Besluitenlijst - Gemeenteraad

Van 20 JANUARI 2025

Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

1. Goedkeuring notulen en zittingsverslag gemeenteraad van 25 november 2024.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 25 november 2024 worden aan de gemeenteraad voorgelegd. 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 25 november 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

2. Goedkeuring notulen en zittingsverslag gemeenteraad van 2 december 2024.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 2 december 2024 worden aan de gemeenteraad voorgelegd. 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze notulen en het zittingsverslag goed te keuren.

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 2 december 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

3. Bestuursakkoord 2025-2030. - Kennisname.

 

Feiten en motivering

Het bestuursakkoord voor de periode 2025- 2030 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.  

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

Kennisname

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het bestuursakkoord 2025-2030. 

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

4. Huishoudelijk reglement gemeenteraad.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij de volledige vernieuwing van de gemeenteraad dient het huishoudelijk reglement opnieuw vastgesteld te worden.

Het huishoudelijk reglement bevat de bepalingen omtrent de bijeenroeping, wijze van vergaderen en stemmen, de informatie voor de raadsleden, de opmaak van de notulen en het zittingsverslag, de fracties, de raadscommissies, de vergoedingen en ondersteunende maatregelen voor de raadsleden, het publiek en het spreekrecht en verzoekschriften.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 38 en artikel 75 en 76 betreffende het huishoudelijk reglement

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad goed:

Artikel 1, § 1.

De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar. (art. 18 DLB)

§ 2. De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De voorzitter kan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Er wordt telkens een aparte agenda opgemaakt voor zowel de gemeente- als de raad voor maatschappelijk welzijn. (art. 19 en 20 DLB)

§ 3. De oproeping wordt verzonden via mail. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op meeting.mobile.

§ 4. De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3° het college van burgemeester en schepenen;

4° de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in artikel 2 van dit reglement, kan nakomen. De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda. (art. 19 en art. 67 DLB)

Artikel 2, § 1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken. (art. 20 DLB)

§ 2. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. (art. 20 DLB)

Artikel 3, § 1. Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing, via mail aan secretariaat@kapellen.be, aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken. (art. 21 DLB)

§ 2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen. (art. 21 DLB)

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

Artikel 4, § 1. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar. (art. 28, §1 DLB)

§ 2. De vergadering is niet openbaar als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid. (art. 28, §1 DLB)

De vergaderingen over de beleidsrapporten (=het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar. (art. 249 DLB)

Artikel 5.

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken. Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad. Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken. Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken. (art. 28, §2 DLB)

Artikel 6.

De gemeenteraadsleden, personeelsleden en alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht. (art. 29, §4 DLB)

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN

Artikel 7, § 1. Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de gemeentelijke website. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering. Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt. (art. 22 DLB)

§ 2. De agenda van het openbare gedeelte van de vergadering van de raad wordt via mail bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten. De agenda wordt eveneens via mail overgemaakt aan de partijvoorzitters van de politieke fracties die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad.

Artikel 8.

De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website zoals bepaald in artikel 285 tot 287 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9, §1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op meeting.mobile ter beschikking gehouden van de raadsleden.

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld. Deze stukken worden op meeting.mobile ter beschikking gehouden van de raadsleden. (art. 249 DLB)

§ 3. Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure. De raadsleden richten hun verzoek per mail aan de algemeen directeur via secretariaat@kapellen.be. Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren. (art. 20 DLB)

Artikel 10, §1.

De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen. (art. 29, §1 DLB)

§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, ter beschikking gesteld aan de gemeenteraadsleden op meeting.mobile. (art. 50 DLB)

§ 3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt via mail aan de gemeenteraadsleden meegedeeld. Eventuele post gericht aan de gemeenteraadsleden wordt bedeeld tijdens de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad. (art. 29, §1 DLB)

§ 4. Alle andere documenten en dossiers dan die in artikel 9 en artikel 10, § 2 tot § 3, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden ter plaatse geraadpleegd worden. Om het college van burgemeester en schepenen in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan het college schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen. Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien. Het raadslid dat deze stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

§ 5. De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs. De raadsleden richten hun verzoek per mail aan de algemeen directeur via secretariaat@kapellen.be (art. 29, §1 DLB)

§ 6. De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven. Om het college van burgemeester en schepenen in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur. Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker. (art. 29, §2, §3 en §5 DLB)

Artikel 11.

Gemeenteraadsleden hebben het recht om actualiteitsvragen te stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda voorkomen. Deze vragen dienen ingediend te worden per mail, via secretariaat@kapellen.be. Deze vragen moeten uiterlijk om 12.00 uur op de dag van de gemeenteraadszitting ingediend worden. Het aantal vragen wordt beperkt tot twee per raadslid en vier per fractie, om voldoende tijd te kunnen maken voor de gestelde actualiteitsvragen. De algemeen directeur beslist over het al dan niet weerhouden van de ingediende vraag als actualiteitsvraag of het eventueel omzetten naar een schriftelijke vraag. Op deze vragen wordt dan ter zitting geantwoord door een lid van het college van burgemeester en schepenen, na afloop van de openbare zitting van de gemeenteraad. Indien dit onmogelijk blijkt te zijn, dan wordt de vraag schriftelijk beantwoord binnen de veertien kalenderdagen na de zitting, ofwel uiterlijk tijdens de volgende gemeenteraadszitting. Per actualiteitsvraag wordt een vastgestelde tijd voorzien, waarin het gemeenteraadslid de vraag beknopt kan stellen en toelichten (3 minuten), het college een antwoord kan geven (3 minuten) en er nadien ruimte is voor een weerwoord van de vraagsteller en eventuele toevoegingen van het college (3 minuten).

QUORUM

Artikel 12, § 1.

De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. (art. 26 DLB)

§ 2. De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen. In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen. (art. 26 DLB)

WIJZE VAN VERGADEREN

Artikel 13, §1.

De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen. Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend. (art. 24 DLB)

§ 2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het decreet lokaal bestuur. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

Artikel 14, §1.

De voorzitter van de gemeenteraad geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen. De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

§ 2. Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld. (art. 23 DLB)

Artikel 15, § 1.

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel. De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

§ 2. Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen. De voorzitter kan aan de algemeen directeur of zijn aangestelde vragen om toelichtingen te geven.

Artikel 16.

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten. In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst:

1° om te vragen dat men niet zal besluiten;

2° om de verdaging te vragen;

3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

6° om naar het reglement te verwijzen.

Artikel 17.

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

Artikel 18.

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde. Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren. Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter. Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

Artikel 19, §1.

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen. Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt. (art. 25 DLB)

§ 2. De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen. De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene. (art. 25 DLB)

Artikel 20.

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

Artikel 21.

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten. Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad en het publiek moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten. Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

Artikel 22.

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking

WIJZE VAN STEMMEN

Artikel 23, § 1.

Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

§ 2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. (art. 33 DLB)

Artikel 24, §1.

De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad. (art. 249, §3 DLB)

§ 2. De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering. (art. 249, §4 DLB)

Artikel 25, § 1.

De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in onderstaande gevallen:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° individuele personeelszaken. (art. 34 DLB)

Artikel 26, §1.

De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de plaats in de vergaderzaal.

§2. De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van artikel 29 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen. (art. 33 en 34 DLB)

Artikel 27.

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld. De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de algemeen directeur, de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

Artikel 28.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

Artikel 29.

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald. Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur. (art. 35 DLB)

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

Artikel 30, §1.

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elke fractie of deze voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. In de notulen wordt kort weergegeven of er een tussenkomst, of een vraag tot verbetering of verdagen van het agendapunt is geweest. De antwoorden op de actualiteitsvragen worden beknopt uitgeschreven. (art. 277 en 278, §1 DLB)

§ 2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de tussenkomsten en van de mondeling gestelde vragen en antwoorden. Het zittingsverslag is geen woordelijke weergave. Een raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen. (art. 277 en 278, §1 DLB)

§ 3. Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld. (art. 277 en 278, §1 DLB)

Artikel 31, § 1.

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur. (art. 32 DLB)

§ 2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via meeting.mobile. (art. 32 DLB)

§ 3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering. (art. 32 DLB)

§ 4. Zo dikwijls de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend. (art. 32 DLB)

Artikel 32, § 1.

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

§ 2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur. (art. 279, § 6 DLB)

FRACTIES

Artikel 33.

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in artikel 36, §2 van het decreet over het lokaal bestuur. Het huishoudelijk reglement legt ook de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de fracties vast. (art. 36 DLB)

RAADSCOMMISSIES  

Artikel 34, §1.

De gemeenteraad richt één raadscommissie op die is samengesteld uit alle gemeenteraadsleden. Deze commissie heeft als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De raadscommissie kan steeds deskundigen en belanghebbenden horen.(art. 37, § 1 DLB)

§ 2. De gemeenteraad bepaalt per raadscommissie het aantal leden. Er wordt gekozen om alle raadsleden op te nemen in de raadscommissie. (art. 37 § 3 DLB)

§ 3. De raadscommissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een raadscommissie. De gemeenteraad duidt de voorzitter van de commissie aan. (art. 37 § 4 DLB)

§ 4. De raadscommissie wordt door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. De oproeping gebeurt op dezelfde wijze als de bijeenroeping van de gemeenteraad, en uiterlijk drie dagen voor de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de website van de gemeente. De raadscommissie kan geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. De vergaderingen van de raadscommissie is in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad. Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van de raadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd. Het ambt van secretaris van de raadscommissie wordt waargenomen door een of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. De tuchtcommissie vergadert in besloten zitting.

VERGOEDINGEN EN ONDERSTEUNENDE MAATREGELEN RAADSLEDEN

Artikel 35, §1 Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1° de vergaderingen van de gemeenteraad;

2° de vergaderingen van de raadscommissie (ook deze waarvoor raadsleden overeenkomstig artikel 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem);

3° de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;

4° de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;

5° de vergaderingen die werden hervat op een andere dag. (art. 17 §1 DLB en art. 15, lid 1 van het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.)

§ 2. Het presentiegeld bedraagt 200,00 euro (bruto, niet- geïndexeerd) voor de vergaderingen van de gemeenteraad, en de andere vergaderingen zoals opgesomd in §1. (art. 17 en 18 van het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)

Artikel 36, §1.

Ieder gemeenteraadslid, krijgt toegang tot de agenda, de agendapunten met bijhorende stukken en de verslagen van de vergaderingen van de raadscommissie en de gemeenteraad in meeting.mobile.

§2. Gemeenteraadsfracties kunnen twee keer per maand gebruik maken van een vergaderlokaal in het gemeentehuis Beukenhof. De aanvraag hiertoe dient te gebeuren via mail aan secretariaat@kapellen.be, tenminste twee werkdagen op voorhand.

§ 3. Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken. De relevantie en de kostprijs van de vorming worden voorafgaand aan de vorming beoordeeld door de algemeen directeur. (art. 17, §3 DLB en art. 35 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)

§. 4. De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt. (art. 17, §5 DLB en Hoofdstuk 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)

§ 5. Ter ondersteuning van gemeenteraadsfracties kan elke fractie, vertegenwoordigd in de gemeenteraad, een toelage aanvragen ten laste van de gemeente verstrekt onder volgende modaliteiten: een toelage van maximaal 100 euro per raadslid, per jaar, mits het indienen van de nodige bewijsstukken. De relevantie ervan wordt voorafgaand beoordeeld door de algemeen directeur. (art. 17, §3 DLB en art. 36 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)

PUBLIEK

Artikel 37.

Het publiek mag plaatsnemen in een voorbehouden gedeelte van de raadszaal. Er wordt in de raadszaal niet gegeten of gerookt.

SPREEKRECHT EN VERZOEKSCHRIFTEN

Artikel 38, § 1.

Er wordt spreekrecht voorzien voor het publiek, voor de aanvang van de openbare zitting van de vergadering. Er kunnen per gemeenteraad hoogstens drie vragen worden gesteld, die behandeld worden in volgorde van binnenkomst. Iedere inwoner kan van dit spreekrecht gebruik maken, als individu of namens groepen of organisaties. Raadsleden en ambtenaren van de gemeente of het sociaal huis Kapellen kunnen geen gebruik maken van dit spreekrecht.

§2. De vraag tot het uitoefenen van dit spreekrecht dient minstens drie werkdagen voor de gemeenteraadszitting worden ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad of de algemeen directeur. Op advies van de algemeen directeur beslist de voorzitter over de ontvankelijkheid van de vraag. De inhoud van de vraag moet van gemeentelijk belang zijn, vragen over persoonlijke aangelegenheden of over standpunten en het gedrag van de raadsleden zijn niet ontvankelijk. Na beslissing over de ontvankelijkheid worden de raadsleden hiervan via e-mail op de hoogte gesteld. Bij niet- ontvankelijkheid van de vraag wordt de vraagsteller hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. De raadsleden worden in kennis gesteld van de niet- ontvankelijke vraag en de motivatie.

 

Artikel 39, § 1.

Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn. De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt. (art. 304, §2 DLB)

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk. Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het sociaal huis behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het sociaal huis. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht. 

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik ervan beledigend is. Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

Artikel 40, §1.

Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

§ 2. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

§ 4. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

DIGITALE VERGADERING IN UITZONDERLIJKE OMSTANDIGHEDEN

Artikel 41. In de hieronder opgesomde uitzonderlijke omstandigheden kan afgeweken worden van de fysieke vergadering van de raden en/of raadscommissies en kan beslist worden om digitaal te vergaderen. Deze beslissing wordt genomen door de voorzitter van de gemeenteraad. (art. 20 en 38, §2 DLB)

• In het geval van een algemene gezondheids- of veiligheidscrisis.

• Wanneer de raadszaal door een onvoorziene gebeurtenis (elektriciteitspanne, betoging, weersomstandigheden, overstroming, …) fysiek niet toegankelijk is.

• Wanneer op grond van artikel 2 §1 gemotiveerd wordt afgeweken van de oproepingsperiode, omwille van spoedeisende gevallen.

 

Artikel 42.

Wanneer beslist wordt om digitaal te vergaderen, worden de raadsleden hiervan via mail en via meeting.mobile. Het publiek wordt ingelicht door publicatie op de gemeentelijke website.

Artikel 43.

De raadsleden loggen in via het digitale platform binnen een vooraf bepaald tijdsvenster. Na het verstrijken van de termijn voor het inloggen wordt nagegaan hoeveel raadsleden hebben ingelogd. Alleen in geval de meerderheid van de raadsleden heeft ingelogd, wordt de inlogsessie beschouwd als een geldige vergadering.

Artikel 44.

Voor raadsleden die digitaal deelnemen aan een vergadering van de gemeenteraad of raadscommissie wordt hun naam bij hun beeld vermeld. Raadsleden die tijdelijk de vergadering verlaten, geven dat duidelijk aan in de chat, evenals wanneer ze terugkeren.

Artikel 45.

De raadsleden die digitaal deelnemen aan de vergadering zetten hun microfoon enkel aan wanneer ze het woord krijgen van de voorzitter.

Artikel 46.

De raadsleden stemmen digitaal via de tool die hiervoor ter beschikking wordt gesteld.

Artikel 47.

De digitale vergadering kan door het publiek worden gevolgd door middel van een livestreaming van de zitting. De link naar de uitzending wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website.

SLOTBEPALINGEN

Artikel 48.

Dit huishoudelijk reglement treedt in werking op 21 januari 2025 en vervangt alle vorige versies

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

5. Samenstelling raadscommissies.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

In de gemeenteraad van heden, 20 januari 2025, werd het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goedgekeurd.

Artikel 34 van dit reglement bepaalt de oprichting van de raadscommissies, het aantal leden en de wijze van vergaderen.

Er is gekozen voor de oprichting van één raadscommissie, waarin alle gemeenteraadsleden zijn vertegenwoordigd. Er dient dus geen berekeningswijze voor de vertegenwoordiging of voordrachten van kandidaten per fractie te gebeuren.

Het is de gemeenteraad die een voorzitter voor de raadscommissie aanduidt.

De heer Tayfun Genç (Open VLD) wordt voorgedragen als voorzitter.

Juridisch kader

       decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 37 met betrekking tot de oprichting van de raadscommissies

       gemeenteraadsbeslissing van 20 januari 2025 betreffende de vaststelling van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, artikel 34 met betrekking tot de oprichting van de raadscommissie

Financiële gevolgen

  de uitbetaling voor het bijwonen van de raadscommissies is voorzien onder artikel 1419-1991/0100/62001000

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad gaat over tot de oprichting van één raadscommissie (conform artikel 34 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad), waarvan de samenstelling als volgt wordt vastgelegd:

- alle gemeenteraadsleden zijn lid van de raadscommissie

Artikel 2

De gemeenteraad duidt de heer Tayfun Genç aan als voorzitter van de raadscommissie.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

6. IGEAN Dienstverlening. Aanstellen van vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen en beleidsgroepen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening en moet dus voor IGEAN dienstverlening nieuwe vertegenwoordigers en plaatsvervangers aanduiden voor de algemene vergaderingen.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 33§1 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

Iedere gemeente duidt minstens één afgevaardigde en ook één plaatsvervanger aan.

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger op de algemene vergadering en lid van één van de andere organen (raad van bestuur). 

De aanstelling van één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger geldt voor de volledige legislatuur.

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering. 

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             de statuten van IGEAN Dienstverlening

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt Marc De Smet, gemeenteraadslid, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IGEAN Dienstverlening.

De gemeenteraad duidt Ria Janssens-Van Oncen, gemeenteraadslid, aan als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van IGEAN Dienstverlening.

Artikel 2

Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbelissing zal aan IGEAN Dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

7. IGEAN Milieu en veiligheid. Aanstellen van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen en beleidsgroepen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt.

De gemeente is lid bij IGEAN Milieu en Veiligheid en moet dus voor IGEAN Milieu en Veiligheid nieuwe vertegenwoordigers en plaatsvervangers aanduiden voor de algemene vergaderingen.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34§1 van de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

Iedere gemeente duidt minstens één afgevaardigde en ook één plaatsvervanger aan.

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger op de algemene vergadering en lid van één van de andere organen (raad van bestuur).

De aanstelling van één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger geldt voor de volledige legislatuur.

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt Laila Rylant, gemeenteraadslid, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IGEAN Milieu en Veiligheid.

De gemeenteraad duidt Christel Janssens, gemeenteraadslid, aan als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van IGEAN Milieu en Veiligheid.

Artikel 2

Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zal aan IGEAN Milieu en Veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

8. CREAT. Aanstellen vertegenwoordiger raad van bestuur.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Op 20 november 2023 trad de gemeente toe tot Creat Services, aankoopcentrale.

Creat Services vraagt om een kandidaat bestuurder voor de dragen voor de raad van bestuur.

Er wordt een algemene vergadering georganiseerd op 25 maart 2025, waarvoor we een oproepingsbrief ontvangen hebben. 

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing gemeenteraad 20 november 2023

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Mevrouw Lotte Van Mechelen, schepen, wordt voorgedragen als kandidaat bestuurder in de Raad van Bestuur van Creat Services dv.

Artikel 2

Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad. 

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

9. CREAT. Aanstellen van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De gemeente Kapellen is aangesloten bij Creat Services dv;

Volgens de statuten van Creat Services dv heeft de gemeente Kapellen 1 vertegenwoordiger.

Creat Services vraagt om één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger aan te stellen voor de algemene vergaderingen. 

De uitslag van de geheime stemming, gehouden op grond van art. 34 van het Decreet over het Lokaal Bestuur;

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing gemeenteraad 20 november 2023

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Mevrouw Laila Rylant, gemeenteraadslid, wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van Creat Services dv en wordt gevolmachtigd in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergaderingen.

Artikel 2

Mevrouw Ria Janssens-Van Oncen, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervanger.

Artikel 3

Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

10. De Voorkempen. Aanstellen vertegenwoordiger raad van bestuur.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De gemeente Kapellen is één van de 15 gemeenten in het werkingsgebied van Woon maatschappij De Voorkempen-H.E. en aandeelhouder in deze organisatie. Bij de start van een nieuwe legislatuur dient de gemeente mandatarissen voor te dragen om te zetelen in een beheersorgaan van deze woonmaatschappij. 

Met brief/e-mailbericht d.d. 18/11/2024 vraagt de sociale huisvestingsmaatschappij/de woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. om een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de raad van bestuur.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeente kapellen stelt de heer Tom Namurois, schepen, voor als vertegenwoordiger in de raad van bestuur van De Voorkempen-H.E. 

Artikel 2

De gemeente kapellen stelt de heer Luc Janssens, schepen, voor als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de raad van bestuur van De Voorkempen-H.E.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

11. Aanduiding lid toewijzingsraad De Voorkempen.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Met brief/e-mailbericht d.d. 18/11/2024 vraagt de sociale huisvestingsmaatschappij/de woonmaatschappij De Voorkempen-HE. om een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de toewijzingsraad die de woonmaatschappij zal oprichten binnen het (deel)werkingsgebied.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt de heer Tom Namurois, schepen, aan als effectieve vertegenwoordiger in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied.

Artikel 2

De gemeenteraad duidt de mevrouw Evelyne Haud'Huyze, schepen, aan als plaatsvervangende vertegenwoordiger om de gemeente Kapellen te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

12. De Voorkempen. Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Met brief/e-mailbericht d.d. 18/11/2024 vraagt de sociale huisvestingsmaatschappij/de woonmaatschappij De Voorkempen-he om een vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de algemene vergadering.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt de heer Luc Janssens, schepen, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van De Voorkempen-H.E.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

13. Aanduiding bestuurder Regionaal Landschap De Voorkempen vzw.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij besluit van de gemeenteraad van 21 april 2008 werd de toetreding tot de statuten van vzw Regionaal Landschap De Voorkempen goedgekeurd. Door de toetreding tot het Regionaal Landschap De Voorkempen vzw dient de gemeente Kapellen, als lid, overeenkomstig titel II en IV van de statuten over te gaan tot het aanduiden van een kandidaat bestuurder vanaf 27 februari 2025 tot einde legislatuur.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet Vlaamse parken en algemene landschapszorg van 9 juni 2023

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, eerste lid,4°

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Publicatie van de oprichtingsakte Regionaal Landschap De Voorkempen vzw in het Belgisch Staatsblad op 23 juni 2008

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing gemeenteraad van 21 april 2008

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt Pieter Buysse, schepen, aan als nieuwe bestuurder in Regionaal Landschap De Voorkempen vzw voor de duur van de legislatuur.

Artikel 2

De kandidaat bestuurder onderschrijft de statuten met missie en visie van Regionaal Landschap De Voorkempen vzw. 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt toegezonden aan de vzw.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

14. Afvaardiging bestuur projectvereniging Erfgoed Voorkempen.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij besluit van de gemeenteraad op 18 januari 2016 werd de toetreding tot de statuten van Projectvereniging Erfgoed Voorkempen goedgekeurd. Door de toetreding tot de projectvereniging Erfgoed Voorkempen, dient de gemeente Kapellen, als lid, overeenkomstig artikel 8 van de statuten over te gaan tot het aanduiden van een vertegenwoordiger voor het nieuwe bestuur tot einde legislatuur. 

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, eerste lid, 4°

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Publicatie van de oprichtingsakte projectvereniging Ergoed Voorkempen in het Belgisch staatsblad op 23 juni 2008

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet houdende de ondersteuning van cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen van 24 februari 2017 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Cultureel-erfgoeddecreet van 23 december 2021 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed en het bijhorende erfgoedbesluit van 16 mei 2014 en wijzigingen van 6 september 2022

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing gemeenteraad van 18 januari 2016

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt Koen Helsen, schepen, aan als effectief stemgerechtigd vertegenwoordiger in Projectvereniging Erfgoed Voorkempen voor de duur van de legislatuur.

Artikel 2

De gemeenteraad duidt Ingrid Hoendervangers, gemeenteraadslid, aan als plaatsvervangend stemgerechtigd vertegenwoordiger in Projectvereniging Erfgoed Voorkempen voor de duur van de legislatuur.

Artikel 3

De gemeenteraad duidt Luc Janssens, schepen, aan als effectief raadgevende vertegenwoordiger Projectvereniging Erfgoed Voorkempen voor de duur van de legislatuur.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

15. Aanstellen vertegenwoordiger algemene vergadering Regionaal Landschap De Voorkempen.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij besluit van de gemeenteraad van 21 april 2008 werd de toetreding tot de statuten van de vzw Regionaal Landschap De Voorkempen goedgekeurd.

Door de toetreding tot het Regionaal Landschap De Voorkempen vzw, dient de gemeente Kapellen, als lid, overeenkomstig titel II en IV van de statuten over te gaan tot het aanduiden van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering vanaf 27 februari 2025 tot einde legislatuur.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet Vlaamse parken en algemene landschapszorg van 9 juni 2023

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, eerste lid, 4°

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Publicatie van de oprichtingsakte Regionaal Landschap De Voorkempen vzw in het Belgisch Staatsblad op 23 juni 2008

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing gemeenteraad 21 april 2008

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt de heer Tayfun Genç, gemeenteraadslid, aan als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Regionaal Landschap De Voorkempen vzw voor de duur van de legislatuur. 

Artikel 2

De gemeenteraad duidt mevrouw Christel Janssens, gemeenteraadslid,  aan als plaatsvervanger in de algemene vergadering van Regionaal Landschap De Voorkempen vzw voor de duur van de legislatuur.  

Artikel 3

De kandidaat afgevaardigde voor de algemene vergadering onderschrijft de statuten met missie en visie van Regionaal Landschap De Voorkempen vzw. 

Artikel 4

Een afschrift van deze beslissing wordt toegezonden aan de vzw.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

16. Zefier. Aanstellen van de vertegenwoordiging in de algemene vergadering.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Zefier valt als coöperatieve vennootschap (CV dus geen CVBA meer) niet onder het toepassingsgebied van het decreet over het lokaal bestuur.

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen en de daaruit, in overeenstemming met artikel 17 §1 van de statuten, voortvloeiende algehele hernieuwing van de raad van bestuur, zal een voorstel gericht worden tot de gewone algemene (jaar)vergadering van 12 juni 2025.

De gemeente kan/moet dus geen voordracht doen. Te dien einde zal de raad van bestuur de selectie van de maximum 15 kandidaat-bestuurders doen voor de 160 gemeenten-vennoten die overblijven na de aankomende fusies.

De raad van bestuur zal bij de selectie van de kandidaat-bestuurders rekening houden met de criteria zoals vastgelegd in artikel 16, § 2 van de statuten en met de evenwichten tussen de vennoten en de groepen van vennoten zoals die bestaan in de uittredende raad van bestuur.

Er is dus geen gegarandeerde vertegenwoordiging binnen de raad van bestuur. De aanduiding van een volmachtdrager en bij voorkeur ook een plaatsvervangende volmachtdrager van uw bestuur voor de algemene vergadering (die geen mandatarissen moeten zijn), kan de nieuw samengestelde gemeenteraad eventueel, in afwachting van de uitnodiging tot de algemene vergadering, ondertussen al doen. Dit voor zover uw bestuur een aanduiding wil doen voor de volledige legislatuur. De aanduiding mag uiteraard ook telkenmale gebeuren bij de behandeling (door de gemeenteraad) van de agenda van de algemene vergadering.

Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur stelt dat op grond van artikel 41, lid 2, 4° van het decreet over het lokaal bestuur de gemeenteraad zonder delegatiemogelijkheid exclusief bevoegd is voor de beslissingen inzake vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen. Met die formulering kan het niet anders dan om een volmacht 'intuitu personae' gaan. wat de.in te.nemen standpunten betreft is al/een-voorde dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen bepaald dat ook daar de gemeenteraad het mandaat moet vaststel/en. Voor andere rechtspersonen wordt dat in het midden gelaten.

De behandeling van de agenda van de algemene vergadering van Zefier kan dus door het college van burgemeester en schepenen gebeuren. Zefier laat die keuze uiteraard aan uw bestuur over. De uitnodiging tot de algemene vergadering van 12 juni 2025 mag u verwachten tegen uiterlijk de laatste week van maart 2025. De statutaire jaarvergadering gaat telkens door op de 2de donderdag van de maand juni om 14 uur. Uw volmachtdrager of de plaatsvervanger zal vanaf 12u30 welkom zijn om alvast de innerlijke mens te versterken vóór de aanvang van de vergadering.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 artikel 41

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Statuten cv Zefier inzonderheid artikelen 25 en 27 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om de heer Marc De Smet, gemeenteraadslid, aan te duiden als volmachtdrager van de gemeente Kapellen voor de algemene vergadering van de cv Zefier.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist om mevrouw Christel Janssens, gemeenteraadslid, aan te duiden als plaatsvervangend volmachtdrager van de gemeente Kapellen voor de algemene vergadering van de cv Zefier.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

17. TEJO. Aanstellen vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De gemeentebesturen van Kalmthout, Wuustwezel, Kapellen en Essen doen beroep op TEJO Brasschaat-Schoten-Kalmthout VZW voor het organiseren van een TEJO locatie in de gemeente Kalmthout.

Hiervoor zet TEJO Brasschaat-Schoten VZW vrijwillige therapeuten en onthaalmedewerkers in die ondersteund worden door een professionele coördinator. Zij organiseren laagdrempelige, therapeutische ondersteuning aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. 

Er wordt voorgesteld om schepen Tom Namurois af te vaardigen voor de algemene vergadering.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt de heer Tom Namurois, schepen, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van TEJO.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

18. Afvaardiging LEADER Markante Kempen.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

LEADER is een Europees plattelandssubsidieprogramma waarbij tesamen met de inwoners van het gebied een ‘lokale ontwikkelingsstrategie’ (LOS) wordt opgemaakt en die strategie vormt het subsidiekader van waaruit projecten gefinancierd kunnen worden. Voor de nieuwe LEADER-programmaperiode werden 3 grote thema’s afgebakend waarrond gewerkt kan worden:

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Leefbare en levendige dorpen

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Duurzame lokale landbouwproductie en –afzet en biomassavalorisatie

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Landschapskwaliteit en biodiversiteit

De gemeente Kapellen maakt deel uit van het LEADER-gebied: MarkAnte Kempen+ en neemt hier sinds 2023 aan deel. Jaarlijks zijn er ca. 510.000 euro aan LEADER-subsidies beschikbaar zijn om aan projectwerking in het gebied te doen.

Momenteel wordt ‘lokale actiegroep’ (LAG) bij elkaar geroepen als bestuursorgaan van het LEADER-gebied op basis van een publiek-privaat partnerschap en vertegenwoordigers uit het gebied. Gemeentebesturen kunnen voor hun vertegenwoordiging in de lokale actiegroep zowel opteren voor een bestuurlijk als een ambtelijk invulling.

Er wordt aan gemeentebesturen binnen de LEADER-gebieden geen financieel engagement gevraagd, maar er wordt wel aanbevolen om een actieve rol op te nemen in de lokale actiegroep om zo gebiedsgericht samen te kunnen werken en zicht te houden op het uitvoeringstraject.

Kandidaturen voor de lokale actiegroep moeten voor 31 januari 2024 worden doorgegeven. In 2023 was schepen Frederic Van Haaren afgevaardigd.

Vanuit Publieke ruimte & leefmilieu wordt voorgesteld om schepen Pieter Buysse af te vaardigen als bestuurlijk lid voor de lokale actiegroep van LEADER en de engagementsverklaring te ondertekenen.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             DLB 22 december 2017, inzonderheid artikel 56

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing van college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2023 tot deelname aan LEADER Markante kempen.

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om de gemeente Kapellen te laten deelnemen aan de LEADER-programmatie 2024-2028 en vaardigt Pieter Buysse, schepen, af als bestuurlijk lid voor de lokale actiegroep voor het LEADER-gebied MarkAnte Kempen+.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

19. Aanduiding gemeentelijke vertegenwoordiging Vervoerregio Antwerpen.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Het decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse Overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.

De gemeente Kapellen is bij besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de vervoerregio Antwerpen.

In de afgelopen legislatuur heeft de vervoerregio Antwerpen een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd goedgekeurd door de Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.

Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid  van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het geïntegreerd investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.

Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college / de gemeenteraad.

Juridisch kader

                 het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1 en art. 41, tweede lid 4°

                 het decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019, artikel  7 §2 1°

                 besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 betreffende de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s

                 het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist dat de schepen van verkeer en mobiliteit, de heer Koen Helsen, de vertegenwoordiger is van de gemeente in de vervoerregioraad van de vervoerregio Antwerpen.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist dat de deskundige mobiliteit de ambtelijke vertegenwoordiger is van de gemeente in de vervoerregio Antwerpen. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist dat de schepen van verkeer en mobiliteit, de heer Koen Helsen, de vertegenwoordiger is van de gemeente in de vervoerregioraad van de aangrenzende vervoerregio‘s Kempen, Waasland en Mechelen.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het secretariaat van de vervoerregio Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

20. Bekkenbestuur Benedenscheldenbekken. Aanstellen van een vertegenwoordiger.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Op 19 december 2024 mocht de gemeente een mailbericht ontvangen vanwege Cathy Berx en Carina Van Cauter, Covoorzitters bekkenbestuur Benendenscheldenbekken.

Er wordt ons gevraagd een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden voor het Bekkenbestuur Benedenscheldenbekken. Bij voorkeur zijn ze lid van het college van burgemeester en schepenen met bevoegdheden inzake integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving, ...). In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepen of lid van de gemeenteraad).

Het bekkenbestuur heeft tot taak:

  1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
  2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedsplan betrekking heeft;
  3.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
  4.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, §1;
  5.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
  6.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Advies te verlenen over:
    1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
    2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties; 
  7.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
  8.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te organiseren.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Nieuwe gemeentedecreet 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de deelname van de gemeente in het Benedenscheldebekken onder voorzitterschap van de gouverneurs van de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Hiertoe worden volgende gemeentelijke mandatarissen aangeduid:

Effectief lid: de heer Pieter Buysse, schepen  

Plaatsvervanger: de heer Koen Helsen, schepen 

Artikel 2

Het antwoordformulier wordt digitaal ingevuld en verzonden via de ontvangen link: https://forms.office.com/e/yAsp26XQLV.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

21. IGEAN Dienstverlening. Buitengewone algemene vergadering 19 februari 2025. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat vertegenwoordiger.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

IGEAN Dienstverlening organiseert een buitengewone algemene vergadering op woensdag 19 februari 2025 om 19 uur in de burelen te Wommelgem, Doornaardstraat 60.

De gemeente Kapellen is deelnemer in deze opdrachthoudende vereniging.  

Agenda:

  1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Benoemen van de leden van de raad van bestuur 
  2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing gemeenteraad van heden met betrekking tot de vertegenwoordiging in de algemene vergadering

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN Dienstverlening op 19 februari 2025:

  1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur 
  2. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

Artikel 2

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Kapellen Marc De Smet, gemeenteraadslid, of de plaatsvervanger, Ria Janssens-Van Oncen, gemeenteraadslid, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN Dienstverlening van 19 februari 2025, op haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake de agendapunten.

Artikel 3

Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zal aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

22. IGEAN Milieu en Veiligheid. Buitengewone algemene vergadering van 19 februari 2025. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat vertegenwoordiger.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Igean Milieu & Veiligheid organiseert een buitengewone algemene vergadering op 19 februari 2025 om 19 uur in de burelen te Wommelgem, Doornaarstraat 60.

De gemeente Kapellen is deelnemer van deze opdrachthoudende vereniging.

Agenda:

  1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Benoemen van de leden van de raad van bestuur
  2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de adviescomités

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 22 december 2017, artikel 388 en verder betreffende de intergemeentelijke samenwerking

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing gemeenteraad van heden met betrekking tot de vertegenwoordiging in de algemene vergadering

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Igean Milieu & Veiligheid van 19 februari 2025:

  1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur
  1. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités

Artikel 2

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Kapellen Laila Rylant, gemeenteraadslid, en de plaatsvervanger, Christel Janssens, gemeenteraadslid, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Igean Milieu en Veiligheid van 19 februari 2025, op haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake de agendapunten.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

23. CREAT. Buitengewone algemene vergadering 25 maart 2025. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat vertegenwoordiger.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De gemeente Kapellen is aangesloten bij Creat Services dv.

Op 25 maart 2025 organiseert Creat Services dv een buitengewone algemene vergadering.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te stellen en het mandaat van deze vertegenwoordiger vast te stellen.

Agenda:

  1.                                                                                                                                                                                                                                                                                    Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten 
  2.                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ontslag en benoeming van de bestuurders in de raad van bestuur 

Varia

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Beslissing gemeenteraad 20 november 2023

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 25 maart 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

1. Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten

2. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur

Varia

Artikel 2

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger Laila Rylant, gemeenteraadslid of plaatsvervangend vertegenwoordiger Ria Janssens-Van Oncen, gemeenteraadslid, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 25 maart 2025, te onderschrijven en haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden: • hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20250325BAV@farys.be. • hetzij per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

24. Vernieuwing raad van bestuur Autonoom Gemeentebedrijf Kapellen.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij de start van de nieuwe gemeentelijke bestuursperiode dient ook de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf hernieuwd te worden. Artikel 11 §1 van de statuten van het AGB bepaalt dat alle gemeenteraadsleden lid zijn van de raad van bestuur. Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt aldus 29.

De benoeming van de leden van de raad van bestuur gebeurt steeds dient te gebeuren in een afzonderlijke gemeenteraadsbeslissing.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             het decreet lokaal bestuur van 1 januari 2019, artikel 235 §2

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             het gemeenteraadbesluit van 23 maart 2015 houdende de oprichting van het autonoom gemeentebedrijf Kapellen

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             besluiten van de  gemeenteraad en de raad van bestuur d.d. 17 juni 2019  betreffende de wijziging van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf, artikel 12 §2

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             installatie van de gemeenteraad op 2 december 2024

Financiële gevolgen

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Alle gemeenteraadsraadsleden zijn lid van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Kapellen.

1

De Smet Marc

Raadslid

Open VLD

2

Janssens Luc

Raadslid

Open VLD

3

Helsen Koen

Raadslid

Open VLD

4

Janssens - Van Oncen Ria

Raadslid

Open VLD

5

Mees Leo

Raadslid

Open VLD

6

Stokmans An

Raadslid

Open VLD

7

Devriese Luc

Raadslid

N-VA

8

Buysse Pieter

Raadslid

Groen

9

Lambert Vital

Raadslid

N-VA

10

Marynissen Chris

Raadslid

Vlaams Belang

11

Haud'Huyze Evelyne

Raadslid

Open VLD

12

Van Huffelen Nancy

Raadslid

N-VA

13

Genç Tayfun

Raadslid

Open VLD

14

Cornelissen Inge

Raadslid

Open VLD

15

Janssens Christel

Raadslid

Groen

16

Rylant Laila

Raadslid

Open VLD

17

Namurois Tom

Raadslid

Vooruit

18

De Bruyn Ludo

Raadslid

Vlaams Belang

19

Schonkeren Wilfried

Raadslid

N-VA

20

Demaerel Nicole

Raadslid

N-VA

21

Goossens Chris

Raadslid

N-VA

22

Van Overtveldt Johan

Raadslid

N-VA

23

Van Mechelen Lotte

Raadslid

Open VLD

24

Adriaensen Marie

Raadslid

Vooruit

25

Dennise - Hoendervangers ingrid

Raadslid

Open VLD

26

De Block Jan

Raadslid

Open VLD

27

Dieltiens Sophie

Raadslid

N-VA

28

Lioris Brenda

Raadslid

Vlaams Belang

29

Bastiaenssens Rudy

Raadslid

Vlaams Belang

 

Artikel 2

De raad van bestuur zal in zijn zitting de leden van het schepencollege benoemen tot leden van het directiecomité. De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter en ondervoorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

25. Vernieuwing raad van bestuur Autonoom Parkeerbedrijf Mercator.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bij de start van de nieuwe gemeentelijke bestuursperiode dient ook de raad van bestuur van het autonoom parkeerbedrijf Mercator hernieuwd te worden. Artikel 11 §1 van de statuten van het APB Mercator bepaalt dat alle gemeenteraadsleden lid zijn van de raad van bestuur. Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt aldus 29.

De benoeming van de leden van de raad van bestuur gebeurt steeds dient te gebeuren in een afzonderlijke gemeenteraadsbeslissing.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             het decreet lokaal bestuur van 1 januari 2019, artikel 235 §2

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             het gemeenteraadbesluit van 20 december 2021 houdende de oprichting van het autonoom parkeerbedrijf Mercator Kapellen en de vaststelling van de statuten

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             besluiten van de  gemeenteraad en de raad van bestuur d.d. 17 juni 2019  betreffende de wijziging van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf, artikel 12 §2

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             installatie van de gemeenteraad op 2 december 2024

Financiële gevolgen

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Alle gemeenteraadsraadsleden zijn lid van de raad van bestuur van het APB (Autonoom Parkeerbedrijf) Mercator Kapellen.

1

De Smet Marc

Raadslid

Open VLD

2

Janssens Luc

Raadslid

Open VLD

3

Helsen Koen

Raadslid

Open VLD

4

Janssens - Van Oncen Ria

Raadslid

Open VLD

5

Mees Leo

Raadslid

Open VLD

6

Stokmans An

Raadslid

Open VLD

7

Devriese Luc

Raadslid

N-VA

8

Buysse Pieter

Raadslid

Groen

9

Lambert Vital

Raadslid

N-VA

10

Marynissen Chris

Raadslid

Vlaams Belang

11

Haud'Huyze Evelyne

Raadslid

Open VLD

12

Van Huffelen Nancy

Raadslid

N-VA

13

Genç Tayfun

Raadslid

Open VLD

14

Cornelissen Inge

Raadslid

Open VLD

15

Janssens Christel

Raadslid

Groen

16

Rylant Laila

Raadslid

Open VLD

17

Namurois Tom

Raadslid

Vooruit

18

De Bruyn Ludo

Raadslid

Vlaams Belang

19

Schonkeren Wilfried

Raadslid

N-VA

20

Demaerel Nicole

Raadslid

N-VA

21

Goossens Chris

Raadslid

N-VA

22

Van Overtveldt Johan

Raadslid

N-VA

23

Van Mechelen Lotte

Raadslid

Open VLD

24

Adriaensen Marie

Raadslid

Vooruit

25

Dennise - Hoendervangers ingrid

Raadslid

Open VLD

26

De Block Jan

Raadslid

Open VLD

27

Dieltiens Sophie

Raadslid

N-VA

28

Lioris Brenda

Raadslid

Vlaams Belang

29

Bastiaenssens Rudy

Raadslid

Vlaams Belang

 

Artikel 2

De raad van bestuur zal in zijn zitting de leden van het schepencollege benoemen tot leden van het directiecomité. De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter en ondervoorzitter

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

26. Informatieveiligheid Jaarverslag DPO. - Kennisname.

 

Feiten en motivering

In het kader van de GDPR- wetgeving, dient de gemeente een informatieveiligheidsbeleid en -plan uit te werken in samenwerking met een DPO (data protection officer).

De dagelijkse opvolging hiervan gebeurt door de informatieveiligheidscel, bestaande uit minstens de algemeen directeur, de directeur ondersteuning en veiligheid en het diensthoofd ICT, aangevuld met de (externe) DPO.

De informatieveiligheidscel bepaalt het informatieveiligheidsbeleid, en stelt op basis daarvan een informatieveiligheidsplan op met acties en doelstellingen. De DPO maakt ook telkens een jaarverslag van deze activiteiten op.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van dit jaarverslag.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische gegevensverkeer, artikel 9

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens

Kennisname

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag inzake informatieveiligheid, opgesteld door de DPO.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

27. Aanvullend reglement met betrekking tot de politie op het wegverkeer - Bosdreef.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Petitie

De bewoners vroegen in een petitie om de Bosdreef autoluw te maken, ze om te vormen tot fietsstraat, een maximum tonnage in te stellen, duidelijke gemarkeerde wandel- en fietspaden aan te brengen, maximum 30 km/u in de hele Bosdreef in te richten (met snelheidscontroles, trajectcontrole, smiley-borden...) en asverschuivingen door middel van bloembakken op de rijbaan.

 

Situering

De Bosdreef is een ideale fietsverbinding vanuit Hoogboom richting de Kapellenbos. Ze maakt deel uit van het fietsknooppuntennetwerk. Als schakel tussen het nieuwe fietspad op de Hoogboomsteenweg en het weldra te realiseren fietspad in de Heidestraat-Zuid, maar zeker ook als verbinding naar de fietsostrade (Georges Spelierlaan), is het belangrijk om de veiligheid van de fietser te garanderen in de Bosdreef.

 

Verkeersveiligheidsmaatregelen

In het eerste deel van de Bosdreef, enkelrichting, tussen de Heidestraat en de rotonde aan de manege, werden in 2019 rijbaankussen geplaatst om het maximum snelheidsregime van 30 km/u te handhaven.

In het tweede deel, tussen de rotonde aan de manege en de Hoogboomsteenweg, wordt nu voorgesteld om het maximum snelheidsregime van 50 km/u naar 30 km/u te brengen, gecombineerd met snelheidsremmers (rijbaankussens) op 2 plaatsen. Het creëren van slalombewegingen - zoals de bewoners vragen - komt de veiligheid van de fietsers niet ten goede en wordt daarom afgeraden.

Ook het invoeren van een verbod voor voertuigen meer dan 3,5 ton moet de verkeersveiligheid verhogen.

Het instellen van een fietszone zoals gevraagd door de bewoners wordt afgeraden wegens de grote afstand. De ervaring leert dat te lange fietszones niet worden gerespecteerd me de nodige ergernissen van alle betrokken weggebruikers tot gevolg.

Wel werden alvast in de zomer van 2024 fietslogo's (als fietssuggestiestroken) langs weerszijden in het dubbelrichting deel van de Bosdreef aangebracht, om de mogelijke aanwezigheid van fietsers extra te benadrukken.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur, 22 december 2017;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Koninklijk Besluit van 1 december 1975;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Ministerieel besluit van 11 oktober 1976;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 16 mei 2008;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeenteraadsbesluit van 15 november 2004 betreffende heraanleg van de straat;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeenteraadsbesluit van 15 december 2008 betreffende wijziging richting eenrichtingsverkeer;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeenteraadsbesluit van 19 september 2011 betreffende omkeren eenrichtingsverkeer;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeenteraadsbesluit van 20 juni 2016 betreffende wijziging voorrangsregeling;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeenteraadsbesluit van 24 april 2017 betreffende aanpassing belijning en snelheidsregime.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Petitie Bosdreef van 19 februari 2024 aangaande de verkeerssituatie in de Bosdreef

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1 (opheffing)

Volgende aanvullende reglementen voor Bosdreef worden opgeheven:

- het AR van 15-11-2004 betreffende heraanleg van de straat;

- het AR van 15-12-2008 betreffende wijziging richting eenrichtingsverkeer;

- het AR van 19-9-2011 betreffende omkeren eenrichtingsverkeer;

- het AR van 20-6-2016 betreffende wijziging voorrangsregeling;

- het AR van 24-4-2017 betreffende aanpassing belijning en snelheidsregime.

 

Artikel 2 (driekleurige verkeerslichten)
 

Op het kruispunt van de Bosdreef met de Hoogboomsteenweg wordt het verkeer geregeld door driekleurige verkeerslichten.

Dit wordt gesignaleerd door driekleurige verkeerslichten overeenkomstig artikel 61 en een stopstreep overeenkomstig artikel 76.1 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 3 (voetgangerslichten)

Op het kruispunt van de Bosdreef met de Hoogboomsteenweg worden voetgangerslichten aangebracht voor het oversteken van de Bosdreef.

Dit wordt gesignaleerd door verkeerslichten overeenkomstig artikel 63.1 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 4 (voorrangsregeling aan verkeerslichten)

In de Bosdreef, ter hoogte van het kruispunt met de Hoogboomsteenweg, moeten de bestuurders, buiten de voorziene omstandigheden van artikel 6.3 van het KB van 1 december 1975, stoppen en voorrang verlenen aan de bestuurders die rijden op de Hoogboomsteenweg.

Dit wordt gesignaleerd door het verkeersbord B5, aangevuld met een onderbord M10. Tevens wordt een stopstreep aangebracht overeenkomstig artikel 76.1 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.

 

Artikel 5 (voorrangsregeling bij smalle doorgang)

In de Bosdreef wordt een smalle doorgang ingericht op volgende plaatsen:

       ter hoogte van huisnummer 30, waarbij de bestuurders rijdende in de richting van Hoogboomsteenweg voorrang moeten verlenen aan de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen.

       ter hoogte van huisnummer 40, waarbij de bestuurders rijdende in de richting van Hoogboomsteenweg voorrang moeten verlenen aan de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen.

 

Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden B19 en B21.

 

Artikel 6 (beperkt eenrichtingsverkeer)

In de Bosdreef wordt vanaf de Heidestraat tot aan de rotonde eenrichtingsverkeer ingevoerd met als toegelaten rijrichting vanaf de Heidestraat naar de Hoogboomsteenweg, met uitzondering voor de fietsers, de bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs.

Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord C1 met een onderbord M12 en een verkeersbord F19 met een onderbord M18.

 

Artikel 7 (tonnagebeperking)

In de Bosdreef wordt de toegang verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton, met uitzondering voor het plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord C21 (3,5 t) met een onderbord type IV “uitgezonderd plaatselijk verkeer”.

 

Artikel 8 (snelheidsbeperking)

In de Bosdreef wordt over de gehele lengte in beide rijrichtingen een snelheidsbeperking ingevoerd van 30 km per uur.

Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden C43 (30).

 

Artikel 9 (rotonde)

In de Bosdreef wordt, in de richting van de Hoogboomsteenweg, voor huisnummer 50 een rotonde aangelegd. De bestuurders rijdende op de rotonde genieten voorrang op de bestuurders rijdende op de erop uitmondende wegen.

Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden D5 en B1, waarbij tevens een dwarsstreep wordt aangebracht overeenkomstig artikel 76.2 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 10 (verhoogde inrichting)

In de Bosdreef wordt ter hoogte van huis nummer 35 een verhoogde inrichting aangebracht.

Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord A14 met een onderbord type Ia met vermelding van de afstand bij benadering waarop de inrichting zich bevindt. Bovendien wordt aan de verhoogde inrichting een verkeersbord F87 aangebracht.

 

Artikel 11 (rijstroken met doorlopende streep)

In de Bosdreef wordt de rijbaan verdeeld in rijstroken met een doorlopende streep bij de aansluiting op het kruispunt met de Hoogboomsteenweg.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 72.2 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 12 (rijstroken met onderbroken streep)

In de Bosdreef wordt de rijbaan verdeeld in rijstroken met een onderbroken streep op volgende plaatsen:

       vanaf de doorlopende streep aan het kruispunt met de Hoogboomsteenweg tot aan huis nummer 30;

       vanaf huis nummer 38 tot aan de verkeersgeleider de rotonde.

 

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 72.3 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 13 (fietspad met wegmarkeringen)

In de Bosdreef wordt een fietspad aangebracht aan de rechterkant van de rijbaan, voor de bestuurders komende vanuit de richting van de Hoogboomsteenweg. Dit fietspad wordt aangebracht op volgende plaatsen:

       vanaf de rotonde tot aan huis nummer 52;

       vanaf huis nummer 121A tot aan huis nummer 120.

 

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 74 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 14 (oversteekplaats voor voetgangers)

In de Bosdreef wordt ter hoogte van het kruispunt met de Hoogboomsteenweg een oversteekplaats voor voetgangers afgebakend.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 76.3 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 15 (verkeersgeleider)

In de Bosdreef wordt, ter hoogte van de rotonde, een verkeersgeleider aangebracht aan de kant van het verkeer komende vanuit de richting van de Hoogboomsteenweg.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 77.4 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 16 (kennisgeving)

Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. 

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

28. Aanvullend reglement betreffende de politie op het wegverkeer - Zilverlindendreef.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Ter hoogte van Zilverlindendreef 15 wordt links van de garage-inrit een verdrijvingsvlak geschilderd. De verkeerswerkgroep IPM is van oordeel dat de maatregel hier op zijn plaats is, door de combinatie van de aanwezige middenberm waardoor een kleine draaistraal kan genomen worden, met chauffeurs die tot kort tegen de garage-inrit  parkeren.  Aan de rechterkant bevindt er zich ook een garage, waardoor een verdrijvingsvlak niet mogelijk is.

Het algemeen reglement van de Zilverlindendreef wordt aangevuld met een artikel aangaande het verdrijvingsvlak en verder geactualiseerd:

- het verbod om links af te slaan wordt vervangen door een verplichting rechtsaf, conform de bepalingen in het ministerieel besluit omtrent de plaatsingsvoorwaarden van verkeerstekens

- het afslagverbod naar rechts voor +3,5 ton vervalt. De Zilverlindendreef zit reeds in een zone van maximum 5t vervat. Het specifiek aanduiden van een verbod rechtsaf voor +3,5 ton werd destijds ingevoerd voor de leveringen naar warenhuis Aldi en is nu niet meer opportuun. (Dit wordt in de toekomst nog afgestemd met het aanvullend reglement van de Eikendreef.)

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur, 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Koninklijk besluit van 1 december 1975

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ministerieel besluit van 11 oktober 1976

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet van 16 mei 2008

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             gemeenteraadsbesluit van 19 december 2003 over de Zilverlindendreef

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1 (opheffing)

Het aanvullend reglement van 19-12-2003 voor de Zilverlindendreef wordt opgeheven.

 

Artikel 2 (voorrang)

In de Zilverlindendreef, ter hoogte van het kruispunt met de Antwerpsesteenweg (N11), moeten de bestuurders voorrang verlenen aan de bestuurders die rijden op de Antwerpsesteenweg (N11).

Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord B1 en wegmarkeringen overeenkomstig artikel 76.2. van het Koninklijk besluit van 1 december 1975.

 

Artikel 3 (verplichte rijrichting)

In de Zilverlindendreef, ter hoogte van het kruispunt met de Antwerpsesteenweg (N11), moeten bestuurders verplicht rechts afslaan.

Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord D1.

 

Artikel 4 (verdrijvingsvlak)

In de Zilverlindendreef, ter hoogte van huis nummer 15, is het verboden te rijden, stil te staan of te parkeren, net voorbij de oprit van dit huis.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 77.4. van het Koninklijk besluit van 1 december 1975.

 

Artikel 5 (oversteekplaats voor voetgangers)

In de Zilverlindendreef worden oversteekplaatsen voor voetgangers afgebakend ter hoogte van:

       het kruispunt met de Antwerpsesteenweg (N11);

       het kruispunt met de Eikendreef.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 76.3. van het Koninklijk besluit van 1 december 1975.

 

Artikel 6 (kennisgeving)

Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. 

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

29. Aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - Lucien Bevernagestraat - bewonersparkeren.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Problematiek

De bewoners van de Lucien Bevernagestraat kaartten al enige tijd de hoge parkeerdruk in de straat aan. De omgeving wordt veelvuldig gebruikt door treinpendelaars die er overdag hun voertuig achterlaten. De Lucien Bevernagestraat bevindt zich op wandelafstand van het perron naar Antwerpen.

Rekening houdend met het positief advies van de verkeerswerkgroep IPM ging het college van burgemeester en schepenen in zitting van 16 december 2024 akkoord om bewonersparkeren in te voeren.

 

Afbakening parkeerstrook 

In de Lucien Bevernagestraat bevinden zich in totaal 24 woningen, waarvan er 6 over een garage beschikken (op basis van het GRB en Street Smart). Aan maximaal 18 gezinnen kan bijgevolg een bewonerskaart voor 1 auto worden afgeleverd.

Er bevinden zich 2 opeenvolgende parkeerstroken in de Lucien Bevernagestraat met volgende parkeercapaciteit:

                                                                                                                                                                                                                                                                                        van huisnummers 3 tot 19: lengte 105 meter -> 21 parkeerplaatsen

                                                                                                                                                                                                                                                                                        van huisnummers 20 tot 23: lengte 44 meter -> 8 parkeerplaatsen

In het algemeen belang wordt enkel in de langste parkeerstrook van nr. 3 tot 19 het parkeren met de schijf ingevoerd, uitgezonderd houders van een bewonerskaart (zie bijgevoegde schets). De parkeerkaart zelf dient wel uitgereikt te worden aan alle bewoners van de Lucien Bevernagestraat die daarvoor in aanmerking komen volgens het algemeen gemeentelijk reglement van bewonerskaarten 20 juni 2011.

Voor de overige (tweede) wagens, bewoners van de zijrijbaan op de Antwerpsesteenweg, bezoekers e.d. blijft er bijgevolg nog volgende vrije parkeerruimte over:

                                                                                                                                                                                                                                                                                        minstens 3 parkeerplaatsen met parkeerschijf in de lange strook

                                                                                                                                                                                                                                                                                        8 parkeerplaatsen zonder parkeerschijf in de korte strook.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het geactualiseerde aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer, met opname van het beperkt parkeren in de tijd, uitgezonderd voor houders van een bewonerskaart. Na goedkeuring van het aanvullend reglement worden de bewoners die in aanmerking komen schriftelijk uitgenodigd om een bewonerskaart aan te vragen.

(De fietszone is gereglementeerd in het aanvullend reglement van 17 april 2023, waardoor deze niet meer in het nieuwe algemeen aanvullend reglement is opgenomen.)

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur, 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Koninklijk Besluit van 1 december 1975

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Ministerieel besluit van 11 oktober 1976

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 16 mei 2008

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeenteraadsbesluit van 20 juni 2011 over het reglement inzake de toekenning van een parkeerkaart

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeenteraadsbesluit van 21 juni 2021 over de Lucien Bevernagestraat

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Collegebesluit van 16 december 2024 over de invoering van bewonersparkeren in de Lucien Bevernagestraat

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

Besluit

STEMMING :

24 stemmen voor: An Stokmans (Open VLD), Koen Helsen (Open VLD), Luc Janssens (Open VLD), Evelyne Haud'Huyze (Open VLD), Lotte Van Mechelen (Open VLD), Pieter Buysse (Groen), Tom Namurois (Vooruit), Marc De Smet (Open VLD), Leo Mees (Open VLD), Ria Van Oncen (Open VLD), Luc Devriese (N-VA), Vital Lambert (N-VA), Nancy Van Huffelen (N-VA), Tayfun Genç (Open VLD), Inge Cornelissen (Open VLD), Christel Janssens (Groen), Laila Rylant (Open VLD), Wilfried Schonkeren (N-VA), Nicole Demaerel-Recourdon (N-VA), Chris Goossens (N-VA), Marie Adriaensen (Vooruit), Ingrid Hoendervangers (Open VLD), Jan De Block (Open VLD) en Sophie Dieltiens (N-VA).
4 stemmen tegen: Chris Marynissen (Vlaams Belang), Ludo De Bruyn (Vlaams Belang), Brenda Lioris (Vlaams Belang) en Rudy Bastiaenssens (Vlaams Belang).
 

Artikel 1 (Opheffing)

Het “algemeen” Aanvullend Reglement van de Lucien Bevernagestraat van 21 juni 2021 wordt opgeheven.

 

Artikel 2  (Eenrichtingsverkeer)

In de Lucien Bevernagestraat wordt, met uitzondering voor de fietsers en de bestuurders van speed pedelecs, eenrichtingsverkeer voor de bestuurders ingevoerd met als toegelaten rijrichting van de Antwerpsesteenweg (ventweg naast de tunnel) richting Rubensheide.

Dit wordt gesignaleerd door:

       een verkeersbord C1 met onderbord M11;

       een verkeersbord F19 met onderbord M17.

 

Artikel 3  (Stilstaan- en parkeerverbod)

In de Lucien Bevernagestraat wordt een stilstaan- en parkeerverbod ingevoerd:

  - langs de kant van de spoorweg over de gehele lengte van de straat;

  - langs de kant van de huizen vanaf de Antwerpsesteenweg (ventweg naast de tunnel) tot huisnummer 23.

Dit wordt gesignaleerd door het verkeersbord E3, aangevuld met een onderbord Xa.

 

Artikel 4   (Denkbeeldige rand van de rijbaan)

In de Lucien Bevernagestraat wordt een denkbeeldige rand van de rijbaan aangebracht langs de kant van de huizen, van huisnummer 23 tot huisnummer 3, met een onderbreking t.h.v. de in-/uitrit van huisnummer 20.

Dit wordt gesignaleerd door een witte doorlopende streep overeenkomstig artikel 75.2. van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 5 (Parkeerregime volgens verkeersbord E9b)

In de Lucien Bevernagestraat wordt het parkeren langs de kant van de huizen, van huisnummer 23 tot huisnummer 20 uitsluitend toegelaten voor motorfietsen, personenauto´s, auto´s voor dubbel gebruik en minibussen.

Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden E9b, aangevuld met onderborden Xa, Xb en Xd.

 

Artikel 6   (Parkeerregime volgens verkeersbord E9b met beperkte parkeertijd, uitgezonderd bewoners)

In de Lucien Bevernagestraat wordt het parkeren langs de kant van de huizen, van huisnummer 19 tot huisnummer 3 uitsluitend toegelaten voor motorfietsen, personenauto´s, auto´s voor dubbel gebruik en minibussen en dit mits inachtname van een beperkte parkeertijd. Hierop wordt een uitzondering gemaakt voor de personen die in het bezit zijn van een bewonerskaart, bedoeld in artikel 27.1.4. van het KB van 1 december 1975.

Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden E9b met een onderbord Type VIIb met pictogram parkeerschijf aangevuld met de vermelding “Uitgezonderd bewoners”, aangevuld met onderborden Xa, Xb en Xd.

 

Artikel 7   (Oversteekplaats voor voetgangers)

In de Lucien Bevernagestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Rubensheide, wordt een oversteekplaats voor voetgangers afgebakend.

Dit wordt gesignaleerd door wegmarkeringen overeenkomstig artikel 76.3. van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 8   (Kennisgeving)

Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. 

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

30. Aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer - Antwerpsesteenweg - Parkeerregime.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Bewoners ervaren een hoge parkeerdruk in de Lucien Bevernagestraat, die deel uitmaakt van de stationsomgeving.

Hoewel dit niet wettelijk geregeld is, wordt er momenteel geregeld geparkeerd op de kasseien 'spie' in de keerlus op het dak van de tunnel aan de ventweg van de Antwerpsesteenweg. Deze voertuigen hinderen het verkeer niet.

Rekening houdend met bovenstaande werd op de werkgroep IPM voorgesteld om op deze verhoogde driehoekvormige locatie het parkeren toe te laten voor motorfietsen, personenauto´s, auto´s voor dubbel gebruik en minibussen. Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord E9b.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet lokaal bestuur, 22 december 2017;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Koninklijk Besluit van 1 december 1975;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Ministerieel besluit van 11 oktober 1976;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Decreet van 16 mei 2008;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009.

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

In de Antwerpsesteenweg, ter hoogte van het keerpunt van de ventweg naast de tunnel, aan de kant van de Lucien Bevernagestraat, wordt op de verhoogde berm - in de vorm van een driehoek - het parkeren uitsluitend toegelaten voor motorfietsen, personenauto´s, auto´s voor dubbel gebruik en minibussen.

Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord E9b.

Artikel 2

Dit aanvullend reglement zal ter goedkeuring worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. 

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

31. Aanvullend reglement betreffende de politie op het wegverkeer - Valkenlaan.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Om voldoende ruimte te bieden aan kruisend verkeer in de Valkenlaan nabij de Antwerpsesteenweg, wordt het huidige parkeerverbod verlengd tot juist na de oprit van huisnummer 1, tot aan de Voetbeek.

De signalisatie wordt gewijzigd van gele onderbroken lijnen op de boordsteen naar verkeersborden E3, langs weerszijden van de rijbaan, zoals aangeduid op bijgevoegde schets.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur, 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Koninklijk besluit van 1 december 1975

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ministerieel besluit van 11 oktober 1976

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet van 16 mei 2008

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             gemeenteraadbesluit van 19 december 2022 over de Valkenlaan

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1 (opheffing)

Het algemeen aanvullend reglement voor de Valkenlaan van 19 december 2022 wordt opgeheven.

Artikel 2 (voorrang)

In de Valkenlaan moeten de bestuurders voorrang verlenen aan de bestuurders die rijden op de Antwerpsesteenweg (N11), ter hoogte van het kruispunt met de Antwerpsesteenweg (N11). 

Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord B1 en grondmarkeringen overeenkomstig artikel 76.2. van het KB van 1 december 1975.

Artikel 3 (voorrangsregeling bij smalle doorgang)

In de Valkenlaan worden versmalde doorgangen ingericht ter hoogte van huisnummers 85, 95 en 101:

                 ter hoogte van huisnummers 85 en 101 moeten de bestuurders rijdende richting Jagersdreef voorrang verlenen aan de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen;

                 ter hoogte van huisnummer 95 moeten de bestuurders rijdende richting Antwerpsesteenweg (N11) voorrang verlenen aan de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen;

Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden B19 en B21.

Artikel 4 (stilstaan- en parkeerverbod)

In de Valkenlaan wordt stilstaan en parkeren verboden, in beide richtingen, vanaf het kruispunt met de Antwerpsesteenweg (N11) tot juist na de oprit van huisnummer 1, tot aan de Voetbeek.

Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden E3.

Artikel 5 (fietszone)

In de Valkenlaan wordt een fietszone afgebakend, in beide richtingen, tussen het kruispunt met de Merellaan en Leeuweriklaan, en het kruispunt met de Jagersdreef.

Dit wordt gesignaleerd door verkeersboden F111 en F113.

Artikel 6 (kennisgeving)

Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

32. Aanvullend reglement betreffende de politie op het wegverkeer - Zilverboslaan en Winkelhaakstraat - zone 30.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

Het mobilliteitsplan onderschrijft het principe dat het wegennet verder volgens een kamstructuur wordt ontwikkeld. Naast het hoofdwegennet wordt stelselmatig naar leefbare woonwijken gegaan die, indien mogelijk, met een maximum snelheidsregime van 30 km/uur worden omgevormd.

Dit principe indachtig is het aangewezen om de Zilverboslaan en Winkelhaakstraat om te vormen tot een zone 30. Ook het Romapad wordt mee in het reglement opgenomen aangezien ze aansluit op de Winkelhaakstraat en gebruikt kan worden door speed pedelecs.

De verkeersborden F4a (begin zone 30) en F4b (einde zone 30) worden aangebracht, zoals aangeduid op bijgevoegd plan.

Juridisch kader

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet lokaal bestuur, 22 december 2017

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Koninklijk besluit van 1 december 1975

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ministerieel besluit van 11 oktober 1976

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             decreet van 16 mei 2008

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1 (zone 30)

In de zone begrensd door:

                 Zilverboslaan (kruispunt met Klein Heiken exclusief);

                 Winkelhaakstraat (kruispunt met Klein Heiken exclusief);

                 Romapad (kruispunt met Antwerpsesteenweg (N11) exclusief);

wordt een snelheidsbeperking ingevoerd van 30 km/uur als zonale reglementering voor al de erin liggende straten:

                 Zilverboslaan;

                 Winkelhaakstraat;

                 Romapad.

Dit wordt gesignaleerd door verkeersborden F4a en F4b.

Artikel 2 (kennisgeving)

Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Openbare zitting

 

Openbare zitting

33. Samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke stuurgroep Huis Van Het Kind.  Goedgekeurd.

 

Feiten en motivering

De Huizen van het Kind Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel werken al enkele jaren samen. Dit ikv het uitwisselen van best practices en het onderling versterken van elkaar. Zij overleggen op regelmatige basis in de Intergemeentelijke Stuurgroep Huizen van het Kind Kapellen.

Om deze samenwerking te formaliseren werd er gekozen om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen en te ondertekenen.

Doel van de overeenkomst:

Alle partners engageren zich in om

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Een duidelijk kader te scheppen voor de intergemeentelijke samenwerking tussen de Huizen van het Kind Noorderkempen en Stabroek waarbij we duidelijk definiëren  

                                                                                                                                                                                                                                                               waarop we gezamenlijk willen inzetten,  

                                                                                                                                                                                                                                                               hoe we zullen samenwerken,  

                                                                                                                                                                                                                                                               welke thema’s en/of levensdomeinen we zullen behandelen,  

                                                                                                                                                                                                                                                               welke bijdrage er vanuit elke gemeente kan worden geleverd. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ons voor te bereiden op de wijzigende verwachtingen naar lokale Huizen van het Kind. Rekening houdend met de Nota ‘Vroeg en Nabij’ en ‘Huis van het Kind 2.0’ en de wijzigende afbakening van het werkingsgebied van Huizen van het Kind. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Aan de hand van bovenstaande punten te komen tot een gedragen missie en visie die hierop is afgestemd. 

Juridisch kader

       Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

       Decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018

       Decreet preventieve gezinsondersteuning van 29 november 2013

       Ontwerpdecreet over de organisatie van een geïntegreerd gezins- en jeugdhulpbeleid van 9 mei 2024

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

Besluit

STEMMING :

 Eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met volgende samenwerkingsovereenkomst:

Intergemeentelijke stuurgroep Huizen van het Kind Noorderkempen en Stabroek
 

  1. Ondergetekenden

1.a.Lokaal Bestuur Brasschaat, gevestigd te Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door Ward Schevernels, algemeen directeur.

1.b.Lokaal Bestuur Essen, gevestigd te Heuvelplein 23, 2910 Essen vertegenwoordigd door Ivan Kockx, algemeen directeur.

1.c.Lokaal Bestuur Kalmthout, gevestigd te Heuvel 39, 2920 Kalmthout, vertegenwoordigd door Lukas Jacobs, burgemeester en Greet Buysen, adjunct algemeen directeur.

1.d.Lokaal bestuur Kapellen, gevestigd te 2950, Kapellen aan Bruggeske 1, vertegenwoordigd door Danny Van Tiggelen, algemeen directeur.

1.e.Lokaal Bestuur Wuustwezel, gevestigd te Gemeentepark 1, 2990 Wuustwezel, vertegenwoordigd door Luc Loos, algemeen directeur.

1.f.  Lokaal Bestuur Stabroek, gevestigd te Dorpsstraat 99, 2940 Stabroek, vertegenwoordigd door Sandra Denis, algemeen directeur.

wensen om de volgende reden een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan:

 

  1. Doel van de overeenkomst

Alle partners engageren zich om

       Een duidelijk kader te scheppen voor de intergemeentelijke samenwerking tussen de Huizen van het Kind Noorderkempen en Stabroek waarbij we duidelijk definiëren

       waarop we gezamenlijk willen inzetten,

       hoe we zullen samenwerken,

       welke thema’s en/of levensdomeinen we zullen behandelen,

       welke bijdrage er vanuit elke gemeente kan worden geleverd.

       Ons voor te bereiden op de wijzigende verwachtingen naar lokale Huizen van het Kind. Rekening houdend met de Nota ‘Vroeg en Nabij’ en ‘Huis van het Kind 2.0’ en de wijzigende afbakening van het werkingsgebied van Huizen van het Kind.

       Aan de hand van bovenstaande punten te komen tot een gedragen missie en visie die hierop is afgestemd.

 

  1. Uitgangspunten

De betrokken partners zetten zich actief in om een goede samenwerking te realiseren en om hun werk zorgvuldig en tijdig uit te voeren, afgestemd op de onderling gemaakte afspraken.

 

  1. Bijdrage van de partners

1.a.Actieve deelname aan de Intergemeentelijke stuurgroep die 4 keer per jaar plaatsvindt, op een wisselende locatie.

1.b.Actieve deelname aan de halfjaarlijkse stuurgroep XL (partneroverleg).

1.c.Het uitwerken en permanent aanbieden van een kwaliteitsvol activiteitenaanbod voor alle inwoners van ELZ Noorderkempen + Stabroek door middel van duidelijke afspraken rond timing, invulling/concept, bekendmaking en regionale spreiding:

      Infoavond Kindje op Komst

      Peuterturnen

      Babymassage

      EHBO trainingen

      ...

1.d.Permanente bekendmaking van Huizen van het Kind (dienstverlening, activiteitenaanbod, ...), via gemeentelijke en intergemeentelijke communicatiekanalen. Met extra aandacht voor de intergemeentelijke website (huisvanhetkindnoorderkempen.be) en herkenbaarheid van de intergemeentelijke communicatie.

1.e.Evolueren naar een gelijklopende dienstverlening over ELZ Noorderkempen + Stabroek, naar voorbeeld van de Opvoedingspunten, met behoud van lokale accenten.

1.f.  Intergemeentelijke stuurgroep benutten of inzetten als lerend netwerk: good practices (met partners) bespreken/delen en lokaal vertalen.

1.g.Het eenduidig uitdragen van campagnes, zoals bijvoorbeeld: Pleegzorgweek, Koesterweek, 10-daagse Geestelijke Gezondheid, Week van de Opvoeding, ... door middel van

       gemeenschappelijke/ gelijklopende activiteiten,

       afgestemde communicatie (drukwerk/digitaal).

 

1.h.Gezamenlijk klaarstomen van de verschillende Huizen van het Kind voor de wijzigende verwachtingen vanuit de regelgeving cfr. ontwerpdecreet over de organisatie van een geïntegreerd gezins- en jeugdhulpbeleid (preventief, vroegtijdig, drempelverlagend (nabij) en aanklampend).

 

  1. Financiering en inzet van middelen

Elke gemeente voorziet personeel en middelen voor het uitwerken van bovenstaande items, door middel van.:

       Jaarlijkse financiële bijdrage voor de website (reeds vastgelegd)

       Gemeentelijke bijdrage voor gemeenschappelijke activiteiten/beurzen/events en het ontwerpen en verdelen van gemeenschappelijke communicatie

       De reeds voorzien personeelsuren voor Huizen van het Kind per gemeente

 

  1. Geldigheidsduur en tussentijdse evaluatie

Deze overeenkomst is geldig vanaf het moment van ondertekening.

Onderhavige samenwerking zal jaarlijks worden geëvalueerd waarna op basis van wederzijdse bevindingen wordt besloten de samenwerking al dan niet voort te zetten.

 

  1. Wijzigingen

Wijzigingen van of aanvullingen op de samenwerkingsovereenkomst zijn slechts rechtsgeldig na gezamenlijke, schriftelijke goedkeuring en vastlegging door daartoe bevoegde partners, zijnde directie en tekenbevoegden volgens de geldende reglementen.

 

  1. Contactpersonen

Contactpersoon Lokaal bestuur Brasschaat

Inge Conincx, beleidsmanager Persoonsgebonden Zaken

Inge.coninckx@brasschaat.be

03 650 02 11

Contactpersoon Lokaal bestuur Essen

Emma Lambregts - coördinator Huis van het Kind Essen

Huisvanhetkind@essen.be

03 218 72 09

Contactpersoon Lokaal bestuur Kalmthout [Stefanie Francken, hoofd Burger en Welzijn]

Lief Heestermans, coördinator Huis van het Kind

lief.heestermans@kalmthout.be

 03 376 44 81

Contactpersoon Lokaal bestuur Kapellen:

Anouck Oudermans – diensthoofd Buurt, Zorg, Gezin en Ontmoeting

Anouck.Oudermans@kapellen.be

03 670 29 62

Contactpersoon Lokaal bestuur Stabroek

Marc Ypermans, coördinator Zorg, Welzijn en Gezin

Marc.ypermans@stabroek.be

03 210 11 89

Contactpersoon Lokaal bestuur Wuustwezel

Christine Paelinckx, welzijnscoördinator

Welzijn@wuustwezel.be

03 690 46 14

ONDERTEKENING

Overeengekomen en ondertekend te Kapellen op 9/12/2024

 

 

 

 

Ann Stokmans      Danny Van Tiggelen                                                 

Burgemeester       Algemeen directeur lokaal bestuur Kapellen

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 20 januari 2025

 

Besloten zitting

 

Besloten zitting

34. Actualiteitsvraag. - Kennisname.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/02/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.