Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
1. Goedkeuring notulen en zittingsverslag gemeenteraad van 20 januari 2025. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 20 januari 2025 worden aan de gemeenteraad voorgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 20 januari 2025 goed.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
2. Retributiereglement administratieve prestaties. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Er dient een aanpassing te gebeuren in het retributiereglement voor de administratieve prestaties met betrekking tot de conformiteitsattesten/ onderzoeken, gezien de hogere wetgeving hierover is gewijzigd.
Doel:
Het gemeentebestuur vraagt een vergoeding bij het leveren van een aantal administratieve prestaties waar natuurlijke en/of rechtspersonen om kunnen vragen.
Wijzigingen:
● de vergoeding voor het conformiteitsattest wordt geschrapt
● het onderzoek woningkwaliteit vanaf 2de herkeuring wordt geschrapt
● de vergoeding voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek wordt toegevoegd
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 330 betreffende het algemeen bestuurlijk toezicht
● gemeenteraadsbeslissing van 18 november 2019 betreffende het retributiereglement voor de administratieve prestaties
Financiële gevolgen
De inkomsten van deze retributie worden ingeschreven in het exploitatiebudget.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het retributiereglement, zoals hieronder integraal bijgevoegd, goed:
Artikel 1
Er wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het opzoeken, het samenstellen en het afleveren door het gemeentebestuur van allerhande administratieve stukken en inlichtingen.
Artikel 2
De retributie wordt vastgesteld als volgt:
kopies van bestuursdocumenten | Vanaf 100 kopies of meer: 0,05 euro/blad |
kopie vergunningen | 5,00 euro/ document |
kopies van plannen van vergunningen | 15,00 euro/kopie |
inlichtingen die verstrekt worden door de gemeentelijke diensten en die niet louter het laten inzien van, het uitleg geven over en een afschrift afleveren van bestuursdocumenten betreffen, maar ruim opzoekingswerk en het samenstellen van een dossier vereisen betreffende specifieke zaken of eigendommen | 50 euro per uur, met een minimum van 50 euro |
een uittreksel uit het plannenregister | 50 euro |
een uittreksel uit het vergunningenregister | 50 euro |
een stedenbouwkundig uittreksel | 100 euro |
stedenbouwkundige inlichtingen - informatie voor notarissen inclusief stedenbouwkundig uittreksel | 125 euro |
conformiteitsonderzoek1 | 202,90 euro |
1: de vergoeding voor het conformiteitsonderzoek is per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag. Voor een kamerwoning is dit een vergoeding per kamer.
Artikel 3
De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of de rechtspersoon die het stuk of de inlichting vraagt.
Artikel 4
Zijn van de retributie vrijgesteld:
a) aanvragen om inlichtingen, uitgaande van gerechtsdeurwaarders, gerechtelijke overheden, openbare besturen en daarmee gelijkgestelde instellingen van openbaar nut
b) de inlichtingen en stukken die in uitvoering van een wet of van een reglement van de administratieve overheid kosteloos moeten worden afgeleverd
c) de inlichtingen die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van een belasting of een retributie ten voordele van de gemeente.
d) de gemeente mag geen vergoeding aanrekenen voor het eerste conformiteitsonderzoek bij een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschiktheids- en onbewoonbaarverklaring. De houder van het zakelijk recht is de vergoeding dus enkel verschuldigd bij hercontroles en bij zijn aanvraag tot afgifte van een conformiteitsattest.
Artikel 5
De retributie moet betaald worden bij de aanvraag of ten laatste bij het afleveren van de stukken of het verstrekken van de inlichtingen.
Artikel 2
Dit retributiereglement geldt van 18 februari 2025 tot en met 31 december 2025 en vervangt alle voorgaande reglementen.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
3. Instap raamovereenkomst Cipal: “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” – Bestek nr. CSMRTINFRA23". Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De dienst ICT selt voor om toe te treden tot de opdracht van Cipal dv met betrekking tot de “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016;
Meer specifiek gaat het over de principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 27 april 2023 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” en de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:
het selectiedocument waar het stelt (punt 3.7): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.
Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst) :
Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;
○ het bestek waar het stelt (punt 4.8): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”
○ Het bestek waar het stelt (punt 4.6): “Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren.”;
de beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 20 juni 2024 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan Dustin Belgium nv met maatschappelijke zetel te Wingepark 5B, 3110 Rotselaar.
De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken waardoor het krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;
● Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de aankoopcentrale om volgende redenen:
○ de in de raamovereenkomst voorziene ICT-infrastructuur voldoen aan de behoefte van het bestuur;
○ het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
○ Cipal dv beschikt over knowhow en technische expertise inzake de aankoop van ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden;
De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting);
Juridisch kader
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
● de wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Financiële gevolgen
niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeente doet een beroep op de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT- infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23).
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
4. Fluvius Antwerpen. Voordragen kandidaat lid raad van bestuur en Regionaal Bestuurscomité Regio. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De gemeente Kapellen is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen die op 19 maart 2025 plaatsheeft in het Business Center Van der Valk, Joe Englishstraat 56 te 2140 Antwerpen.
De documentatiestukken werden per mail overgemaakt en kunnen elektronisch worden geraadpleegd op het Extranet van Fluvius Antwerpen.
Overeenkomstig artikel 18 van de statuten komen alle huidige mandaten bij Fluvius Antwerpen onmiddellijk te vervallen na voornoemde Algemene Vergadering en dient deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen over te gaan.
De gemeente Kapellen is ingedeeld bij het Regionaal Bestuurscomité Regio.
Overeenkomstig artikel 17 punt 2 van de statuten heeft elke gemeente het recht om één kandidaat-lid voor te dragen voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) per begonnen schijf van 100.000 toegangspunten/overnamepunten met actieve en niet-actieve levering elektriciteit en gas en warmte en leidingwater en riolering en openbare elektronische-communicatienetwerken en dat het aantal toegangspunten/overnamepunten met actieve en niet-actieve levering bepaald wordt voor de ganse legislatuur op basis van de stand op 31 december van het jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen.
Overeenkomstig artikel 12 punt 2 van de statuten hebben de deelnemende gemeenten recht om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen.
De kandidaat bestuurder dient eveneens te worden voorgedragen als kandidaat-lid voor het RBC.
Het moet gaan over onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 1.1.1, §2, 74° van het Engergiebesluit en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Juridisch kader
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking
● de statuten van Fluvius, opdrachthoudende vereniging
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 19 maart 2025 met als enige agendapunt 'Statutaire ontslagnemingen/benoemingen'.
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de heer Luc Janssens, schepen, voor als kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité Regio van de opdrachthoudende vereniging van Fluvius Antwerpen, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 19 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.
Artikel 3
Dezelfde persoon vermeld in artikel 2 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de Raad van Bestuur van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering in het jaar 2031.
Artikel 4
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente Kapellen die zal/zullen deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 19 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.
Artikel 5
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en geeft onder meer kennis hiervan aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluiten op het e-mailadres vennootschappssecretariaat@fluvius.be.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
5. Fluvius Antwerpen. Aanstellen vertegenwoordiger voor de algemene vergadering. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De gemeente Kapellen is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen die op 19 maart 2025 plaatsheeft in het Business Center Van der Valk, Joe Englishstraat 56 te 2140 Antwerpen.
De documentatiestukken werden per mail overgemaakt en kunnen elektronisch worden geraadpleegd op het Extranet van Fluvius Antwerpen.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een Algemene Vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen worden aangeduid voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030.
De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente werd overgemaakt, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) of voor de raad van bestuur.
Juridisch kader
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking
● de statuten van Fluvius, opdrachthoudende vereniging
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad duidt Marc De Smet, raadslid, aan als effectieve vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Artikel 2
De gemeenteraad duidt Laila Rylant, raadslid, aan als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Artikel 3
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en geeft kennis hiervan aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
6. Fluvius Opdrachthoudende Vereniging. Aanduiding vertegenwoordiger(s) op de (buitengewone) algemene vergadering(en). Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen en beleidsgroepen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt.
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 maart 2025;
Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief en per mail van 7 januari 2025 overgemaakt en is digitaal raadpleegbaar op het Extranet;
Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur;
De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente/stad overgemaakt werd, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor de Raad van Bestuur;
Juridisch kader
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad duidt de heer Marc De Smet, raadslid, aan als effectieve vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Artikel 2
De gemeenteraad duidt mevrouw Laila Rylant, raadslid, aanals plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
7. Fluvius Opdrachthoudende Vereniging. Buitengewone algemene vergadering 26 maart 2025. Goedkeuring agenda en vaststellen mandaat vertegenwoordiger. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De gemeente Kapellen is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 maart 2025 om 18.30 uur.
Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente overgemaakt, overeenkomstig artikel 29 van de statuten.
Overeenkomstig artikel 17 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging onmiddellijk na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan.
Overeenkomstig artikel 16 van de statuten hebben de deelnemende gemeenten recht op maximaal zes bestuurders, namelijk drie namens de deelnemende gemeenten van de provincie Limburg en telkens één namens de deelnemende gemeenten van respectievelijk de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen voor te dragen. Het totaal aantal door de algemene vergadering te benoemen leden van de raad van bestuur is beperkt tot zes.
Er zijn een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in de nota mandatenwissel die aan de gemeente overgemaakt werd.
In artikel 432 alinea 3 van het decreet lokaal bestuur wordt bepaald dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeente Kapellen is deelnemer in deze opdrachthoudende vereniging.
De agenda voor deze vergadering is als volgt:
Juridisch kader
● Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
● Decreet van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● Gemeenteraadsbeslissing van heden betreffende de aanstelling van een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius OV van 26 maart 2025:
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Kapellen de heer Marc De Smet, raadlsid, of de plaatsvervanger, mevrouw Laila Rylant, raadslid, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius OV 26 maart 2025, (of iedere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius OV, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
8. OVSG. Aanstellen vertegenwoordiger voor de algemene vergadering. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Naar aanleiding van de installatie van de nieuwe gemeenteraden en de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen richt OVSG (Onderwijsvereniging van steden en gemeenten) een oproep aan alle gemeenten die lid zijn van OVSG om een afgevaardigde aan te duiden voor de algemene vergadering.
De afgevaardigde dient lid te zijn van de gemeenteraad, bij voorkeur is dit de schepen voor onderwijs.
De algemene vergadering komt jaarlijks één keer samen. Het mandaat is onbezoldigd.
Het mandaat is in principe geldig voor de volledige duur van de legislatuur 2025-2030.
Juridisch kader
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking
● de statuten van OVSG
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad duidt mevrouw Christel Janssens, raadslid, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OVSG.
Artikel 2
Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zal aan OVSG worden bezorgd.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
9. Benego. Aanstellen vertegenwoordiger voor de algemene vergadering. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen en beleidsgroepen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt.
De gemeente maakt deel uit van het Belgisch- Nederlands grensoverleg, en kan dus een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden voor de algemene vergaderingen.
Juridisch kader
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad duidt Tayfun Genç, raadslid, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Benego
De gemeenteraad duidt Laila Rylant, raadslid, aan als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Benego
Artikel 2
Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zal aan Benego worden bezorgd.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
10. Vereniging voor openbaar groen. Voordagen lid raad van bestuur en vertegenwoordiging algemene vergadering. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen en beleidsgroepen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt.
De gemeente Kapellen is aangesloten als werkend lid van de 'Vereniging voor Openbaar Groen' vzw. Als werkelijk lid beschikt het lokaal bestuur over 1 mandaat in de Algemene Vergadering.
Tijdens de eerste Algemene Vergadering in 2025 wordt een Bestuursorgaan verkozen. Elk werkelijk lid kan één bestuurder voordragen. Een 'intern reglement' bepaalt de samenstelling. Het Bestuursorgaan bestaat uit 15 bestuurders (3 per provincie) met aandacht voor het genderevenwicht.
Juridisch kader
● Oprichtingsakte VVOG, Belgisch Staatsblad 13/05/1975
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad draagt Pieter Buysse, schepen, voor als kandidaat bestuurder voor de Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 2
De gemeenteraad duidt Christel Janssens, raadslid, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de Vereniging voor Openbaar Groen.
De gemeenteraad duidt Laila Rylant, raadslid, aan als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
11. Biscuit - vertegenwoordigers raad van bestuur. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De lokale besturen Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel zijn de deelnemers van de projectvereniging Biscuit, wat staat voor Bibliotheken, Intergemeentelijke Samenwerking Cultuur en Uit.
De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden worden benoemd door de deelnemende gemeenten. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en leden met een raadgevende stem.
Elke gemeenteraad vaardigt één stemgerechtigd lid af naar de raad van bestuur. Uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen kunnen dit mandaat vervullen.
Daarnaast duidt iedere deelnemende gemeente ook één afgevaardigde met raadgevende stem aan. Uitsluitend gemeenteraadsleden, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen komen hiervoor in aanmerking.
Bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat of tot het ogenblik van de gehele vernieuwing van de gemeenteraden.
Volgens het huishoudelijk reglement van de projectvereniging duiden de deelnemende gemeenten in het geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraad in de loop van de maand februari volgend op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden de nieuwe bestuurders aan. De nieuwe bestuurders treden aan op 1 maart daaropvolgend. Totdat de nieuwe raad van bestuur aangetreden is, blijft de vorige raad van bestuur in functie, enkel voor het opvolgen van de dagelijkse werking.
Juridisch kader
● decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
● decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● statuten van projectvereniging Biscuit van 11 juli 2021
● beslissing van de gemeenteraad van 21 oktober 2024 (UiTpas – instap)
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt An Stokmans, burgemeester, aan als stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van projectvereniging Biscuit.
Artikel 2
Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbeslissing wordt aan projectvereniging Biscuit bezorgd.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
12. Biscuit - toetreding Ranst en Zandhoven + wijziging statuten. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De lokale besturen Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel zijn de deelnemers van de projectvereniging Biscuit, wat staat voor Bibliotheken, Intergemeentelijke Samenwerking Cultuur en Uit.
De projectvereniging heeft als doel meer service en kwaliteit bieden op het vlak van bibliotheken en cultuur- of gemeenschapscentra enerzijds en de aantrekkelijkheid van hun werking te verhogen, meer publiek aan te trekken en de tevredenheid van dat publiek te verhogen anderzijds. De deelnemers willen door samenwerking en het verlagen van participatiedrempels ook focussen op nieuwe, specifieke doelgroepen die ze vandaag nog onvoldoende bereiken. Het gezamenlijk opstarten en aanbieden van een regionale UiTPAS kadert in deze doelstelling.
De lokale besturen Ranst en Zandhoven wensen eveneens toe te treden tot de projectvereniging.
Volgens artikel 16 van de statuten van projectvereniging Biscuit (zie bijlage) moeten bij toetreding van nieuwe leden alle deelnemende gemeenten hun instemming geven op basis van een gemeenteraadsbeslissing.
De toetreding van Ranst en Zandhoven betekent een wijziging in de samenstelling van de deelnemende gemeenten. Het is daarom noodzakelijk om de statuten, in het bijzonder artikel 3, aan te passen. De voorgestelde wijzigingen aan de statuten vind je geel gemarkeerd in bijlage.
Juridisch kader
● decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
● decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● beslissing van de gemeenteraad van 22 juni 2020 (uitbreiding en statutenwijziging Biscuit)
● statuten van projectvereniging Biscuit van 11 juli 2021
● beslissing van de gemeenteraad van 21 oktober 2024 (UiTpas – instap)
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de toetreding van de lokale besturen Ranst en Zandhoven tot projectvereniging Biscuit goed.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de gewijzigde statuten van projectvereniging Biscuit goed.
Hoofdstuk 1 – Benaming, zetel, doelstellingen en duur
Art.1 – Benaming
De projectvereniging wordt genoemd Biscuit, wat staat voor Bibliotheken Intergemeentelijke
Samenwerking Cultuur en Uit. Deze projectvereniging is onderworpen aan de bepalingen
van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en door deze
statuten.
Art.2 – Zetel
De maatschappelijke zetel van de projectvereniging is gevestigd te 2930 Brasschaat,
Bredabaan 407.
Art.3 – Deelnemers
Deelnemers aan de projectvereniging zijn de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen,
Kalmthout, Kapellen, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel en
Zandhoven.
Art.4 – Doelstelling
De deelnemende gemeenten willen via de projectvereniging meer service en kwaliteit bieden
op het vlak van bibliotheken en cultuurcentra/gemeenschapscentra. Door het aanbod in de
verschillende gemeenten op elkaar af te stemmen, willen ze het aanbod rijker maken. Het
opzetten en realiseren van grotere projecten behoort ook tot de mogelijkheden.
De deelnemende gemeenten willen de aantrekkelijkheid van hun werking verhogen, meer
publiek aantrekken en de tevredenheid van dat publiek verhogen. De deelnemers willen door
samenwerking en het verlagen van participatiedrempels ook focussen op nieuwe, specifieke
doelgroepen; die ze vandaag nog onvoldoende bereiken. Het gezamenlijk opstarten en
aanbieden van een regionale UiTPAS behoort tot deze doelstelling.
Art. 5 – Duur
§ 1. De projectvereniging wordt opgericht voor een termijn van vier jaar. Tijdens deze
periode is er geen uittreding mogelijk.
§ 2. De projectvereniging kan opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn van
zes jaar, na een gunstige beslissing door de deelnemende gemeenten. Bij gebrek aan
instemming van alle betrokken gemeenten of bij het uitblijven van één of meer beslissingen,
wordt de projectvereniging ontbonden.
Hoofdstuk 2 – Raad van bestuur
Art. 6 - § 1. De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden
benoemd worden door de deelnemende gemeenten.
§ 2. Deze raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen
die kaderen binnen het doel van de vereniging.
Art. 7- Samenstelling
§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en leden met een raadgevende
stem.
§ 2. Elke gemeenteraad vaardigt één stemgerechtigd lid af naar de raad van bestuur.
Uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen kunnen dit mandaat
vervullen.
§ 3. De voorzitter van de raad van bestuur wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden.
§ 4. Daarnaast duidt iedere deelnemende gemeente ook één afgevaardigde met
raadgevende stem aan. Deze zijn steeds raadleden in de deelnemende gemeenten,
verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van
burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor
maatschappelijk welzijn.
§ 5. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder van de
projectvereniging en verschillende ambten, functies en mandaten zoals bepaald in artikel
436 ven 439 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
§ 6. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van
rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat of tot het ogenblik van de
algehele vernieuwing van de gemeenteraden.
Art. 8 – Werkingsmodaliteiten
De raad van bestuur maakt een huishoudelijk reglement op waarin de werkingsmodaliteiten
van de raad van bestuur worden vastgelegd. Dat huishoudelijk reglement kan worden
gewijzigd bij eenvoudige beslissing van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.
Art. 9 – Vergaderingen raad van bestuur
§ 1. De raad van bestuur vergadert, na oproep door de voorzitter of op verzoek van twee
leden, minstens twee keer per jaar of zo vaak als het belang van de projectvereniging dit
vereist.
§ 2. Om geldig te beraadslagen en te beslissen moet de helft van de stemgerechtigde leden
aanwezig zijn.
§ 3. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar. Ze zijn enkel toegankelijk
voor de leden van de raad van bestuur en genodigden. De aanwezigheid van genodigden
moet in de notulen worden vermeld, zij hebben geen stemrecht.
Art. 10 – Presentiegeld
De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.
Art. 11 – Ondersteuning
§ 1. De raad van bestuur kan werkgroepen of adviesgroepen oprichten om de
vergaderingen van de raad van bestuur voor te bereiden en kan specifieke opdrachten
uitbesteden aan derden.
§ 2. De bepalingen met betrekking tot samenstelling en werkwijze van de adviesgroepen en
werkgroepen worden door de raad van bestuur vastgelegd in haar huishoudelijk reglement.
§ 3. De raad van bestuur kan technische adviseurs uitnodigen om aan werkzaamheden van
de raad van bestuur deel te nemen.
Art. 12 – Verslaggeving aan de gemeenteraden
§ 1. De notulen van de vergaderingen en de bijhorende documenten worden, maximaal één
maand na de vergadering, ter inzage gelegd van de gemeenteraadsleden op het secretariaat
van alle aangesloten gemeenten.
§ 2. De raad van bestuur legt de jaarrekeningen, samen met het activiteitenverslag en het
verslag van de accountant jaarlijks, op de eerstvolgende gemeenteraad na 31 maart, voor
aan de gemeenteraden.
§ 3. De projectvereniging rapporteert aan de Vlaamse regering over haar werking. De
Vlaamse regering bepaalt de inhoud, de periodiciteit en de wijze van rapportering.
Hoofdstuk 3 – Financieel beheer
Art. 13 – Begroting en rekeningen
§ 1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van
de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt m.b.t. de
boekhoudkundige verrichtingen.
§ 2. De raad van bestuur stelt de rekening van het afgelopen jaar vast uiterlijk op 31 maart
na het verstreken boekjaar. De raad van bestuur legt de jaarrekeningen samen met het
verslag van de accountant en het activiteitenverslag ter goedkeuring voor aan de
gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De begroting wordt goedgekeurd door de
raad van bestuur uiterlijk op 30 november van het jaar dat voorafgaat.
Art. 14 – Financiering
§ 1. De gemeentebesturen financieren de projectvereniging via een eenmalige subsidie van
1.000 euro per gemeente voor het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar financieren de
gemeentebesturen de projectvereniging met een jaarlijkse vaste subsidie van 500 euro per
gemeentebestuur. Daarnaast zal jaarlijks per beoogde project en per gemeentebestuur een
bijkomende subsidie worden bepaald ter verdere financiering van de projectvereniging
§ 2. Het financiële engagement van de gemeenten wordt jaarlijks goedgekeurd in een aparte
gemeenteraadsbeslissing van de respectievelijke gemeenteraad.
Art. 15 – Financiële controle
De raad van bestuur benoemt een accountant die de controle op de financiële toestand
uitvoert en hierover jaarlijks rapporteert.
Hoofdstuk 4 – Wijzingen statuten, toetreding, ontbinding
Art. 16 – De wijzigingen van de statuten, wijziging van de financiële bijdrage en de
aanvaarding van de toetreding van nieuwe leden behoeven de instemming van alle
deelnemende gemeenten, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.
Art. 17 – §1. De projectvereniging kan voortijdig ontbonden worden mits een akkoord van
alle bestuurders. De vereniging stelt hiertoe een vereffenaar aan.
§ 2. In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva,
overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot de betaalde financiële
bijdragen.
§ 3. Bij ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen
worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen
worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.
Hoofdstuk 5 – Slotbepaling
Art. 18 - Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien, gelden de bepalingen van het
decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 3
Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbeslissing wordt aan projectvereniging Biscuit bezorgd.
Chris Marynissen Sophie Dieltiens Danny Van Tiggelen Vital Lambert Leo Mees Inge Cornelissen Brenda Lioris Luc Janssens Marc De Smet Nancy Van Huffelen Christel Janssens Ingrid Hoendervangers Koen Helsen Tayfun Genç Nicole Demaerel-Recourdon Rudy Bastiaenssens Lotte Van Mechelen Wilfried Schonkeren An Stokmans Chris Goossens Pieter Buysse Ria Van Oncen Ludo De Bruyn Luc Devriese Tom Namurois Marie Adriaensen Jan De Block Laila Rylant Evelyne Haud'Huyze Chris Marynissen Sophie Dieltiens Vital Lambert Leo Mees Inge Cornelissen Brenda Lioris Luc Janssens Marc De Smet Nancy Van Huffelen Christel Janssens Ingrid Hoendervangers Koen Helsen Tayfun Genç Nicole Demaerel-Recourdon Rudy Bastiaenssens Lotte Van Mechelen Wilfried Schonkeren An Stokmans Chris Goossens Pieter Buysse Ria Van Oncen Ludo De Bruyn Luc Devriese Tom Namurois Marie Adriaensen Jan De Block Laila Rylant Evelyne Haud'Huyze Tayfun Genç Nicole Demaerel-Recourdon Tom Namurois Marc De Smet Ria Van Oncen Pieter Buysse Luc Devriese Wilfried Schonkeren Koen Helsen Evelyne Haud'Huyze Ingrid Hoendervangers Inge Cornelissen Luc Janssens Chris Goossens Christel Janssens Marie Adriaensen Laila Rylant Vital Lambert Jan De Block Lotte Van Mechelen Leo Mees Sophie Dieltiens Nancy Van Huffelen An Stokmans Brenda Lioris Chris Marynissen Rudy Bastiaenssens Ludo De Bruyn aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
13. Aankoop handelspand Hoevensebaan 28. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aankoop van een pand, Hoevensebaan 28 te Kapellen goed te keuren.
De handelszaak gelegen op Hoevensebaan 28 wordt te koop aangeboden. Daar deze zaak gelegen is vlak naast de site waar de gebouwen van de gemeente en het OCMW staan, is het een kans om de toegankelijkheid naar de Hoevensebaan te vergroten.
Het pand is kadastraal gekend als een perceel gelegen in de 2de afdeling nummer E149/02e met een totale oppervlakte van 120m² .
De curator heeft ons geïnformeerd dat hij de huur niet zal verder zetten en het pand spoedig zal ontruimd worden.
Het schattingsverslag van Bart Palmers is bijgevoegd, het pand werd geschat op 210.000 euro.
De eigenaren Van den Broeck Marleen en Van Ham Frank beide wonende op Leugenberg 183 te 2180 Antwerpen gaan akkoord met een verkoopprijs van 210.000 euro.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 41,11°
● schattingsverslag opgemaakt door Bart Palmers, landmeter expert, dd. 30 december 2024
● ontwerp tijdelijke aankoop-verkoopbelofte opgemaakt door dhr. Kevin Van Ham, bestuurder van Noordrand Vastgoed BV
Financiële gevolgen
Ingevolge de onverwachte opportuniteit tot aankoop van de gronden zijn er geen kredieten opgenomen in de aanpassing meerjarenplanning 2020-2025.
In een volgende aanpassing meerjarenplanning zullen kredieten worden opgenomen
● Voor de aankoop van het pand: MJP 828 2025/22010000/01/119/01
● Voor de financiering van een lening: MJP 325 2025/17330000/00/0040
● Voor de aflossing van de lening: MJP 326 2025/42330000/00/0040
● Voor de intresten van de lening: MJP 332 2025/65000000/00/0040
Besluit
STEMMING :
24 stemmen voor: An Stokmans (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), Evelyne Haud'Huyze (Open VLD), Lotte Van Mechelen (Open VLD), Pieter Buysse (Groen), Tom Namurois (Vooruit), Marc De Smet (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Ria Van Oncen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Nancy Van Huffelen (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Inge Cornelissen (Open VLD), Christel Janssens (Groen), Laila Rylant (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Nicole Demaerel-Recourdon (N-VA), Chris Goossens (N-VA), Marie Adriaensen (Vooruit), Ingrid Hoendervangers (Open VLD), Jan De Block (Open VLD) en Sophie Dieltiens (N-VA).
4 onthoudingen: Chris Marynissen (Vlaams Belang), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Brenda Lioris (Vlaams Belang) en Rudy Bastiaenssens (Vlaams Belang).
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat het handelspand, gelegen Hoevensebaan 28 te Kapellen te koop wordt aangeboden. Het pand is gelegen vlak naast het bedrijvencentrum Site Bruggeske en de oppervlakte biedt een geweldige opportuniteit om de toegankelijkheid naar de Hoevensebaan te vergroten.
Het pand is kadastraal gekend als een perceel gelegen in de 2de afdeling nummer E149/02e met een totale oppervlakte van 120m² .
De eigenaars zijn akkoord om het pand te verkopen de prijs van 210.000, euro.
De gemeenteraad neemt akte van het schattingsverslag dd 30.12.2024 opgemaakt door Bart Palmers, erkend landmeter, zijnde 210.000 euro .
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het ontwerp van wederzijdse verkoop/aankoop belofte, opgemaakt door bemiddelend makelaar Dhr Kevin Van Ham, zaakvoerder Immo Point Noordrand tussen de kandidaat verkopers: dhr en mevr. Van Ham-Van den Broeck en de gemeente Kapellen, kandidaat-koper.
Artikel 2
De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van een handelspand, Hoevensebaan 28 te Kapellen, kadastraal gekend onder afdeling 2 sectie E149/02e ter, oppervlakte 120 m².
Artikel 3
De nodige kredieten worden opgenomen in de eerstvolgende aanpassing MJP van de gemeente 2020-2025.
● Voor de aankoop van het pand: MJP 828 2025/22010000/01/119/01
● Voor de financiering van een lening: MJP 325 2025/17330000/00/0040
● Voor de aflossing van de lening: MJP 326 2025/42330000/00/0040
● Voor de intresten van de lening: MJP 332 2025/65000000/00/0040
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
14. Kosteloze grondafstand Buizerdlei zn. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Op 7 oktober 1976 werd er aan Smets J. voor Mahieu familie een verkavelingsvergunning 057/199 afgeleverd voor het verkavelen van 7 loten gelegen aan de Buizerdlei - Heidestraat-Zuid.
In de verkavelingsvergunning werd de volgende voorwaarde opgenomen:
het links gedeelte van perceel 8 a/2, met een oppervlakte van 6359 m², voorafgaandelijk kosteloos aan de gemeente zal afgestaan worden, bij notariële akte en al de kosten van deze afstand, ook die van de notariële akte, door de verkavelaars zullen betaald worden.
Op 29 oktober 1976 werd er beroep ingediend bij de deputatie van de provincie Antwerpen tegen de voorwaarde van de grondafstand. Op 25 januari 1977 werd het beroep ingewilligd door de deputatie van de provincie Antwerpen en de bij voornoemde verkavelingsvergunning gevoegde voorwaarde tot kosteloze grondafstand wordt opgeheven.
Naar aanleiding van de stedenbouwkundige inlichtingen die de notaris van de gemeente Kapellen heeft verkregen op 6 augustus 2024 voor het perceel 1ste afdeling, sectie K nr. 8/M2 (wegenis), wensen de erfgenamen een kosteloze grondafstand uit te voeren ten voordele van de gemeente Kapellen.
Het perceel 1ste afdeling, sectie K nr. 8/M2 is eigendom van:
● mevrouw Scavée Gaëtane Aude Marie Joanne Yolande, wonende te 1050 Elsene, Vleurgatse Steenweg 282 - 13.
● de heer Scavée Corentin Benjamin Paul Amaury Enguerand Maximilien, wonende te 1050 Elsene, Guillaume Macaulaan 25.
● de heer Scavée Lyonel Marie Paul Jehan Louis, wonende te 1170 Watermaal-Bosvoorde, Archiefstraat 20.
● de heer Scavée Bernard Vital Servais André Ghislain, wonende te 1410 Waterloo, Avenue Marie-Louise 30.
● de heer Mahieu Pierre Geneviève Henri, wonende te 1370 Geldenaken, Rue Jean-Pierre de Beaulieu 29.
● mevrouw Mahieu Anne-Chantal Henri Paul Yvonne, wonende te 3090 Overijse, Metsijsdreef 63.
● mevrouw Mahieu Geneviève Marie Juliette Zulma, wonende te 1150 Sint-Pieters-Woluwe, Atlantische Oceaanlaan 52 b 004.
Op 18 november 2024 werd de notariële akte van 13 november 2024 geregistreerd waarin de comparanten Mahieu notaris Xavier De Boungne hebben aangesteld om voor onbepaalde duur volmacht te verlenen ter vertegenwoordiging bij het verlijden van de authentieke akte(n), houdende kosteloze grondafstand van het onroerend goed Buizerdlei (1ste afdeling, sectie K nr. 8/M2).
Op 19 december 2024 werd de notariële akte van 13 december 2024 geregistreerd waarin de comparanten Scavée notaris Sibylle Falla hebben aangesteld ter vertegenwoordiging van één of meerdere partijen bij het verlijden van een authentieke akte en is geldig binnen een termijn van 6 maanden vanaf heden.
Aangezien het perceel sectie K nr. 8/M2 is zijn geheel wordt afgestaan aan de gemeente Kapellen is er geen opmetingsplan nodig.
De ontwerpakte werd opgemaakt door het notariskantoor Dejongh, De Boungne & De Smedt geassocieerde notarissen met zetel te 2920 Kalmthout, Dorpsstraat 41.
De volgende documenten werden toegevoegd aan het dossier: het getuigschrift van de hypotheekbewaarder, het uittreksel uit het kadastraal plan met de meest recente toestand, de kadastrale legger, de ondertekende schriftelijke instemming van de eigenaars en het bodemattest opgemaakt door OVAM voor het perceel.
Het perceel Buizerdlei (1ste afdeling, sectie K nr. 8/M2) is gelegen in woonparkgebied volgens het vastgestelde gewestplan.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur, artikels 40 en 41 punt 11.
● Collegebeslissing 7 oktober 1976 – afleveren van een verkavelingsvergunning.
● Beslissing deputatie provincie Antwerpen 25 januari 1977 – inwilliging beroep betreffende kosteloze grondafstand.
Financiële gevolgen
Niet van toepassing.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
Met het oog op de inlijving in het openbaar domein voor wegenis van de gemeente zal overgegaan worden tot de kosteloze grondafstand, gelegen Buizerdlei zn - perceel (1ste afd.) sectie K nr. 8/00M002) met een oppervlakte van 2.000 m².
Artikel 2
De ontwerpakte, opgemaakt door het notariskantoor Dejongh, De Boungne & De Smedt geassocieerde notarissen met zetel te 2920 Kalmthout, Dorpsstraat 41 wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
15. Afbakening recht van voorkoop ‘Vlaamse Codex Wonen’. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De artikelen 60 tot en met 65 van het decreet van 21 april 2023 tot wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen, hebben de regeling van het voorkooprecht in deel 6 van boek 5 van de Vlaamse Codex Wonen (VCW) van 2021 met ingang van 9 juni 2023 gewijzigd.
Het functioneel voorkooprecht op basis van de gemeentelijke inventaris van leegstaande woningen en gebouwen, de gemeentelijk inventaris van verwaarloosde woningen, gebouwen en terreinen en de Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO) werd geschrapt.
Het aantal begunstigden van het recht van voorkoop op basis van de Vlaamse Codex Wonen werd beperkt tot de woonmaatschappijen en de gemeenten. Ook de bestemming is gewijzigd. De woonmaatschappijen en de gemeenten kunnen het recht van voorkoop uitoefenen met het oog op de verruiming of ter ondersteuning van het woonaanbod in eigendom of beheer van de woonmaatschappij.
Sinds 9 juni 2023 maakt de gemeente een afbakening van percelen en gebouwen waarop het recht van voorkoop van toepassing is. Alleen percelen en gebouwen gelegen in een zone bestemd voor wonen komen in aanmerking.
De afbakening moet bij gemeenteraadsbesluit gebeuren en voldoende onderbouwd zijn. De gemeente houdt daarbij rekening met het gevoerde huisvestingsbeleid, aangezien het perceel of gebouw dat door de uitoefening van het recht van voorkoop is gekocht, een specifieke bestemming moet hebben.
Artikel 5.76, §3 van de Vlaamse Codex Wonen voorziet uitzonderingen op het recht van voorkoop. Zo wordt het recht van voorkoop niet aangeboden in geval van een particuliere aankoop van een eerste en enige gezinswoning of een perceel bouwgrond met het oog op eigen bewoning.
De gemaakte afbakening geldt voor maximaal 15 jaar vanaf de inwerkingtreding van het gemeenteraadsbesluit en is pas uitvoerbaar indien de afbakening via het digitaal platform Recht van Voorkoop is aangeleverd en zichtbaar is in het themabestand ‘Recht van Voorkoop’, te raadplegen via Geopunt.
In het verleden was er een functioneel recht van voorkoop op dit perceel.
Sinds 2014 is het pand met adres Gasstraat 29 geïnventariseerd in de gemeentelijke inventaris van leegstaande woningen en gebouwen. Het pand blijkt opgedeeld in drie entiteiten. Sinds 2019 is het pand geïnventariseerd in de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen, gebouwen en terreinen. Op 17 maart 2021 wordt het pand onbewoonbaar verklaard op basis van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet en wordt een bevel tot uitvoering van werken uitgevaardigd. De eigenaar wordt meermaals per aangetekende zending aangeschreven over de toestand van het pand. In februari 2022 blijkt er stormschade, ook hierover wordt de eigenaar geïnformeerd, maar er wordt geen gevolg gegeven aan de vraag tot herstel.
Door de centrale ligging van het pand vlakbij de spoorlijn en het station leent het perceel zich uitstekend voor een project met sociale huurwoningen. Voor sociale huurders is het belangrijk dicht bij openbaar vervoer, winkels en openbare voorzieningen te wonen. Dit perceel is in dit opzicht uitermate geschikt.
Het bindend sociaal objectief (BSO) werd door onze gemeente nog niet behaald. Het sociaal huuraanbod moet bijgevolg verder verruimd worden. Dit kan door het woonaanbod van onze partner woonmaatschappij (WM) de Voorkempen te vergroten door het aanbieden van bijkomende percelen.
Juridisch kader
● Vlaamse Codex Wonen (VCW) van 2021, artikel 5.76 tot en met 5.78
● besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW) van 2021, boek 5, deel 6, artikel 5.208 tot en met artikel 5.209
● decreet van 25 mei 2007 houdende de harmonisering van de procedures van voorkooprechten
● decreet van 16 juni 2006 betreffende het oprichten van de Vlaamse Grondenbank en houdende wijziging van diverse bepalingen, titel IV, hoofdstuk I, II en VI
Financiële gevolgen
Bij aankoop van een onroerend goed onder recht van voorkoop zal de aankoopprijs voorzien moeten worden, hetzij door het lokaal bestuur, hetzij door de woonmaatschappij.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het recht van voorkoop, soorttype Vlaamse Codex Wonen, in op de volgende percelen en panden:
adres | capakey | patkey | begunstigden | volgorde | soorttype | begindatum | einddatum |
Gasstraat 29 | 11902_G_0038_P_003_00 | P0000 | WM de Voorkempen LB Kapellen | 1
2 | 34 |
|
|
Artikel 2
Deze afbakening wordt aan het agentschap Digitaal Vlaanderen gemeld via de webtoepassing ‘recht van voorkoop’.
Artikel 3
Een kopie van deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het agentschap wonen in Vlaanderen via voorkooprecht.wonen@vlaanderen.be.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
16. Aanpassing vormingsreglement Dienst voor Opvanggezinnen vanaf 1 maart 25 tot 31 december 2030. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Als Dienst voor Opvanggezinnen streven we samen met onze onthaalouders naar kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit doen we onder andere door hen te stimuleren om op regelmatige basis vorming te volgen. Zo leren ze bij, blijven ze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en behouden ze een brede blik.
Aangezien onthaalouders kindjes opvangen tijdens de gemiddelde kantooruren, vinden vormingen doorgaans plaats in de privétijd (na de openingsuren) of wordt er gevraagd om de opvang (vroeger) te sluiten.
Als dienst organiseren we op jaarbasis gemiddeld:
● 2 vormingen
● 2 praatcafés
● 1 beleidsvergadering
● 4 e-vormingen
● 1 teamdag
Het volgen van vormingen is niet verplicht vanuit de regelgeving van Kind en Gezin. Om onthaalouders voldoende te stimuleren om aan deze vormingen deel te nemen, werkt onze dienst al geruime tijd met een vormingsreglement. Hierdoor kunnen kinderbegeleiders punten verdienen door het bijwonen van de door de dienst georganiseerde vormingen of teamactiviteiten. De gespaarde punten kunnen ze inwisselen voor:
● materiaal dat ze nodig hebben om hun opvang professioneel uit te bouwen,
● een beleef!Kapellen cheque,
● een aankoopbon van een Kapelse supermarkt,
● de betaling van het assessment voor het behalen van hun kwalificaties. We denken dan vooral aan kinderbegeleiders die bijna op pensioen zijn, op dat moment voldoende professioneel ingericht zijn of die op dit moment nog niet gekwalificeerd zijn.
Vormingen kunnen ook bij externe diensten worden gevolgd, op voorwaarde dat ze vooraf worden voorgelegd aan de deskundige en worden goedgekeurd. Deze vormingen zijn altijd werkgerelateerd.
Na enkele jaren wensen we het reglement te verfijnen en uit te breiden. Hieronder vind je een overzicht van de items die we willen uitbreiden en/of verfijnen.
● Dit reglement geldt niet tijdens een opgelegde periode van schorsing of intensief begeleidingstraject als maatregel vanuit de Dienst.
● Een e-vorming kan van thuis uit gevolgd worden.
● Het toepassingsgebied wordt uitgebreid met
○ beleidsvergadering
○ e-vorming zoals bv Blinkplatform
● (E-) vormingen zijn werkgerelateerd rond de thema's van MeMoQ
○ welbevinden – betrokkenheid – emotionele ondersteuning – educatieve ondersteuning – omgeving: infrastructuur, materiaal en organisatie – gezinnen en diversiteit
● Het toekennen van punten voor een externe vorming of e-vorming kan enkel mits het voorleggen van een bewijs van aanwezigheid of het volledig doorlopen van de module.
● Kinderbegeleiders kunnen maximum 10 punten per jaar verdienen. Tot op heden konden ze 9 punten behalen per jaar.
Het volledige vormingsreglement vind je in bijlage.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56 betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 330
● Beslissing college van burgemeester en schepenen van 14 september 2020 betreffende de uitzonderlijk eenmalige aanpassing van het vormingsreglement
Financiële gevolgen
● De Dienst voor opvanggezinnen beschikt reeds over de budgetpost: MJP000409 - "bijdragen aan kinderbegeleiders, aangesloten bij de dienst opvanggezinnen".
● Er is voldoende budget voorzien op deze post - door de huidige wijzigingen aan dit reglement hoeft het budget niet verhoogd te worden.
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het vormingsreglement, zoals hieronder integraal bijgevoegd, goed.
Vormingsreglement Dienst voor Opvanggezinnen
Als Dienst voor Opvanggezinnen streven we samen met onze kinderbegeleiders naar kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit doen we onder andere door hen te stimuleren om op regelmatige basis vorming te volgen. Zo leren ze bij, blijven ze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en behouden ze een brede blik.
Aangezien kinderbegeleiders kindjes opvangen tijdens de gemiddelde kantooruren, vinden vormingen doorgaans plaats in de privétijd (na de openingsuren) of wordt er gevraagd om de opvang (vroeger) te sluiten.
Het volgen van vormingen is niet verplicht vanuit de regelgeving van Kind en Gezin. Om kinderbegeleiders voldoende te stimuleren om aan deze vormingen deel te nemen, werkt onze dienst met een vormingsreglement. Hierdoor kunnen kinderbegeleiders punten verdienen door het bijwonen van de door de dienst georganiseerde vormingen, e-learnings, externe vormingen of teamactiviteiten.
Dit reglement geldt niet tijdens een opgelegde periode van schorsing of een intensief begeleidingstraject als maatregel vanuit de Dienst.
○ 2 vormingen
○ 2 praatcafés
○ 1 beleidsvergadering
○ 4 e-vormingen
○ 1 teamdag
Het toekennen van punten voor een externe vorming of e-vorming kan enkel mits het voorleggen van een bewijs van aanwezigheid of het volledig doorlopen van de module.
Punten kunnen worden overgedragen naar een volgend jaar.
Een e-vorming kan van thuis uit gevolgd worden. Aangezien enkele modules rond levensreddend handelen en pedagogische ondersteuning online worden aangeboden, kan een kinderbegeleider ook hierop intekenen.
Activiteit | Punten per deelname |
Vormingsmoment | 1 punt |
E-module | 1 punt |
Praatcafé | 1 punt |
Halve teamdag/avond | 1 punt |
Hele teamdag | 2 punten |
1.a. Kinderbegeleiders kunnen maximaal 10 punten per jaar verdienen.
1.b. Op 31 december wordt het aantal punten per kinderbegeleider dat jaar geëvalueerd. Vanaf het volgende kalenderjaar kunnen ze deze waarde inruilen voor materiaal of andere aankopen via de dienst.
Dit laatste geldt vooral voor kinderbegeleiders die bijna met pensioen gaan, voldoende professioneel ingericht zijn, of op dit moment nog niet gekwalificeerd zijn.
De kinderbegeleider stuurt zijn aankoopbewijzen via mail naar gezin@kapellen.be. De dienst zal deze goedkeuren indien ze binnen het kader van de kinderopvang vallen. Deze worden gebundeld en jaarlijks eenmalig uitbetaald. De overblijvende punten worden overgezet naar het volgende jaar.
Bij een plotse stopzetting wordt er enkel uitbetaald mits toestemming van de dienst.
# Punten | Waarde in euro |
1 | 15 |
2 | 30 |
3 | 45 |
4 | 60 |
5 | 75 |
6 | 135 |
7 | 165 |
8 | 195 |
9 | 225 |
10 | 255 |
Het vormingsreglement gaat in op 1 maart 2025 en is geldig tot en met 31 december 2030. Het reglement vervangt alle voorgaande versies. Indien nodig kan het reglement tussentijds worden geëvalueerd en bijgestuurd.
Kinderbegeleiders kunnen opmerkingen of suggesties over het vormingsreglement indienen via mail naar gezin@kapellen.be. Deze feedback wordt jaarlijks geëvalueerd om het reglement te optimaliseren.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
17. Toevoegen agendapunten aan de gemeenteraad. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De gemeenteraad kan in spoedeisende gevallen een agendapunt behandelen.
Op 5 februari 2025 mocht de algemeen directeur een mail ontvangen met betrekking tot het aanduiden van kandidaat bestuurders voor Igean Dienstverlening en Igean Milieu en Veiligheid.
Deze beslissing moet aan Igean overgemaakt worden voor 17 maart 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het toevoegen van volgende 2 agendapunten aan de agenda van de gemeenteraad van 17 februari 2025:
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 artikel 22 en 23
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad beslist dat volgende punten aan de agenda van de gemeenteraadszitting van 17 februari 2025 wegens hoogdringendheid ter zitting worden toegevoegd:
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
18. IGEAN MV. Aanduiding kandidaat-bestuurder IGEAN Milieu en Veiligheid. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.
Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.
Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.
Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN
milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.
Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN
milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.
In uitvoering van artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 18 van de statuten dragen de deelnemers bij het begin van een nieuwe legislatuur kandidaat-bestuurders voor die door de algemene vergadering worden benoemd.
Raad van bestuur – bestuurders met stemrecht
Overeenkomstig artikel 431 van het decreet lokaal bestuur beschikt IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 16§1 van de statuten bepalen dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.
Iedere bestuurder met stemrecht heeft één stem.
De concrete voordrachtregeling is opgenomen in artikel 18 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid.
Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na elke algehele vernieuwing van de gemeenteraden, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:
De gemeenten worden onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid en wel als volgt:
Regio noord: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel
Regio midden: Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel
Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht
Per regio (noord, midden, zuid) worden er 2 leden aangeduid.
Alle gemeenten worden onderverdeeld in categorieën volgens inwonersaantal en wel als volgt:
Categorie 1 - klein: tot 13.000 inwoners
Categorie 2 - middelgroot: > 13.000 tot 20.000 inwoners
Categorie 3 - groot: > 20.000 inwoners
Voor categorie 1 en 2 worden er 2 leden aangeduid; voor categorie 3 worden er 3 leden aangeduid.
Maximaal twee derden (2/3) van de leden is van hetzelfde geslacht.
Op de ontbijtvergadering met de (nieuwe) burgemeesters die IGEAN op 18.12.2024 organiseerde, heeft de vergadering volgende beslissing genomen:
Besluit de vergadering
Art. 1: De vergadering onderschrijft de leidraad waarin de consultatie- en formatieopdracht vervat zit. Een exemplaar van deze leidraad zal aan het verslag gehecht worden.
Art. 2: De vergadering keurt het voorstel goed om volgende formateurs aan te stellen:
1. De heer Jurgen Callaerts
2. De heer Lukas Jacobs.
Art. 3: De vergadering vraagt aan de formateurs om maximaal rekening te houden met:
- De voorkeur te komen tot een identieke raad van bestuur voor IGEAN dienstverlening en IGEAN milieu & veiligheid.
- De oprichting van een algemeen comité bestaande uit de burgemeesters.
Art. 4: De formateurs zullen het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht zo snel mogelijk aan IGEAN bezorgen.
Art. 5: De vergadering geeft IGEAN de opdracht het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht te verwerken in een ontwerpbeslissing en deze tijdig aan alle deelnemers te bezorgen.
Art. 6: IGEAN bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de timing van de eerste buitengewone algemene vergadering aan te passen en zal daar nog voor de kerstperiode duidelijkheid over geven.
Intussen hebben de formateurs het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht aan IGEAN bezorgd. Op basis hiervan heeft IGEAN voorliggende ontwerpbeslissing voorbereid.
Aan alle deelnemers wordt het volgende gevraagd:
Belangrijke opmerking
Punt 2 is van cruciaal belang om te voldoen aan de voorwaarden die gelden in het kader van het “in house-principe” (artikel 30 van de wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten), op basis waarvan elke deelnemer de mogelijkheid heeft een welbepaalde opdracht of activiteit rechtstreeks toe te vertrouwen aan IGEAN (vb. in het kader van de zelfstandige groepering).
Zo is het o.m. noodzakelijk dat elke deelnemer toezicht uitoefent op IGEAN zoals op hun eigen diensten. Aan deze voorwaarde is voldaan als elk van de volgende voorwaarde vervuld is:
1. De besluitvormingsorganen van IGEAN zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers, waarbij individuele deelnemers meerdere of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.
2. De deelnemers zijn in staat gezamenlijk beslissende invloed uit te oefenen op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van IGEAN.
3. IGEAN streeft geen belangen na die in strijd zijn met de belangen van de deelnemers.
In het kader van een intergemeentelijke werking overeenkomstig het decreet lokaal bestuur worden alle belangrijke beslissingen genomen door de algemene vergadering en/of de raad van bestuur. De algemene vergadering vertegenwoordigt alle deelnemers. In de raad van bestuur kunnen evenwel maximum 15 bestuurders met stemrecht benoemd worden. Bijgevolg zijn in de raad van bestuur niet alle deelnemers vertegenwoordigd. Om ook in dit orgaan aan de toezichtsvereiste te voldoen, is het noodzakelijk dat élke deelnemer, die zelf geen bestuurder met stemrecht heeft in de raad van bestuur, één van de bestuurders aanduid als vertegenwoordiger.
De voordracht en/of vertegenwoordiging én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met stemrecht gelden voor de volledige legislatuur.
Raad van bestuur – leden met raadgevende stem
Overeenkomstig artikel 440, 4de lid van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem. Deze afgevaardigden worden niet meegeteld in het maximum aantal leden van de raad van bestuur, vermeld in artikel 434§ 1 van het decreet lokaal bestuur.
De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid geeft concreet uitvoering aan voormelde bepaling van het decreet lokaal bestuur.
Per regio kan er maximaal 1 bestuurder met raadgevende stem benoemd worden.
Hiertoe worden alle gemeenten onderverdeeld in de regio, noord, midden en zuid en de stad Antwerpen en wel als volgt:
Regio noord: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel
Regio midden: Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel
Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht
Elke gemeente kan bijgevolg één kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen (geen plaatsvervanger).
Indien binnen elke regio slechts één afgevaardigde wordt aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.
Indien binnen één of meerdere regio’s meerdere afgevaardigden worden aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van de betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wordt er per regio een rangorde gemaakt op basis van de volgende criteria in dalende volgorde:
1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur
2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad
3. de jongste kandidaat.
De voordracht én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met raadgevende stem gelden voor de volledige legislatuur.
Juridisch kader
● Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
● Statuten van IGEAN milieu & veiligheid (gecoördineerde tekst van 2021)
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de lijst met de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid.
Artikel 2
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan deze lijst.
Deze voordracht en vertegenwoordiging geldt in principe voor de volledige legislatuur.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
19. IGEAN DV. Aanduiding kandidaat-bestuurder IGEAN Dienstverlening. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.
Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.
Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.
Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.
Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
In uitvoering van artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 17 van de statuten dragen de deelnemers bij het begin van een nieuwe legislatuur kandidaat-bestuurders voor die door de algemene vergadering worden benoemd.
De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.
Raad van bestuur – bestuurders met stemrecht
Overeenkomstig artikel 431 van het decreet lokaal bestuur beschikt IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 15§1 van de statuten bepalen dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.
Iedere bestuurder met stemrecht heeft één stem.
De concrete voordracht regeling is opgenomen in artikel 17 van de statuten van IGEAN dienstverlening.
Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na elke algehele vernieuwing van de gemeenteraden, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:
De gemeenten worden onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid en wel als volgt:
Regio noord: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel
Regio midden: Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel
Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht
Per regio (noord, midden, zuid) worden er 2 leden aangeduid.
Alle gemeenten worden onderverdeeld in categorieën volgens inwonersaantal en wel als volgt:
Categorie 1 - klein: tot 13.000 inwoners
Categorie 2 - middelgroot: > 13.000 tot 20.000 inwoners
Categorie 3 - groot: > 20.000 inwoners
Voor categorie 1 en 2 worden er 2 leden aangeduid; voor categorie 3 worden er 3 leden aangeduid.
3. Indeling volgens geslacht
Maximaal twee derden (2/3) van de leden is van hetzelfde geslacht.
Op de ontbijtvergadering met de (nieuwe) burgemeesters die IGEAN op 18.12.2024 organiseerde, heeft de vergadering volgende beslissing genomen:
Besluit de vergadering
Art. 1: De vergadering onderschrijft de leidraad waarin de consultatie- en formatieopdracht vervat zit. Een exemplaar van deze leidraad zal aan het verslag gehecht worden.
Art. 2: De vergadering keurt het voorstel goed om volgende formateurs aan te stellen:
1. De heer Jurgen Callaerts
2. De heer Lukas Jacobs.
Art. 3: De vergadering vraagt aan de formateurs om maximaal rekening te houden met:
- De voorkeur te komen tot een identieke raad van bestuur voor IGEAN dienstverlening en IGEAN milieu & veiligheid.
- De oprichting van een algemeen comité bestaande uit de burgemeesters.
Art. 4: De formateurs zullen het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht zo snel mogelijk aan IGEAN bezorgen.
Art. 5: De vergadering geeft IGEAN de opdracht het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht te verwerken in een ontwerpbeslissing en deze tijdig aan alle deelnemers te bezorgen.
Art. 6: IGEAN bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de timing van de eerste buitengewone algemene vergadering aan te passen en zal daar nog voor de kerstperiode duidelijkheid over geven.
Intussen hebben de formateurs het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht aan IGEAN bezorgd. Op basis hiervan heeft IGEAN voorliggende ontwerpbeslissing voorbereid.
Aan alle deelnemers wordt het volgende gevraagd:
Belangrijke opmerking
Punt 2 is van cruciaal belang om te voldoen aan de voorwaarden die gelden in het kader van het “in house-principe” (artikel 30 wet overheidsopdrachten), op basis waarvan elke deelnemer de mogelijkheid heeft een welbepaalde opdracht of activiteit rechtstreeks toe te vertrouwen aan IGEAN (vb. in het kader van de zelfstandige groepering).
Zo is het o.m. noodzakelijk dat elke deelnemer toezicht uitoefent op IGEAN zoals op hun eigen diensten. Aan deze voorwaarde is voldaan als elk van de volgende voorwaarde vervuld is:
1. De besluitvormingsorganen van IGEAN zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers, waarbij individuele deelnemers meerdere of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.
2. De deelnemers zijn in staat gezamenlijk beslissende invloed uit te oefenen op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van IGEAN.
3. IGEAN streeft geen belangen na die in strijd zijn met de belangen van de deelnemers.
In het kader van een intergemeentelijke werking overeenkomstig het decreet lokaal bestuur worden alle belangrijke beslissingen genomen door de algemene vergadering en/of de raad van bestuur. De algemene vergadering vertegenwoordigt alle deelnemers. In de raad van bestuur kunnen evenwel maximum 15 bestuurders met stemrecht benoemd worden. Bijgevolg zijn in de raad van bestuur niet alle deelnemers vertegenwoordigd. Om ook in dit orgaan aan de toezichtsvereiste te voldoen, is het noodzakelijk dat élke deelnemer, die zelf geen bestuurder met stemrecht heeft in de raad van bestuur, één van de bestuurders aanduid als vertegenwoordiger.
De aanduiding én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met stemrecht gelden voor de volledige legislatuur.
Raad van bestuur – leden met raadgevende stem
Overeenkomstig artikel 440, 4de lid van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem. Deze afgevaardigden worden niet meegeteld in het maximum aantal leden van de raad van bestuur, vermeld in artikel 434§ 1 van het decreet lokaal bestuur.
De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 15§2 van de statuten van IGEAN dienstverlening geeft concreet uitvoering aan voormelde bepaling van het decreet lokaal bestuur.
Per regio kan er maximaal 1 bestuurder met raadgevende stem benoemd worden.
Hiertoe worden alle gemeenten onderverdeeld in de regio, noord, midden en zuid en de stad Antwerpen en wel als volgt:
Regio noord: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel
Regio midden: Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel
Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht
Elke gemeente kan bijgevolg één kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen (geen plaatsvervanger).
Indien binnen elke regio slechts één afgevaardigde wordt aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.
Indien binnen één of meerdere regio’s meerdere afgevaardigden worden aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van de betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wordt er per regio een rangorde gemaakt op basis van de volgende criteria in dalende volgorde:
1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur
2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad
3. de jongste kandidaat.
De aanstelling én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met raadgevende stem gelden voor de volledige legislatuur.
Juridisch kader
● Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
● Statuten van IGEAN dienstverlening (gecoördineerde tekst van 2021)
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de lijst met de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening.
Artikel 2
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan deze lijst.
Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
20. Actualiteitsvraag. - Kennisname.
Feiten en motivering
Toelichting:
Recente berichtgeving in verschillende kranten laat weinig aan de verbeelding over: in Vlaanderen valt gemiddeld één dode om de tien dagen bij woningbranden. Rookmelders zijn sinds 2017 verplicht in elke woning, maar kunnen ook een vals gevoel van veiligheid geven. Mensen plaatsen er wel, maar vaak te weinig of ze vergeten deze op regelmatige tijdstippen/voldoende te testen. Ook CO-vergiftigingen blijven voorkomen: gemiddeld sterven hieraan ieder jaar tussen de 20 en 30 personen in België.
Vragen:
● Een (nieuwe) infocampagne, waarbij ook verwezen wordt naar de informatie op de webstek van de hulpverleningszone, zou een meerwaarde zijn op dit vlak. Is het schepencollege bereid om een communicatiecampagne op te zetten via de verschillende gemeentelijke kanalen omtrent brandveiligheid, het correct plaatsen en controleren van rookmelders en de gevaren van CO-vergiftiging? Zo ja, tegen wanneer zal dit gebeuren? Zo nee, waarom niet?
● Sommige gemeenten bieden rookmelders te koop aan. Door samen te werken met de hulpverleningszone zijn de gemeente en de kopers zeker van kwalitatieve toestellen. De gemeente Lochristi, bijvoorbeeld, biedt dit aan in samenwerking met hulpverleningszone Centrum. Is het schepencollege bereid om rookmelders aan te bieden in samenwerking met de hulpverleningszone, eventueel via een groepsaankoop waarbij de gemeente Kapellen fungeert als tussenpersoon? Zo ja, tegen wanneer zal dit gebeuren? Zo nee, waarom niet?
Juridisch kader
● Huishoudelijk reglement gemeenteraad artikel 11 § 1
Kennisname
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de actualiteitsvraag.
Zitting van 17 februari 2025
Openbare zitting
Openbare zitting
21. Actualiteitsvraag. - Kennisname.
Feiten en motivering
Betreft “Veiligheid aan Spooroverwegen”.
Onze gemeente telt een aanzienlijk aantal druk gebruikte spooroverwegen. De laatste tijd werd in de pers regelmatig melding gemaakt van ongevallen op spooroverwegen. Graag verwijs ik, in dezen, naar Veldegem 29/11/2024 zie VRT en HLN van 29/11/2024 – Zottegem 5/12/2024 zie VRT en HLN van 05/12/2024…en andere). Soms was ik zelf getuige van bepaalde incidenten en hielp zelf eens wagen mee te verwijderen van een spoorwegovergang. Stil vallen op een spooroverweg valt nog steeds meer voor dan we denken.
Er bestaat een specifiek noodnummer, 1711, voor gevaarlijke situaties op en rond spooroverwegen. Het blijkt dat dit nummer, spijtig genoeg, nog altijd onvoldoende tot niet bekend is bij het grote publiek. Dat heb ik zelf reeds enkele keren vastgesteld bij onze inwoners.
Daarom volgende vragen:
● Is onze gemeente bereid om actie te ondernemen om dit noodnummer meer te verspreiden onder de inwoners? We denken bijvoorbeeld aan melding in het huis-aan-huisblad “Info-Kapellen” en eventueel op de lichtzuilen.
● Is er mogelijkheid om na te gaan of op alle overwegen voldoende melding, vb stickers, is aangebracht mbt het kenbaar maken van het noodnummer 1711 en of deze niet beschadigd zijn. Kan dit eventueel blijvend gemonitord worden? Indien er tekortkomingen zijn, kan dit gemeld worden aan de instanties van Infrabel? Of zijn er dienaangaande reeds afspraken tussen Infrabel en onze gemeente?
Juridisch kader
● Huishoudelijk reglement gemeenteraad artikel 11 § 1
Kennisname
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de actualiteitsvraag.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.