uit het overstromingsrapport dat het goed volgende scores heeft:
- Perceelscore of P-score: A (0499KP0000); D (0481FP0000; 0482BP0000; 0482BP0000)
- Gebouwenscore of G-score: onbekend (0482BP0000; 0482BP0000; 0499KP0000); A (0481FP0000)
Ondergetekende notaris informeert de koper dat deze scores volgende betekenis hebben: A is geen overstroming gemodelleerd; B is kleine kans op overstromingen onder klimaatverandering; C is kleine kans op overstromingen en D is een middelgrote kans op overstromingen.
Nadat de instrumenterende notaris uitleg heeft verstrekt over het toepassingsgebied van het Bosdecreet, verklaart de verkoper dat naar zijn mening de goederen sub 1 tot sub 4niet valt onder de toepassing van dat decreet.
De verkoper verklaart geen enkele vorm van subsidies te hebben aangevraagd binnen dit bestek.
Ondergetekende notaris wijst partijen evenwel op de verplichtingen die gelden binnen het kader van werkzaamheden met betrekking tot bomen, zoals onder meer het rooien van bomen.
De verkoper verklaart dat het goed sub 5een bos is zoals bedoeld in artikel 3 van het Bosdecreet.
Een grondoppervlakte valt onder de voorschriften van het bosdecreet wanneer deze beantwoordt aan de wettelijke definitie van bos. Het Bosdecreet blijft van toepassing op onwettig ontboste grondoppervlakten.
In het bijzonder gelden voor beboste grondoppervlakten volgende verplichtingen:
● bij elke kap of bij elke grondige wijziging aan de bosbodem, de strooisellaag of de kruidenlaag, dient een machtiging bekomen te worden van het Bosbeheer, tenzij anders voorzien in een wettelijk goedgekeurd beheerplan;
● een beheerplan is wettelijk vereist voor alle aaneengesloten beboste eigendommen van minstens vijf hectare, en voor alle bossen gelegen in het Vlaams Ecologisch Netwerk, zodra dit laatste wettelijk van kracht zal zijn.
● met het oog op de gehele of gedeeltelijke ontbossing van een perceel, geldt dat hiervoor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen met voorafgaand advies van het Bosbeheer vereist is, evenals naleving van de compensatieregeling (artikel 90bis Bosdecreet, besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het verbod op ontbossing). Hiervan kan enkel afgeweken worden op grond van de artikelen 47 en 87 van het Bosdecreet.
● de verwerver neemt alle rechten en verplichtingen over die op het eigendom rusten, namelijk door het Bosbeheer verleende machtigingen, subsidies of goedgekeurd bosbeheerplan
Uit uitzoeking bij Agentschap Natuur en Bos verricht door ondergetekende notaris op 16 mei 2023 blijkt dat voor het goed:
● geen kapmachtiging gekend is bij het Agentschap Natuur en Bos;
● geen bosbeheersplan gekend is bij het Agentschap Natuur en Bos;
● geen natuurbeheerplan (ook omgezet bosbeheerplan) gekend is bij het Agentschap Natuur en Bos.
De verkoper verklaart en waarborgt dat voor zover hem bekend, noch door zijn rechtsvoorgangers, noch door de gebruiker/huurder van het goed, noch door henzelf, op voormeld goed tot op heden een inrichting gevestigd is of was, noch een activiteit werd of wordt uitgeoefend die opgenomen is op de lijst van de risico-inrichtingen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in artikel 6 van het Bodemdecreet.
Bij de inlichtingenbrief van 17 maart 2023 heeft de gemeente Kapellen bovendien bevestigd dat er geen vergunningen zijn gekend met betrekking tot dergelijke risico-inrichtingen.
De verkoper legt de bodemattesten voor die betrekking hebben op de hierbij verkochte goederen en die werd afgeleverd door OVAM op 19 november 2020.
Deze bodemattesten bepalen:
“1 Kadastrale gegevens
…
2 Inhoud van het bodemattest
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit
Er zijn geen aanwijzingen bij OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 Bijkomende adviezen en/of bepalingen
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250 m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”
De koper verklaart vóór het sluiten van onderhavige overeenkomst op de hoogte te zijn gebracht van de inhoud van voormelde bodemattesten.
Voor zover tussen de partijen een onderhandse overeenkomst omtrent de overdracht van dit goed werd afgesloten vóór de aflevering van het bodemattest verklaart de koper te verzaken aan alle vorderingen tot nietigheid die hij zou kunnen laten gelden.
Vermits ingevolge bovenvermelde verklaring van de verkoper, voor zover deze oprecht is, alsook ingevolge voormelde bodemattesten van OVAM, er geen enkel vermoeden bestaat dat de bodem verontreinigd is, neemt de koper de risico's van een eventuele verontreiniging op zich, onverminderd de mogelijkheid aan te tonen dat een mogelijke verontreiniging van voorgangers afkomstig is.
Partijen werden erover ingelicht dat elke eigenaar van een gebouw dat werd opgericht voor 2001 uiterlijk op 31 december 2031 over een geldig asbestinventaris-attest (door OVAM afgeleverd) zal moeten beschikken.
Partijen verklaren dat op de bij deze verkochte grond geen enkel gebouw werd opgericht, zodat geen asbestinventaris-attest verplicht is.
PRIJS
Deze verkoop is gedaan en aanvaard voor de prijs van HONDERDENTWAALFDUIZEND ZEVENHONDERDDRIEËNTACHTIG EURO VIJFENZESTIG CENT (€ 112.783,65).
Deze koopprijs werd door de koper betaald door middel van een betaling komende van rekeningnummer $ op naam van de koper, te weten Aquafin, naar derdenrekening op naam van ondergetekende notaris en dit reeds vóór $datum.
Ondergetekende notaris heeft de prijs (het netto-aandeel hierin) gestort naar de verkopers op $.
Is alhier tussengekomen:
De heer/mevrouw $, wonende te $, financieel directeur van de gemeente Kapellen, die verklaart van Aquafin voormelde koopsom ontvangen te hebben door middel van een overschrijving in debet van derdenrekening op naam van ondergetekende notaris op rekening nummer $ op naam van de gemeente Kapellen, waarvan kwijting, zonder enig voorbehoud, dubbel uitmakende van alle andere kwijtingen die reeds voor een zelfde bedrag of een deel ervan zouden kunnen afgeleverd zijn geweest.
De bevoegde Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt er uitdrukkelijk van ontslagen ambtshalve inschrijving te nemen, voor om het even welke reden, bij de overschrijving van deze akte.
FISCALE VERKLARINGEN
Ondergetekende notaris wijst partijen op artikel 3.18.0.0.14 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, dat bepaalt dat ingeval van bewimpeling over de prijs en de lasten, of de overeengekomen waarde, er boeten verschuldigd zijn door elk van de contracterende partijen.
De verkoper verklaart, na hieromtrent uitdrukkelijk te zijn geïnformeerd door ondergetekende notaris, dat hij thans geen aanspraak maakt op enige teruggave of meeneembaarheid van registratiebelasting.
Meerwaardebelasting
De verkoper erkent dat zijn aandacht werd gevestigd op de relevante bepalingen van het Wetboek Inkomstenbelastingen inzake de belasting op de meerwaarde van onroerende goederen en de verplichtingen die eruit voortvloeien en hij verklaart dienaangaande rijksinwoner te zijn.
Teneinde te kunnen genieten van de vrijstelling van registratierechten en rechten op geschriften en dit in toepassing van artikel 2.9.6.0.3,1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (voormalig art.161, 2° van het Wetboek van de Registratie-, hypotheek- en griffierechten), artikel 21, 1° van het Wetboek diverse rechten en taksen, de omzendbrief van de minister van Financiën van 5 maart 1958 en de ministeriële beslissing van 17 maart 1958, verklaart de naamloze vennootschap Aquafin:
● toepassing te vragen van artikel 2.9.6.0.3,1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit dat deze vrijstelling verleent voor : de overdrachten in der minne van onroerende goederen ten algemenen nutte, aan de federale staat, de gemeenschappen, de gewesten, de gemeenschapscommissies, de provincies, de gemeenten, de openbare instellingen en aan alle andere tot onteigening gerechtigde organen of personen;
● dat deze aankoop en vestiging van erfpacht aangegaan wordt en noodzakelijk is tot verwezenlijking van haar maatschappelijk doel, de aanleg van en verbindingen met een waterzuiveringsinstallatie en dus ten algemene nutte;
De vrijstelling van registratierechten en zegelrechten, vervangen door het Wetboek diverse rechten en taksen, geldt eveneens voor de bijlagen welke aan deze akte gehecht zijn.
Onderhavige akte kan een impact hebben op de toekenning of het behoud van onder meer sociale uitkeringen, premies en subsidies, alsook aanleiding geven tot herziening van een eventueel genoten 6% BTW-tarief afbraak en wederopbouw, en dit voor beide partijen. De ondergetekende notaris heeft de partijen voorafgaandelijk aan deze akte uitdrukkelijk gewezen op het belang om zich hierover verder te informeren bij de bevoegde instanties.
De kopersverklaren op de eer dat zij niet kunnen genieten van het verlaagde tarief Jbis bepaald in artikel 17, 81° van de bijlage bij het koninklijk besluit van 16 december 1950 houdende het tarief van de honoraria der notarissen, omdat de verkrijging geschiedt door een rechtspersoon.
DEEL 3: VESTIGING DERDE ERFDIENSTBAARHEID
In het raam van artikel 3.114 en volgende van het Burgerlijk Wetboek worden bij huidige titel ten gunste van het heersend erf en ten laste van het hierna vermeld perceel, lijdend erf genoemd, de volgende erfdienstbaarheden gevestigd en dit ten laste van het lijdend erf, en niet van de persoon, ten behoeve van de aanleg en de uitbating in de hierna vermelde percelen van en gedeelte van een regenweerafvoerinfrastructuur (RWA) volgens het project ‘Collector Klinkaardstraat’.
In deel 3 van deze akte wordt de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ook "de eigenaar" genoemd.
In deel 3 van deze akte wordt de partij sub 2, te weten het Autonoom Gemeentebedrijf Kapellen, voornoemd, ook "de erfpachter" genoemd.
De partij sub 2, te weten het Autonoom Gemeentebedrijf Kapellen, is erfpachter van het hierna genoemde goed sub 2, en verklaart bijgevolg voor zover als nodig in te stemmen met de vestiging van deze erfdienstbaarheden binnen de grenzen van zijn recht en deze zich te laten tegenwerpen, zodanig dat deze erfdienstbaarheden niet worden gevestigd met miskenning van zijn rechten als erfpachter.
De eigenaar verklaart eigenaar te zijn van volgende onroerend goederen:
Beschrijving van HET GOED
1. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een perceel bouwland, gelegen ter streke Molenstreek, kadastraal bekend, volgens titel, sectie A, deel van nummer 499/G, onder grotere oppervlakte, en thans volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, nummer 0499KP0000, groot zesenveertig are drieënzeventig centiare (46a73ca).
2. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een sportgebouw, gelegen Ertbrandstraat 64, kadastraal bekend, volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, nummer 0481FP0000, groot twee hectare negentien are eenendertig centiare (02ha19a31ca).
3. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een perceel weiland, gelegen ter streke ‘t Kooike, kadastraal bekend, volgens titel, wijk A, nummer 482/B, groot vierduizend honderdvierenvijftig vierkante meter (4.154 m2), en thans volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, nummer 0482BP0000, groot eenenveertig are zestig centiare (41a60ca).
4. GEMEENTE KAPELLEN - eerste afdeling
Een perceel bouwland, gelegen Ertbrandstraat 62+, kadastraal bekend, volgens titel, sectie A, nummer 482/A, groot vierduizend vierhonderdvijfennegentig vierkante meter (4. 595 m2), en thans volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A, nummer 0482AP0000, groot vierenveertig are vijfennegentig centiare (44a95ca).
Hierna in dit deel 3 van deze akte gezamenlijk ook "het goed" genoemd.
OORSPRONG VAN EIGENDOM
Voormeld goed behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, als volgt.
Voormeld goed sub 1 behoort toe aan de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van de naamloze vennootschap “’t Kooike”, met zetel destijds te Kapellen, Klinkaardstraat 20, ondernemingsnummer 0442.615.552, blijkens akte verleden voor notaris Didier Marynen te Stabroek op 21 mei 2010, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 14 juni 2010 onder referentie 58-T-14/06/2010-11417.
Het goed sub 1 behoorde oorspronkelijk toe aan de naamloze vennootschap “’t Kooike”, voornoemd, ingevolge inbreng in de vennootschap, ten tijde van de oprichting, onder grotere oppervlakte, door de heer Degreef, Jozef, handelend in zijn hoedanigheid van vereffenaar van de naamloze vennootschap “Immobiliënvennootschap L.V.W.”, bij wijze van splitsing, blijkens akte verleden voor notaris Hélène Casman te Antwerpen, minuuthouder, met tussenkomst van notaris Didier Marynen te Stabroek op 24 november 1990, vervolgens naar behoren overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 19 december 1990, nummer 10955, deel 3.
Voormeld goed sub 2 behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge voortdurend, ongestoord, openbaar en ondubbelzinnig bezit als eigenaar gedurende meer dan dertig jaar.
De partij sub 1 heeft het goed sub 2 in erfpacht gegeven aan de partij sub 2 voor een periode van 99 jaar, blijkens akte verleden voor notaris Peter Geeraerts te Brasschaat op 27 juni 2016, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 05 juli 2016 onder referentie 58-T-05/07/2016-13748.
Voormeld goed sub 3 behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van de heer Van de Peer, Marcel Jozef Ludovica, en zijn echtgenote mevrouw Willems, Magdalena Alphonsina, blijkens akte verleden voor notaris Didier Marynen te Stabroek op 08 maart 2011, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 23 maart 2011 onder referentie 58-T-23/03/2011-06322.
Het goed sub 4 behoorde toe aan de echtgenoten Van de Peer-Willems ingevolge aankoop uit de hand van 1/ mevrouw Hesz, Marcelle Maria en 2/ de heer Daems, Josephus Jacobus Richardus Ludovicus, blijkens akte verleden voor notaris Frans Wegge te Borsbeek op 16 juni 1977, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 28 juni 1977, deel 7294, nummer 20.
Het goed sub 3 behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van mevrouw Kuylen, Jeanetta Alberta Christiane, blijkens akte verleden voor notaris Didier Marynen te Stabroek op 02 juli 2013, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 29 juli 2013 onder referentie 58-T-29/7/2013-15162.
Het goed sub 3 behoorde oorspronkelijk toe aan de heer Lauwers, Herman Ludovica Maria, ingevolge openbare verkoping ten verzoeke van 1/ hemzelf, 2/ de heer Lauwers, Alexander Beatrice Marie en 3/ mevrouw Lauwers, Alice Louisa José Maria, blijkens proces-verbaal van eindelijke toewijzing verleden voor notaris Eduard Van Put te Berchem op 11 februari 1976, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 05 maart 1976, deel 6901, nummer 17.
De echtgenoten Lauwers-Kuylen waren gehuwd onder het wettelijk stelsel blijkens akte verleden voor notaris Herman De Bie te Ekeren op 09 juli 1963.
De heer Lauwers, Herman Ludovica Maria, voornoemd, is overleden te Ekeren op 29 juli 1987 zonder een relevant testament na te laten, en zonder afstammelingen na te laten.
Ingevolge de gift vervat in voormelde huwelijksovereenkomst kwam zijn nalatenschap voor de geheelheid in volle eigendom toe aan zijn langstlevende echtgenote, mevrouw Kuylen, Jeanetta Alberta Christiane, voornoemd.
Voormeld goed sub 4 behoort toe aan de partij sub 1, te weten de gemeente Kapellen, voornoemd, ingevolge aankoop uit de hand van de heer Van de Peer, Marcel Jozef Ludovica, en zijn echtgenote mevrouw Willems, Magdalena Alphonsina, blijkens akte verleden voor notaris Didier Marynen te Stabroek op 08 maart 2011, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 23 maart 2011 onder referentie 58-T-23/03/2011-06322.
Het goed sub 4 behoorde toe aan de echtgenoten Van de Peer-Willems ingevolge aankoop uit de hand van 1/ mevrouw Hesz, Marcelle Maria en 2/ de heer Daems, Josephus Jacobus Richardus Ludovicus, blijkens akte verleden voor notaris Frans Wegge te Borsbeek op 16 juni 1977, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 28 juni 1977, deel 7294, nummer 20.
Bijgevolg is de partij sub 1 sindsdien eigenaar van de goederen sub 1 tot sub 4 in volle eigendom. De partij sub 1 verwijst in dit verband ook naar het eigendomsattest nr. 2023-0723 afgeleverd door het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 op 24 februari 2023.
HYPOTHECAIRE TOESTAND
Het goed is vrij, zuiver en onbelast van enige schuld, inschrijving, voorrecht, hypotheek of bezwarende last.
VESTIGING ERFDIENSTBAARHEDEN
De partijen vestigen een erfdienstbaarheid op een deel van de voormelde percelen sub 1 tot sub 4, met name op het tracé met een oppervlakte van veertien are tweeëntwintig centiare (14a22ca), een breedte van vier (4) meter en een lengte van driehonderdvijvenvijftig (355) meter, zoals aangeduid in het groen op het reeds hogergenoemd grafisch plan opgemaakt door landmeter ingenieur Alain Bulen, landmeter-expert beëdigd door de rechtbank van eerste aanleg te Hasselt.
Voormeld plan werd opgenomen in de plannendatabank van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 11023/10376 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Partijen vragen overschrijving van dit plan in toepassing van artikel 3.30, §3 van het Burgerlijk Wetboek.
Dit plan zal eveneens worden gehecht aan deze akte.
ARTIKEL 1
Ten eerste verleent de eigenaar aan partij sub 3, te weten de naamloze vennootschap Aquafin, voornoemd, of zijn rechtsopvolgers of gevolmachtigden, hierna ook “Aquafin” genoemd, het recht om op het hierboven aangehaalde tracéalle werken uit te voeren of te laten uitvoeren voor de aanleg, het onderhoud en de vervanging van de RWA-infrastructuur in de innemingen die hoger, in deel 2 van deze akte, door de eigenaar aan Aquafin werden verkocht, en dit met de vervoermiddelen, materialen en werktuigen die hij of zijn aannemer hiertoe nuttig acht.
ARTIKEL 2
Ten tweede bezwaart de eigenaar het hierboven aangehaalde tracé, ten voordele van de innemingen die hoger, in deel 2 van deze akte, door de eigenaar aan Aquafin werden verkocht, met een erfdienstbaarheid waarbij iedere handeling verboden is die van aard zou zijn om de RWA-infrastructuur en haar toebehoren of haar exploitatie te schaden.
Op het hierboven aangehaalde tracé mag, behoudens voorafgaande instemming van Aquafin en de beheerder van de RWA-infrastructuur, niet overgegaan worden tot:
● Het oprichten van gebouwen of gesloten lokalen, omheiningen die niet op eenvoudige wijze open te maken en/of te verwijderen zijn. Elk ontwerp dient aan Aquafin en de beheerder van de RWA-infrastructuur voorgelegd te worden opdat de te eerbiedigen veiligheidsafstanden overeenkomstig de vereisten van elk geval in het bijzonder zouden bepaald worden;
● het wijzigen van het maaiveldniveau;
● het opstapelen van goederen of materiaal;
● het heien van palen of piketten in de grond die de RWA-infrastructuur kunnen beschadigen;
● her rijden binnen voormelde strook met rollend materieel met een aslast zwaarder dan 12 ton, incluis mechanische graaftuigen, die de RWA-infrastructuur kan schaden;
● het planten van bomen, struiken of gewassen.
Zowel binnen als buiten hogerbepaalde zones zijn alle uitgravingen of ontgrondingen eveneens verboden welke de stabiliteit van de grond of de ondergrond waarin de RWA-infrastructuur zich bevindt in het gedrang zou kunnen brengen.
In geval van inbreuk op voormelde bepalingen, zal Aquafin, de beheerder van de RWA-infrastructuur of hun rechthebbenden, zonder voorafgaande verwittiging of ingebrekestelling, en zonder schadeloosstelling, het recht hebben alle maatregelen te nemen die ze nodig zou achten, onverminderd haar rechten op schadevergoeding waartoe die inbreuken aanleiding zouden kunnen geven.
ARTIKEL 3
Ten derde bezwaart de eigenaar het hierboven aangehaalde tracé, ten voordele van de innemingen die hoger, in deel 2 van deze akte, door de eigenaar aan Aquafin werden verkocht, met een erfdienstbaarheid van toe- en doorgang, inclusief het plaatsen van het materiaal, gereedschap en werktuigen nodig voor hierna vermelde handelingen, op zulke wijze dat Aquafin, de beheerder van de RWA-infrastructuur, hun aannemer en hun personeelsleden of agenten altijd te installatie zal kunnen bereiken voor het toezicht, het onderhoud, ruiming, en de eventuele herstelling incluis vervanging ervan.
De eigenaar zal toelaten dat op het hierboven aangehaalde tracé de uit de bedding van de RWA-infrastructuur opgehaalde producten, voor zover dit kan ingevolge de vigerende milieuwetgeving, worden geplaatst. Geen vergoeding is verschuldigd aan de eigenaar of gebruiker uit hoofde van de plaatsing binnen voormelde strook van de producten die voortkomen van de ruimingswerken.
ARTIKEL 4
In geval van overdracht van eigendom van het resterende deel van de hogergenoemde goederen sub 1 tot sub 4, zowel kosteloos als ten bezwarende titel, zal de eigenaar die overdraagt, melding maken van de bij deze akte gevestigde erfdienstbaarheden.
De eigenaar is eveneens verplicht, in geval van verandering van uitbater of grondgebruiker, deze laatste op de hoogte te brengen van deze erfdienstbaarheden.
ARTIKEL 5
De aan Aquafin door huidige overeenkomst verleende rechten kunnen door haar overgemaakt worden aan een andere vennootschap, aan hun rechtsopvolgers of gevolmachtigden of aan elke andere derde die zal instaan voor het beheer van de aangelegde RWA-infrastructuur.
ARTIKEL 6
Aquafin zal na de aanlegwerken aan de eigenaar of gebruiker elke eventuele schade veroorzaakt door de werken van aanleg vergoeden. Het bedrag van de schadeloosstelling zal in gemeen overleg vastgesteld worden; bij gebrek aan regeling in der minne zal elk van de partijen voor eigen rekening een deskundige aanduiden. Indien door deze deskundigen geen overeenkomst wordt bereikt, zal het bedrag van de schade worden bepaald door de bevoegde rechtbank.
ARTIKEL 7
Als tegenprestatie voor de in deze overeenkomst aangegane verbintenissen zal Aquafin aan de eigenaar een totale eenmalige en forfaitaire vergoeding betalen ten bedrage van NEGENENZEVENTIGDUIZEND ZESHONDERDTWEEËNDERTIG EURO (€ 79.632,00).
Deze vergoeding werd door de Aquafin betaald door middel van betaling komende van rekeningnummer $ naar derdenrekening op naam van ondergetekende notaris en dit reeds vóór $datum.
Ondergetekende notaris heeft de deze vergoeding gestort naar de eigenaar op $.
Is alhier tussengekomen:
De heer/mevrouw $, wonende te $, financieel directeur van de gemeente Kapellen, die verklaart van Aquafin voormelde vergoeding ontvangen te hebben door middel van een overschrijving in debet van derdenrekening op naam van ondergetekende notaris op rekening nummer $ op naam van de gemeente Kapellen, waarvan kwijting, zonder enig voorbehoud, dubbel uitmakende van alle andere kwijtingen die reeds voor een zelfde bedrag of een deel ervan zouden kunnen afgeleverd zijn geweest.
ARTIKEL 8
Kosten, ereloon en rechten verbonden aan deze akte worden gedragen door Aquafin.
Recht op geschriften (Wetboek diverse rechten en taksen)
Recht van honderd euro (€ 100,00), betaald op aangifte door ondergetekende notaris.
SLOTVERKLARINGEN
●Ondergetekende notaris bevestigt dat de juistheid van de identiteit, namelijk namen, voornamen, datum en plaats van geboorte, van de comparanten werd aangetoond aan de hand van voorgelegde officiële documenten.
●Tot uitvoering dezer doen partijen woonstkeuze op hun voormelde woonplaats dan wel zetel van de vennootschap.
●Partijen verklaren dat deze akte de juiste weergave is van hun overeenkomsten zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige geschriften. De partijen bevestigen voor zoveel als nodig dat de vroegere akten waarnaar in deze akte verwezen wordt samen met deze akte een geheel vormen om samen als authentieke akte te gelden. Ingeval van tegenstrijdigheid tussen deze akte en gelijk welk document voorafgaandelijk tussen partijen getekend/opgesteld, primeert deze akte.
●Alle kosten, rechten en erelonen dezer zijn ten laste van de koper, behoudens de kosten die betrekking hebben op de leveringsplicht welke ten laste zijn van de verkopers.
●De comparanten bevestigen dat de instrumenterende notaris hen, conform de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt, naar behoren heeft ingelicht over de rechten, plichten en lasten, die voortvloeien uit deze akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt. Zij verklaren dat er volgens hen geen tegenstrijdigheid van belangen aanwezig is en ze verklaren eveneens de overeenkomst, voorwerp van deze akte en de eraan verbonden rechten en plichten voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers. De comparanten erkennen dat hen door de notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.
●Een digitaal afschrift van deze akte zal na vervulling van de nodige formaliteiten worden opgenomen in de notariële aktebank (NABAN), raadpleegbaar op de website https://www.notaris.be/notariele-akten/mijn-akten. U kan een digitale beveiligde kluis aanmaken via de website www.izimi.be.
W A A R V A N A K T E,
Verleden te Wuustwezel op het kantoor, datum als voormeld.
Na voorlezing als voormeld en gedane toelichting, hebben partijen, samen met de notaris, ondertekend.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet An Stokmans Koen Helsen Wilfried Van Wesenbeeck Philippe Henquet Lieve Calle Nancy Van Huffelen Inge Wagemans Laila Rylant Chris Marynissen Luc Devriese Ludo De Bruyn Vital Lambert Eric Dilliën Inge Cornelissen Dirk Van Mechelen Marc De Smet Frederic van Haaren Luc Lamine Wilfried Schonkeren Luc Janssens Tayfun Genç Leo Mees Firoozeh Sadeghi Sanne Loopmans Tom Namurois Pieter Buysse Christel Janssens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
24. Aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer Koning Albertlei - speedpedelecs deels via Koningin Elisabethlei. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Aanpassing maximum snelheid
Ter bevordering van de verkeersveiligheid en -leefbaarheid wordt in het nieuwe gemeentelijke mobiliteitsplan wordt de invoering van een maximum snelheidsregime van 30 km/uur aangemoedigd in de gewone woonstraten, volgens het principe van de 'kamstructuur'.
De Koning Albertlei ligt ingesloten in het gebied tussen de Koning Astridlaan en Fortsteenweg waardoor zij voor dit regime in aanmerking komt.
Aanpassing voor speedelecs
Teneinde speedpedelecs op een wettelijke manier de route van de fietostrade met zo min mogelijk omweg te kunnen laten volgen wordt het aanvullend reglement van de Koning Albertlei aangepast.
Als principe geldt één en hetzelfde regime voor de speedpedelecs in de gehele straat voor de rijrichting van Koning Albertlei naar Fortsteenweg: op de rijbaan (door verbod op het fietspad);
Dit gecombineerd met twee verschillende regimes voor de speedpedelecs voor de rijrichting van Fortsteenweg naar Koningin Astridlaan:
● van Fortsteenweg tot (eerste) kruispunt met Koningin Elisabethlei: speedpedelecs toegelaten (verplicht) op het fietspad met behoud van de witte lijn (want verboden op de rijbaan door het verkeersbord C1);
● vanaf het (eerste) kruispunt met Koningin Elisabethlei (over het tweede kruispunt) tot het kruispunt met Koningin Astridlaan: speedpedelecs verboden op het fietspad met verwijderen van de witte lijn. (Dit verbod impliceert het gebruik van de rijbaan in de volledige Koningin Elisabethlei en de rijbaan in de Koning Albertlei vanaf het tweede kruispunt met de Koningin Elisabethlei tot het kruispunt met de Koningin Astridlaan.)
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur, 22 december 2017;
● Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42;
● Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968;
● Koninklijk Besluit van 1 december 1975;
● Ministerieel besluit van 11 oktober 1976;
● Decreet van 16 mei 2008;
● Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009.
● Raadsbesluit van 17 april 2023 over aanvullend reglement betreffende de politie op het wegverkeer Koning Albertlei
Financiële gevolgen
Niet van toepassing.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
Het aanvullend reglement van 17 april 2023 ("algemeen" AR) voor de Koning Albertlei wordt opgeheven.
Artikel 2 (voorrangsregeling)
De bestuurders, komende uit de Koning Albertlei moeten voorrang verlenen aan de bestuurders van de Koningin Astridlaan en Fortsteenweg.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Verkeersbord B1 en grondmarkering, namelijk een dwarsstreep overeenkomstig artikel 76.2. van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.
Artikel 3 (voorrangsregeling)
De bestuurders, rijdende in de Koning Albertlei, hebben voorrang op de bestuurders komende uit:
● Koningin Elisabethlei.
● Spoorstraat.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Verkeersbord B15f.
Artikel 4 (éénrichtingsverkeer)
Vanaf huisnummer 31 tot aan de Fortsteenweg wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd met als toegelaten rijrichting van huis nummer 31 naar de Fortsteenweg.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Verkeersbord C1.
● Verkeersbord F19.
Artikel 5 (afslagverbod)
Voor de bestuurders, komende uit de Koning Albertlei richting Fortsteenweg is het verboden af te slaan naar links.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Verkeersbord C31a.
Artikel 6 (snelheidsbeperking)
In de volledige Koning Albertlei is het in beide rijrichtingen voor alle bestuurders verboden om sneller te rijden dan 30 km/u.
Dit wordt in beide rijrichtingen gesignaleerd door:
● verkeersborden C43 (30 km/u).
Artikel 7 (fietspad)
In de Koning Albertlei vanaf huis nr. 125 (tweede kruispunt met de Koningin Elisabethlei) tot het kruispunt met de Fortsteenweg wordt langs de kant van de onpare huisnummers een fietspad ingericht:
- voor tweerichtingsverkeer van fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A;
- voor eenrichtingsverkeer van speedpedelecs met als toegelaten rijrichting van Fortsteenweg naar Koningin Elisabethlei;
- verboden in beide rijrichtingen voor de bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse B.
Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden D7:
● t.h.v. de Koning Albertlei nr. 125 (tweede kruispunt met de Koningin Elisabethlei) voorzien van een onderbord M 16 (B, P verboden);
● t.h.v. het kruispunt met de Fortsteenweg voorzien van een onderbord M 7 (B verboden).
Artikel 8 (deel van de openbare weg voorbehouden voor voetgangers en fietsers)
In de Koning Albertlei vanaf het kruispunt met de Koningin Astridlaan tot Koning Albertlei nr. 125 (tweede kruispunt met de Koningin Elisabethlei) wordt langs de kant van de onpare huisnummers in beide richtingen een deel van de openbare weg voorbehouden voor het verkeer van voetgangers en fietsers.
Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden D10.
Artikel 9 (denkbeeldige rand van de rijbaan)
Er wordt een denkbeeldige rand van de rijbaan aangebracht op volgende plaatsen:
● Vanaf pand 11 tot pand 15;
● Vanaf pand 19 tot pand 23;
● Vanaf pand 33 tot pand 57;
● Vanaf pand 61 tot pand 113;
● Vanaf pand 127 tot pand 151;
● Vanaf pand 155 tot tegenover pand 146.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Wegmarkeringen overeenkomstig artikel 75.2 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.
Artikel 10 (parkeerregime)
Het parkeren is toegelaten, mits in acht name van een beperkte parkeertijd. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de personen die in het bezit zijn van een bewonerskaart.
Dit wordt gesignaleerd door:
● De blauwe zone reglementering wordt aangeduid door een verkeersbord E9 met pictogram van parkeerschijf.
● Onderbord ‘Uitgezonderd bewoners’ (bedoeld in artikel 27.1.4 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975).
Artikel 11 (parkeerverbod)
Het parkeren op de rijbaan wordt verboden op volgende plaatsen:
● Vanaf pand 7 tot pand 11;
● Vanaf pand 17 tot pand 19;
● Vanaf pand 23 tot pand 27.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Een gele onderbroken streep overeenkomstig art. 75.1.2° van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.
Artikel 12 (oversteekplaats voetgangers)
Er wordt een oversteekplaats voor voetgangers voorzien op volgende plaatsen:
● Pand 27;
● Pand 31;
● Pand 125;
● Pand 146.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Wegmarkeringen overeenkomstig artikel 76.3. van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.
Artikel 13 (parkeervakken)
Er worden naast de rijbaan parkeervakken aangebracht ter hoogte van:
● Pand 11 tot en met pand 15;
● Pand 19 tot en met pand 23.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Wegmarkeringen overeenkomstig artikel 77.5. van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.
Artikel 14 (verhoogde inrichting)
Er wordt een verhoogde inrichting in de rijbaan aangebracht ter hoogte van:
● Pand 22 tot en met pand 24;
● Pand 57 tot en met pand 59;
● Pand 151 tot en met pand 153.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Verkeersborden A14 met onderbord dat bij benadering de afstand tot de verhoogde inrichting aanduidt en verkeersborden F87 (volgens artikel 22ter van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975).
Artikel 15 (verhoogde inrichting kruispunt)
Er wordt een verhoogde inrichting in de rijbaan aangebracht ter hoogte van het kruispunt:
● Pand 57 tot en met pand 59 (eerste kruispunt met Koningin Elisabethlei);
● Pand 115 tot en met pand 127 (tweede kruispunt met Koningin Elisabethlei).
Dit wordt gesignaleerd door:
● Verkeersborden A14 met onderbord dat bij benadering de afstand tot de verhoogde inrichting (kruispunt) aanduidt (volgens artikel 22ter van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975).
Artikel 16
Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Tayfun Genç Luc Janssens Eric Dilliën Ludo De Bruyn Luc Devriese Sanne Loopmans Marc De Smet Wilfried Van Wesenbeeck Laila Rylant Inge Wagemans An Stokmans Leo Mees Inge Cornelissen Dirk Van Mechelen Philippe Henquet Luc Lamine Chris Marynissen Koen Helsen Vital Lambert Wilfried Schonkeren Nancy Van Huffelen Lieve Calle Firoozeh Sadeghi Frederic van Haaren Tom Namurois Pieter Buysse Christel Janssens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
25. Aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer Koningin Elisabethlei. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Aanpassing maximum snelheid
Ter bevordering van de verkeersveiligheid en -leefbaarheid wordt in het nieuwe gemeentelijke mobiliteitsplan wordt de invoering van een maximum snelheidsregime van 30 km/uur aangemoedigd in de gewone woonstraten, volgens het principe van de 'kamstructuur'.
De Koningin Elisabethlei ligt ingesloten in het gebied tussen de Koning Astridlaan en Fortsteenweg waardoor zij voor dit regime in aanmerking komt.
Dit wordt aangeduid met het verkeersbord C43 met opschrift '30', ter hoogte van de inrit van de Koningin Elisabethlei.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur, 22 december 2017;
● Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42;
● Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968;
● Koninklijk Besluit van 1 december 1975;
● Ministerieel besluit van 11 oktober 1976;
● Decreet van 16 mei 2008;
● Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009.
● Raadsbesluit van 25 juni 2012 over aanvullend reglement betreffende de politie op het wegverkeer Koning Albertlei
Financiële gevolgen
Niet van toepassing.
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1 (Opheffing)
Het aanvullend reglement van 25 juni 2012 ("algemeen" AR) voor de Koningin Elisabethlei wordt opgeheven.
Artikel 2 (Voorrangsregeling)
De bestuurders komende uit de Koningin Elisabethlei moeten voorrang verlenen aan de bestuurders van de Koning Albertlei.
Dit wordt gesignaleerd door het verkeersbord B1 en een grondmarkering, namelijk een dwarsstreep overeenkomstig artikel 76.2. van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.
Artikel 3 (Eenrichtingsverkeer)
In de Koningin Elisabethlei wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd met als toegelaten rijrichting van het huisnummer 94 naar het huisnummer 4. Deze maatregel geldt niet voor fietsers.
Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden C1 en F19, met onderborden respectievelijk onderborden M2 en M4.
Artikel 4 (Snelheidsbeperking)
In de Koningin Elisabethlei wordt de snelheid voor alle bestuurders beperkt tot 30 km per uur.
Dit wordt gesignaleerd door het verkeersbord C43.
Artikel 5 (Stilstaan- en parkeerverbod)
In de Koningin Elisabethlei wordt het stilstaan- en parkeren verboden langs de kant van de onpare huisnummers in de bocht ter hoogte van huis nr 49.
Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden E3, aangevuld met onderborden Xa en Xb.
Artikel 6 (Oversteekplaats voor voetgangers)
In de Koningin Elisabethlei wordt een oversteekplaats voor voetgangers afgebakend op volgende plaatsen:
- ter hoogte van huis nr. 12;
- ter hoogte van huis nr. 90.
Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 76.3. van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.
Artikel 7 (Kennisgeving)
Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Chris Marynissen An Stokmans Ludo De Bruyn Leo Mees Philippe Henquet Eric Dilliën Inge Cornelissen Marc De Smet Wilfried Schonkeren Laila Rylant Firoozeh Sadeghi Luc Devriese Vital Lambert Koen Helsen Sanne Loopmans Luc Lamine Nancy Van Huffelen Frederic van Haaren Luc Janssens Tayfun Genç Dirk Van Mechelen Inge Wagemans Lieve Calle Wilfried Van Wesenbeeck Tom Namurois Christel Janssens Pieter Buysse aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
26. Aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer - Pastoor Vandenhoudtstraat - Engelselei - Julien Breugelmansstraat - fietszone. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Onderhavig reglement betreft de inrichting van een fietszone in de gehele Pastoor Vandenhoudtstraat en Engelselei (schoolomgeving van Klavertje Vier, Mater Salvatoris en het GO Technisch Atheneum), met opname van de huidige fietsstraat in de Julien Breugelmansstraat.
Juridisch kader
● Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968;
● Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
● Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;
● Decreet van 16 mei 2008;
● Decreet lokaal bestuur, 22 december 2017;
● Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42;
● Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
● Gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2019 betreffende het algemeen aanvullend reglement van de fietsstraat in de Julien Breugelmansstraat.
● Collegebesluit van 21 augustus 2023 betreffende schoolomgeving Pastoor Vandenhoudtstraat - Engelselei.
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
Het aanvullend reglement over de fietszone in de Julien Breugelmansstraat, Pastoor Vandenhoudtstraat en Engelselei van 20 november 2023 wordt opgeheven.
Artikel 2
Er wordt een fietszone ingesteld.
Deze zone omvat:
● Julien Breugelmansstraat: volledige straat in beide rijrichtingen.
● Pastoor Vandenhoudtstraat:
○ Binnenkant middenplein = kant onpare huisnummers enkel in de rijrichting van huisnummer 35 naar huisnummer 17.
○ Vanaf Berkenlaan tot aan het kruispunt Christiaan Pallemansstraat in beide rijrichtingen.
● Engelselei: volledige straat enkel in de rijrichting naar Dorpsstraat.
Dit wordt gesignaleerd door:
● verkeersborden F111 - begin van een fietszone.
● verkeersborden F113 - einde van een fietszone.
Artikel 3
Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
27. Gebruik van het leerplan Leer Lokaal voor het gemeentelijk basisonderwijs. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen beschikken over door de overheid goedgekeurde leerplannen.
Een schoolbestuur kan ervoor kiezen om eigen leerplannen te ontwikkelen en in te dienen of gebruik te maken van leerplannen die door derden worden ontwikkeld en ingediend.
De leerplannen zijn voor de onderwijsinspectie een aanvullend instrument om het kwaliteitsbeleid van een school te kaderen.
Het naleven van de reglementering over de leerplannen is een erkenningsvoorwaarde.
Een officiële school moet bovendien als erkenningsvoorwaarde de leerplannen volgen van ofwel OVSG, POV of het gemeenschapsonderwijs, ofwel eigen leerplannen ermee verenigbaar.
Een leerplan moet voldoen aan de volgende decretale en reglementaire criteria:
● het is beperkt in omvang;
● het laat voldoende ruimte voor de inbreng van scholen, leraren, lerarenteams of leerlingen en geeft dit ook aan;
● het neemt alle door het Vlaams Parlement goedgekeurde ontwikkelingsdoelen voor het kleuteronderwijs en eindtermen voor het gewoon lager onderwijs letterlijk op waarbij transparant het onderscheid wordt gemaakt tussen welke doelen de eindtermen realiseren en met welke doelen de ontwikkelingsdoelen worden nagestreefd;
● het is in overeenstemming met de internationale en grondwettelijke beginselen inzake de rechten van de mens en van het kind in het bijzonder;
● het respecteert de goedgekeurde eindtermen en ontwikkelingsdoelen;
● het wordt in samenhang ingediend met andere leerplannen;
● het vermeldt de doelgroep;
● het vermeldt de administratieve benamingen van de leerlingengroepen voor wie het leerplan bestemd is;
● het leerplan maakt de systematiek duidelijk volgens welke het is opgebouwd (geeft samenhang weer met voorafgaande en volgende leerjaren);
● het leerplan vertoont consistentie met de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen;
● het leerplan vermeldt duidelijk welke materiële vereisten minimaal noodzakelijk zijn voor een goede uitvoering.
Het schoolbestuur houdt ook rekening met de volgende bijkomende criteria over het pedagogisch project van de school GLS De Platanen:
● de mate waarin het leerplan compatibel is met het open karakter (open staan voor alle leerlingen ongeacht de ideologische, filosofische of godsdienstige opvattingen van de ouders en de leerling) van een school van het officieel gesubsidieerd onderwijs;
● de mate waarin het leerplan compatibel is met het eigen pedagogisch project;
● de mate waarin het leerplan compatibel is met de beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs;
● de mate waarin het leerplan de school kansen biedt om het curriculum af te stemmen op de eigen schoolcontext en visie (schooleigen curriculum);
● de mate waarin het leerplan vergezeld wordt van didactische toelichting die ondersteunend is voor de leraren.
OVSG heeft ten behoeve van zijn schoolbesturen en met respect voor de lokale autonomie onder de naam Leer Lokaal een nieuw geïntegreerd leerplan ontwikkeld voor de basisschool . Dit digitaal leerplan (online tool met achterliggende databank) bevat de authentieke en decretaal vastgelegde onderdelen, maar het is ruimer dan dat. Leer Lokaal bestaat namelijk uit een basisleerlijn, ondersteunende doelen, verdiepende doelen en uitbreidingsdoelen en vertrekt vanuit de zestien Europese sleutelcompetenties.
OVSG heeft Leer Lokaal ingediend bij de onderwijsinspectie. De onderwijsinspectie heeft een advies tot definitieve goedkeuring uitgebracht. De Vlaamse Regering heeft Leer Lokaal definitief goedgekeurd.
Het schoolbestuur wenst op voorstel van de directeur gebruik te maken van Leer Lokaal voor zijn school GLS De Platanen van het basisonderwijs.
Juridisch kader
● het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40, §1-§2 (enkel voor het Vlaams Gewest)
● het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 45 en art. 62, §1, 9° en §2, 2°
● het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 november 2006 tot vaststelling van de goedkeuringscriteria en indieningsmodaliteiten van de leerplannen
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan het voorstel van het schoolbestuur om gebruik te maken van Leer Lokaal voor de school GLS De Platanen van het basisonderwijs.
Het schoolbestuur stelt na toetsing vast dat Leer Lokaal voldoet aan alle criteria en kiest daarom voor het gebruik van Leer Lokaal in zijn school van het basisonderwijs. Het leerplan Leer Lokaal van OVSG wordt gebruikt in de school van het gemeentelijk basisonderwijs, met name:
GLS De Platanen
Instellingsnummer: 7096
Bauwinlaan 1
2950 Kapellen
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
28. Wijziging statuten Cultuurcentrum vzw. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De statuten van de Cultuurcentrum vzw moeten aangepast worden naar aanleiding van het vernieuwde Wetboek voor Vennootschappen en Verenigingen. Bestaande vennootschappen zijn verplicht om voor 31 december 2023 de statuten van hun vennootschappen aan te passen aan deze nieuwe wetgeving.
Naast deze verplichte aanpassing, zijn er ook enkele praktische aanpassingen die we willen doorvoeren:
● uitbreiding doel Cultuurcentrum vzw: het betreft hier een aanpassing van het doel in de statuten zelf, zodat alle activiteiten met betrekking tot jeugd, meer specifiek de organisatie van speelpleinwerking, jeugdactiviteiten- en evenementen door de vzw verwerkt kan worden.
● vertegenwoordigingsbevoegdheid:
○ toekenning bevoegdheid dat de Cultuurcentrum vzw vertegenwoordigd mag worden door de secretaris van de vzw (diensthoofd jeugd en cultuur)
○ toekenning rol contractbeheerder voor het Easy Banking Business contract met de bank
De huidige statuten (inclusief markering van de aanpassingen) en het voorstel voor nieuwe statuten zijn in bijlage toegevoegd.
De aanpassingen werden voorgelegd op de algemene vergadering van maandag 6 november 2023. Hierbij vind je ter kennisgeving de agendapunten:
● Goedkeuring verslag 23/01/2023
● Statuten: aanpassingen (voorstel in bijlage)
● Goedkeuring rekening 2022
● Ontslag en aanstelling nieuwe leden
● Varia
De algemene vergadering van de Cultuurcentrum vzw van maandag 6 november geeft een gunstig advies inzake de aanpassingen en het voorstel van de nieuwe statuten. Het verslag vind je in bijlage. Met verbreding van het doel van de vzw (activiteiten kinderen en jongeren), merkt Pieter Buysse op dat het een kans is om de betrokkenheid van jongeren te verhogen bij de vzw door ook enkele vertegenwoordigers af te vaardigen vanuit de jeugdraad. De 18 vertegenwoordigers vanuit de cultuurraad zijn nooit ingevuld, dus hier is zeker ruimte voor.
Na goedkeuring van de statuten door de algemene vergadering van de Cultuurcentrum vzw en gemeenteraad, worden de statuten gepubliceerd in het Belgisch staatsblad.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
● Wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt (cultuurpactwet);
● Decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid (decreet lokaal cultuurbeleid);
● Vzw-wetgeving van 27 juni 1921;
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2011 betreffende de omvorming van de vzw cultuurcentrum Kapellen naar een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechterlijke vorm;
● Statuten vzw
● Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019
● Gemeenteraadsbesluit van 20/04/2020 ter goedkeuring van de politieke samenstelling cultuurcentrum EVA vzw
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda en het verslag van de algemene vergadering van de Cultuurcentrum vzw van maandag 6 november 2023.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassingen van de statuten van de Cultuurcentrum vzw, gunstig geadviseerd door de algemene vergadering van de Cultuurcentrum vzw op maandag 6 november 2023:
Cultuurcentrum Kapellen Vereniging zonder winstoogmerk
Dorpsstraat 45
2950 Kapellen
Ondernemingsnummer: 0435.443.193
VERSLAG VAN DE BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK “CULTUURCENTRUM KAPELLEN” GEHOUDEN 6 NOVEMBER 2023 TE 20 UUR.
____________________________________________________________________________________
Opening van de vergadering :
De algemene vergadering vindt plaats op de zetel te Dorpstraat 45 te 2950 Kapellen.
De algemene vergadering wordt geopend verklaard op 6 november 2023 te Dorpsstraat 45 te 2950 Kapellen om 20 uur onder het voorzitterschap van mevrouw An Stokmans, bestuurder.
Samenstelling van de vergadering:
Zijn aanwezig of vertegenwoordigd, de leden waarvan de naam is vermeld op de aanwezigheidslijst. Vóór de opening van de vergadering wordt deze aanwezigheidslijst opgemaakt en ondertekend door de leden. Deze aanwezigheidslijst zal aan dit verslag worden gehecht.
Op basis van de aanwezigheidslijst stelt de voorzitter vast dat alle werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
Uiteenzetting door de voorzitter:
De voorzitter stelt vast dat enerzijds alle leden van de vereniging en anderzijds alle bestuurders van de vereniging aanwezig zijn op deze algemene vergadering waarvan de aanwezigheidslijst aan deze notulen wordt gehecht, en dat zij verzaken aan de termijnen en vormvereisten voor oproeping tot deze algemene vergadering.
Verloop van de vergadering:
Eerste beslissing
De algemene vergadering besluit om de vereniging vervroegd te onderwerpen aan alle bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, met ingang vanaf de datum waarop deze akte wordt bekendgemaakt wat betreft de aanvullend (niet-dwingende) bepalingen.
Tweede beslissing
In aansluiting bij het eerste besluit, beslist de algemene vergadering dat de vereniging haar huidige rechtsvorm zal behouden, met name deze van vereniging zonder winstoogmerk.
Derde beslissing
De algemene vergadering besluit dat enige bepaling opgenomen in de statuten welke eventueel niet overeenstemt met de relevante bepalingen in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, als ongeschreven dient te worden aanzien. Voor deze bepalingen wordt teruggevallen op de regeling zoals opgenomen in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
Vierde beslissing
De algemene vergadering besluit tevens de statuten aan te passen aan de nieuwe terminologie die wordt gehanteerd door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
Aldus besluit de algemene vergadering de volgende terminologische wijzigingen aan te brengen in de statuten:
● elke vermelding van de “Raad van Bestuur” van de vereniging wordt vervangen door het woord “Bestuursorgaan”;
● elke vermelding van het “maatschappelijk doel” van de vereniging wordt vervangen door de woorden het “belangeloos doel”;
● elke vermelding van het “Huishoudelijke reglement” worden vervangen door de woorden het “Intern reglement”;
● elke vermelding van het woord “rechtbank van koophandel” wordt vervangen door het woord “ondernemingsrechtbank"
● elke verwijzing naar “Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen” of de “VZW-Wet” wordt vervangen door een verwijzing naar het “Wetboek van vennootschappen en verenigingen”, respectievelijk “WVV”.
Vijfde beslissing
De Algemene vergadering besluit om een bijzondere machtiging en handtekeningsbevoegdheid toe te kennen aan mevrouw Hilde Seuntjens, secretaris van de vereniging om alle handelingen te stellen en alle documenten te ondertekenen die zij nuttig acht om namens de vereniging samenwerkingen aan te gaan, met inwerking vanaf heden, 6 november 2023.
Zesde beslissing
De Algemene vergadering besluit om een bijzondere machtiging en handtekeningsbevoegdheid toe te kennen aan de heer Jens Van Hoeydonck, contractbeheerder van de vereniging om alle handelingen te stellen en alle documenten te ondertekenen die hij nuttig acht in het kader van zijn functie. Meer specifiek gaat het over EEBaanpassingen (Easy Banking Business). Dit met inwerking vanaf heden, 6 november 2023.
Zevende beslissing
De voorzitter stelt voor om de volgende activiteiten toe te voegen aan het belangeloos doel van de vereniging:
- Alle activiteiten met betrekking tot tot het organiseren, ondersteunen en bekostigen van activiteiten voor kinderen en jongeren, meer specifiek de organisatie van speelpleinwerking, jeugdactiviteiten- en evenementen.
Na beraadslaging gaat de algemene vergadering unaniem akkoord met het voorstel van de voorzitter, met ingang vanaf heden, 6 november 2023.
Achtste beslissing
De Algemene Vergadering besluit het adres van de zetel te wijzigen van Dorpstraat 45 te 2950 Kapellen naar Bruggeske 1 te 2950 Kapellen, met ingang vanaf heden, 6 november 2023. De beslissing wordt genomen met unanimiteit van stemmen.
Negende beslissing
De vergadering beslist tot volledige vervanging artikel per artikel van de statuten van de vereniging om ze aan te passen aan de genomen beslissingen, alsook om deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
De algemene vergadering verklaart en besluit dat de tekst van de nieuwe statuten als volgt luidt:
“TITEL I – NAAM – ZETEL – BELANGELOOS DOEL – DUUR
ARTIKEL 1
De vereniging is een vereniging zonder winstoogmerk in de zin van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
De vereniging is een gemeentelijk verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm in de zin van artikel 226 van het Decreet Lokaal Bestuur.
De vereniging draagt de naam “Cultuurcentrum Kapellen”.
ARTIKEL 2
De zetel van de vereniging is gevestigd in het Vlaams Gewest.
Binnen het werkingsgebied kan de zetel verplaatst worden bij beslissing van de algemene vergadering.
ARTIKEL 3
De vereniging heeft tot belangeloos doel:
● De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van ieder winstbejag en met inachtneming van de cultuurpactwet van 16 juli 1973 en van de opdrachten voor cultuurcentra, vermeld in het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid, het sociaal cultureel leven van de gemeente Kapellen te bevorderen door ondermeer doch niet uitsluitend het ondersteunen, organiseren en bekostigen van culturele activiteiten met het oog op cultuurspreiding, gemeenschapsvorming en cultuurparticipatie;
● De toegang tot de culturele activiteiten die het cultuurcentrum organiseert of bekostigt, kan aan niemand verboden worden om ideologische of filosofische redenen of om gelijk welk motief dat zich niet verdraagt met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod in de zin van de artikelen 10 en 11 van de Grondwet.
● De vereniging heeft eveneens tot doel, met uitsluiting van ieder winstbejag, alle activiteiten met betrekking tot het organiseren, ondersteunen en bekostigen van activiteiten voor kinderen en jongeren, meer specifiek de organisatie van speelpleinwerking, jeugdactiviteiten- en evenementen.
● De vereniging mag alle verrichtingen doen, die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar doel of van aard zijn de verwezenlijking ervan te begunstigen. Zij mag onder andere, alle roerende goederen verwerven die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van haar doel.
De vereniging is bevoegd om in ondergeschikte orde handelsdaden te stellen voor zover deze in overeenstemming zijn met het belangeloos doel omschreven in het eerste lid, en voor zover de eventuele opbrengst gebruikt wordt om dit belangeloos doel te bereiken. Zij kan alle roerende en onroerende goederen die zij voor het verwezenlijken van haar belangeloos doel nodig heeft, bezitten of verkrijgen en er alle eigendomsrechten en andere zakelijke rechten op uitoefenen. Ze kan privé-kredieten aangaan.
De vereniging kan daartoe alle nuttige rechtshandelingen en daden stellen, en onder meer het indienen van bezwaren en klachten, overeenkomsten sluiten, personeel aanwerven, contracten ondertekenen, verzekeringspolissen afsluiten, goederen kopen en in huur nemen, dit alles zowel in binnen- als in buitenland. De vereniging kan subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private instellingen, aan sponsoring doen en vertegenwoordigers uitzenden in binnen- en buitenland en zelf als vertegenwoordiger optreden.
ARTIKEL 4
De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.
TITEL II – LIDMAATSCHAP ARTIKEL 5
§1. De vereniging is samengesteld uit:
1° De gemeente, vertegenwoordigd door gemeenteraadsleden met meervoudig stemrecht;
2° Leden, voorgedragen door en uit de gemeenteraad volgens het proportioneel stelsel met voorafname; 3° Leden, voorgedragen door de Gemeentelijke Jeugd- en Cultuurraad Kapellen; §2. De Algemene Vergadering bepaalt het aantal leden, met dien verstande dat:
1° Ook de kleinste fractie van de Gemeenteraad met ten minste één lid te allen tijde vertegenwoordigd is, via een gemeenteraadslid-vertegenwoordiger van de gemeente in de zin van §1, 1° en/ of via een gemeenteraadslid in de zin van §1, 2°;
2° Het aantal leden in de zin van §1, 3°, gelijk is aan of hoger is dan de som van enerzijds het aantal gemeenteraadsleden vertegenwoordigers van de gemeente in de zin van §1, 1° en anderzijds het aantal gemeenteraadsleden in de zin van §1, 2°
§3. Overeenkomstig artikel 246 §2, van het Decreet Lokaal Bestuur worden de vertegenwoordigers van de gemeente in de Algemene Vergadering door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen. De gemeente beschikt bovendien overeenkomstig artikel 246 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur over de meerderheid van de stemmen in de Algemene Vergadering. De vertegenwoordigers van de gemeente handelen overeenkomstig artikel 246 §2, van het Decreet Lokaal Bestuur conform de instructies van de gemeenteraad.
§4. De aanwijzing van de totaliteit van de gemeenteraadsleden die werkzaam zijn binnen de vereniging, hetzij als vertegenwoordiger van de gemeente in de zin van §1, 1°, hetzij als lid in de zin van §1, 2° , geschiedt volgens het proportioneel stelsel met voorafname.
Er wordt een ledenregister bijgehouden met vermelding van namen en hoedanigheden.
ARTIKEL 6
Het bestuursorgaan vaardigt alle interne reglementen uit, die hij nodig acht en nuttig oordeelt, en stelt deze voor aan de algemene vergadering, die beslist over de goedkeuring ervan.
Het bestuursorgaan kan, indien hij dit nodig acht, een afgevaardigd-bestuurder of directeur benoemen, die met het dagelijks bestuur belast wordt.
ARTIKEL 7
De leden zijn geen lidgeld verschuldigd.
De duur van het lidmaatschap is bepaald op zes jaar. Het verstrijken van de termijn van de lidmaatschap staat gelijk met ontslag. De leden blijven evenwel in functie tot ze zijn vervangen.
ARTIKEL 8
Het lidmaatschap wordt voortijdig beëindigd om volgende redenen:
1° Door ontslag van het lid; dit ontslag wordt schriftelijk aan de voorzitter meegedeeld en gaat pas in op het ogenblik dat de Algemene Vergadering een vervanger heeft aanvaard;
2° Door overlijden of rechtsonbekwaamheid;
3° Door uitsluiting die geschiedt onder de voorwaarden, vermeld in artikel 9:23 van de wet van 23 maart 2019 betreffende het Wetboek van vennootschappen en verenigen (in het kort: WVV).
TITEL III – ALGEMENE VERGADERING ARTIKEL 9
De algemene vergadering is samengesteld uit al de leden met stemrecht, en is bevoegd voor hetgeen bepaald in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, :
Ieder lid kan schriftelijk volmacht geven aan een ander lid, die het daarbij horende stemrecht mag uitoefenen, zonder dat evenwel een lid houder mag zijn van meer dan één volmacht.
ARTIKEL 10
De algemene vergadering moet ten minste tweemaal per jaar worden bijeengeroepen. Behoudens hetgeen hierna wordt bepaald zijn de wijze van oproeping en de werking van de algemene vergadering geregeld volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
De agenda van de Algemene Vergadering wordt ten minste vijftien dagen vóór het versturen van de oproepingsbrieven voor de Algemene Vergadering ter kennis gegeven aan de gemeenteraad.
Het bestuursorgaan roept de algemene vergadering bijeen in de gevallen bepaald bij de wet of de statuten, of wanneer ten minste één derde van de leden het vragen. Alle leden, bestuurders en commissarissen moeten schriftelijk worden opgeroepen, ten minste vijftien dagen vóór de vergadering.
Deze schriftelijke oproeping gebeurt per brief of per e-mail, met vermelding van de agenda.
ARTIKEL 11
De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan of, bij diens afwezigheid, door de secretaris, of, bij diens afwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.
De voorzitter wijst een vervangende secretaris aan ingeval de secretaris van het bestuursorgaan afwezig is. De agenda wordt vastgesteld door het bestuursorgaan.
De schepen van cultuur wordt uitgenodigd om voorzitter van de vereniging te worden. De voorzitter en de ondervoorzitter worden bij geheime stemming en met een meerderheid verkozen door de leden van de algemene vergadering.
Een personeelslid van de gemeentelijke cultuurdienst neemt de functie van secretaris waar. Hij/zij is niet stemgerechtigd. De voorzitter, ondervoorzitter en secretaris oefenen deze functie uit in de andere statutaire organen van de vzw.
ARTIKEL 12
Behalve in de gevallen bepaald door de wet WVV of de onderhavige statuten kan de Algemene Vergadering geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige leden, op voorwaarde dat ten minste één vertegenwoordiger van de gemeente in de zin van gemeenteraadsleden met meervoudig stemrecht aanwezig is
Elk lid beschikt over één stem, met uitzondering van de gemeente, die beschikt over het aantal stemmen dat toekomt aan alle leden in de zin van alle leden van de verening.
Ieder stemgerechtigd lid mag zich op de zittingen van de Algemene Vergadering doen vertegenwoordigen door een ander stemgerechtigd lid, drager van een schriftelijke machtiging. Geen enkel lid mag echter ter zitting in de plaats van meer dan één afwezig lid optreden.
De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van geldig uitgebrachte stemmen, behalve indien de wet van 23 maart 2019 betreffende het Wetboek van vennootschappen en verenigen (in het kort: WVV) of onderhavige statuten anders voorschrijven.
ARTIKEL 13
Van elke zitting van de Algemene Vergadering wordt een verslag opgesteld door de secretaris die zich daarbij kan laten bijstaan door andere personeelsleden van de jeugd- en cultuurdienst Kapellen. Dit verslag bevat de besluiten en wordt door de voorzitter samen met de secretaris ondertekend na goedkeuring door de volgende vergadering. Elk lid ontvangt een beknopt verslag van de zittingen van de Algemene Vergadering binnen één maand na de bijeenkomst.
De verslagen worden opgenomen in een bijzonder register. Uittreksels daarvan worden ondertekend door de secretaris of een bestuurder. Overeenkomstig artikel 228 van het Decreet Lokaal Bestuur gelde de verplichtingen inzake openbaarheid van bestuur die gelden voor de gemeente.
De besluiten van de algemene vergadering worden de leden en belanghebbende derden mondeling of bij gewone brief of per e-mail ter kennis gebracht, dit alles onverminderd de door de wet voorgeschreven bekendmakingen.
TITEL IV – HET BESTUURSORGAAN ARTIKEL 14
De vereniging wordt bestuurd door een Bestuursorgaan bestaande uit vijf bestuurders voorgedragen door de gemeente en vier bestuurders voorgedragen door de Gemeentelijke Jeugd- en Cultuurraad van Kapellen. Het Bestuursorgaan wordt verkozen bij geheime stemming en gewone meerderheid van de stemgerechtigde leden van Algemene Vergadering.
Volgende bepalingen worden te allen tijde in acht genomen:
1° Ten hoogste twee derden van de bestuurders voorgedragen door de gemeente is van hetzelfde geslacht;
2° De voordrachten door de gemeente gebeuren overeenkomstig de regelen, vermeld in artikel 246 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur, naar luid waarvan die voordrachten aan elke fractie een vertegenwoordiging waarborgen De bestuurders worden benoemd voor onbepaalde duur.
Hun opdracht eindigt van rechtswege door overlijden, ontslag, aftreden of afzetting, en verlies van het lidmaatschap. Bovendien eindig het ook overeenkomstig artikel 246 §3 tweede lid, van het Decreet Lokaal Bestuur, naar luid waarvan alle aanwijzingen en voordrachten herroepen worden door de volledige vernieuwing van de gemeenteraad, maar de vertegenwoordigers in functie blijven totdat hun vervangers zijn aangewezen of benoemd. Bestuursmandaten zijn onbezoldigd behoudens andersluidende beslissing van de algemene vergadering. Iedere bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan het bestuursorgaan. Iedere bestuurder kan ook te allen tijde door de algemene vergadering ontslagen worden met een gewone meerderheid. Elke bestuurder die verkozen is om een tussentijds opengevallen mandaat waar te nemen, blijft slechts bestuurder tot dat mandaat verstreken is. Bestuurders die hun mandaat willen beëindigen, moeten het initiatief nemen om de algemene vergadering te laten bijeenroepen om nieuwe bestuurders te benoemen. Indien zij in gebreke blijven, zijn zij ertoe gehouden hun opdracht verder te vervullen tot in hun vervanging is voorzien, onverminderd hun aansprakelijkheid voor de schade die door hun verzuim mocht zijn veroorzaakt.
ARTIKEL 15
Het bestuursorgaan leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Zij is bevoegd voor alle aangelegenheden met uitzondering van deze die door de wet of de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.
Het bestuursorgaan kan zelf daden van beschikking stellen met inbegrip van, maar niet beperkt tot, het vervreemden van roerende en onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, het lichten van hypotheken,...
Het Bestuursorgaan stelt de interne reglementen vast. De leden van de Algemene Vergadering worden hiervan in kennis gesteld.
Het bestuursorgaan kan delen van zijn bevoegdheid, op zijn verantwoordelijkheid, overdragen aan één of meerdere van de bestuurders.
Door de bestuurders wordt geen persoonlijke verplichting aangegaan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot het vervullen van de hun gegeven opdracht en tot de tekortkomingen in hun bestuur.
Indien er zich een tegenstrijdig belang voordoet, dient de bestuurder hiervan uitdrukkelijk melding te maken aan het bestuursorgaan, conform de wettelijke bepalingen opgenomen in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, deel 3, boek 9, titel 2, hoofdstuk 1, afdeling 2, art. 9:8. Indien er geen melding werd gemaakt, kan men de handeling als nietig beschouwen.
Het Bestuursorgaan is bevoegd voor alle andere aangelegenheden, met uitzondering van die welke uitdrukkelijk door de wet en de statuten aan de Algemene Vergadering zijn voorbehouden.
ARTIKEL 16
Elk lid kan de vereniging in en buiten rechte vertegenwoordigen volgens de voorwaarden opgesteld door het bestuursorgaan.
Voor rechtshandelingen die buiten het dagelijks bestuur en de bijzondere opdrachten vallen, en de vertegenwoordiging van de vereniging jegens derden, is de vereniging slechts verbonden door de handtekeningen van twee bestuurders samen, waaronder de voorzitter.
De voorzitter en de secretaris hebben administratief onbeperkte en afzonderlijke volmacht. Deze bevoegdheid houdt in dat ze contracten kunnen handtekenen binnen de voorziene werkingsmiddelen. De voorzitter en de secretaris hebben afzonderlijke financiële volmacht tot 500,00 EUR. Voor financiële verrichtingen boven 500,00 EUR zijn handtekeningen vereist van minstens 2 bestuurders of 1 bestuurder en de secretaris, een van de bestuurders mag de voorzitter zijn.
De betalingen gebeuren door een administratieve medewerker na goedkeuring door de voorzitter en secretaris. In afwezigheid van deze, kan de voorzitter of secretaris iemand anders aanduiden.
ARTIKEL 17
Het Bestuursorgaan vergadert minstens tweemaal per jaar en zo dikwijls als de belangen van de vereniging het vereisen. De agenda wordt opgesteld door de voorzitter of bij ontstentenis door de ondervoorzitter. De oproepingsbrieven worden door de voorzitter of bij ontstentenis door de ondervoorzitter alsmede door de secretaris ondertekend en samen met de agenda verstuurd aan ieder lid van het Bestuursorgaan minstens één week voor de vergadering.
Eén derde van de stemgerechtigde leden van het Bestuursorgaan kan de bijeenroeping van het Bestuursorgaan eisen met een door hen opgestelde agenda door daartoe schriftelijk bij de voorzitten een verzoek in te dienen. De gevraagde samenkomst dient plaats te vinden ten laatste de maand na het indienen van het verzoek.
Het bestuursorgaan is een college.
De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter en, bij diens ontstentenis, belet of afwezigheid, door de secretaris, of bij diens ontstentenis, belet of afwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.
De beslissingen worden bij gewone meerderheid van stemmen genomen; ten minste de meerderheid van de bestuurders moet aanwezig zijn of geldig vertegenwoordigd. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt.
Behalve in de gevallen bepaald door het WVV of onderhavige staten kan het Bestuursorgaan geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige leden. Elke bestuurder voorgedragen door de Gemeentelijke Jeugd- en Cultuurraad van Kapellen beschikt over één stem. Elke bestuurder voorgedragen door de gemeente beschikt over het aantal stemmen gelijk aan (12 x (gemeenteraadszetels van de gemeenteraadsfractie waartoe de bestuurder behoort / totaal aantal zetels in de gemeenteraad)). De toepassing van deze regering mag echter niet verhinderen dat elke bestuurder voorgedragen door de gemeente beschikt over ten minste één stem.
Iedere bestuurder kan schriftelijk volmacht geven aan een andere bestuurder, die het daarbij behorend stemrecht mag uitoefenen, zonder dat evenwel een bestuurder houder mag zijn van meer dan 1 volmacht.
De notulen worden gehouden in een daartoe bestemd register; zij worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de desbetreffende vergadering. Uittreksels en afschriften van de notulen en het register worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van het bestuursorgaan.
TITEL V – DESKUNDIGEN – WERKGROEPEN ARTIKEL 18
Het Bestuursorgaan en de Algemene Vergadering mogen, zo zij het noodzakelijk achten, op hun samenkomsten personen uitnodigen omwille van hun bijzondere bevoegdheden. Deze personen hebben slechts een raadgevende stem.
ARTIKEL 19
De Algemene Vergadering kan werkgroepen vormen waarvan de samenstelling en de werking eventueel bij intern reglement bepaald worden. Het voorzitterschap van deze werkgroep wordt steeds waargenomen door een lid van de algemene vergadering. In deze werkgroep kan beroep gedaan worden op niet-leden of deskundigen.
TITEL VI – ALGEMENE BEPALINGEN ARTIKEL 20
Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.
De boekhouding wordt opgedragen aan een persoon aangesteld door het gemeentebestuur.
De boekhoudkundige stukken dienen steeds ter inzage te liggen van alle leden van het Bestuursorgaan en van de Algemene Vergadering. Een gevolmachtigde van het gemeentebestuur heeft ten allen tijde inzage in alle stukken aangaande de financiën en de boekhouding.
Jaarlijks zal een gevolmachtigde van het gemeentebestuur, overeenkomst de wet WVV, de boekhouding controleren. De commissaris zal schriftelijk bevestigen dat de gevoerde boekhouding en voorgelegde jaarrekening conform de wetgeving werd bijgehouden en opgesteld. Het personeel van de vereniging en de werkende leden worden hiermee ontheven van de verantwoordelijkheid over de boekhouding van het betreffende dienstjaar. De jaarrekening wordt neergelegd bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank.
ARTIKEL 21
Alle ontvangsten die voortspruiten uit bijdragen of toelagen aan de vereniging zullen gebruikt worden voor het dekken van de lasten van welke aard ook die de werking zal meebrengen. Het eventueel overschot mag niet meer verdeeld worden tussen de leden, maar zal overgedragen worden op het volgend dienstjaar of gestort worden in de gemeentekas van Kapellen, al naargelang de beslissing van het Bestuursorgaan.
TITEL VII – REKENINGEN ARTIKEL 22
Bij het einde van elk boekjaar sluit het bestuursorgaan de rekeningen van het afgelopen jaar; deze worden aan de jaarvergadering ter goedkeuring voorgelegd. Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging en kan niet als dividend of anderszins aan de leden worden uitgekeerd.
TITEL VI – ONTBINDING EN VEREFFENING
ARTIKEL 23
In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt hun bevoegdheid, alsmede de wijze van vereffening.
ARTIKEL 24
In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging, stichting of inrichting, die een gelijkaardig belangeloos doel als deze vereniging nastreeft; zijn er verscheidene zodanige verenigingen, dan maakt de algemene vergadering een keuze of verdeelt zij de activa naar goedvinden; zijn er geen, dan worden de goederen overgedragen aan de vereniging, stichting of inrichting, waarvan het belangeloos doel het hierboven omschreven belangeloos doel het meest nabij komt.
ARTIKEL 25
Voor alles waarin hier niet uitdrukkelijk is voorzien, blijft het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van toepassing.
OVERGANGSBEPALINGEN
Tiende beslissing
De algemene vergadering verklaart dat de zetel is gevestigd in het Vlaams Gewest en dat het adres niet in de statuten werd opgenomen.
Elfde beslissing
De algemene vergadering besluit de opdracht te geven aan de besloten vennootschap Meesters Accountants Kalmthout met ondernemingsnummer 0792.504.351 en met zetel te Mastendreef 11 te 2970 Schilde, vertegenwoordigd door de besloten vennootschap Meesters Accountants met ondernemingsnummer
0447.620.257 en zetel te Mastendreef 13 te 2970 Schilde, met als vaste vertegenwoordiger Meesters Vincent, in de hoedanigheid van bestuurder om de coördinatie van de statuten op te maken en te ondertekenen, in overeenstemming met de vorige besluiten, en de neerlegging daarvan in het vennootschapsdossier te verzorgen. Hiernaast geeft zij aan de besloten vennootschap Meesters Accountants Kalmthout met ondernemingsnummer
0792.504.351 en met zetel te Mastendreef 11 te 2970 Schilde, vertegenwoordigd door de besloten vennootschap Meesters Accountants met ondernemingsnummer 0447.620.257 en zetel te Mastendreef 13 te 2970 Schilde, met als vaste vertegenwoordiger Meesters Vincent, in de hoedanigheid van bestuurder, volmacht om de vereniging zonder winstoogmerk. te vertegenwoordigen met het oog op de neerleggings- en bekendmakingsformaliteiten die vervuld dienen te worden in verband met bovenstaande besluiten, en in het bijzonder, alle documenten en formulieren op te stellen en te ondertekenen, en meer algemeen, alle handelingen te stellen die nodig of nuttig zijn om de formaliteiten in verband met de neerlegging op de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbank en bekendmaking in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van bovenstaande besluiten te vervullen.
Twaalfde beslissing
Besloten om een bijzondere volmacht toe te kennen aan de besloten vennootschap Meesters Accountants Kalmthout met ondernemingsnummer 0792.504.351 en met zetel te Mastendreef 11 te 2970 Schilde, vertegenwoordigd door de besloten vennootschap Meesters Accountants met ondernemingsnummer
0447.620.257 en zetel te Mastendreef 13 te 2970 Schilde, met als vaste vertegenwoordiger Meesters Vincent, in de hoedanigheid van bestuurder, alleen handelend en met recht van indeplaatsstelling, om de nodige formaliteiten te verrichten ter inschrijving of wijziging van de vereniging zonder winstoogmerk, in het KBO, voor de BTW en Sociale Zekerheid.
Niets meer op de dagorde zijnde wordt de vergadering gesloten te 20:30 uur. Kapellen, 6 november 2023,
Stokmans An
Voorzitter
Cultuurcentrum Kapellen Vereniging zonder winstoogmerk
Dorpsstraat 45
2950 Kapellen
Ondernemingsnummer: 0435.443.193
PRESENTIELIJST BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING GEHOUDEN D.D. 6 NOVEMBER 2023
Leden Vertegenwoordiger Handtekening
Bogman Philip In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
De Bruyn Ludo In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Dilliën Eric In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Henquet Philippe In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Huygen Do In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lambert Vital In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Renders Guy In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Van Cleef Els In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stokmans An In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bestuurder Vertegenwoordiger Handtekening
Bogman Philip In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
De Bruyn Ludo In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Dilliën Eric In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Henquet Philippe In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Huygen Do In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lambert Vital In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Renders Guy In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Van Cleef Els In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stokmans An In eigen naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Gedaan te Kapellen , op 6 november 2023
Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Danny Van Tiggelen Marc De Smet Pieter Buysse Luc Devriese Sanne Loopmans Laila Rylant Frederic van Haaren Nancy Van Huffelen Luc Lamine Dirk Van Mechelen Wilfried Van Wesenbeeck Tayfun Genç Chris Marynissen Koen Helsen Firoozeh Sadeghi Wilfried Schonkeren Tom Namurois Eric Dilliën Inge Wagemans Ludo De Bruyn Leo Mees Inge Cornelissen Christel Janssens Lieve Calle Philippe Henquet Luc Janssens Vital Lambert An Stokmans Marc De Smet Dirk Van Mechelen Inge Wagemans Tayfun Genç Lieve Calle Luc Lamine Luc Janssens Ludo De Bruyn Nancy Van Huffelen Vital Lambert Koen Helsen Eric Dilliën Wilfried Van Wesenbeeck Marc De Smet Inge Cornelissen Chris Marynissen Laila Rylant An Stokmans Frederic van Haaren Sanne Loopmans Wilfried Schonkeren Firoozeh Sadeghi Luc Devriese Philippe Henquet Leo Mees Pieter Buysse Christel Janssens Tom Namurois aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
29. Aanpassing huishoudelijk reglement en tarieven zalen en materialen jeugd en cultuur. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Naar aanleiding van onderstaande redenen is het aangewezen om het huishoudelijk reglement en tarieven van zalen en materialen verhuurd door jeugd- en cultuurdienst aan te passen:
● vorig reglement opgesteld in 2019
● evaluatie reglement sinds opening zaal LUX: wijzigingen
● opening vrijetijdsloket: praktische info aanpassen
● geïndexeerde kostprijzen exploitatie LUX (personeelskosten, onderhoudscontracten, ...)
In grote lijnen gaan de aanpassingen van het huishoudelijk reglement over:
● LUX
○ geen privéfeesten (meer beschikbaarheid voor verenigingen / geen basistaak van lokaal bestuur / concurrentie met privé aanbod). Zie ook non papers van 24 april 2023 met betrekking tot gecombineerd gebruik en feesten in LUX.
○ duidelijkere verwijzing naar loges en Café als opties bij grote zaal LUX
○ praktische info i.v.m. uitbating Café door Buitengewoon op donderdag
○ verduidelijking techniekpakketten
● wijziging afspraken bij annulaties en verplaatsingen huur
● (praktische) verduidelijkingen m.b.t. aanvraagtermijnen, info drankvergunningen, security, verplicht gebruik herbruikbare bekers Eskapade, …
● wijzigingen omwille van opening vrijetijdsloket: adres, contactgegevens, …
● tarieven
○ waarborg zaal LUX (enkel hoogste waarborg, niet verschillende delen)
○ tribune en zitput: ook tarief om zitput te gebruiken (= tijdsintensief)
○ techniekpakketten
○ aanwezigheid technieker: hogere personeelskost
○ telefonische permanentie technieker: aanpassing naar een prijs per uur
○ drankprijzen: voor verenigingen categorie A (verenigingen aangesloten bij een Kapelse adviesraad, Kapelse scholen en Kapelse politieke partijen) geen verschil, voor categorieën B en C wel
○ opnemen tarief verhuur elektronische betaalterminals (proefproject)
○ boete/sanctiesysteem: geen impact voor wie zich aan afspraken houdt
Advies jeugd- en cultuurraad:
De aanpassingen werden besproken op de jeugd- en cultuurraad. Zij geven een positief advies over de aanpassingen.
Er is bezorgdheid over:
● deel 2 gebruikstarieven, artikel 8.2: de verhoging van de kostprijs voor techniekuren voor verenigingen (prijscategorie A). Het maakt het minder evident voor verenigingen om professionele gezelschappen die veel technische ondersteuning vragen te programmeren.
● deel 1, artikel 2, nr. 2: aansluitende verhuur van maximaal 28 dagen per jaar heeft vaker effect op de beschikbaarheid van 't Kerkske voor andere verenigingen:
○ Reglement stelt nu: "huurders die een aansluitende periode huren, krijgen voorrang op andere huuraanvragen. Voor grote zaal LUX en ’t Kerkske bedraagt de huurperiode maximaal 28 dagen per jaar."
○ Aanpassing opgenomen in reglement: "als hierdoor de reguliere werking van andere verenigingen (zonder aansluitende periode) in het gedrang komt brengt de jeugd- en cultuurdienst de verschillende organisatoren samen om een eerlijke verdeling te bekomen.”
Extra toelichting bij de kostprijs aanwezigheid technieker
Overzicht tarief aanwezigheid technieker: huidig tarief en voorstel aangepast tarief
Aanwezigheid technieker (minimum 4 uur) | categorie A verenigingen aangesloten bij een Kapelse adviesraad, Kapelse scholen en Kapelse politieke partijen | categorie B overige verenigingen, niet-Kapelse scholen en particulieren | categorie C bedrijven en commerciële activiteiten
|
huidige tarieven | 20/uur incl. btw | 30/uur incl. btw | 60/uur incl. btw |
voorstel tarieven | 30/uur incl. btw | 40/uur incl. btw | 75/uur incl. btw |
Ter vergelijking: de reële kostprijs van het uurloon van een technieker (exclusief avond- en weekendvergoedingen personeel, extralegale vergoedingen, ...) = +/- 26 euro per uur.
Advies jeugd- en cultuurdienst
De jeugd- en cultuurdienst vraagt de gemeenteraad:
● akkoord te gaan met de wijzigingen van het huishoudelijk reglement en tarieven van de zalen en materialen.
Bijlagen
Zie bijlage voor de verschillende versies van het huishoudelijk reglement voor zalen en materialen:
● huidig reglement
● nieuw voorstel van het reglement met markeringen van aanpassingen
Juridisch kader
● Gemeenteraadsbeslissing van 6 september 2021: aanpassing huishoudelijk reglement en tarieven zalen en materialen
● Non paper van 24 juli 2023: LUX // Aanpassing reglement gecombineerd gebruik
● Non paper van 24 juli 2023: LUX // Aanpassing reglement feesten
Financiële gevolgen
Meerinkomsten (maar ook ter compensatie van hogere kosten) door:
● apart tarief voor zitput
● verhoging meerkost bovenop de factuur van dranken en catering
○ categorie A: 0% blijft behouden
○ categorie B: 5% naar 10%
○ categorie C: 10% naar 15%
● verhoging kostprijs per uur voor aanwezigheid technieker en telefonische permanentie
● aangepast boete- en sanctiesysteem
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Nancy Van Huffelen (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Firoozeh Sadeghi (N-VA), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Inge Wagemans (Open VLD), Philippe Henquet (CD&V), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Wilfried Van Wesenbeeck (N-VA).
3 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Christel Janssens (Vooruit-Groen) en Tom Namurois (Vooruit-Groen).
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde aanpassingen van het huishoudelijk reglement en tarieven van zalen en materialen jeugd- en cultuur:
HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN TARIEVEN ZALEN EN MATERIALEN
Dit reglement bundelt alle afspraken over het gebruik en de verhuring van gebouwen en (audiovisueel) materiaal van gemeente Kapellen en Autonoom Gemeentebedrijf (AGB), verder ‘verhuurder’ genoemd. Het vrijetijdsloket verzorgt de administratieve opvolging in opdracht van gemeente Kapellen en AGB.
Dit reglement heeft betrekking op volgende zalen en materialen:
Locatie | Capaciteit | Activiteit | Bevoegdheid | |
Lokalen in de Oude Pastorij Dorpsstraat 45 | Jacobus Essenhout | 14 personen 20 personen | Vergadering, cursus, kleine bijeenkomst | Gemeente |
| Zolder | 49 personen |
| |
’t Oud-Gemeentehuis Antwerpsesteenweg 2 | De Kroon | 70 personen | Vergadering, lezing, recepties, quiz, cursus | Gemeente |
| EXPOG | Afhankelijk van activiteit | Tentoonstelling | |
’t Kerkske Kapelsestraat 182 | Tribune | 124 personen | Podiumactiviteit
| Autonoom Gemeentebedrijf |
LUX Marktplein 1 | Grote zaal LUX | Tribune 404 pers. Zittend 300 pers. Staand 700 pers. | Theater, concert, quiz, receptie, rommelmarkt, congres, (geen privé feesten) | Autonoom Gemeentebedrijf |
| Kleine zaal BIZ | Zittend 70 pers. Staand 100 pers. | Feest, receptie, lezing, vergadering, … |
|
| Opties: Café de LUX
Keuken
Loges |
Zittend 150 pers. Staand 250 pers. |
Enkel als optie bij Zaal LUX
Enkel als optie bij Zaal LUX |
|
Eskapade Kapelsestraat 233 | Fuifzaal | Staand 500 pers. | Feest, fuif | Gemeente |
’t Kaartershuisje Kapelsestraat 65 |
| Zittend 30 pers. | Vergadering, kleine bijeenkomst | Gemeente |
Audiovisueel materiaal Bruggeske 1 | Visueel | Beamer Scherm | Gemeente | |
| Geluid | Soundcaddy Geluidsmeter |
|
DEEL 1: ALGEMENE EN SPECIFIEKE RICHTLIJNEN
Artikel 1: Wie kan deze zalen en materialen huren?
Huurders hebben een minimumleeftijd van 18 jaar en vallen onder één van de volgende categorieën:
● categorie A: verenigingen aangesloten bij een Kapelse adviesraad, Kapelse scholen en Kapelse politieke partijen
● categorie B: overige verenigingen, niet-Kapelse scholen en particulieren
● categorie C: bedrijven en commerciële activiteiten
Artikel 2: procedure voor het huren van de zaal of het materiaal
Huur je zaal LUX met techniekers, dan is je huur pas definitief als de beschikbaarheid van techniekers werd gecontroleerd. Binnen de 14 dagen na aanvraag krijg je antwoord.
Bij het toekennen van de opties en verhuringen worden de volgende criteria toegepast:
● de aanvragen worden chronologisch behandeld
● bij gelijktijdige aanvraag wordt de volgorde bepaald van categorie A tot C.
● voor Eskapade krijgen Kapelse jeugdverenigingen voorrang bij gelijktijdige aanvraag
● Voor LUX en ’t Kerkske krijgen socio-culturele verenigingen voorrang bij gelijktijdige aanvraag
Om alles vlot te laten verlopen, vraag je de zaal minimum 6 weken op voorhand aan. Is de aanvraagtermijn korter, dan bekijkt de dienst wat mogelijk is. Je krijgt na dit overleg zo snel mogelijk een antwoord.
Huurders die een aansluitende periode huren, krijgen voorrang op andere huuraanvragen.
Voor grote zaal LUX en ’t Kerkske bedraagt de huurperiode maximaal 28 dagen per jaar.
Als hierdoor de reguliere werking van andere verenigingen (zonder aansluitende periode) in het gedrang komt brengt de jeugd- en cultuurdienst de verschillende organisatoren samen om een eerlijke verdeling te bekomen.
De lokalen in de Oude Pastorij (jeugd- en cultuurdienst) en ’t Kaartershuisje kunnen per dagdeel gehuurd worden. Er zijn drie dagdelen: voormiddag (9.00-12.30 uur), namiddag (13.00-18.00 uur) en avond (18.30-sluitingsuur). ’t Kaartershuisje kan in het weekend enkel per dag gehuurd worden.
Je krijgt bij de huur van EXPOG ook een rugzak met kabels, een afstandsbediening en dergelijke mee. Deze haal je ook op afspraak op bij het vrijetijdsloket en breng je na je activiteit of de dag nadien (op maandag als je in het weekend huurt) op afspraak voor 10.00 uur terug. Buiten de openingsuren steek je de rugzak in de pakketbrievenbus van het vrijetijdsloket.
Artikel 3: Algemene voorwaarden
● het respecteren van de maximumcapaciteit van de zaal (zie HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN TARIEVEN ZALEN EN MATERIALEN)
● gratis uitdelen van oordoppen wanneer dit volgens de regelgeving verplicht is. Dit is verplicht vanaf geluidscategorie 2 (het volume is luider dan 85 dB, maar het maar blijft het gemiddelde geluidsniveau gemeten over 15 minuten onder de 95 dB.)
● het respecteren van de stilte in de omgeving, met andere woorden: geen (geluids)overlast;
● de aangifte bij SABAM via Unisono en de betaling van de verschuldigde (auteurs)rechten en eventuele boetes. Alle gebundelde info vind je terug op www.unisono.be
● het behoud van de goede orde in het gebouw en op het terrein
● elke schade van welke aard ook door de huurder zelf, een deelnemer of een bezoeker, aangebracht zowel aan de infrastructuur als aan materiaal. Dit ongeacht het recht van verhaal door de gemeente Kapellen aan diegene die de schade veroorzaakt en dit tijdens de hele huurperiode
● het eerbiedigen van de wetgeving op de zedelijke bescherming van de jeugd en beteugeling van de dronkenschap
● het naleven van de reglementering: politie- en gemeentewetgeving, VLAREM-wetgeving V02 betreffende geluidshinder
● de verzekering inzake burgerlijke of contractuele aansprakelijkheid, arbeidsongevallen, afsluiten van ‘nagel tot nagel’ verzekering bij exposities
● het proper achterlaten van de zaal en omgeving rond de zaal, ophalen en afleveren van drank en materiaal door derden, tijdens de eigen huurperiode
● …
De verhuurder draagt hierover geen enkele verantwoordelijkheid.
Met alcohol worden alle alcoholhoudende dranken met een alcoholpercentage van meer dan 0,5 %, bedoeld.
Het aanbieden van sterkedranken (incl. alcoholpops) is verboden aan wie jonger is dan 18 jaar.
Aangezien cocktails en mixdranken zoals Breezers sterkedrank bevatten, mogen deze ook niet verkocht of gratis uitgedeeld worden aan minderjarigen.
Je hebt geen drankvergunning nodig voor het schenken van gegiste dranken, zoals bier wijn of cava.
Ongeacht het alcoholpercentage, heb je wel een drankvergunning nodig voor het schenken van sterke dranken (gedistilleerde dranken), cocktails gemaakt met sterke drank en alcoholpops.
Je valt altijd onder de wetgeving rond het schenken van alcohol aan minderjarigen. Het is verboden alcohol aan te bieden als een bezoeker weigert zijn leeftijd aan te tonen.
Aan elke persoon die alcohol wil kopen, mag gevraagd worden zijn leeftijd aan te tonen.
activiteit blijkt dat deze niet volgens de aanvraag was, blijft ook de waarborgsom eigendom van de verhuurder.
Artikel 4: (zaal)specifieke regels
Voor de sluitingsuren van de verschillende zalen hou je rekening met het GAS-reglement.
Hieronder vind je de algemene richtlijnen:
Locatie | Zondagnacht t.e.m. donderdagnacht | Nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag |
LUX ’t Kerkske Eskapade ’t Oud-Gemeentehuis Lokalen in de Oude Pastorij | Sluitingsuur: 2.00 uur | Sluitingsuur: 3.00 uur (zie ook uitdoofscenario)* |
’t Kaartershuisje | Sluitingsuur: 1.00 uur | Sluitingsuur: 1.00 uur |
*In de nacht van vrijdag op zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag verloopt het uitdoofscenario als volgt:
● 2.30 uur: stoppen verkoop drankbonnen
● 2.45 uur: afbouwen van de muziek van geluidsniveau categorie 2 naar categorie 1 en sluiten van de toog
● 3.00 uur: einde spelen muziek en einde van de activiteit
● 3.30 uur: er bevinden zich geen bezoekers meer in of rond de feestzaal.
Het einde van de verkoop van drankbonnen en het sluiten van de toog worden vooraf kenbaar gemaakt aan het publiek. Best is om dit te afficheren aan de kassa, bonnenverkoop en de toog.
De concessionaris van dranken heeft het alleenleveringsrecht over de bieren, waters en frisdranken in zalen LUX (grote zaal LUX, kleine zaal BIZ en Café de LUX), ’t Kerkske en Eskapade. De contactgegevens vind je in de infobrochures van de zalen. Zie hiervoor op de website: www.kapellen.be/zalen-en-ruimtes. De dranklijsten vind je op de website bij de bijlagen van zaal LUX, BIZ, ’t Kerkske en Eskapade. Er volgt een boete bij het niet afnemen van de verplichte dranken bij de concessionaris van dranken (zie hiervoor Inhouden waarborg – boete/sanctiesysteem).
Er is een vaste drankstock aanwezig in grote zaal LUX, kleine zaal BIZ en Café de LUX.
Je kan kiezen om gebruik te maken van de optie online ticketverkoop via het vrijetijdsloket voor activiteiten in zalen die in dit reglement zijn opgenomen. Deze optie bevat de voorbereiding en opvolging van de online ticketverkoop via de gemeentelijke webwinkel en vraag je ook aan via het e-loket. Deze aanvraag doe je minstens 3 maanden voor de start van je ticketverkoop. Meer informatie vind je in het bijhorende gebruiksreglement (klik hier of surf naar https://www.kapellen.be/online-ticketverkoop-voor-organisatoren). Informatie over de tarieven vind je in deel 2: online ticketverkoop.
De kost voor de dienstverlening ‘online ticketverkoop’ kan niet terugbetaald worden bij annulering van de voorstelling. De verleende dienstverlening wordt steeds gefactureerd.
● Het beginuur van je huurperiode is 9.00 uur m.u.v. LUX, BIZ en Eskapade.
● Grote zaal LUX en Eskapade zijn beschikbaar vanaf 11.00 uur op de (eerste) gehuurde dag, tenzij anders overeengekomen met de medewerkers van het vrijetijdsloket.
● Kleine zaal BIZ is beschikbaar vanaf 10.00 uur op de (eerste) gehuurde dag, tenzij anders overeengekomen met de medewerkers van het vrijetijdsloket.
● Specifieke basisuitrusting technieken (licht/geluid): zie technische fiche van het desbetreffende gebouw via www.kapellen.be of klik hier.
● Enkel in Eskapade en kleine zaal BIZ zijn fuiven/feestjes met versterkte muziek toegestaan.
● Bij openbare fuiven, feesten en optredens is security verplicht. Dit mogen vrijwilligers zijn of een erkende firma. Deze worden gescreend door de politie. Deze gegevens geef je door via het e-loketformulier (bij je aanvraag) minstens 3 weken voor je evenement. Na screening door politie, moet de burgemeester zijn goedkeuring geven.
● Meer info over bewakingstaken vrijwilligers vind je op https://www.kapellen.be/e-security
● Het is verplicht om de zone voor de gouden deur van zaal LUX (zijde Essenhoutstraat) vrij te houden, aangezien dit een nooduitgang en gemeenschappelijke in- en uitgang is.
● Grote zaal LUX:
○ het is niet toegelaten om privé feesten te organiseren in zaal LUX.
○ het is niet toegelaten om drank mee op de tribune te nemen.
○ Loges kunnen enkel als optie gehuurd worden bij grote zaal LUX.
● Café De LUX:
○ kan enkel als optie gehuurd worden bij zaal LUX.
○ kan op donderdag pas gehuurd worden vanaf 16u. Tot 16u wordt Café de LUX uitgebaat door Buitengewoon tijdens de markt.
● Catering:
○ Voor catering in grote zaal LUX kan er via het AGB gewerkt worden. Praktische afspraken hierover kan je maken via het vrijetijdsloket.
○ Warm eten bereiden in grote zaal Lux, Café de LUX of kleine zaal BIZ is niet toegestaan. Als je eten wil serveren, huur je de keuken bij of kan je een eetkraam plaatsen.
○ Meer informatie over het plaatsen van een eetkraam: zie voorwaarden in het document ‘toegelaten uitzonderingen: veiligheidsvoorschriften en afspraken’. Dit is toegelaten tot 23.00 uur (om 23.30 uur geen buitenactiviteit meer).
● Meubilair
○ Enkel de opplooibare receptietafels mag je buiten onder de overkapping van kleine zaal BIZ gebruiken.
● Techniek: zie mogelijkheden hier.
● Basis techniekpakket is inbegrepen in de prijs en bestaat uit: licht-, geluid- en projectiemogelijkheden.
● Uitbreidingspakketten
○ Pakket 1: max. 3 scèneplaatsen uitgelicht + 2 extra micro’s en 2 monitors
○ Pakket 2: volledig lichtplan + uitgebreide geluidsset (maximum = het aanwezige materiaal / gemeente huurt niet bij voor een huurder)
● Afvalverwerking LUX via een sorteerstraat met ondergrondse containers:
○ Voor zaal LUX werden ondergrondse containers geplaatst aan de zijde van de Essenhoutstraat voor de selectieve inzameling van het afval.
○ De vulopening van deze ondergrondse containers heeft een welbepaald volume:
■ Huisvuil: 40 liter
■ Gft: 30 liter
■ Pmd: 60 liter
○ Per aanbieding en per fractie kan slechts éénmaal gebruik gemaakt worden van voormeld volume.
○ De vulopening van de ondergrondse containers voor papier en karton is niet gekoppeld aan een volume, waardoor deze containers onbeperkt gebruikt kunnen worden.
○ De huurders voorzien zelf afvalzakken om het afval in te verzamelen en te kunnen deponeren in de ondergrondse containers. Gebruik van afvalzakken is niet verplicht, maar wel ten sterkte aangeraden (voor de netheid van de inwerpschuif). Hou rekening dat de afvalzakken bestaan uit een materiaal dat geschikt is voor de afvalfractie (plastic voor huisvuil, papier of afbreekbare zakken voor gft). Voor PMD gebruik je geen afvalzakken. (want je mag geen verpakkingen in verpakkingen weggooien bij PMD)
○ De huurders bepalen zelf wanneer zij, tijdens de toegelaten uren (zie politiereglement), het afval in de ondergrondse container deponeren.
○ Er wordt één toegangskaart per huurder voorzien.
○ Er wordt een retributie gesteld bij verlies, beschadiging of vernietiging van deze toegangskaart. Het tarief hiervan vind je in deel 2: Inhouden waarborg – boete/sanctiesysteem.
○ Het onderhoud, ophalen, verwerking van het afval en de nazorg brengen kosten met zich mee, daarom wordt een retributie aangerekend voor het gebruik van de ondergrondse containers. Deze retributie is afhankelijk van het type afval en het maximum volume dat per keer aangeboden kan worden en betaal je via je afrekeningsfactuur. De tarieven vind je in deel 2: Afvaltarieven LUX.
● Voor het organiseren van een rommelmarkt/tweedehandsbeurs kan een vereniging zaal LUX maximaal 1 keer per jaar huren.
● Het gebruik van een rookmachine is niet toegestaan in LUX en BIZ. Er is een optische brandmelddetectie die ervoor zorgt dat het brandalarm afgaat zodra er rook gedetecteerd wordt.
● Je huurt steeds voor 22 opeenvolgende dagen, startend op de eerste woensdag van de maand.
● Exposeer je als individu, dan legt het vrijetijdsloket je werken ter goedkeuring voor aan een curator.
● Je kan de EXPOG maximaal twee periodes per jaar huren.
● Je kan je kunstwerken verzekeren tegen een kostprijs (zie deel 2: Exporuimtes).
● Uitzonderlijk toegelaten bij huur ’t Kaartershuisje (zie voorwaarden in de documenten ‘toegelaten uitzonderingen: veiligheidsvoorschriften en afspraken’): eetkraam (klik hier) en springkasteel (klik hier).
○ Eetkraam tot 23.00 uur (om 23.30 uur geen buitenactiviteit meer)
○ Springkasteel tot 21.00 uur
● Gebruik badge bareel: het gebruik van de badge voor de slagboom van de Parkweg dient enkel om toegang te verlenen voor het eetkraam. Enkel het (voertuig van het) eetkraam mag zich in het park bevinden en daar tijdelijk staan. Het is niet de toegelaten andere voertuigen te parkeren in het park/in de parkweg.
● Na je huurperiode neem je je eigen afval mee.
● Het is verboden om wegwerpbekers te gebruiken.
● Binnen warm eten bereiden en/of verwarmen is verboden.
● Uitzonderlijk toegelaten bij huur Eskapade (zie voorwaarden in de documenten ‘toegelaten uitzonderingen: veiligheidsvoorschriften en afspraken’): eetkraam (klik hier) en springkasteel (klik hier).
○ Eetkraam tot 23.30 uur (om 00.00 uur geen buitenactiviteit meer)
○ Springkasteel tot 21.00 uur
● Sluitingsuur (zie artikel 4.1 Artikel 4: (zaal)specifieke regels)
○ Fuiven georganiseerd door verenigingen categorie A hebben 1 keer per jaar recht om hun activiteit later te laten eindigen met volgend uitdoofscenario:
■ 3.00 uur: stoppen verkoop drankbonnen
■ 3.15 uur: afbouwen van de muziek van geluidsniveau categorie 2 naar categorie 1 (muziek op de achtergrond) en sluiten van de toog
■ 3.30 uur: einde spelen muziek en einde van de fuif
■ 4.00 uur: er bevinden zich geen bezoekers meer in of rond de feestzaal
Het einde van de verkoop van drankbonnen en het sluiten van de toog worden vooraf kenbaar gemaakt aan het publiek. Best is om dit te afficheren aan de kassa, bonnenverkoop en de toog.
● De vaste muziekinstallatie moet gebruikt worden. Bij de lichtinstallatie mag eventueel extra licht bijgehangen worden na overleg met de techniekers. De maximale capaciteit van 120 kg, verspreid over de trussconstructie, mag niet overschreden worden.
● Voor een quiz of een presentatie kan je een quizkit (2 micro’s, 2 statieven, mengtafel en bijhorende kabels) reserveren. Je kan deze ophalen in het vrijetijdsloket.
● Bij een liveoptreden vraag je eerst toestemming aan de techniekers. Daarvoor vul je een formulier in. Na goedkeuring krijg je de live-sleutel mee en eventueel de geluidsmeter (gratis). De meting breng je na de activiteit binnen bij het vrijetijdsloket.
● Voor een optreden kan je de backstageruimte (en douches) mee aanvragen (op de huuraanvraag). In deze ruimte staan er tafels en stoelen.
● Security: het is verplicht om security te voorzien bij een openbare fuif. Meer informatie vraag je aan bij de dienst evenementen.
● De organisator heeft de eindverantwoordelijkheid voor de orde en veiligheid op en in de nabije omgeving van de activiteit.
● Verkeersmaatregelen:
○ De verhuurlocatie, Eskapade is gelegen langs een gewestweg, N11. Bij het inrichten van een fuif of een activiteit op deze locatie met veel kruisbewegingen worden er (in het kader van veiligheid) extra verkeersmaatregelen genomen.
○ Momenteel voorzien we telkens 2 hekwerken met vooraankondigingsborden 'opgelet manifestatie' en snelheidsbeperkingen worden in de zachte berm geplaatst.
○ De huurder moet vervolgens:
■ Voor aanvang van de fuif plaatst de organisator het vooraankondigingsbord ‘opgelet manifestatie’ met snelheidsbeperking 50 km/u aan de straatzijde op 200 meter afstand van de zaal en in beide rijrichtingen.
■ De snelheidsbeperking tot 30 km/u plaatst de organisator telkens op 100 meter afstand van de feestzaal.
■ Na de fuif worden de hekwerken met verkeerssignalisatie opnieuw in de berm en van het verkeer weg geplaatst door de organisator.
■ De dienstdoende politie houdt controle over het correct uitzetten van de signalisatie.
● ‘t Kerkske: het is niet toegelaten om drank mee op de tribune te nemen.
● Uitzonderlijk toegelaten bij huur ‘t Kerkske (zie voorwaarden in de documenten ‘toegelaten uitzonderingen: veiligheidsvoorschriften en afspraken’): eetkraam (klik hier) en springkasteel (klik hier).
○ Eetkraam tot 23.00 uur (om 23.30 uur geen buitenactiviteit meer)
○ Springkasteel tot 21.00 uur
● Meubilair: de tafels en stoelen die in de foyer staan, mogen ook buiten worden geplaatst wanneer de activiteit gedeeltelijk buiten plaatsvindt. De huurder zorgt ervoor dat de materialen proper zijn voordat ze terug worden geplaatst in de foyer.
● Na huurperiode neem je je eigen afval mee.
Artikel 5: hoe lever je de zaal af na je activiteit?
Artikel 6: nalatigheid
● Bij nalatigheid zoals zaal niet schoon achterlaten, beschadigingen, … hanteren we een boetesysteem. Dit vind je terug bij deel 2: Inhouden waarborg – boete/sanctiesysteem.
● Bij grove nalatigheid of terugkerende klachten kan het college van burgemeester en schepenen en/of het directiecomité beslissen de zaal niet meer te verhuren aan de betrokken partij voor een bepaalde periode.
Artikel 7: annulering en verplaatsen
In volgende tabel vind je een overzicht van de annuleringstermijnen:
Locatie | Kosteloos annuleren |
● De lokalen in de Oude Pastorij ● Audiovisueel materiaal | Ten laatste 7 dagen op voorhand |
● ’t Kaartershuisje ● De Kroon in ’t Oud-Gemeentehuis | Ten laatste 14 dagen op voorhand |
● Eskapade ● LUX ● ’t Kerkske | Ten laatste 1 maand op voorhand |
● Zaal EXPOG in ’t Oud-Gemeentehuis | Ten laatste 6 maanden op voorhand |
Bij het niet-respecteren van deze termijnen, wordt er een kost aangerekend.
Huurbedragen onder de € 10 worden niet terugbetaald. Boven de € 10 wordt een administratieve kost van 50% van het factuurbedrag aangerekend, met een minimum van € 10.
Het verplaatsen van een huurdatum is mogelijk, maar de annuleringsvoorwaarden zijn gebaseerd op de eerste aanvraag. Bij een verplaatsing minder dan 1 maand op voorhand, waarvoor reeds uitgaven werden gedaan, zal deze kost worden doorgerekend (reële kostprijs).
Artikel 8. veiligheidsvoorschriften
● Gebruik enkel brandwerend materiaal als decoratie (als dit is toegestaan).
● In alle lokalen geldt een rookverbod.
● Alleen elektrische verlichting is toegelaten: geen kaarsen/gas/lampionnen/…
● wijzigingen aan te brengen aan de elektriciteitsleiding, de installatie of de lichtpunten met toebehoren;
● in de zaal of in de aangrenzende ruimten werken uit te voeren waarvoor door de verhuurder geen uitdrukkelijke toelating werd verleend;
● bijkomende (verwarmings)installaties te plaatsen en te gebruiken;
● op muren, deuren en vloeren nagels te kloppen, te schilderen of te plakken waardoor er blijvende schade veroorzaakt wordt.
Artikel 9. geldigheid
Dit reglement is geldig vanaf 1 januari 2024.
Artikel 10. slotbepalingen
DEEL 2: GEBRUIKSTARIEVEN
Artikel 1
Vanaf 1 januari 2024 gelden onderstaande tarieven op het gebruik van de lokalen, zalen en materialen van de gemeente Kapellen, het vrijetijdsloket en Autonoom Gemeentebedrijf (AGB).
Artikel 2
De huurprijs (per dag, tenzij anders gespecifieerd) wordt bepaald volgens de categorie van de huurder die als volgt worden onderverdeeld:
● categorie A: verenigingen aangesloten bij een Kapelse adviesraad, Kapelse scholen en Kapelse politieke partijen
● categorie B: overige verenigingen, niet-Kapelse scholen en particulieren
● categorie C: bedrijven en commerciële activiteiten
Artikel 3
De tarieven voor de materialen en dienstverlening gebruikt in LUX en ’t Kerkske zijn inclusief btw. De huurtarieven voor LUX en ’t Kerkske zijn vrijgesteld van btw voor categorie A en B, voor categorie C zijn de huurtarieven inclusief btw.
De tarieven voor alle andere zalen, materialen en dienstverlening zijn vrijgesteld van btw.
Artikel 4
De billijke vergoeding en een eenmalige schoonmaakbeurt zijn in de verhuurtarieven inbegrepen.
Artikel 5
Elke huurder betaalt een waarborg, ook bij verhuur van de zaal voor repetities. Deze waarborg wordt na positieve controle binnen 2 maanden teruggestort. Bij schade of niet correct gebruik wordt (een deel van) de waarborg ingehouden of de extra kosten doorgerekend (zie Inhouden waarborg – boete/sanctiesysteem).
Artikel 6
De facturatie van het drankverbruik (afgenomen bij de concessionaris van dranken) en de catering in grote zaal LUX, kleine zaal BIZ, Café de LUX en ’t Kerkske verloopt via het Autonoom Gemeentebedrijf. Hierbij rekent het AGB een extra kost bovenop de factuur van de concessionaris van dranken en catering:
● categorie A: 0%
● categorie B: 10%
● categorie C: 15%
Artikel 7
De betalingstermijnen worden als volgt vastgelegd:
○ Voorschotfactuur = (waarborg) + huur + opties = 1 maand voor de huur
○ Afrekeningsfactuur = bijkomende kosten (drank, …) = 1 maand na de huur
Artikel 8: tarieven (prijzen in €)
Lokalen in de Oude Pastorij, Dorpsstraat 45
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg | |||
per dagdeel | per dag | per dagdeel | per dag | per dagdeel | per dag |
| |
Jacobus | 3 | 6 | 4,5 | 9 | 9 | 18 | 50 |
Essenhout | 4 | 8 | 6 | 12 | 12 | 24 | 50 |
Zolder*
| 5 | 10 | 7,5 | 15 | 16 | 30 | 50 |
*inclusief beamer en scherm
’t Oud-Gemeentehuis, Antwerpsesteenweg 2
Exporuimtes
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
ExpoG | 300 | 450 | 900 | 300 |
Optie: verzekering werken | 50 |
|
Deze prijzen gelden voor een huurperiode van 22 dagen, startend op de eerste woensdag van de maand. Prijzen zijn inclusief ophangsysteem, geluidsinstallatie, internetradio, microfoon, tv en dvd-speler.
De huurder staat zelf in voor de hele organisatie van de expo (transport, ophangen, permanentie, communicatie, …)
Polyvalente ruimte “De Kroon”
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
De Kroon | 60 | 90 | 180 | 100 |
Deze prijzen zijn inclusief geluidsinstallatie, microfoon en beamer.
LUX, Marktplein 1
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Grote zaal LUX | 400 | 600 | 1452 excl. btw 1200 | 500 |
Repetities, opbouw/afbraak grote zaal LUX | 100 | 150 | 363 excl. btw 300 | 300* |
Kleine zaal BIZ | 100 | 150 | 363 excl. btw 300 | 100 |
Repetities, opbouw/afbraak kleine zaal BIZ | 50 | 75 | 181,50 excl. btw 150 | 100* |
Opties: | ||||
Café de LUX (geen repetities, opbouw/afbraaktarief mogelijk) – enkel te huren als optie bij grote zaal LUX | 150 | 225 | 544,50 excl. btw 450 | n.v.t. |
Tribune | 150 | 225 | 544 excl. btw 449,59 | n.v.t. |
Zitput | 100 | 150 | 363 excl. btw 300 | n.v.t. |
Keuken (enkel bij Biz of LUX) | 75 | 112,5 | 272,25 excl. btw 225 | n.v.t. |
Loges (enkel bij grote zaal LUX) | 30 | 45 | 108,90 excl. btw 90 | n.v.t. |
Extra poets bij bals / feesten grote zaal LUX | 100 excl. btw 82,64 | 150 excl. btw 123,97 | 363 excl. btw 300 | n.v.t. |
Techniek: pakket 1: inhoud zie technische fiche zaal** | 40 excl. btw 33,06 | 60 excl. btw 49,59 | 145,20 excl. btw 120 | n.v.t. |
Techniek: pakket 2: inhoud zie technische fiche zaal** | 240 excl. btw 198,35 | 360 excl. btw 297,52 | 871,20 excl. btw 720 | n.v.t. |
Deze prijzen zijn inclusief basis techniekpakket / geluids- en lichtinstallatie, projectiescherm en beamer in grote zaal LUX.
*enkel te betalen bij afzonderlijke huur
**enkel van toepassing op grote zaal LUX
Bij huur verschillende delen wordt enkel de hoogste waarborg aangerekend.
Afvaltarieven LUX
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Huisvuil (per aanbieding van max. 40 liter) | 1,50 excl. btw 1,24 | n.v.t. | ||
Gft (per aanbieding van max. 30 liter) | 0,75 excl. btw 0,62 | n.v.t. | ||
Pmd (per aanbieding van max. 60 liter) | 0 | n.v.t. | ||
Papier en karton (per aanbieding) | 0 | n.v.t. |
’t Kerkske, Kapelsestraat 182
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Zaal weekdag (ma – do) | 100 | 150 | 363 excl. btw 300 | 200 |
Zaal weekend (vr - zo) of feestdag | 150 | 225 | 544,50 excl. btw 450 | 200 |
Repetities, opbouw, afbraak | 50 | 75 | 181,50 excl. btw 150 | 200* |
Deze prijzen zijn inclusief basis geluids- en lichtinstallatie, projectiemuur en beamer.
*enkel te betalen bij afzonderlijke huur
Eskapade, Kapelsestraat 233
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Zaal | 200 | 300 | 600 | 200 |
Repetities, opbouw, afbraak | 50 | 75 | 150 | 200* |
Deze prijzen zijn inclusief geluids- en lichtinstallatie.
*enkel te betalen bij afzonderlijke huur
’t Kaartershuisje, Dorpsstraat 65
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg | |||
per dagdeel | per dag | per dagdeel | per dag | per dagdeel | per dag |
| |
Weekdag (ma – vr) | 5 | 10 | 7,5 | 15 | 15 | 30 | 50 |
Weekend (vr vanaf 18.30 uur – zo) Feestdag | n.v.t. | 50 | n.v.t. | 75 | n.v.t. | 150 | 50 |
Opbouw en afbraak | 15 | 30 | 60 | n.v.t. |
Audiovisueel materiaal
Deze tarieven zijn vrijgesteld van btw. Voor de huur van de LUX en ’t Kerkske zijn deze tarieven inclusief btw.
Materiaal | categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Beamer | 15 excl. btw 12,40 | 22,5 excl. btw 18,60 | 45 excl. btw 37,19 | 50 |
Scherm | 3 excl. btw 2,48 | 4,5 excl. btw 3,72 | 9 excl. btw 7,44 | 50 |
Geluid | categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Soundcaddy | 10 excl. btw 8,26 | 15 excl. btw 12,40 | 30 excl. btw 24,79 | 50 |
Geluidsmeter | 10 excl. btw 8,26 | 15 excl. btw 12,40 | 30 excl. btw 24,79 | 50 |
Dienstverlening
Deze tarieven zijn vrijgesteld van btw. Voor de huur van de LUX en ’t Kerkske zijn deze tarieven inclusief btw.
1.a. online ticketverkoop
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Online ticketverkoop* | 40 vast tarief + 0,5 per verkocht ticket excl. btw 33,06 + 0,41 per verkocht ticket | 40 vast tarief + 1 per verkocht ticket excl. btw 33,06 + 0,83 per verkocht ticket | 40 vast tarief + 1,5 per verkocht ticket excl. btw 33,06 + 1,24 per verkocht ticket | n.v.t. |
Extra opties: | ||||
Online ticketverkoop voor dezelfde activiteit op een andere datum | 20 + 0,5 per verkocht ticket excl. btw 16,53 + 0,41 per verkocht ticket | 20 + 1 per verkocht ticket excl. btw 16,53 + 0,83 per verkocht ticket | 20 + 1,5 per verkocht ticket excl. btw 16,53 + 1,24 per verkocht ticket | n.v.t. |
Gebruik toegangsscanners (2 stuks) | 25 excl. btw 20,66 | 50 excl. btw 41,32 | 75 excl. btw 61,98 | 100 |
*enkel voor zalen opgenomen in dit reglement
1.b. aanwezigheid technieker
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Aanwezigheid technieker (minimum 4 uur) | 30/uur excl. btw 24,79 /uur | 40/uur excl. 33,06 btw /uur | 75/uur excl. btw 61,98 /uur | n.v.t. |
1.c. technische telefonische permanentie
Uren | categorie A | categorie B | categorie C |
Uurtarief | 10 excl. btw 8,26 | 15 excl. btw 12,40 | 30 excl. btw 24,79 |
1.d. elektronische betaalterminals (proefproject)
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Huur 2 elektronische betaalterminals | 25 excl. btw 20,66 | 50 excl. btw 41,32 | 75 excl. btw 61,98 | 50 |
reële transactiekost* |
*op 16/11/2023 bedraagt de reële transactiekost 1,69% per transactie
1.e. doos oordoppen
| categorie A | categorie B | categorie C | waarborg |
Doos oordoppen (prijs per 200 paar) | 35 excl. btw 28,93 | n.v.t. |
Inhouden waarborg – boete/sanctiesysteem
Overtreding | Prijs |
Niet afnemen van verplichte dranken bij de concessionaris van dranken (de dranklijsten vind je op de website www.kapellen.be bij de bijlagen van zaal LUX, BIZ, ’t Kerkske en Eskapade) | LUX: 500 Andere zalen: 250 |
Verbreken verzegeling nooddeuren Eskapade | 50 |
Niet-gebruik muziekinstallatie Eskapade | 50 |
Niet-gebruik herbruikbare bekers Eskapade | 100 |
Niet-binnenbrengen lijst geluidsmeter | 20 |
Te laat betalen | 50 |
Niet correct afsluiten of laattijdig binnenleveren sleutels | 50 |
Laattijdig ontruimen van de zaal | 50 |
Materiaal achterlaten in de zaal (glas, brouwer, eigen gerief) | 50 |
Zaal niet proper achterlaten (proper = zaal uitvegen, tafels afwassen) | 50 |
Verlies van de sleutel | 100 |
Verlies, beschadiging of vernietiging van de toegangsbadge | 50 |
Verlies, beschadiging of vernietiging van de toegangskaart voor het afval | 10 |
Beschadigingen/verloren spelmaterialen | Wordt bepaald a.d.h.v. nieuwprijs |
Beschadigingen zaal/materiaal | Wordt bepaald a.d.h.v. reële kostprijs |
Eigen afval niet meenemen / achterlaten afval | 50 |
Niet naleven praktische afspraken (foodtruck, springkasteel, ….) | Afhankelijk van overtreding |
Niet naleven afspraken gebruik bareel park | 50 |
Werkuren- tarieven zijn vrijgesteld van btw. Voor de huur van de LUX en ’t Kerkske zijn deze tarieven inclusief btw | 35 per uur excl. btw 28,93/uur |
Oneigenlijk gebruik gemeentelijke zalen | Hoogste tarief van desbetreffende zaal |
Gunsttarief:
Alle verenigingen uit categorie A en Kapelse scholen krijgen eenmaal per jaar een dag één van volgende zalen:
● aan 50%:
○ grote zaal LUX: € 200 i.p.v. € 400
○ ExpoG: € 150 i.p.v. € 300
○ Eskapade: € 100 i.p.v. € 200 (inclusief 1 opbouw of afbraakdag).
■ Geen opbouw/afbraakdag nodig of niet beschikbaar, dan bedraagt het gunsttarief € 75.
● of gratis:
○ Kleine zaal BIZ + keuken (indien nodig)
○ zaaltje in de Oude Pastorij
○ ’t Kaartershuisje
○ De Kroon
○ ‘t Kerkske
Bij gelijktijdige huur van verschillende zalen (vb. grote zaal LUX en kleine zaal BIZ) wordt het gunsttarief toegepast op de hoogste huurprijs.
Omwille van administratieve redenen is het niet mogelijk om een eerder aangevraagd gunsttarief te verplaatsen van zaal binnen hetzelfde jaar.
Zitting van 18 december 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
30. Actualilteitsvraag. - Kennisname.
Feiten en motivering
Onze gemeente heeft de derby Tegelwippen tegen Stabroek gewonnen met 9318 gewipte tegels. Dat konden we lezen in de Info Kapellen en daar kunnen we een beetje trots op zijn. Waarom zeg ik een beetje? Omdat in de categorie middel waartoe we behoren de winnaar Maasmechelen maar liefst 253 917 tegels gewipt heeft, ofwel 6451 tegels per inwoner (TPI). Dichter bij huis heeft Schoten met zijn derby tegen Brasschaat 46 121 tegels gewipt, of 1350 TPI. Brasschaat komt dichter in de buurt van Kapellen met 9933 tegels of 259 TPI. Kapellen staat op de 12de plaats met zoals gezegd 9318 tegels of 339 TPI en laat Brasschaat net achter zich omdat het klassement is opgemaakt volgens TPI en daar doet Brasschaat het dus slechter.
Verlegen moeten we zeker niet zijn, als je ziet dat er onze categorie gemeenten zijn met minder dan 100 TPI, zoals Mol (92), of minder dan 50 zoals Lier (40). Waregem heeft maar 1 tegel per inwoner gewipt. Maastricht en Sint-Truiden hebben in het totaal maar 1 tegel gewipt, of respectievelijk 0.04 en 0.02 TPI. Zij zijn staan dan ook op de 34ste en 35ste, de laatste plaatsen. Ik geef al deze cijfers maar om het resultaat van Kapellen te kaderen. Wat ik wel graag zou weten is wat het aandeel is van particulieren en van onze gemeente zelf in het aantal gewipte tegels.
In de berichtgeving rond de recente klimaattop kwam dikwijls naar voor dat de opwarming van de aarde sneller gaat dan geschat. De maximale opwarming met 1.5 graden van het klimaatakkoord van Parijs komt al heel dichtbij. We hebben zelf in ons land al extreme weersomstandigheden gekend en de gevolgen daarvan gezien. Vandaar het belang van klimaatadaptatie op grote en kleine schaal. Ik denk dat men de mensen niet om de oren moet slaan met negatieve berichten daarover of moet spreken van klimaathysterici. Als het gaat om je tuin, dak of voorgevel te vergroenen of je oprit of straat te ontharden, zijn dat eigenlijk maatregelen die je een aangenamere leefomgeving bezorgen. In het blad Lokaal van december stonden een mooie foto en tekening in een advertentie van Aquafin van een straat die onthard is en vergroend en er zo veel aangenamer uitzag.
Met al deze bespiegelingen wou ik komen tot mijn vragen:
Kunnen jullie zeggen hoe groot het aandeel van de gemeente is geweest in de wedstrijd Tegelwippen?
Gaat onze gemeente de weg verder zetten naar meer ontharding en vergroening via ludieke acties, het luisteren naar suggesties van inwoners of het geven van subsidies?
Juridisch kader
● Huishoudelijk reglement gemeenteraad Artikel 11, §1
Kennisname
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de actualiteitsvraag.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.