Zitting van 20 maart 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
1. Goedkeuring verslag gemeenteraad van 13 februari 2023. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het verslag van de gemeenteraadszitting van 13 februari 2023 wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit verslag goed te keuren.
Juridisch kader
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het verslag van de zitting van 13 februari 2023 goed.
Zitting van 20 maart 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
2. Politiereglement geveltuinen. Verzending naar gemeenteraad. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
In het kader van onze deelname aan het VK Tegelwippen, willen we de Kapellenaar aanmoedigen om te ontharden en vergroenen. Daarnaast organiseert IGEAN dit jaar ook een communicatie- en sensibiliseringscampagne rond geveltuinen, met onder andere folders en een website met links naar de reglementen van iedere IGEAN-gemeente. In dat opzicht is het ook aangewezen dat we als bestuur een reglement hebben om op terug te vallen.
Meer vergroening in de straten van de gemeente zorgt voor meer kleur, een aangename leefomgeving en meer biodiversiteit. Bovendien geven geveltuinen koelte en schaduw in de zomer en zorgen ze ervoor dat er meer water opgenomen kan worden in de bodem.
Het onderstaande reglement zal opgenomen worden in de herwerking van het GAS-reglement.
Juridisch kader
● Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, 29 april 1997;
● Artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet met de bevoegdheden van de gemeenten in het algemeen op basis waarvan de gemeenten tot taak hebben het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen;
● Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikels 40 en 41, met de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
We hanteren volgende definities:
Geveltuin: een beplant gedeelte van de openbare weg, tegen de perceelsgrens (tegen een gevel van een gebouw, een vrijstaande muur, …) inclusief de afboording, en rechtstreeks aansluitend aan het voetpad. Ook plantenbakken die tegen de gevel geplaatst worden, vallen hieronder.
De beheerder: de eigenaar, de gebruiker, de huurder en/of de houder van het zakelijk recht. Voor een geveltuin aan de gevel of een muur van een onroerend goed waar studenten verblijven, wordt de eigenaar-verhuurder van het onroerend goed als beheerder beschouwd.
Vrije doorgang: ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen zonder dat een vaste hindernis (een paal, een verkeersbord, een parkeerzone, enzovoort) zijn voortgang belemmert. De afstand van deze doorgang wordt in dit reglement gemeten grenzend aan de rand van het geveltuintje en gemeten loodrecht op de perceelsgrens.
Invasieve planten: planten die zich invasief gedragen waardoor zij een bedreiging vormen voor de biodiversiteit.
Artikel 2
Een geveltuin kan aangelegd en in stand gehouden worden zolang de toegankelijkheid van het voetpad gegarandeerd blijft en de beheerder instaat voor het onderhoud van deze geveltuin.
Er moet een aaneengesloten vrije doorgang van minstens 1,50 meter op het voetpad behouden blijven en dit tot minstens 2,50 meter vrije hoogte boven het voetpad, in toepassing van de Voetpadenverordening. Per uitzondering kan er, op basis van de aanvraag, beslist worden om een vrije doorgang van slechts 1,30 meter toe te laten.
Het plantvak moet tussen de 20 en maximum 40 cm diep uitgegraven worden. Bij het uitgraven moet rekening gehouden worden met nutsleidingen die zich onder de stoep bevinden, die absoluut niet beschadigd mogen worden. Indien er ook maar het vermoeden is van een beschadiging, moet de gemeente onmiddellijk gecontacteerd worden.
Een geveltuin kan in principe tot aan de scheiding met de buren lopen. Indien de buren hier niet mee akkoord gaan, blijft de geveltuin minimaal 30 cm verwijderd van de scheidingslijn tussen de twee gevels.
Alle voorzieningen van openbaar nut, zoals straatborden, verlichtingspalen en pictogrammen, moeten steeds zichtbaar blijven en bereikbaar zijn in functie van herstel of onderhoud.
De plantkeuze voor het geveltuintje moet van die aard zijn dat de planten geen schade of hinder kunnen berokkenen aan passanten, medeburgers en/of boven- en ondergrondse constructies. Hoog en breed uitgroeiende planten moeten vermeden worden. Rankende en windende klimplanten moeten degelijk aan de gevel worden verankerd.
Er mogen geen invasieve planten aangeplant worden.
De tegels die verwijderd moeten worden voor de aanleg van een geveltuin, zullen door de beheerder bewaard worden zodat het voetpad steeds terug hersteld kan worden.
Bij geveltuinen in bakken mogen deze niet vast bevestigd zijn aan de grond of gevel, zodat hulpdiensten toegang hebben tot de ondergrond.
Wordt de geveltuin helemaal of gedeeltelijk afgebroken of verwijderd door de beheerder, dan moet de gemeente daarvan op de hoogte gebracht worden. De gemeente zal de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand (laten) herstellen. De kosten verbonden aan het herstel van het voetpad zijn voor de beheerder.
Artikel 3
Het aangelegde geveltuintje mag geen hinder vormen voor het gebruik en/of onderhoud van nutsleidingen gelegen in het voetpad en andere erfdienstbaarheden van openbaar nut. Alle mogelijke schade aan leidingen en nutskabels ten gevolge van de geveltuin moeten vergoed worden door de beheerder.
De beheerder verbindt zich ertoe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk te melden aan de gemeente en zelf de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. De bevoegde gemeentediensten herstellen eventuele schade aan de openbare weg veroorzaakt door de geveltuin op kosten van de beheerder.
Niet reglementair aangelegde geveltuinen worden op kosten van de beheerder uitgebroken of in overeenstemming gebracht met de bestaande reglementering zonder dat de gemeente tot enige schadevergoeding verplicht kan worden. Deze werken worden uitgevoerd door of in opdracht van de bevoegde gemeentediensten.
De openbare besturen, de nutsmaatschappijen en/of andere aangestelde firma’s die voor de aanleg van voetpaden, wegen of nutsleidingen instaan, kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade aan de geveltuin veroorzaakt bij de uitvoering van werken, tenzij een zware fout bij de uitvoering kan worden vastgesteld.
De gemeente is gerechtigd de al dan niet tijdelijke verwijdering van materialen en planten te vragen ten behoeve van werkzaamheden. De gemeente betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder. De gemeente kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor beschadiging veroorzaakt aan de geveltuin.
De gemeente kan een reglementair aangelegde geveltuin op haar openbaar domein verwijderen en de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen, mits voorafgaande melding. De gemeente betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder.
Artikel 4
De beheerder verbindt zich ertoe de geveltuin goed te onderhouden.
De beheerder moet de geveltuin en de verharding errond zodanig onderhouden dat ze geen gevaar of hinder opleveren voor het verkeer en dat de vrije doorgang voor voetgangers steeds gewaarborgd blijft.
Bij vaststelling van wanbeheer zal de gemeente contact opnemen met de beheerder en wordt de geveltuin hersteld binnen een afgesproken termijn. Indien deze termijn niet gerespecteerd wordt, heeft de gemeente het recht om op kosten van de beheerder de geveltuin te verwijderen en het voetpad te herstellen in de oorspronkelijke staat.
Artikel 5
Voor de aanleg van een geveltuin moet een toelating aangevraagd worden bij de gemeente via een aanvraagformulier op de website.
Via het aanvraagformulier wordt de volgende informatie opgevraagd:
● Naam van de aanvrager/beheerder;
● Adres;
● Verklaring op eer om zich te houden aan de reglementering zoals bepaald in het gemeentelijk reglement;
● Afmetingen van de geveltuin;
● Foto’s van de huidige situatie.
● De aanleg van de geveltuin kan pas uitgevoerd worden na goedkeuring van de aanvraag. De gemeente engageert zich om aanvragen binnen de twee weken na indiening te behandelen.
Zitting van 20 maart 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
3. Aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer. Parkeerverbod Kapelsestraat 59. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Om verkeersveiligheidsredenen wordt voorgesteld om langsheen de parking Starrenhof, Kapelsestraat 59, permanent een parkeerverbod in te stellen over de gehele lengte. Dit is vanaf het einde van de gemetste muur tot aan het zebrapad.
Deze maatregel bevordert de zichtbaarheid van de overstekende voetgangers alsook voor het verkeer dat de parking wenste te verlaten.
Juridisch kader
● De wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;
● Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
● Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;
● Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
Op de Kapelsestraat 59 wordt een stilstaan- en parkeerverbod ingesteld vanaf einde muur tot het zebrapad.
Dit wordt gesignaleerd door:
● Verkeersbord E3, aangevuld met onderbord Xa, Xb
Artikel 2
Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Tom Namurois Lieve Calle Koen Helsen Philippe Henquet Christel Janssens Luc Lamine Pieter Buysse Marc De Smet Ludo De Bruyn Tayfun Genç Sanne Loopmans Dirk Van Mechelen Inge Wagemans An Stokmans Eric Dilliën Peter Vanalme Laila Rylant Inge Cornelissen Danny Van Tiggelen Leo Mees Wilfried Schonkeren Chris Marynissen Luc Devriese Vital Lambert Nicole Demaerel-Recourdon Evelyne Haud'Huyze Frederic van Haaren Tom Namurois Lieve Calle Koen Helsen Philippe Henquet Christel Janssens Luc Lamine Pieter Buysse Marc De Smet Ludo De Bruyn Tayfun Genç Sanne Loopmans Dirk Van Mechelen Inge Wagemans An Stokmans Eric Dilliën Peter Vanalme Laila Rylant Inge Cornelissen Leo Mees Wilfried Schonkeren Chris Marynissen Luc Devriese Vital Lambert Nicole Demaerel-Recourdon Evelyne Haud'Huyze Frederic van Haaren Marc De Smet Wilfried Schonkeren Tayfun Genç Lieve Calle Frederic van Haaren Peter Vanalme Laila Rylant Dirk Van Mechelen Evelyne Haud'Huyze An Stokmans Inge Wagemans Leo Mees Nicole Demaerel-Recourdon Inge Cornelissen Luc Lamine Luc Devriese Vital Lambert Koen Helsen Eric Dilliën Sanne Loopmans Philippe Henquet Chris Marynissen Ludo De Bruyn Pieter Buysse Christel Janssens Tom Namurois aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 20 maart 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
4. Aanvullend reglement betreffende de politie op het wegverkeer. Parking Watertoren, parkeerschijf. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Het parkeren in het centrum van de gemeente is gewijzigd door de komst van de ondergrondse betaalparking onder het nieuwe administratief centrum.
Teneinde het aantal bovengrondse parkeerplaatsen maximaal te renderen wordt voorgesteld om op de parking Watertoren voortaan het gebruik van de parkeerschijf te verplichten. Als uitzondering wordt de buitenzijde van de parking, zijde Kerkstraat, behouden als langparkeren.
Bij uitvoering wordt voorzien om extra signalisatie - zoals wegmarkering, indicatieve borden e.d. - aan te brengen ter herinnering voor de weggebruikers.
Juridisch kader
● De wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;
● Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
● Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;
● Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
20 stemmen voor: Dirk Van Mechelen (Open VLD), An Stokmans (Open VLD), Evelyne Haud'Huyze (Open VLD), Frederic van Haaren (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Marc De Smet (Open VLD), Sanne Loopmans (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Peter Vanalme (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Luc Lamine (Open VLD), Inge Cornelissen (Open VLD), Lieve Calle (N-VA), Laila Rylant (Open VLD), Inge Wagemans (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Eric Dilliën (Open VLD) en Nicole Demaerel-Recourdon (N-VA).
6 onthoudingen: Pieter Buysse (Vooruit-Groen), Chris Marynissen (Vlaams Belang), Christel Janssens (Vooruit-Groen), Tom Namurois (Vooruit-Groen), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang) en Philippe Henquet (CD&V).
Artikel 1
Op de parking Watertoren zal er bij het oprijden van de parking aan de rechtse kant en het centraal parkeerstuk het parkeren in de parkeervakken uitsluitend toegelaten worden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbelgebruik en minibussen en dit uitsluitend in het regime van parkeertijd.
Dit wordt gesignaleerd door:
Verkeersbord E9b, aangevuld met onderbord VIIb
Artikel 2
Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Zitting van 20 maart 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
5. Aanvullend reglement met betrekking tot de politie op het wegverkeer. Parkeerverbod Marktplein. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
Om de toegankelijkheid van de brandweer te verzekeren is het belangrijk om aan het Marktplein op volgende locaties het parkeren te verbieden:
● Langs beide zijden van de beklinkerde weg tussen de nieuwe appartementen 'Essenbloei' en de achteringangen van de woningen van de Essenhoutstraat tussen Platanendreef en Van Paesschendreef
● Langs beide zijden van de betonnen brandweg ten zuiden van de appartementen 'Essenbloei'.
Juridisch kader
● De wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;
● Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
● Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;
● Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
Op het Marktplein wordt het parkeren verboden:
langs de weg tussen de nieuwe appartementen 'Essenbloei' en de achteringangen van de woningen van de Essenhoutstraat tussen Platanendreef en Van Paesschendreef, in de rijrichting naar de Platanendreef en in de rijrichting naar zaal Lux
Dit wordt gesignaleerd door:
verkeersbord E1 met opwaartse pijl Xa aan beide zijden.
Artikel 2
Op het Marktplein wordt het stilstaan en parkeren verboden:
langs de brandweg ten zuiden van de appartementen 'Essenbloei', in de rijrichting naar de Platanendreef en in de rijrichting naar zaal Lux
Dit wordt gesignaleerd door:
verkeersbord E3 met opwaartse pijl Xa aan beide zijden.
Artikel 3
Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Zitting van 20 maart 2023
Openbare zitting
Openbare zitting
6. Goedkeuring samenwerking GLS De Platanen met VOKAN regionaal leersteuncentrum met ingang per 1 september 2023. Goedgekeurd.
Feiten en motivering
De conceptnota over decreet leersteun heeft als doelstelling dat elke leerling in Vlaanderen de juiste ondersteuning krijgt. Het mikt op onderwijskwaliteit, maximale leerwinst en een optimale ontwikkeling voor alle leerlingen, met een model dat doenbaar en haalbaar blijft voor de schoolteams en alle andere betrokkenen. Dit decreet vervangt het huidige M-Decreet.
Een schoolbestuur dat niet aansluit bij een leersteuncentrum, ontvangt geen ondersteuning.
Scholen voor gewoon en buitengewoon onderwijs moeten uiterlijk op 10 maart 2023 aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten meedelen bij welk leersteuncentrum ze aansluiten vanaf het schooljaar 2023-2024.
Scholen voor gewoon onderwijs kiezen vrij het leersteuncentrum waarbij ze willen aansluiten.
De gemeentelijke lagere school De Platanen sluit aan bij leersteuncentrum Voorkempen/Noord-Antwerpen (VOKAN), dit in navolging van de conceptnota decreet over leersteun van juni 2021 (VR 2021 2506 MED0220/1TER)
Het bestuur buitengewoon officieel onderwijs, waarin onze omkadering via het paritair comité werd toegekend, is bereid deze middelen over te dragen (cfr. regelgeving 'overdrachten' inclusief lokale onderhandelingen) naar een school buitengewoon onderwijs zijnde Ondersteuningsnetwerk Voorkempen/Noord-Antwerpen (VOKAN).
VOKAN is bereid om deze overdrachtsuren te aanvaarden.
Deze procedure zal jaarlijks onderhandeld worden.
Juridisch kader
● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, de artikelen 42 en 43
● Het decreet van 25 februari 1997, artikel 172quinquies
● Omzendbrief NO/2017/01 met laatste wijziging op 19 februari 2018, samenstelling ondersteuningsnetwerken in het basis- en secundair onderwijs
● Conceptnota decreet over leersteun VR 2021 2506 MED.0220/1TER
Financiële gevolgen
Niet van toepassing
Besluit
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeentelijke lagere school De Platanen met het leersteuncentrum VOKAN, dit met ingang vanaf 1 september 2023.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.